Hoe kan je periodiek beleggen zonder tijd te investeren?

Heb je periodiek een bepaald bedrag over waar je eigenlijk niets mee doet? Dan is het verstandig om dit geld te beleggen! Wanneer je weinig tijd hebt kan het lastig zijn om dit op actieve manier te doen: gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden waarmee je toch periodiek met succes kunt beleggen zonder een al te grote investering van je tijd. In dit artikel bespreken we hoe je het beste periodiek kunt beleggen.

Hoe kan je het beste periodiek beleggen?

Je kunt zelf bepalen of je actief of passief periodiek wilt beleggen. Laten we beide mogelijkheden kort belichten.

Actief periodiek beleggen

Je kunt er voor kiezen om iets actiever periodiek te beleggen. Je kunt dan elke maand een deel van je geld opzij zetten en daar aandelen van kopen. Op die manier heb je meer controle over waar je geld terechtkomt. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om je geld alleen in duurzame initiatieven te beleggen.

Zeker wanneer je met kleinere bedragen belegt, is het aan te raden om dit te doen bij een broker waar je geen of lage commissies betaalt. Wanneer je veel transacties doet en iedere keer transacties betaalt, kan je rendement snel dalen. Wanneer je periodiek wilt beleggen, kan je bij één van de onderstaande brokers terecht:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Passief periodiek beleggen

Passief beleggen heeft de nodige voordelen: door passief te beleggen hoef je niet zelf de lastige beleggingsbeslissingen te nemen en bespaar je bovendien in veel gevallen transactiekosten. Je kunt periodiek beleggen door elke maand een vast bedrag te storten in een fonds. Zo’n passief fonds noemen we ook wel een ETF en is vrij verhandelbaar op de beurs.

Waar zou je periodiek beleggen?

Periodiek beleggen heeft verschillende voordelen. In dit deel van het artikel bespreken we waarom het aantrekkelijk kan zijn om periodiek te beleggen.

Risicospreiding

Door periodiek te beleggen, spreid je je risico’s. Het is lastig om de toekomst te voorspellen en het zou vervelend zijn om al je geld te investeren op de top van de markt. Door constant een vast bedrag in te leggen, stap je zowel in wanneer de koers hoog staat als wanneer de koers laag staat. Daardoor behaal je een stabieler rendement.

Gestage groei

Door periodiek te beleggen zie je langzaam je inleg en rendement groeien. Door de kracht van samengestelde rente zal de snelheid waarmee je rendement groeit bovendien steeds meer toenemen.

Lage kosten

Een ander voordeel van periodiek beleggen, is dat je dit tegen lage kosten kunt doen. Bij DEGIRO betaal je bijvoorbeeld geen aankoop- en verkoopkosten wanneer de fondsen genoteerd staan in de kernselectie (wel € 1 verwerkingskosten!). Lagere kosten kunnen uiteindelijk automatisch leiden tot een hoger rendement.

Flexibel

Zit je toch een keer krap bij de kas? Dan kan je gerust een maandje overslaan. Bij periodiek beleggen zit je nergens aan vast, waardoor je je beleggingen altijd kunt pauzeren. Het is wel slim om constant in te leggen, aangezien je op die manier je risico’s het beste kunt spreiden.

Rust

Periodiek beleggen geeft ook een hoop rust. Wanneer je periodiek een vast bedrag inlegt, hoef je niet na te denken over een strategie. Ook wanneer het even wat minder gaat kan je gewoon achterover leunen: je koopt je aandelen dan alleen maar goedkoper in.

Laagdrempelig

Doordat je met periodiek beleggen weinig beslissingen hoeft te nemen, is deze investeringsmethode ook geschikt voor beginners.

Periodiek beleggen op de beurs heeft zin!

Veel mensen geloven niet dat het zin heeft om periodiek een bedrag van 100, 200 of 500 euro te beleggen. Niets is minder waard. Tuurlijk, van het gemiddelde rendement van 6-8% op € 100 word je niet erg warm. Je vergeet echter iets belangrijks wanneer je op deze manier je beleggingen beoordeelt.

Je ontvangt het jaar daarop namelijk ook rendement over je rendement. Hierdoor ontvang je ieder jaar een hoger relatief rendement in verhouding met je initiële som. Wanneer je het slim aanpakt kan je met periodiek beleggen zelfs met kleine stortingen miljonair worden. Het beursklimaat moet dan natuurlijk wel een beetje meezitten.

periodiek beleggen

Is periodiek beleggen wat voor je?

Periodiek beleggen is niet geschikt voor je wanneer je snel geld nodig hebt. Beleggen op de lange termijn werkt alleen wanneer je het geld ook langer kunt missen. Periodiek beleggen is dan ook geschikt voor de geduldige belegger die op de lange termijn een mooi vermogen wil opbouwen.

Dat periodiek beleggen mooi kan uitpakken, kan je zien wanneer je de cijfers doorberekend. In het boek A random Walk Down Wall Street door Burton G. Malkiel lees je bijvoorbeeld hoe een belegger in 1978 zijn eerste 100 dollar belegt in het Vanguard 500 Index Fund. Hij hield dit vol tot 2013 en behaalde met een inleg van 44.000 dollar een totaal bedrag van 480.000 dollar. Dat laat de kracht van periodiek beleggen nog eens duidelijk zien.

 

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *