Beleggen in olie & olie aandelen (2024)

Wil je beleggen in olie? Olie wordt ook wel het zwarte goud genoemd omdat het één van de belangrijke grondstoffen van de wereld is. De oliereserves raken steeds verder op en de strijd om het zeldzame zwarte goedje zal alleen maar toenemen. Maar hoe kan jij daar als particuliere belegger op inspelen?  In dit artikel ontdek je op welke manieren je kunt beleggen in olie.

Hoe kan je beleggen in olie?

In het eerste deel van het artikel bekijken we de verschillende mogelijkheden die er bestaan om te beleggen in olie!

Optie 1: beleggen in olie aandelen

Je kunt ervoor kiezen om te investeren in olie aandelen zoals Shell of BP. Wanneer je belegt in aandelen, is het niet alleen de koers van olie die je resultaten bepaalt.

De olieramp van BP in 2010 voor de Golf van Mexico zorgde bijvoorbeeld voor veel maatschappelijke onrust waardoor de koers van het aandeel BP sterk daalde. Wanneer de koers van olie stijgt, kan de koers van een oliemaatschappij dan ook nog steeds dalen. Wanneer je gaat beleggen in een oliemaatschappij aandeel, is het dan ook van belang om de bedrijfsresultaten goed te bestuderen.

Ben je benieuwd bij welke brokers je olie aandelen kunt kopen? Bekijk dan direct het onderstaande overzicht:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Optie 2: Direct handelen in de prijs van olievaten

Je kan ervoor kiezen om direct handelen in het prijsverloop van olievaten. Ruwe olie laat zich lastiger opslaan dan bijvoorbeeld goud. Je kan dan ook niet direct olievaten kopen en opslaan in je achtertuin. Gelukkig kan je met derivaten wel speculeren op het prijsverloop van olie. Je kan dit doen met CFD’s, futures of opties. Laten we kijken wat de beste mogelijkheden zijn.

Met CFD’s speculeren op olie

Met CFD’s kan je op de korte termijn speculeren in het prijsverloop van olie. Je kunt met CFD’s zowel speculeren op stijgende als dalende koersen. Met een short positie kan je speculeren op een dalende koers. Hier lees je hoe beleggen in CFD’s werkt.

Olie futures

De bekendste manier om te beleggen in olie is door gebruik te maken van futures. De bekendste futures zijn de futures op Crude Oil (CL) en Brent Oil (CL). Futures zijn contracten waarmee je een vaste hoeveelheid olie ontvangt op de afloopdatum. Futures zijn voor beginnende beleggers vaak geen goede keuze.

Met een future heb je namelijk direct een multiplier van 1000. Eén contract wordt afgesloten op een waarde van 1000 vaten. Hierdoor kunnen je winsten en verliezen op een contract sterk schommelen. Ook heb je bij futures aan het einde van de looptijd de verplichting om de olievaten af te nemen.

Deze verplichting leidde tot een enorme crash in april 2020 waarbij de olieprijs zelfs negatief werd. Doordat niemand de olie daadwerkelijk wilde ontvangen tijdens de corona pandemie, crashte de prijs enorm. Op een gegeven moment kreeg je zelfs geld toe wanneer je een olie future kocht!

Opties op olie

Je kan er ook voor kiezen om te beleggen in olie door gebruik te maken van opties. Met een optie heb je de mogelijkheid, maar niet de verplichting om olie tegen een vaste prijs te kopen of verkopen. Met een calloptie koop je de mogelijkheid om olie te kopen tegen een bepaalde prijs en met een put optie koop je de mogelijkheid om optie te verkopen tegen een bepaalde prijs.

Elke optie heeft een verloopdatum. Wanneer de optie geen aantrekkelijke winst oplevert voor het aflopen van de optie, verlies je de volledige inleg. Wil je meer weten over beleggen in opties? Lees dan dit artikel.

beleggen in online olie

Optie 3: beleggen in een fonds of ETF

De laatste manier waarop je kunt beleggen in olie is door participaties te kopen in een fonds of ook wel ETF (exchange traded fund). Je kan hierbij onderscheid maken tussen twee soorten fondsen: aandeelfondsen en fondsen die de olieprijs direct proberen te volgen.

Aandeelfondsen

Aandeelfondsen volgen een vast mandje aandelen van bedrijven die zich bezighouden met olie. Voorbeelden van Europese ETF’s zijn Lyxor ETF STOXX EUROPE 600 OIL and GAS en iSHARES STOXX 600 OIL & Gas UCITS EFT DE. Wanneer je in de wereldwijde markt wilt beleggen kan je investeren in de SPDR MSCI World Energy UCITS ETF.

Oliefondsen

Oliefondsen proberen het koersverloop van olie te volgen. Dit doen ze vaak door futures op te kopen.

Voorbeelden van fondsen die op die manier de olieprijs proberen te volgen zijn UCO en USO. Het nadeel van deze fondsen is dat ze de futures steeds moeten doordraaien naar de volgende maand. De nieuwe futures zijn bijna altijd duurder, omdat weinig mensen zitten te wachten op de daadwerkelijke levering van olie. Hierdoor kan je alleen profiteren van dit soort fondsen wanneer de prijs van olie erg sterk stijgt.

Beleggen in olie aandelen

Wat is olie en welke olie soorten zijn er?

Er bestaan meer dan 150 soorten olie, maar wanneer we het hebben over beleggen in olie spreken we eigenlijk altijd over de twee bekendste oliesoorten ter wereld:

  • Light Sweet Crude Oil (WTI): deze oliesoort wordt het meest verhandeld in de wereld en is vooral bekend in Amerika.
  • Brent Crude Oil (BZ): brent olie wordt vooral als benchmark gebruikt voor de olieprijs in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Let erop dat deze twee typen olie tegen andere prijzen worden verhandeld!

Vraag en aanbod op de oliemarkt in 2023 & 2023

In 2021 hadden we te maken met een bizarre situatie op de oliemarkt. Door de pandemie daalde de vraag naar olie dusdanig sterk dat de prijzen van futures tijdelijk negatief waren. Je kreeg toen geld toe wanneer je olie zou afnemen.

Tijden zijn in 2023 snel veranderd: door de invasie van Oekraïne door Rusland is de olieprijs enorm gestegen. De pandemie is voorbij waardoor de vraag naar olie weer is gestegen. Tegelijkertijd bestaat er veel onzekerheid over de levering van olie & aardgas doordat Rusland grondstoffen als wapen gebruikt.

Door de hoge vraag en het onzekere aanbod is de verwachting dat de olieprijzen in 2023 en 2023 hoog blijven. Of de olieprijs verder stijgt, hangt sterk af van de ontwikkeling van het conflict in Oekraïne.

De olieprijs als rollercoaster. Bron: http://news.samsungcnt.com/wp-content/uploads/2023/12/DEC-NO2-InfographicCRUDE-OIL8.jpg

Hoe komt de prijs van olie tot stand?

  • Wereldeconomie: wanneer het goed gaat met de economie, neemt de vraag naar olie toe. Hierdoor kan de prijs van olie verder stijgen.
  • Vraag & aanbod: opkomende economieën hebben steeds meer olie nodig. Onzekerheid over de levering van olie vanuit grote producerende landen kan de prijs opdrijven.
  • Dollar: wanneer de dollar relatief goedkoop is, stijgt de prijs van olie vaak. Andere landen kunnen dan goedkoper olie inslaan.

Wat zijn de voordelen van beleggen in olie?

  • Schaars: de olievoorraden zijn eindig. Het zal steeds lastiger (en daardoor duurder) worden om nieuwe oliereserves te vinden.
  • Spreiding: door te beleggen in grondstoffen zoals olie, pas je meer spreiding toe aan je portefeuille.
  • Bescherming tegen inflatie: je kan je portefeuille beschermen tegen inflatie door te investeren in olie.
  • Hoge vraag: olie is erg belangrijk voor de economie. China en India groeien sterk en zullen in de toekomst waarschijnlijk nog meer olie nodig hebben.

Wat zijn de risico’s van beleggen in olie?

  • Verduurzaming: vooral in het westen ligt de nadruk steeds meer op duurzame alternatieven. Oliebedrijven die niet met hun tijd meegaan kunnen het moeilijk krijgen.
  • Dollar risico: olie wordt genoteerd in dollars, waardoor je bij een belegging afhankelijk bent van de koersontwikkeling.
  • Schommelingen: de koers van olie kan sterk schommelen. Hierdoor kan je zeker op de korte termijn forse verliezen leiden.

Hoe selecteer je een sterk olie aandeel?

Wanneer je wilt investeren in olie, kies je natuurlijk het liefst het beste olie aandeel van 2023. Bij het selecteren van een olie aandeel kan je letten op de volgende factoren:

  • Duurzaamheid: heeft het oliebedrijf ook een visie voor de toekomst? In 10, 30 of 50 jaar ziet de wereld er heel anders uit en wordt olie in veel landen misschien zelfs verboden.
  • Balans: is de balans van het bedrijf sterk? Het bedrijf moet ook tijden met lage olieprijzen kunnen overleven.
  • Dividend: wanneer je voor een inkomen belegt, kan je oliebedrijven selecteren die een hoog dividend uitkeren.

In welke olie aandelen kan je beleggen?

Ben je op zoek naar wat inspiratie? Misschien zijn deze olieaandelen wel de beste keuze voor jou als belegger! Vergeet niet om zelf voldoende onderzoek te doen.

Shell

Voorheen stond Shell nog bekend als Royal Dutch Shell, maar het bedrijf heeft in 2023 na een lange geschiedenis Nederland verlaten. Positief aan Shell zijn de plannen die het bedrijf heeft voor verduurzaming. Ook keert Shell al sinds de oprichting een mooi, stabiel dividend uit.

ExxonMobil

ExxonMobil is naar mijn mening ook één van de beste olieaandelen. Het bedrijf is één van de grootste oliemaatschappijen van de wereld. Voor de pandemie presteerde ExxonMobil matig, maar tijdens de pandemie heeft het bedrijf kostenbesparingen doorgevoerd die een positief effect lijken te hebben.

Chevron

Ook Chevron is een groot Amerikaans oliebedrijf die actief is in zowel de upstream- als downstream sectoren van de olie-industrie. Positief aan het bedrijf Chevron is dat ze bezig zijn met diversificatie: zo heeft het bedrijf geïnvesteerd in hernieuwbare brandstoffen en waterstof.

Saudi Aramco

Je kunt er ook voor kiezen om te beleggen in het grootste bedrijf van de wereld: Saudi Aramco. Deze reus is de staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië wat gelijk ook een nadeel is. De overheid van dit land heeft namelijk een grote vinger in de pap, waardoor het bedrijf minder snel kan inspelen op de laatste ontwikkelingen.

Gazprom

Een andere oliemaatschappij die veel in het nieuws is geweest, is Gazprom. Door de blokkade van Russische bedrijven aan Europese en Amerikaanse beurzen is het aandeel niet langer verhandelbaar in het Westen. Dit neemt niet weg dat het bedrijf grote winsten neerzet door de gestegen olie prijzen. In de toekomst zou je een belegging in Gazprom dan ook kunnen overwegen.

Hoe kan je de olieprijs voorspellen?

Wanneer je wilt gaan beleggen in olie, is het belangrijk dat je de koers goed in de gaten houdt. In dit deel van het artikel bekijken we hoe je de koers van olie kunt voorspellen, zowel op de korte als op de lange termijn.

Prijs olie korte termijn

Op de korte termijn kan de prijs van olie sterk schommelen. Er zijn veel partijen die invloed uitoefenen op de prijs van olie. De prijs van olie wordt uiteindelijk bepaald door de balans tussen vraag en aanbod.

Wanneer de OPEC bijvoorbeeld besluit om meer olie te gaan exporteren, dan zal de olieprijs dalen door de toename van het aanbod. Een conflict in een land dat olie exporteert kan de prijzen echter opdrijven. Mensen worden dan zenuwachtig over de toekomstige leveringen van olie.

Op de korte termijn is de prijs van olie dan ook lastig vast te stellen. Alhoewel er meestal een duidelijke richting in de koers zit, kan deze plotseling doorbroken worden vanwege een belangrijke gebeurtenis ergens op de wereld. Olie is dan ook een populair effect voor daytraders, beleggers die actief iedere dag beleggen. Door de sterke koersfluctuaties kunnen actieve beleggers goede resultaten behalen met olie.

Het is dan aan te raden om de nieuwsberichten goed in de gaten te houden. Bedenk bij elk nieuwsbericht wat voor effect het zal hebben op de gemiddelde belegger. Denk hierbij aan de volgende voorbeelden:

  • Een nieuwsbericht over de VS die hun oliereserves besluiten aan te boren (1).
  • Een nieuwsbericht dat consumenten steeds meer hun auto gebruiken (2).
  • Er is een oorlog gaande in een belangrijke olie producerende regio (3).

Over het algemeen geldt dat nieuwsberichten waarbij het aanbod van olie toeneemt, leiden tot een daling van de prijs (bericht 1). Wanneer de vraag lijkt toe te nemen, stijgt de koers doorgaans (bericht 2). Ten slotte kan een afname van het aanbod ook leiden tot een stijgende prijs (bericht 3).

Olieprijs voorspellen

Belangrijke gebeurtenissen hebben een groot effect op de koers van olieaandelen

Olie op de lange termijn

Olie wordt duidelijk schaarser: door de opkomst van nieuwe grootmachten zoals China zal het verbruik van olie de komende jaren alleen maar stijgen. Volgens recente voorspellingen duurt het nog maar veertig jaar voordat de olie echt op is. Op het moment lijkt olie dan ook een prima investering. Wanneer de voorraad steeds verder afneemt en het verbruik steeds verder toeneemt, is het niet onrealistisch om er van uit te gaan dat de prijs verder zal stijgen.

Toch is het ook belangrijk om alternatieve energiebronnen in de gaten te houden. Olie en andere fossiele brandstoffen verliezen populariteit vanwege de vervuiling die ze veroorzaken. Verschillende ondernemingen zijn dan ook op zoek naar alternatieve brandstoffen.

Waar moet je op letten bij het investeren in olie aandelen?

Veel mensen beleggen in olie aandelen vanwege het stabiele karakter. Op de korte termijn kan de prijs van olie flink schommelen. Toch draait de economie op olie en de prijs behaalt altijd weer nieuwe toppen. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het selecteren en kopen van olie aandelen?

Stap 1: open een account bij een betrouwbare broker

Wanneer je goede resultaten wilt behalen met je beleggingen in olie, is het belangrijk om een account te openen bij een betrouwbare broker. Klik op de onderstaande knop om direct de verschillende brokers met elkaar te vergelijken:

Stap 2: Bedenk in welk onderdeel je wilt beleggen

Iedereen kent natuurlijk de klassiekers zoals Shell en Total. Toch zijn er veel meer bedrijven actief binnen het productieproces van olie. Wanneer je belegt in olie, kan je investeren in drie verschillende hoofdsectoren: de upstread, midstread en downstream.

Upstread

De upstream-sector is vooral bezig met de exploratie en productie van olie. Bedrijven in deze sector zoeken naar manieren om olie uit de grond te halen. Een bedrijf als Fugro is bijvoorbeeld bezig met het zoeken van geschikte locaties om naar olie te boren. Andere bedrijven houden zich weer bezig met het produceren van materiaal of met het leveren van arbeidskrachten. Wanneer het goed gaat met de economie doen dit soort bedrijven het goed: er is dan meer vraag naar olie.

Midstream

De midstream-sector houdt zich bezig met het transport en opslag van olie. Deze sector is de schakel tussen de upstream en downstream sector. Voorbeelden van bedrijven die actief zijn in deze sector zijn Vopak en Scorpio. Een bedrijf dat zich bezighoudt met de opslag van olie kan het ook bij een lage olieprijs goed doen. In dit geval is er vaak sprake van overproductie. Deze bedrijven zijn dan nodig om al het olie dat niet wordt gebruikt op te slaan.

Downstream sector

De laatste sector die zich bezighoudt met olie noemen we de downstream-sector. Deze sector raffineert ruwe aardolie en verwerkt het vervolgens tot een bruikbare grondstof. Ruwe olie moet nog omgezet worden naar bijvoorbeeld  benzine voor je auto, asfalt of kerosine. Bedrijven die zich bezighouden met deze stap in het productieproces zijn bijvoorbeeld Marathon Petroleum en Exxon Mobil.

Veel grotere oliebedrijven houden zich bezig met verschillende onderdelen binnen het productieproces van olie. Onderzoek goed onder welke marktomstandigheden het bedrijf waar je in wilt beleggen het goed doet. Sommige aandelen kunnen zijn minder afhankelijk van de prijs van olie dan andere aandelen.

Stap 3: Zorg voor voldoende spreiding

Ook wanneer je in olie wilt investeren door aandelen te kopen, moet je voldoende spreiding toe passen. Het is onverstandig om al je geld in te zetten op één olie aandeel. Zelfs bij een hoge olieprijs kan een bedrijf alsnog failliet gaan. Mismanagement of fraude kunnen een bedrijf in een dag veranderen van een topper naar een totale flop.

Doe daarom voldoende onderzoek wanneer je gaat beleggen in olieaandelen. Het is belangrijk dat je begrijpt hoe een bedrijf haar winst binnenhaalt. Zorg ook voor voldoende spreiding tussen andere sectoren door niet alleen in energie gerelateerde aandelen te beleggen.

Stap 4: stel een plan op

Het lukraak kopen en verkopen van olieaandelen tijdens een crisis is geen goede strategie. Het is belangrijk om een plan op te stellen. Bedenk eerst waarom je aandelen wilt kopen. Wil je een inkomen opbouwen door aandelen te kopen die een hoog dividend uitkeren? Dan kan een investering in Shell goed uitpakken. Wil je een hoge koerswinst behalen? Dan moet je actiever gaan beleggen.

Bepaal voor jezelf wat je doel is en schrijf vervolgens op wat je koersdoel is. Op die manier blijf je een duidelijk plan volgen en verlies je niet onnodig geld wanneer je in paniek raakt.

Stap 5: let op de kosten

Wanneer je gaat beleggen in aandelen, is het belangrijk om op de kosten te letten. Door te beleggen bij een dure broker laat je op de lange termijn soms vele duizenden tot tienduizenden euro’s liggen. Wil je weten bij welke brokers je goedkoop kunt beleggen? In ons totaaloverzicht zie je direct wat de beste partij is om aan de slag te gaan met de handel in olieaandelen:

Hoe kan je geld verdienen bij dalende olie prijzen?

Het is ook mogelijk om geld te verdienen bij dalende olieprijzen. Dit doe je door short te gaan op de prijs van olie. Wanneer je short gaan plaats je een order op een dalende olieprijs. Dit heeft het volgende effect:

  • Bij een stijgende olieprijs verlies je geld.
  • Bij een dalende olieprijs verdien je geld.

Wil je leren hoe je precies kunt speculeren op een dalende olieprijs? Lees dan dit artikel.

Hoe kan je winstgevend olie verhandelen?

Voordat je begint met het kopen & verkopen van olie, is het verstandig om goed te bestuderen welke factoren de olieprijs beïnvloeden. Wanneer je goed begrijpt hoe de prijs van olie tot stand komt, kan je beter inspelen op de laatste ontwikkelingen. Dat het nieuws een sterke invloed heeft mag duidelijk zijn: in 2008 steeg de olieprijs naar meer dan $ 140 dollar per vat om in 2020 tijdelijk te dalen onder de $ 0!

Ook is het belangrijk om de spelers op de oliemarkt te herkennen. De meeste handel op de oliemarkt wordt uitgevoerd door professionele handelaren en hedgers, waardoor de markt minder emotioneel reageert dan die van groeiaandelen of edelmetalen. Wanneer er sterkere bewegingen plaatsvinden, stappen meer retailbeleggers in waardoor de onvoorspelbaarheid toeneemt.

Veelgestelde vragen over beleggen in olie

Wanneer je actief belegt in olie, neem je een positie in op een stijgende of een dalende koers. De koersbeweging bepaald vervolgens of je winst of verlies maakt. Het handelen in olie gebeurt eigenlijk altijd via een derivaat: dit zijn risicovolle beleggingsproducten met vaak een hefboom. Doe daarom goed onderzoek voordat je begint met beleggen in olie.

Als handelaar kan je reageren op sterke prijsbewegingen. Wanneer de markten actief zijn, is het dan ook het interessants om actief te handelen in het koersverloop van olie. Beleg je in Brent olie dan is de prijs het actiefst tijdens de Europese handelsuren en wanneer je in WTI belegt is de markt juist het actiefst tijdens Amerikaanse handelsuren.

Olie is een belangrijke grondstof en wordt dan ook constant verhandeld. Bij de meeste brokers kan je dan ook 24 uur per dag en 5 tot 7 dagen per week in deze grondstof handelen.

Brent en WTI zijn de bekendste soorten olie in de wereld. Brent Crude olie is de belangrijkste benchmark in de wereld en is afkomstig uit de olievelden in de Noordzee.

De WTI is de belangrijkste bechmark in Amerika. Qua samenstelling verschilt WTI ook een beetje van Brend Crude Olie.

Brent en WTI olie zijn niet de enige typen olie die er bestaan. De Dubai of Oman Crude olie wordt bijvoorbeeld in het Midden-Oosten gebruikt als benchmark.

  • iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS USD (Acc) (EUR) | IS0D
  • Xtrackers Stoxx Europe 600 Oil & Gas Swap UCITS 1C (EUR) | XSER
  • Lyxor Index Fund – Lyxor Stoxx Europe 600 Oil & Gas UCITS Acc | OIL
  • Invesco STOXX Europe 600 Optimised Oil & Gas UCITS | SC0V

De OPEC of ook wel Organization of the Petroleum Exporting Countries heeft meerdere leden die samen olie exporteren. De aangesloten landen vormen een kartel waarbinnen er prijsafspraken gemaakt worden en uitvoerhoeveelheden worden vastgesteld. Uitspraken van de OPEC rondom de productie hebben dan ook direct invloed op de actuele prijs van olie.

Eigenlijk geldt altijd dat wanneer de productie wordt opgeschroefd, de prijs van olie zal dalen bij een gelijke vraag. Vergeet daarom wanneer je olievaten wilt kopen niet om ook de aanbodzijde goed te onderzoeken.

Wanneer je olie gaat kopen speelt de dollar een belangrijke rol. Dit komt doordat de prijs van olie wordt weergeven in dollars. Wanneer de waarde van de euro stijgt bij een gelijke olieprijs kan je bijvoorbeeld meer olie kopen voor dezelfde hoeveelheid euro’s. Doordat wij gebruikmaken van de euro heeft de stand van de dollar dus een grote invloed op de kostprijs van olie.

Ook conflicten in vooral olielanden drijven de prijzen op. Wanneer er in een groot, olieproducerend land burgeroorlogen uitbreken kan dit de olieprijs omhoog brengen doordat de productie in gevaar wordt gebracht. Houd daarom de internationale politieke situatie goed in de gaten.

Nieuwe olievoorraden kunnen de prijs weer omlaag brengen. Olie is namelijk eindig: wanneer het goedje bijna op is zal de prijs flink toenemen. Wanneer er echter plotseling een enorme nieuwe vondst wordt gedaan kan dit de prijs drukken aangezien het aanbod weer toeneemt.

Het antwoord is een volmondig ja! Door op het juiste moment olie te kopen of verkopen kan je in een korte tijd grote geldbedragen verdienen. Tegelijkertijd kan elke winst ook net zo goed omslaan naar een verlies. Beheer je risico’s daarom slim en investeer alleen geld in grondstoffen zoals olie wanneer je het kunt missen.

Je zou denken dat deze type olie altijd vrijwel dezelfde prijs moeten hebben. Dit is echter niet het geval, doordat ze betrekking hebben op andere regio’s. In 2010 zag je bijvoorbeeld dat de WTI-olie daalde (noem het gerust de Amerikaanse olie) doordat het aanbod te veel toenam terwijl het aanbod van Brengt juist afnam. Hierdoor zag je dat Brent olie een stuk duurder werd dan WTI.

Houd daarom goed in de gaten of beide typen olie vergelijkbare prijzen neerzetten. Op die manier vergroot je de kans op winstgevendheid op je beleggingen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *