Beleggen in olie

Olie wordt ook wel het zwarte goud genoemd, en dat is niets voor niets. Olie is één van de meest belangrijke grondstoffen en bepalend voor de gezondheid van de gehele economie. De oliereserves raken steeds verder op en de strijd om het zeldzame zwarte goedje zal alleen maar toenemen. Maar hoe kan jij daar als particuliere belegger van profiteren?  In dit artikel ontdek je op welke manieren je kunt beleggen in olie.

Binnen 3 stappen beleggen in olie

Weetje: Je kan beleggen in olie 100% zonder risico uitproberen een demo.

Hoe kan je beleggen in olie?

In het eerste deel van het artikel bekijken we de verschillende mogelijkheden die er bestaan om te beleggen in olie: het direct handelen in olie, het kopen van olie aandelen en het verhandelen van fondsen.

Direct handelen in de prijs van olievaten

Je kan ervoor kiezen om direct handelen in olievaten. Ruwe olie laat zich lastiger opslaan dan bijvoorbeeld goud. Je kan dan ook niet direct olievaten kopen en opslaan in je achtertuin. Gelukkig kan je met derivaten wel speculeren op het prijsverloop van olie. Je kan dit doen met CFD’s, futures of opties. Laten we kijken wat de beste mogelijkheden zijn.

CFD’s op olie

Wanneer je op de korte termijn wilt speculeren in olievaten, zijn CFD’s interessant. Wanneer je belegt in ruwe olie met CFD’s, betaal je een bepaalt bedrag in dollars en de vaten komen vervolgens bij je open posities te staan. Wanneer de koers stijgt maak je winst en stijgt je saldo en wanneer de koers daalt verlies je geld en daalt je saldo. Vanzelfsprekend worden de vaten nooit daadwerkelijk afgeleverd waardoor het alleen om de prijstoename of prijsdaling gaat. Hier lees je meer over hoe beleggen met CFD’s precies in zijn werking gaat.

CFD’s zijn perfect voor het speculeren op prijswijzigingen van ruwe olie. Je kan met CFD’s ook speculeren op een prijsdaling. Hierdoor kan je ook wanneer het slecht gaat met de olieprijs goede resultaten behalen. Een goede broker om te beleggen in olie CFD’s is eToro. Je kan bij eToro de mogelijkheden geheel gratis en zonder risico uitproberen. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen:

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

beleggen in olie etoro

Bij eToro kan je in de prijs van olie handelen met CFD’s. Illustratieve prijzen.

Olie futures

De bekendste manier om te beleggen in olie is door gebruik te maken van futures. De bekendste futures zijn de futures op Crude Oil (CL) en Brent Oil (CL). Futures zijn levercontracten waarmee je een vaste hoeveelheid olie ontvangt op de afloopdatum. Futures zijn voor beginnende beleggers vaak geen goede keuze.

Met een future heb je namelijk direct een multiplier van 1000. Eén contract wordt afgesloten op een waarde van 1000 vaten. Hierdoor kunnen je winsten en verliezen op een contract sterk schommelen. Ook heb je bij futures aan het einde van de looptijd de verplichting om de olievaten af te nemen. Dit feit leidde tot een enorme crash in april 2020 waarbij de olieprijs zelfs negatief werd. Doordat niemand de olie daadwerkelijk wilde ontvangen crashte de prijs enorm.

Wil je in olie handelen door gebruik te maken van futures? Open dan direct een account bij DEGIRO & profiteer van de lage tarieven:

Opties op olie

Je kan er ook voor kiezen om te beleggen in olie door gebruik te maken van opties. Met een optie heb je de mogelijkheid, maar niet de verplichting om olie tegen een vaste prijs te kopen of verkopen. Met een call optie koop je de mogelijkheid om olie te kopen tegen een bepaalde prijs en met een put optie koop je de mogelijkheid om optie te verkopen tegen een bepaalde prijs.

Elke optie heeft een verloopdatum. Wanneer de optie geen aantrekkelijke winst oplevert voor het aflopen van de optie, verlies je de volledige inleg. Wil je meer weten over beleggen in opties? Lees dan dit artikel.

beleggen in online olie

 

Beleggen in olie aandelen

Het is ook mogelijk om indirect in olie te beleggen. Eén bekende manier waarmee je indirect in olie belegt is door het kopen van aandelen in oliemaatschappijen zoals Shell of BP. Wanneer je belegt in aandelen, is het niet alleen de koers van olie die je resultaten bepaalt.

De olieramp van BP in 2010 voor de Golf van Mexico zorgde bijvoorbeeld voor veel maatschappelijke onrust waardoor de koers van het aandeel BP sterk daalde. Wanneer de koers van olie stijgt, kan de koers van een oliemaatschappij dan ook nog steeds dalen. Wanneer je gaat beleggen in een oliemaatschappij aandeel, is het dan ook van belang om de bedrijfsresultaten goed te bestuderen.

Er zijn twee manieren waarop je kunt beleggen in aandelen van oliemaatschappijen. De eerste manier is door de aandelen direct op te kopen en vast te houden binnen je portefeuille. Dit kan een goede strategie zijn wanneer je op de langere termijn wilt investeren in olie. Een partij waarbij dit mogelijk is, is DEGIRO.

Het is ook mogelijk om actief te handelen op aandelen van oliemaatschappijen. Er zijn verschillende brokers waar dat mogelijk is. Wil je weten waar je het beste kunt beleggen in olie aandelen? Bekijk dan direct het overzicht van brokers:

Beleggen in olie aandelen

Beleggen in een fonds of ETF

De laatste manier waarop je kunt beleggen in olie is door participaties te kopen in een fonds of ook wel ETF (exchange traded fund). Je kan hierbij onderscheid maken tussen twee soorten fondsen: aandeelfondsen en fondsen die de olieprijs direct proberen te volgen.

Aandeelfondsen volgen een vast mandje aandelen van bedrijven die zich bezighouden met olie. Voorbeelden van Europese ETF’s zijn Lyxor ETF STOXX EUROPE 600 OIL and GAS en iSHARES STOXX 600 OIL & Gas UCITS EFT DE. Wanneer je in de wereldwijde markt wilt beleggen kan je investeren in de SPDR MSCI World Energy UCITS ETF.

Oliefondsen proberen het koersverloop van olie te volgen. Dit doen ze doorgaans door futures op te kopen. Voorbeelden van fondsen die op die manier de olieprijs proberen te volgen zijn UCO en USO. Het nadeel van deze fondsen is dat ze de futures steeds moeten doordraaien naar de volgende maand. De nieuwe futures zijn doorgaans duurder, omdat weinig mensen zitten te wachten op de daadwerkelijke levering van olie. Hierdoor kan je alleen profiteren van dit soort fondsen wanneer de prijs van olie erg sterk stijgt.

Hoe kan je de koers van olie voorspellen?

Wanneer je wilt gaan beleggen in olie, is het belangrijk dat je de koers goed in de gaten houdt. In dit deel van het artikel bekijken we hoe je de koers van olie kunt voorspellen, zowel op de korte als op de lange termijn.

Prijs olie korte termijn

Op de korte termijn kan de prijs van olie sterk schommelen. Er zijn veel partijen die invloed uitoefenen op de prijs van olie. De prijs van olie wordt uiteindelijk immers bepaald door de balans tussen vraag en aanbod. Wanneer de OPEC bijvoorbeeld besluit om meer olie te gaan exporteren, dan zal de olieprijs dalen door de toename van het aanbod. Een conflict in een land dat olie exporteert kan de prijzen echter opdrijven. Mensen worden dan zenuwachtig over de toekomstige leveringen van olie.

Op de korte termijn is de prijs van olie dan ook lastig vast te stellen. Alhoewel er meestal een duidelijke richting in de koers zit, kan deze plotseling doorbroken worden vanwege een belangrijke gebeurtenis ergens op de wereld. Olie is dan ook een populair effect voor daytraders, beleggers die actief iedere dag beleggen. Door de sterke koersfluctuaties kunnen actieve beleggers goede resultaten behalen met olie.

Het is dan aan te raden om de nieuwsberichten goed in de gaten te houden. Bedenk bij elk nieuwsbericht wat voor effect het zal hebben op de gemiddelde belegger. Denk hierbij aan de volgende voorbeelden:

  • Een nieuwsbericht over de VS die hun oliereserves besluiten aan te boren (1).
  • Een nieuwsbericht dat consumenten steeds meer hun auto gebruiken (2).
  • Er is een oorlog gaande in een belangrijke olie producerende regio (3).

Over het algemeen geldt dat nieuwsberichten waarbij het aanbod van olie toeneemt, leiden tot een daling van de prijs (bericht 1). Wanneer de vraag lijkt toe te nemen, stijgt de koers doorgaans (bericht 2). Ten slotte kan een afname van het aanbod ook leiden tot een stijgende prijs (bericht 3).

Olieprijs voorspellen

Belangrijke gebeurtenissen hebben een groot effect op de koers van olie aandelen

Olie op de lange termijn

Olie wordt duidelijk schaarser: door de opkomst van nieuwe grootmachten zoals China zal het verbruik van olie de komende jaren alleen maar stijgen. Volgens recente voorspellingen duurt het nog maar veertig jaar voordat de olie echt op is. Op het moment lijkt olie dan ook een prima investering. Wanneer de voorraad steeds verder afneemt en het verbruik steeds verder toeneemt, is het niet onrealistisch om er van uit te gaan dat de prijs verder zal stijgen.

Toch is het ook belangrijk om alternatieve energiebronnen in de gaten te houden. Olie en andere fossiele brandstoffen verliezen populariteit vanwege de vervuiling die ze veroorzaken. Verschillende ondernemingen zijn dan ook op zoek naar alternatieve brandstoffen. Het kan zijn dat in de toekomst een alternatieve bron van energie de dominante factor wordt. Dit is echter nog lang niet het geval en tot die tijd kan het aantrekkelijk zijn om te beleggen in olie!

Waar moet je op letten bij het investeren in olie aandelen?

Veel mensen beleggen in olie aandelen vanwege het stabiele karakter. Op de korte termijn kan de prijs van olie flink schommelen. Toch draait de economie op olie en de prijs behaalt altijd weer nieuwe toppen. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het selecteren en kopen van olie aandelen?

Bedenk in welk onderdeel je wilt beleggen

Iedereen kent natuurlijk de klassiekers zoals Shell en Total. Toch zijn er veel meer bedrijven actief binnen het productieproces van olie. Wanneer je belegt in olie, kan je investeren in drie verschillende hoofdsectoren: de upstread, midstread en downstream.

De upstream-sector is vooral bezig met de exploratie en productie van olie. Bedrijven in deze sector zoeken naar manieren om olie uit de grond te halen. Een bedrijf als Fugro is bijvoorbeeld bezig met het zoeken van geschikte locaties om naar olie te boren. Andere bedrijven houden zich weer bezig met het produceren van materiaal of met het leveren van arbeidskrachten. Wanneer het goed gaat met de economie doen dit soort bedrijven het goed: er is dan immers meer vraag naar een hogere productie.

De midstream-sector houdt zich bezig met het transport en opslag van olie. Deze sector is de schakel tussen de upstream en downstream sector. Voorbeelden van bedrijven die actief zijn in deze sector zijn Vopak en Scorpio. Een bedrijf dat zich bezighoudt met de opslag van olie kan het ook bij een lage olieprijs goed doen. In dit geval is er vaak sprake van overproductie. Deze bedrijven zijn dan nodig om al het olie dat niet wordt gebruikt op te slaan.

De laatste sector die zich bezighoudt met olie noemen we de downstream-sector. Deze sector raffineert ruwe aardolie en verwerkt het vervolgens tot een bruikbare grondstof. Ruwe olie moet nog omgezet worden naar bijvoorbeeld  benzine voor je auto, asfalt of kerosine. Bedrijven die zich bezig houden met deze stap in het productieproces zijn bijvoorbeeld Marathon Petroleum en Exxon Mobil.

Veel grotere oliebedrijven houden zich bezig met verschillende onderdelen binnen het productieproces van olie. Onderzoek goed onder welke marktomstandigheden het bedrijf waar je in wilt beleggen het goed doet. Sommige aandelen kunnen zijn minder afhankelijk van de prijs van olie dan andere aandelen.

Zorg voor voldoende spreiding

Ook wanneer je in olie wilt investeren door aandelen te kopen, moet je voldoende spreiding toe te passen. Het is onverstandig om al je geld in te zetten op één olie aandeel. Zelfs bij een hoge olieprijs kan een bedrijf alsnog failliet gaan. Mismanagement of fraude kunnen een bedrijf in een dag veranderen van een topper naar een totale flop.

Doe daarom voldoende onderzoek wanneer je gaat beleggen in olie aandelen. Het is belangrijk dat je begrijpt hoe een bedrijf haar winst binnenhaalt.

Stel een plan op

Het lukraak kopen en verkopen van olie aandelen tijdens een crisis is geen goede strategie. Het is belangrijk om een plan op te stellen. Bedenk eerst waarom je aandelen wilt kopen. Wil je een inkomen opbouwen door aandelen te kopen die een hoog dividend uitkeren? Dan kan een investering in Shell goed uitpakken. Wil je een hoge koerswinst behalen? Dan moet je misschien actiever gaan beleggen.

Bepaal voor jezelf wat je doel is en schrijf vervolgens op wat je koersdoel is. Op die manier blijf je een duidelijk plan volgen en verlies je niet onnodig geld wanneer je in paniek raakt.

Let op de kosten

Wanneer je gaat beleggen in aandelen, is het essentieel om op de kosten te letten. Door te beleggen bij een dure broker laat je op de lange termijn soms vele duizenden tot tienduizenden euro’s liggen. Wil je weten bij welke brokers je het goedkoopste kunt beleggen? In ons totaaloverzicht zie je direct wat de beste partij is om aan de slag te gaan met de handel in olie aandelen:

Hoe kan je geld verdienen bij dalende olie prijzen?

Het is ook mogelijk om geld te verdienen bij dalende olie prijzen. Dit doe je door short te gaan op de prijs van olie. Wanneer je short gaan plaats je een order op een dalende olieprijs. Dit heeft het volgende effect:

  • Bij een stijgende olieprijs verlies je geld.
  • Bij een dalende olieprijs verdien je geld.

Wil je leren hoe je precies kunt profiteren van een dalende olieprijs? Lees dan dit artikel.

Actuele koers olie

Direct beginnen met beleggen?

Voordat je echt besluit om te gaan beleggen in olie is het verstandig om eerst even te oefenen met een gratis demoaccount. Op die manier leer je de basis van het beleggen en kan je op verstandige wijze beginnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *