Beleggen in olie

Olie wordt ook wel het zwarte goud genoemd, en dat is niets voor niets. Olie is één van de meest belangrijke grondstoffen en bepalend voor de gezondheid van de gehele economie. De oliereserves raken steeds verder op en de strijd om het zeldzame zwarte goedje zal alleen maar toenemen. Zorgt deze schaarste voor mogelijkheden en kan jij daar als particulier van profiteren?

Binnen 3 stappen beleggen in olie

Weetje: Je kan beleggen in olie 100% zonder risico uitproberen een demo.

Mogelijkheden beleggen in olie

Aandelen oliemaatschappijen

beleggen in olieJe kan op verschillende manieren beleggen in olie. Eén bekende manier waarmee je indirect in olie belegt is door het kopen van aandelen in oliemaatschappijen zoals Shell of BP. Op die manier is het echter niet alleen de olieprijs die bepalend is voor de resultaten.

De olieramp van BP in 2010 voor de Golf van Mexico zorgde voor veel maatschappelijke onrust waardoor de koers van het aandeel sterk daalde. Wanneer je echt alleen maar in olie wilt beleggen zal je gebruik moeten maken van zogenaamde CFD’s.

Vaten olie

Bij verschillende online brokers is het mogelijk om te beleggen in vaten olie. Je betaald dan een bepaald bedrag in dollars en de vaten komen vervolgens bij je open posities te staan. Wanneer de koers stijgt maak je winst en stijgt je saldo en wanneer de koers daalt verlies je geld en daalt je saldo. Vanzelfsprekend worden de vaten nooit daadwerkelijk afgeleverd waardoor het slechts om de prijstoename of prijsdaling gaat.

Wanneer je beleggen in olie op deze manier wilt uitproberen moet je eens in ons broker overzicht kijken om een account aan te maken bij één van de vele brokers.

Zelf beleggen in olie? Bij Plus500 kan je beleggen in CFD olie & aandelen van oliemaatschappijen. 

Prijs olie korte termijn

Op de korte termijn kan de prijs van olie sterk fluctueren. Er zijn veel partijen die invloed uitoefenen op de prijs van olie, uiteindelijk wordt de prijs immers bepaald door de balans tussen vraag en aanbod. Wanneer de OPEC bijvoorbeeld besluit om meer olie te gaan exporteren zal de olieprijs dalen door de toename van het aanbod. Een conflict in een land dat olie exporteert kan de prijzen echter opdrijven.

Op de korte termijn is de prijs van olie dan ook lastig vast te stellen. Al hoewel er meestal een duidelijke richting in de koers zit, kan deze plotseling doorbroken worden vanwege een belangrijke gebeurtenis ergens op de wereld. Olie is dan ook een populair effect voor daytraders, beleggers die actief iedere dag beleggen. Doordat de koers sterk beweegt kan er ook op de korte termijn door gebruik te maken van een hefboom veel verdiend worden met het beleggen in olie.

Olie op de lange termijn

Olie wordt duidelijk schaarser: door de opkomst van nieuwe grootmachten zoals China zal het verbruik van olie de komende jaren alleen maar stijgen. Volgens recente voorspellingen duurt het nog maar veertig jaar voordat de olie echt op is. Op het moment lijkt olie dan ook een prima investering: wanneer de voorraad steeds verder afneemt en het verbruik steeds verder toeneemt is het niet onrealistisch om er van uit te gaan dat de prijs verder zal stijgen. Zelf denk ik dat een prijs van $200 dollar per vat in de nabije toekomst (5-10 jaar) geen onrealistische voorspelling is.. beleggen in olie is dan opeens een stuk interessanter!

Direct beginnen met beleggen?

Voordat je echt besluit om te gaan beleggen in olie is het verstandig om eerst even te oefenen door middel van een gratis demo account. Op die manier leer je de basis van het beleggen en kan je op verstandige wijze beslissingen nemen en geld verdienen. 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!