fbpx

Beleggen in olie

Olie wordt ook wel het zwarte goud genoemd, en dat is niets voor niets. Olie is één van de meest belangrijke grondstoffen en bepalend voor de gezondheid van de gehele economie. De oliereserves raken steeds verder op en de strijd om het zeldzame zwarte goedje zal alleen maar toenemen. Maar hoe kan jij daar als particuliere belegger van profiteren?

Binnen 3 stappen beleggen in olie

Weetje: Je kan beleggen in olie 100% zonder risico uitproberen een demo.

Mogelijkheden beleggen in olie

In het eerste deel van het artikel bekijken we de verschillende mogelijkheden die er bestaan om te beleggen in olie.

Direct handelen in de vaten olie

beleggen in olieBij verschillende online brokers is het mogelijk om te beleggen in vaten olie. Dit doe je door te handelen in CFD’s op olie. Wanneer je beleggen in olie op deze manier wilt uitproberen moet je eens in ons broker overzicht kijken om een account aan te maken bij één van de vele brokers.

Wanneer je belegt in olie door middel van CFD’s, betaal je een bepaalt bedrag in dollars en de vaten komen vervolgens bij je open posities te staan. Wanneer de koers stijgt maak je winst en stijgt je saldo en wanneer de koers daalt verlies je geld en daalt je saldo. Vanzelfsprekend worden de vaten nooit daadwerkelijk afgeleverd waardoor het slechts om de prijstoename of prijsdaling gaat. Hier lees je meer over hoe beleggen door middel van CFD’s precies in zijn werking gaat.

Aandelen oliemaatschappijen

Het is ook mogelijk om indirect in olie te beleggen. Eén bekende manier waarmee je indirect in olie belegt is door het kopen van aandelen in oliemaatschappijen zoals Shell of BP. Op die manier is het echter niet alleen de olieprijs die bepalend is voor de resultaten.

De olieramp van BP in 2010 voor de Golf van Mexico zorgde bijvoorbeeld voor veel maatschappelijke onrust waardoor de koers van het aandeel sterk daalde. Wanneer de koers van olie stijgt, kan de koers van een oliemaatschappij dan ook nog steeds dalen. Wanneer je gaat beleggen in een oliemaatschappij aandeel, is het dan ook van belang om de bedrijfsresultaten goed te bestuderen.

Er zijn twee manieren waarop je kunt beleggen in aandelen van oliemaatschappijen. De eerste manier is door de aandelen direct op te kopen en vast te houden binnen je portefeuille. Dit kan een goede strategie zijn wanneer je op de langere termijn wilt investeren in olie. Een partij waarbij dit mogelijk is, is DEGIRO.

Het is ook mogelijk om actief te handelen op aandelen van oliemaatschappijen. Er zijn verschillende brokers alwaar dat mogelijk is. Bekijk ons online brokers overzicht om te kijken waar je het beste actief kunt handelen.

Beleggen in olie aandelen

De koers van olie voorspellen

Wanneer je wilt gaan beleggen in olie, is het belangrijk dat je de koers goed in de gaten houdt.

Prijs olie korte termijn

Op de korte termijn kan de prijs van olie sterk fluctueren. Er zijn veel partijen die invloed uitoefenen op de prijs van olie. De prijs van olie wordt uiteindelijk immers bepaald door de balans tussen vraag en aanbod. Wanneer de OPEC bijvoorbeeld besluit om meer olie te gaan exporteren, dan zal de olieprijs dalen door de toename van het aanbod. Een conflict in een land dat olie exporteert kan de prijzen echter opdrijven.

Op de korte termijn is de prijs van olie dan ook lastig vast te stellen. Alhoewel er meestal een duidelijke richting in de koers zit, kan deze plotseling doorbroken worden vanwege een belangrijke gebeurtenis ergens op de wereld. Olie is dan ook een populair effect voor daytraders, beleggers die actief iedere dag beleggen. Door de sterke koersfluctuaties kunnen actieve beleggers goede resultaten behalen met olie.

Het is dan aan te raden om de nieuwsberichten goed in de gaten te houden. Bedenk bij elk nieuwsbericht wat voor effect het zal hebben op de gemiddelde belegger. Denk hierbij aan de volgende voorbeelden:

  • Een nieuwsbericht over de VS die hun oliereserves besluiten aan te boren.
  • Een nieuwsbericht dat consumenten steeds meer hun auto gebruiken.
  • Er is een oorlog gaande in een belangrijke olie producerende regio.

Over het algemeen geldt dat nieuwsberichten waarbij het aanbod van olie toeneemt, leiden tot een daling van de prijs (bericht 1). Wanneer de vraag lijkt toe te nemen, stijgt de koers doorgaans (bericht 2). Ten slotte kan een afname van het aanbod ook leiden tot een stijgende prijs (bericht 3).

Olieprijs voorspellen

Belangrijke gebeurtenissen hebben een groot effect op de koers

Olie op de lange termijn

Olie wordt duidelijk schaarser: door de opkomst van nieuwe grootmachten zoals China zal het verbruik van olie de komende jaren alleen maar stijgen. Volgens recente voorspellingen duurt het nog maar veertig jaar voordat de olie echt op is. Op het moment lijkt olie dan ook een prima investering. Wanneer de voorraad steeds verder afneemt en het verbruik steeds verder toeneemt, is het niet onrealistisch om er van uit te gaan dat de prijs verder zal stijgen.

Toch is het ook belangrijk om alternatieve energiebronnen in de gaten te houden. Olie en andere fossiele brandstoffen verliezen populariteit vanwege de vervuiling die ze veroorzaken. Verschillende ondernemingen zijn dan ook op zoek naar alternatieve brandstoffen. Het kan zijn dat in de toekomst een alternatieve bron van energie de dominante factor wordt. Dit is echter nog lang niet het geval en tot die tijd kan het erg aantrekkelijk zijn om te beleggen in olie!

Actuele koers olie

Direct beginnen met beleggen?

Voordat je echt besluit om te gaan beleggen in olie is het verstandig om eerst even te oefenen door middel van een gratis demo account. Op die manier leer je de basis van het beleggen en kan je op verstandige wijze beginnen.

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!