Saudi Aramco aandelen kopen

Saudi Aramco is een grote staatsoliemaatschappij in Saudi-Arabië. Saudi-Aramco is de grootste oliemaatschappij van de wereld. Met een jaarlijkse winst van meer dan 100 miljard dollar kan beleggen in Saudi Aramco erg goed aanpakken. Maar hoe kan je nu eigenlijk aandelen kopen in Saudi Aramco?

Hoe kan je beleggen in Saudi Aramco?

Er zijn twee manieren waarop je in Saudi Aramco kunt beleggen: door te handelen in een onderliggend effect of door het aandeel direct te kopen.

Actief handelen in Saudi Aramco

Door actief te handelen in aandelen Saudi Aramco kan je optimaal profiteren van koersschommelingen. Een goede broker om actief te handelen in het prijsverloop van Saudi Aramco is eToro. Bij eToro kan je met CFD’s zowel inzetten op een dalende als op een stijgende beurskoers. Wil je deze manier van beleggen zonder risico uitproberen? Gebruik de onderstaande knop om een gratis demoaccount te openen:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees

Saudi Aramco aandelen kopen

Het is momenteel lastig voor buitenlandse beleggers om aandelen Saudi Aramco te kopen. De aandelen worden voorlopig alleen verhandeld op Tadawul, de beurs van Saudi Arabië. Wanneer je op de lange termijn wilt beleggen dan zal je dit veelal indirect moeten doen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om participaties in het iShares MSCI Saudi Arabia fonds te kopen. Dit fonds bevat grote bedrijven in Saudi-Arabië en Saudi Aramco maakt daar zeker deel van uit.

Je kan ook met derivaten op de lange termijn handelen in het koersverloop van Saudi Aramco.

Een goede partij om te beleggen in dit bedrijf is eToro. Bij eToro kan je geheel zonder transactiekosten aandelen Saudi Aramco kopen. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis account te openen:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees

Saudi Aramco aandelen kopen

Wat doet het bedrijf Saudi Aramco?

Saudi Aramco houdt zich voornamelijk bezig met het exploiteren van de grote olievelden in Saudi-Arabië. In 1948 werd het grootse olieveld ter wereld ontdekt in dit land. In de eerste instantie waren diverse buitenlandse bedrijven betrokken bij het exploiteren van deze velden. De staat wilde echter meer controle over deze olievelden en besloot om de andere partijen uit te kopen. Tegenwoordig is de overheid van het land dan ook de eigenaar van dit bedrijf.

In totaal geeft Saudi Aramco aan dat de voorraad van de reserves maar liefst 260 miljard vaten bedraagt. Hoe nauwkeurig deze reserves zijn, is niet helemaal duidelijk. Het land produceert jaarlijks ruim 3 miljard vaten olie, maar de voorraad is nog nooit aangepast. Het zou dus zomaar kunnen dat deze voorraden in de praktijk lager liggen.

Saudi Aramco is momenteel verantwoordelijk voor de productie van 10% van de wereldwijde olie. Een groot deel van de olie wordt geëxporteerd naar andere landen. 65% van de olie komt terecht bij andere landen in het Midden-Oosten en 15% komt terecht in Amerika. Het land is momenteel sterk afhankelijk van de olieproductie: ruim de helft van het totale binnenlandse product komt voort door de verkoop van olie.

Waarom ging het bedrijf naar de beurs?

Saudi Aramco ging naar de beurs om meer geld op te halen voor andere investeringen. De toekomst van olie is onzeker: nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt is olie minder populair geworden. Saudi-Arabië wil dan ook minder afhankelijk worden van deze markt.

Met de bescheiden beursgang heeft de overheid nog niet eens 2% van alle aandelen op de markt gebracht. Hiermee hebben ze direct $25 miljard opgehaald waarmee ze investeringen kunnen uitvoeren in andere sectoren.

Wat zijn de risico’s van beleggen in Saudi Aramco?

Beleggen in Saudi Aramco is niet zonder risico’s. In dit deel van het artikel bespreken we de belangrijkste risico’s van een belegging in dit aandeel.

Afhankelijkheid van de olieprijs

Net zoals bij andere oliebedrijven ben je als aandeelhouder van een bedrijf als Saudi Aramco erg afhankelijk van de olieprijs. Volgens schattingen van Bernstein neemt de winst van het bedrijf met $,15 miljard toe bij elke $1 stijging van de olieprijs.

De prijs van olie neemt toe wanneer het goed gaat met de economie. Vliegtuigen en machines verbruiken olie en wanneer er veel productie is, neemt de vraag naar het zwarte goud vanzelfsprekend ook toe. Wanneer je in een bedrijf als Saudi Aramco belegt ben je dan ook sterk afhankelijk van de wereldwijde economie.

Gebrek aan controle

Als aandeelhouder in het bedrijf Saudi Aramco heb je geen enkele controle. Normaal gesproken heb je als aandeelhouder een stem en kan je meebeslissen over de toekomst van het bedrijf. In dit geval is de overheid echter grootaandeelhouder van het bedrijf.

Je bent als aandeelhouder dan ook volledig afhankelijk van de beslissingen die de overheid neemt. Je kunt jezelf dan ook afvragen of je voldoende vertrouwen hebt in de overheid van Saudi-Arabië voordat je de aandelen koopt.

Mensenrechten

Wanneer je het belangrijk vindt om te beleggen in bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen, dan moet je Saudi Aramco waarschijnlijk links laten liggen. Het land neemt het niet erg nauw met de mensenrechten en door aandelen Saudi Aramco te kopen steun je het regime direct.

Beperkt dividend

De beloofde dividenduitkeringen van het aandeel Saudi Aramco zijn lager dan die van een bedrijf als Shell. Wanneer je belegt voor een inkomen kan je dan ook beter een aandeel kopen met een hogere dividenduitkering.

Politieke instabiliteit

Beleggen in een exotische regio zoals Saudi Arabië brengt de nodige onzekerheid met zich mee. Wanneer je belegt in Amerika of Europa weet je wat je rechten als aandeelhouder zijn. Wanneer je echter investeert in Saudi Arabië is dit minder zeker.

De regio als geheel is ook vrij instabiel. Nog niet zo lang geleden werden de oliebronnen van Saudi Aramco bijvoorbeeld aangevallen door drones. Hierdoor ontstonden grote branden en nam de productiecapaciteit sterk af. Het is het bedrijf gelukt om deze capaciteit weer op te bouwen. Toch brengt deze instabiliteit als belegger onzekerheid met zich mee.

Beperkte risicospreiding

Een laatste risico van beleggen in Saudi Aramco is de beperkte risicospreiding. Veel oliebedrijven hebben olievelden in verschillende regio’s. De olievelden van Saudi Aramco bevinden zich alleen in Saudi-Arabië. Wanneer er iets misgaat in deze regio, zal het aandeel direct in waarde dalen.

Waarom is Saudi Aramco dan toch interessant?

Ondanks de nadelen kan het toch interessant zijn om Saudi Aramco aandelen te kopen. Olie is nog steeds een belangrijke grondstof in onze wereldeconomie. Het is waar dat duurzaamheid steeds meer aandacht krijgt. Toch is het waarschijnlijk dat olie de komende tientallen jaren nog een belangrijke rol zal spellen binnen onze economie. De wereldeconomie groeit nog steeds en de kans is dan ook groot dat de vraag naar olie alleen maar zal toenemen. Een bedrijf met 18% van de wereldwijde oliereserves heeft dan een sterke positie in handen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *