Wat is trading?

Trading is één van de meest winstgevende activiteiten op het internet. Dagelijks worden er miljarden verdiend en verloren door mensen die met een muisklik online handelen. Bij trading handel je in financiële instrumenten zoals aandelen, valutaparen en indexfondsen. Maar waarom is trading nu zo voordelig, hoe doe je het en wat zijn de kenmerken van trading? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over trading!

Zelf direct aan de slag met traden?

Wil je zelf aan de slag met traden? Dan heb je een gratis account bij een broker nodig. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om bijvoorbeeld snel aandelen te kopen en verkopen. We hebben de beste brokers voor je op een rij gezet. Wil je weten bij welke partij je het beste kunt beginnen met traden? Klik dan op de onderstaande knop:

brokers vergelijken

Wat is traden precies?

Traden is een specifieke manier van beleggen. Traden wordt in het Nederlands ook wel handelen genoemd. Je handelt dan ook actief in bijvoorbeeld een aandeel. Trading verschilt van ‘traditioneel beleggen’:

  • Beleggen: een aandeel kopen om er op de lange termijn koerswinst mee te behalen.
  • Handel of trading: het snel kopen en verkopen van een aandeel.

Trading is veel actiever dan gewoon beleggen. Wanneer je succesvol wilt zijn met online handel zal je er dan ook meer tijd voor moeten reserveren. 

traden

Waarom is trading zo lucratief?

  • De instap drempel ligt erg laag: traden kan al vanaf 100 euro.
  • Je kunt gebruik maken van orders en daardoor veel automatiseren.
  • Succesvol traden hoeft maar enkele uren per week te kosten.
  • Doordat je short kunt gaan kan je ook orders plaatsen op dalende koersen.
  • Dankzij de hefboom kan je ook met een klein bedrag resultaten behalen.
  • Er worden geen commissies gerekend: traden kan dus voordelig!

Hoe kan je verdienen met traden?

Geld verdienen met traden is vrij eenvoudig. Zoals je misschien wel weet bewegen de prijzen van bijvoorbeeld aandelen iedere dag omhoog en omlaag. Deze beweging noemen we ook wel volatiliteit en als trader kan je profiteren van deze bewegingen. Je kan namelijk zowel orders plaatsen op stijgende als op dalende koersen. Dit laatste noemen we ook wel short gaan. Wanneer je short gaat voorspel je dat de koers gaat dalen en behaal je een positief resultaat wanneer dit uiteindelijk gebeurt.

Hierbij zijn er twee brede strategieën waaruit je kunt kiezen: intraday trading en daytrading. Bij Intraday trading houd je de koers in de gaten en open je meerdere posities op een dag. Voor mensen met minder tijd is daytraden aantrekkelijker. Wanneer je aan daytraden doet bekijk je de koers op dagelijkse basis. Je bepaalt dan bijvoorbeeld iedere avond of je een nieuwe positie wilt innemen.

Leren traden: een goede trader worden

Iedereen kan tegenwoordig traden of online handelen. Toch lukt het maar weinig mensen om succesvol te worden. Wanneer je een goede trader wilt worden, zal je een strategie moeten toepassen. Op het internet kan je leren op welke manier je het beste kunt traden.

Natuurlijk helpen we je graag op weg! We hebben een simpel artikel geschreven waarin je de basis van daytrading leert. Druk op de onderstaande knop om direct te leren hoe je een betere handelaar wordt:

trading cursus

Waarin kan je handelen?

Wanneer je gaat traden, kan je in verschillende effecten handelen. Hieronder zie je een klein lijstje van de verschillende effecten waarin je kunt handelen:

Succes met trading

De basis van trading is vrij eenvoudig: je koopt bij een stijging en je verkoopt bij een daling! De uitvoering is echter niet per se simpel. bij trading spelen emoties namelijk een belangrijke rol. Veel mensen zijn bang om te verliezen en houden hun verlies daarom te lang open. Ondertussen zijn ze ook bang om hun winst te verspelen waardoor ze de positie al bij een kleine winst sluiten.

Uiteindelijk is juist het tegenovergestelde verstandig wanneer je gaat traden. Het is beter om verlies af te kappen en om winsten te laten doorlopen. Zorg daarom altijd voor een gunstige verhouding tussen je risico en rendement. Wanneer je op een positie bijvoorbeeld maximaal 20 euro kunt verliezen is het verstandig om de positie te sluiten bij een winst van 30 of 40 euro. Op die manier hoef je het in minder dan 50% aan het juiste eind te hebben om een goed resultaat neer te zetten!

Om een goede trader te worden…

Moet je veel oefenen! Traden is een vaardigheid die je niet uit boeken leert. Je kunt vanzelfsprekend aspecten van trading zoals technische en fundamentele analyse uit een boek leren. Toch is alleen theoretische kennis niet genoeg. Het is dan ook belangrijk om veel te oefenen. Probeer verschillende beleggingsmethoden uit en bekijk op welke manier het je lukt om een positief resultaat neer te zetten.

Wil je online traden of handelen zelf uitproberen? Gebruik dan de onderstaande knop en bekijk waar je zelf een gratis trading demo kunt openen:

demo openen

Veelgestelde vragen

Hieronder behandelen we enkele veelgestelde vragen over traden. Op die begrijp je beter wat traden precies betekent.

Wat is een trader?

Een trader is iemand die actief handelt op de markt. Iedereen kan een trader worden. Hiervoor hoef je alleen een account te openen bij een online broker. Je kan al beginnen met handelen met een bedrag van 100 euro.

Wat is intraday trading?

Intraday trading betekent ook wel binnen de dag. Veel effecten worden binnen een sessie verhandeld. Aandelen worden bijvoorbeeld verhandeld tijdens de openingstijden van de beurs. Intraday traders proberen te profiteren van deze schommelingen door één of meerdere posities in te nemen tijdens deze sessie. Een intraday trader zal zijn posities al sluiten voor het einde van de sessie.

 Is trading snelle handel?

Over het algemeen is er bij trading sprake van snelle handel. Traders open vaak meerdere posities op een dag. Toch kan je ook over een langere periode handelen. Dit noemen we ook wel daghandel. Bij daghandel kunnen posities soms enkele dagen tot weken worden aangehouden. Toch is dit een stuk sneller dan traditioneel investeren. Bij traditioneel investeren worden aandelen vaak vele jaren vastgehouden.

Kan je als beginner in aandelen handelen?

Ook beginners kunnen beginnen met traden. Veel brokers bieden de optie om de mogelijkheden geheel zonder risico uit te proberen met een demo. Hierdoor kan je eerst even flink aanklooien voordat je een eerste storting doet. Het is vervolgens aan te raden om klein te beginnen. Bij veel brokers kan je al met honderd euro beginnen met handelen.

Wat is online trading?

Eigenlijk is alle trading tegenwoordig online. Vroeger moest je de bank opbellen om bijvoorbeeld aandelen te kopen of verkopen. Tegenwoordig werkt dit gelukkig niet meer zo. Je hoeft alleen nog in te loggen op je account en vervolgens kan je vliegensvlug aandelen kopen en verkopen.

 

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!