Wat is trading?

Trading is één van de meest winstgevende activiteiten op het internet. Dagelijks worden er miljarden verdiend en verloren door mensen die met een muisklik online handelen. Als trader handel je in financiële instrumenten zoals aandelen, valutaparen en indexfondsen. Maar waarom is trading nu zo voordelig, hoe doe je het en wat zijn de kenmerken van trading? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over trading!

Hoe kan je zelf gaan traden?

Wil je zelf aan de slag met traden? Dan heb je een gratis account bij een broker nodig. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om bijvoorbeeld snel aandelen te kopen en verkopen. Bij de meeste brokers kan je online trading geheel zonder risico proberen met een demo. Wil je weten waar je het beste een gratis demo kunt openen? Klik op de onderstaande knop en vergelijk de verschillende opties:

Wat is traden precies?

Traden is een specifieke manier van beleggen. Traden wordt in het Nederlands ook wel handelen genoemd. Je handelt dan ook actief in bijvoorbeeld een aandeel. Trading verschilt van ‘traditioneel beleggen’:

  • Beleggen: een aandeel kopen om er op de lange termijn koerswinst mee te behalen.
  • Handel of trading: het snel kopen en verkopen van een aandeel.

Trading is veel actiever dan gewoon beleggen. Wanneer je succesvol wilt zijn met online handel zul je je er dan ook meer tijd voor moeten reserveren.

traden

Waarom is trading zo lucratief?

  • De instapdrempel ligt erg laag: traden kan al vanaf 100 euro.
  • Je kunt gebruik maken van orders en daardoor veel automatiseren.
  • Succesvol traden hoeft maar enkele uren per week te kosten.
  • Doordat je short kunt gaan kan je ook orders plaatsen op dalende koersen.
  • Dankzij de hefboom kan je ook met een klein bedrag resultaten behalen.
  • Er worden geen commissies gerekend: traden kan dus voordelig!

Hoe kan je geld verdienen met traden?

Geld verdienen met traden is zeker mogelijk. Zoals je misschien wel weet bewegen de prijzen van bijvoorbeeld aandelen iedere dag omhoog en omlaag. Deze beweging noemen we ook wel volatiliteit en als trader kan je profiteren van deze bewegingen. Je kan namelijk zowel orders plaatsen op stijgende als op dalende koersen. Dit laatste noemen we ook wel short gaan. Wanneer je short gaat voorspel je dat de koers gaat dalen en behaal je een positief resultaat wanneer dit uiteindelijk gebeurt.

Hierbij zijn er twee brede strategieën waaruit je kunt kiezen: intraday trading en daytrading. Bij daytrading houd je de koers in de gaten en open je meerdere posities op een dag. Deze posities kan je een langere tijd open houden. Voor mensen met minder tijd is intraday traden aantrekkelijker. Wanneer je aan intradaytraden doet, open en sluit je posities op dezelfde dag.

Leren traden: een goede trader worden

Iedereen kan tegenwoordig traden of online handelen. Toch lukt het maar weinig mensen om succesvol te worden. Wanneer je een goede trader wilt worden, zul je een strategie moeten toepassen. Op het internet kan je leren op welke manier je het beste kunt traden.

Natuurlijk helpen we je graag op weg! We hebben een simpel artikel geschreven waarin je de basis van daytrading leert. Druk op de onderstaande knop om direct te leren hoe je een betere handelaar wordt:

Waarin kan je handelen?

Wanneer je gaat traden, kan je in verschillende effecten handelen. Hieronder zie je een klein lijstje van de verschillende effecten waarin je kunt handelen:

Succes met trading

De basis van trading is vrij eenvoudig: je koopt bij een stijging en je verkoopt bij een daling! De uitvoering is echter niet per se simpel. Bij online trading spelen emoties namelijk een belangrijke rol. Veel mensen zijn bang om te verliezen en houden hun verlies daarom te lang open. Ondertussen zijn ze ook bang om hun winst te verspelen waardoor ze de positie al bij een kleine winst sluiten.

Uiteindelijk is juist het tegenovergestelde verstandig wanneer je gaat traden. Het is beter om verlies af te kappen en om winsten te laten doorlopen. Zorg daarom altijd voor een gunstige verhouding tussen je risico en rendement. Wanneer je op een positie bijvoorbeeld maximaal 20 euro kunt verliezen is het verstandig om de positie te sluiten bij een winst van 30 of 40 euro. Op die manier hoef je het in minder dan 50% aan het juiste eind te hebben om een goed resultaat neer te zetten!

Hoe kan je het beste oefenen?

Moet je veel oefenen! Traden is een vaardigheid die je niet uit boeken leert. Je kunt vanzelfsprekend aspecten van trading zoals technische en fundamentele analyse uit een boek leren. Toch is alleen theoretische kennis niet genoeg. Het is dan ook belangrijk om veel te oefenen. Probeer verschillende beleggingsmethoden uit en bekijk op welke manier het je lukt om een positief resultaat neer te zetten.

Wil je online traden of handelen zelf uitproberen? Open dan een account bij een online broker en probeer de mogelijkheden uit. We hebben de beste partijen voor je op een rij gezet:

Hoe word je een goede trader?

Nadat je dit artikel hebt gelezen, weet je precies hoe je aan de slag kunt gaan met online trading. Maar alleen online handelen is natuurlijk niet genoeg: je wilt ook goede resultaten behalen. In dit deel van het artikel bekijken we dan ook waar je rekening mee moet houden wanneer je geld wilt verdienen met traden.

Ga mee met de trend

In veel bedrijfstakken werkt het goed om eigenwijs te zijn. Artiesten verdienen meer geld wanneer ze iets unieks creëren en ook als ondernemer kan je maar beter met een origineel plan op te proppen komen. Wanneer je gaat traden werkt dit jammer genoeg net even anders!

Wanneer je een goed resultaat wilt behalen, is het verstandig om zoveel mogelijk met de trend mee te handelen. Beleggers zeggen dan ook wel eens de trend is your friend. Door te kopen wanneer de koersen voornamelijk stijgen en te verkopen wanneer de koersen voornamelijk dalen, verhoog je de kans op succes enorm. Het lukt maar weinig mensen om het moment waarop de trend omslaat goed in te schatten.

Neem soms een pauze

Ook verveling is helemaal niet verkeerd als handelaar. Je kan beter geen positie hebben dan een verliesgevende positie. Wanneer het onduidelijk is waar de koers heengaat, kan je beter even niet handelen.

Ook wanneer er veel onzekerheid in de markt heerst, kan je soms beter even afwachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bekend maken van de rentepercentages door de Centrale Bank. Een positie innemen op zo’n moment heeft meer weg van gokken dan echt traden.

wat is trading

Maak een plan

De beste traders begrijpen dat ze een plan nodig hebben om goede resultaten neer te zetten. Bepaal hiervoor eerst met wel bedrag je wilt gaan handelen. Dit is je ‘ondernemingskapitaal’. Op basis hiervan kan je bepalen hoe groot de posities zijn die je kunt innemen.

Wanneer je verstandig wilt traden, dan stel je vaste percentages op waarmee je handelt. Riskeer bijvoorbeeld niet meer dan twee tot vijf procent van je totale belegde vermogen op één trade. Op die manier voorkom je dat je het volledige bedrag op je trading account verliest. Wanneer het even tegenzit, is het verstandig om te stoppen met handelen en om je prestaties te evalueren. Wees kritisch op jezelf en zorg dat je op de lange termijn altijd winstgevend handelt.

Wees niet eigenwijs

Het is helemaal in om overal een mening over te hebben. Zwarte Piet, het klimaat, de toekomst van de Europese Unie.. iedereen is tegenwoordig een expert. Als trader is het grappig genoeg juist beter om geen mening te hebben.

Handel niet op basis van wat jij denkt dat goed of slecht is. De beurzen lopen vaak vooruit op goed of slecht nieuws. Wanneer men goed nieuws verwacht, begint men al aandelen te kopen. Zodra het nieuws gepresenteerd wordt, zie je juist dat veel traders hun winst pakken waardoor de koers kan dalen. Het gaat dus niet om je eigen mening, maar om de acties van grote groepen traders.

Stel simpele regels op

Ten slotte is het belangrijk om simpele regels op te stellen. Het meest complexe systeem is vaak niet het beste trading systeem. Een goede trader heeft enorm veel discipline nodig. Wanneer je de regels te ingewikkeld maakt, is het een stuk makkelijker om hier (al dan niet per ongeluk) van af te wijken.

Bepaal daarom enkele regels die bepalen of je een trade opent of niet. Evalueer deze regels vervolgens constant en maak aanpassingen waar dat nodig is.

Trader als beroep

Veel mensen komen in aanraking met traden doordat  ze zelf beginnen met online handel. Ze doen dit vaak naast hun eigen beroep. Het is echter ook mogelijk om beroepsmatig te traden binnen een bedrijf.

Traders profiteren vaak van een hoog salaris. Het gemiddelde salaris ligt rond de € 5500 per maand met uitschieters naar € 7000 per maand. Bovendien hebben traders baak goede arbeidsvoorwaarden en kan je hoge bonussen opstrijken.

Dit soort posities zijn vaak erg in trek. Je moet goed zijn in wiskunde en een behoorlijke hoeveelheid concurrenten achter je laten. Een voorbeeld van een bekend bedrijf actief in trading is Flowtraders.

Veelgestelde vragen

Hieronder behandelen we enkele veelgestelde vragen over traden. Op die begrijp je beter wat traden precies betekent.

Wat is een trader?

Een trader is iemand die actief handelt op de markt. Iedereen kan een trader worden. Hiervoor hoef je alleen een account te openen bij een online broker. Je kan al beginnen met handelen met een bedrag van 100 euro.

Wat is daytraden?

Day trading betekent ook wel binnen de dag. Veel effecten worden binnen een sessie verhandeld. Aandelen worden bijvoorbeeld verhandeld tijdens de openingstijden van de beurs. Daytraders proberen te profiteren van deze schommelingen door één of meerdere posities in te nemen tijdens deze sessie. Een daytrader zal zijn posities al sluiten voor het einde van de sessie.

Is trading snelle handel?

Over het algemeen is er bij trading sprake van snelle handel. Traders open vaak meerdere posities op een dag. Toch kan je ook over een langere periode handelen. Dit noemen we ook wel intraday trading. Bij intraday trading kunnen posities soms enkele dagen tot weken worden aangehouden. Toch is dit een stuk sneller dan traditioneel investeren. Bij traditioneel investeren worden aandelen vaak vele jaren vastgehouden.

Kan je als beginner gaan traden?

Ook beginners kunnen beginnen met traden. Veel brokers bieden de optie om de mogelijkheden geheel zonder risico uit te proberen met een demo. Hierdoor kan je eerst even flink aanklooien voordat je een eerste storting doet. Het is vervolgens aan te raden om klein te beginnen. Bij veel brokers kan je al met honderd euro beginnen met handelen.

Wat is online trading?

Eigenlijk is alle trading tegenwoordig online. Vroeger moest je de bank opbellen om bijvoorbeeld aandelen te kopen of verkopen. Tegenwoordig werkt dit gelukkig niet meer zo. Je hoeft alleen nog in te loggen op je account en vervolgens kan je vliegensvlug aandelen kopen en verkopen.

Wat is Forex trading?

Bij Forex trading handel je alleen in valuta’s. Je speculeert dan bijvoorbeeld op een waardestijging van de euro tegenover de dollar. Valuta’s bewegen vaak vrij stabiel. Hierdoor kan je als actieve handelaar de patronen goed voorspellen. Dit maakt Forex trading toegankelijker voor beginners. Wil je meer leren over beleggen in Forex? Lees dan ons artikel over beleggen in Forex:

Wat is margin trading?

Bij sommige brokers kan je aan margin trading doen. Wanneer je op marge handelt, legt de broker een deel van je belegging in. Je kan met een kleiner bedrag een grotere belegging openen. Hierdoor kan je een hoger rendement halen met je belegging. Tegelijkertijd ligt het risico ook een stukje hoger. Het is daarom belangrijk om goed op te passen wanneer je een marge toepast. Wil je meer weten over deze manier van beleggen? Lees dan ons artikel over beleggen met een hefboom:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *