Beleggen in grondstoffen

Beleggen in grondstoffen wordt steeds populairder. Vroeger was het alleen mogelijk voor professionele investeerders om te investeren in grondstoffen zoals olie en goud. Met de komst van online brokers is het nu echter voor iedereen mogelijk om te profiteren van schommelingen op de grondstofmarkten. In dit artikel bekijken we hoe dit in zijn werking gaat.

Hoe kan je beleggen in grondstoffen?

Er zijn verschillende manieren waarmee je in grondstoffen kunt beleggen. We bespreken de verschillende manieren die je kunt toepassen.

Investeren in grondstoffen met ETF’s

Je kan er ook voor kiezen om te investeren in grondstoffen op de lange termijn. ETF’s of Exchange-Traded Funds zijn hiervoor geschikt. ETF’s zijn fondsen die bijvoorbeeld de prijs van één of meerdere grondstoffen volgen. Enkele voorbeelden van EFT’s zijn:

  • iShares Silver volgt de prijs van zilver.
  • GLD Gold volgt de prijs van goud.
  • USO-Oil Fund volgt de prijs van olie.

Je kan dit soort beleggingsfondsen eenvoudig kopen en verkopen bij een broker. Wil je weten bij welke brokers je het goedkoopste in grondstoffen kunt investeren? Met de onderstaande knop kan je direct grondstoffen brokers vergelijken:

Indirect beleggen in grondstoffen via aandelen

Je kan ook voor een meer indirecte aanpak kiezen. Je kan aandelen kopen in bedrijven die bezig zijn met een bepaalde grondstof. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Je kan beleggen in goud door aandelen te kopen in een goudmijn.
  • Je kan beleggen in olie door aandelen te kopen in een oliemaatschappij.
  • Je kan beleggen in suiker door aandelen te kopen in een bedrijf dat snoep produceert.

Let erop dat er hier sprake is van een indirecte belegging in grondstoffen. De resultaten van de aandelen hangen uiteindelijk af van de prestaties van het bedrijf. Onder slecht management kan een bedrijf dat met goud bezig is zelfs bij een stijgende goudprijs slecht presteren. Doe daarom voldoende onderzoek naar het bedrijf.

Wil je weten hoe je het beste aandelen kunt kopen? In ons artikel over het kopen van aandelen vind je alle informatie die je nodig hebt:

Actief speculeren op de prijzen van grondstoffen

Wanneer je in edelmetalen als goud en zilver wilt beleggen kan je simpelweg een bepaalde hoeveelheid kopen. Dit wordt lastiger met grondstoffen als olie en graan, omdat deze grondstoffen in grote hoeveelheden worden verhandeld. Dankzij de introductie van CFD-brokers  is het mogelijk om als particulier te speculeren op de prijs van grondstoffen zonder dat je verantwoordelijk bent voor bijvoorbeeld de opslag.

Je kunt actief speculeren op de prijzen van grondstoffen gratis & zonder risico uitproberen met een demo:

Beleggen in grondstoffen Plus500

Beleggen in grondstoffen CFD's bij eToro. Illustratieve prijzen.

Grondstoffen direct kopen

In sommige gevallen kan je ervoor kiezen om grondstoffen direct te kopen. Met olie of graan is dit niet erg praktisch. Met edelmetalen als goud of zilver is dit wel mogelijk. De kosten voor het direct kopen van grondstoffen liggen vaak wel hoger en je moet ook rekening houden met bijvoorbeeld opslag- en beveiligingskosten.

In welke soorten grondstoffen kan je beleggen?

Er zijn verschillende categorieën van grondstoffen waarin je kunt beleggen. Hieronder bespreken we enkele type grondstoffen waarin je kunt investeren.

Energie

Grondstoffen die worden gebruikt voor het opwekken van energie spelen een belangrijke rol binnen de wereldwijde economie. Wil je in energie grondstoffen handelen? Dan kan je ervoor kiezen om te beleggen in olie of aardgas.

De prijs van olie is vaak sterk afhankelijk van de economische ontwikkeling. Wanneer het goed gaat met de economie, is er meer energie nodig. De prijs van olie kan dan fors stijgen. Olie is één van de meest verhandelde grondstoffen.

energie grondstoffen

Edelmetalen

Ook edelmetalen zijn populair onder investeerders. Edelmetalen zijn metalen die beperkt worden aangetast door roest. Bekende edelmetalen waar je in kunt beleggen zijn goud, zilver, koper en platina.

Goud wordt vaak gezien als veilige haven. Beleggers kopen goud wanneer het slecht gaat met de financiële markten. Toch hebben edelmetalen vaak ook andere functies. Zo worden zilver en koper vaak gebruikt voor technische toepassingen.

goud grondstoffen

Agrarische grondstoffen

Er wordt ook veel gehandeld in de prijzen van agrarische producten. Met derivaten kunnen boeren hun producten beschermen tegen prijsdalingen. Populaire agrarische producten waarin je kunt beleggen zijn bijvoorbeeld koffie, mais, cacao, suiker en katoen.

De vraag naar agrarische grondstoffen hangt sterk af van het aanbod en de vraag. Bij misoogsten kan het aanbod dalen: de prijzen kunnen dan stijgen. Wanneer het economisch goed gaat neemt de vraag naar agrarische producten toe. Ook dit kan de prijs van dit soort grondstoffen opdrijven.

agrarische grondstoffen

Chemische metalen

Je kan er ook voor kiezen om te beleggen in chemische grondstoffen. Chemische elementen kunnen niet in de natuur worden gevonden. Deze grondstoffen moeten synthetisch worden gemaakt. Voorbeelden van chemische metalen zijn uranium, lithium en kobalt. Wanneer het goed gaat met de economie zie je vaak dat de vraag naar dit soort grondstoffen stijgt.

chemische grondstoffen

Waarom beleggen mensen in grondstoffen?

Het kan aantrekkelijk zijn om een deel van je geld te investeren in grondstoffen. Voor de actieve handelaar zijn grondstoffen interessant. Dit komt doordat het spel van vraag en aanbod ervoor zorgt dat de prijs constant schommelt. Door hier slim op in te spelen kan je als daghandelaar hier een goed rendement mee behalen.

Toch kan het kopen van grondstoffen op de lange termijn ook interessant zijn. In tegenstelling tot bedrijven kunnen grondstoffen niet failliet gaat. Het aanbod aan grondstoffen is eindig terwijl de vraag naar grondstoffen over een langere periode alleen maar zal stijgen. Wanneer je de tijd hebt kan je met een investering in grondstoffen dan ook een goed rendement behalen.

Hoe komt de prijs van een grondstof tot stand?

Eigenlijk werkt de handel in grondstoffen net zoals de handel in aandelen. Vraag en aanbod bepalen de prijs van een grondstof als goud. Wanneer er meer kopers zijn dan verkopers, stijgt de koers totdat er een balans is tussen het aantal kopers en verkopers.

Er zijn ook veel speculanten actief op de grondstoffenmarkt. Hierdoor kan de koers van een grondstof soms verrassende sprongen maken.

Het nut van derivaten

Beleggen in grondstoffen gebeurt bijna altijd met derivaten zoals CFD’s en futures. Binnen de economie hebben deze derivaten een nuttige functie. Veel bedrijven zijn afhankelijk van bepaalde grondstoffen. Ze hebben bijvoorbeeld koper nodig om telefoons te produceren. Wanneer de prijs teveel zou stijgen zou dit de winstgevendheid van het bedrijf in gevaar brengen.

Met een derivaat kan een bedrijf vervolgens voorkomen dat de prijs teveel stijgt. Het derivaat zorgt er namelijk voor dat het bedrijf de grondstof tegen een vaste prijs kan kopen. Derivaten kunnen door bedrijven dus gebruikt worden om de risico’s van de grondstoffenmarkt te beperken.

Grondstoffen zijn schaars

Veel grondstoffen zijn schaars; dit maakt het aantrekkelijk om erin te beleggen. De prijzen zullen op de korte termijn sterk schommelen, maar zodra het aanbod uiteindelijk daalt, zullen de prijzen flink stijgen bij een gelijkblijvende vraag. Grondstoffen reageren vaak sterk op economische ontwikkelingen en kunnen daardoor behoorlijk volatiel zijn. Hierdoor is het voordelig om op de korte termijn in grondstoffen te beleggen.

In de categorie beleggen in grondstoffen vind je verschillende interessante artikelen die alle kenmerken van het beleggen in grondstoffen bespreken.

Beleggen in aardgas & aardgas aandelen: hoe doe je dat?
Beleggen in cacao
Beleggen in edelmetalen: hoe doe je dat?
Beleggen in EUA emissierechten (European Union Emission)
Beleggen in goud: hoe & waar kan je dit het beste doen?
Beleggen in katoen: hoe kan je dat het beste doen?
Beleggen in koffie: hoe kan je dit doen?
Beleggen in koper: hoe & waar doe je dit?
Beleggen in maïs: hoe kan je dat het beste doen?
Beleggen in olie & olie aandelen (2024)
Beleggen in platina: hoe & waar kan je dit doen?
Beleggen in suiker: hoe doe je dat?
Beleggen in tarwe & graan: hoe kan je dat het beste doen?
Beleggen in zilver: hoe kan je dat het beste doen?
Gaat goud dalen of stijgen?
Goud investeren: hoe kan je goud kopen?
Hoe kan je beleggen in palladium?
Hoe kan je beleggen in sojabonen?
Hoe profiteer je van een dalende olie prijs?
Hoe te beleggen in slachtvarkens & vee?