Beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen kan altijd! Veel mensen zijn een beetje huiverig geworden wanneer het op aandelen aankomt. Na de crisis in 2008 daalden de koersen immers extreem. Dit was voor de millenniumwisseling wel anders! Wie met een startkapitaal van €1000,00 begon te beleggen in 1980 zou nu een klein kapitaal bezitten! Maar hoe kan je nu eigenlijk zelf beleggen in aandelen?

Direct aan de slag?

Hoe kan je beleggen in aandelen?

Er zijn twee manieren waarop je kunt beleggen in aandelen. Je kan ervoor kiezen om actief in aandelen te handelen. Op die manier kan je perfect inspelen op de laatste marktontwikkelingen. Je kan er ook voor kiezen om aandelen voor de lange termijn te kopen.

Aandelen kopen voor de lange termijn

Het aantal mensen dat interesse heeft in beleggen in aandelen is de laatste tijd fors toegenomen. Na de verschillende crisissen is er weer veel ruimte voor groei. Bovendien is beleggen in aandelen aantrekkelijker dan ooit door de introductie van verschillende online brokers. Met online brokers kan je namelijk snel profiteren van koersdalingen en koersstijgingen. 

Wil je voor de lange termijn aandelen kopen? Dan kan je het beste een account aanmaken bij een bekende Nederlandse broker. Hieronder zie je een overzicht van brokers waar je tegen gunstige tarieven aandelen kunt kopen:

Broker Kosten Aanmelden
eToro logo aandelen €0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
BUX-logo €0 + je ontvangt een gratis aandeel
DEGIRO-review-logo €2 + 0,03% per transactie
BinckBank logo €1 + 0,1% met €6 minimum
0,06% met €6 minimum
ING beleggen €4+ 0,04% en 0,24% servicefee
ABN-Amro €6,50 + 0,1% en 0,18% servicefee
Rabobank €5 + 0,06% service fee

Actief beleggen in aandelen op de korte termijn

De beste manier om te beleggen in aandelen is tegenwoordig het kopen en verkopen van aandelen op de korte termijn. De beurs is vrij instabiel, en de koersen dalen en stijgen met regelmaat. Door te beleggen via een moderne broker kan je profiteren van de korte ritjes naar beneden en naar boven waardoor je een veel beter resultaat kunt behalen. 

Bij beleggingen in aandelen kan je gebruikmaken van een hefboom: hierdoor kan je met een kleine inleg een grotere positie innemen. De hefboom werkt als een multiplier: met één euro kan je dan bijvoorbeeld voor tien euro aan aandelen kopen. Elke euro stijging zorgt vervolgens ook voor tien keer zoveel winst. Een daling van een euro zorgt ook voor tien keer zoveel verlies. 

 Wil je actief beleggen in aandelen gratis uitproberen met een demo? Dit kan bij eToro. Gebruik de onderstaande knop om een gratis demoaccount te openen:  

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.


eToro software. Illustratieve prijzen. CFD service

Wat zijn aandelen?

Voordat je gaat beleggen in aandelen is het belangrijk dat je begrijpt wat aandelen precies zijn. Een aandeel is een eigendomsbewijs in een bedrijf. Grote bedrijven geven aandelen uit om geld op te halen. Iedereen kan vervolgens via de beurs aandelen kopen. Wanneer je een aandeel koopt word je mede-eigenaar van een aandeel. Je kan vervolgens op twee manieren geld verdienen met aandelen. Klik hier als je in detail wilt lezen over wat aandelen zijn. 

Hoe kan je geld verdienen met aandelen?

Wanneer je aandelen bezit kan je daar op twee manieren geld mee verdienen: met koerswinst en dividend. Hoe gaat dit precies in zijn werking?

Manier 1: met koerswinst

De meeste mensen weten dat de prijzen van aandelen constant op en neer gaan. Je kan geld verdienen met aandelen door ze met winst te verkopen. Je moet de aandelen dan op het juiste moment kopen. Als je de aandelen tegen een relatief lage prijs koopt kan je ze vervolgens tegen een hogere prijs weer verkopen.

Manier 2: met dividend

Sommige bedrijven kiezen er ook voor om een deel van hun winst te delen met de aandeelhouders. De winst wordt dan uitgekeerd in de vorm van dividend. Met dividend kan je dus een extra inkomen verdienen met je aandelen. Wil je meer weten over dividend? Lees dan dit artikel.

Waarom is beleggen in aandelen verstandig?

Nu je begrijpt hoe je kunt beleggen in aandelen en wat aandelen precies zijn, vraag je jezelf misschien af waarom je in aandelen zou moeten beleggen.

Een groot nadeel van normaal spaargeld is dat het in waarde daalt. Op je spaarrekening ontvang je amper rente. Daarnaast is er sprake van inflatie: de prijzen van producten stijgen elk jaar. Daar bovenop betaal je ook nog eens belasting over je vermogen. Wanneer je niet belegt weet je dus in ieder geval zeker dat je geld verliest. 

Beleggen is daarentegen op de lange termijn een winstgevende aangelegenheid. Het gemiddelde rendement op de AEX was de afgelopen 25 jaar bijvoorbeeld ongeveer zeven procent. Beleggen in aandelen lijkt op de lange termijn daardoor dus de verstandige beslissing.

geld verdienen aandelen

Wat zijn de risico’s van beleggen in aandelen?

Het is nu duidelijk dat je doorgaans meer geld verdient met aandelen. Toch zijn aandelen niet geheel zonder risico. Je kan tot je volledige inleg verliezen wanneer je gaat beleggen in aandelen. De koersen van aandelen kunnen flink onderuit gaan waardoor je een groot deel van je inleg kan verliezen. Bovendien bestaat er een kans dat een bedrijf failliet gaat. Wanneer dit gebeurt, verlies je vaak je volledige inleg.

Beleggen in aandelen is dus zeker niet geheel zonder risico! Je kan je risico’s enigszins beperken door spreiding toe te passen. Je investeert dan in aandelen uit verschillende regio’s en sectoren. Ook is het belangrijk om alleen met geld te beleggen dat je enkele jaren kunt missen. Op die manier kan je ook crisissen overleven en hoef je niet je aandelen tegen te lage prijzen te verkopen.

Alle specifieke risico’s hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

 • Je hebt het risico om je volledige vermogen te verliezen.
 • Je hebt het marktrisico: de gehele markt kan omlaag gaan tijdens een crisis.
 • Je hebt het volatiliteitsrisico wat betekent dat de markt sterk kan bewegen.
 • Sector specifiek risico wat betekent dat bepaalde sectoren het slecht kunnen doen.
 • Je hebt aandeel specifiek risico wat betekent dat een aandeel het slecht kan doen.
 • Timing risico wat betekent dat je een aandeel op het verkeerde moment koopt.
 • Je kunt verlies maken op vreemde valuta’s wat we het valutarisico noemen.

Hoe komt de prijs van een aandeel tot stand?

De prijs van een aandeel komt tot stand door het spel van vraag en aanbod. De prijs van een aandeel zal dus stijgen wanneer er meer vraag is naar een specifiek aandeel. De prijs van een aandeel zal dalen wanneer er juist minder vraag is naar een specifiek aandeel. Wanneer je succesvol wilt beleggen in aandelen, zul je dan ook zoveel mogelijk de laatste marktontwikkelingen in de gaten moeten houden.

Er zijn twee stromingen die je kunt gebruiken voor het voorspellen van de koers van een aandeel:Beleggen in aandelen met een fonds

Wil je periodiek een bedrag beleggen, maar heb je weinig tijd om aandelen te bestuderen? Dan kan het aantrekkelijk zijn om je geld te beleggen in een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds is een fonds dat je geld automatisch belegt in verschillende aandelen. Een groot voordeel van een fonds is dat het vaak mogelijk is om een goede en uitgebreide spreiding toe te passen. 

 Bij beleggingsfondsen kan je kiezen uit meer actieve en passieve fondsen. Actieve fondsen proberen de markt te verslaan en zijn vaak duurder. Passieve fondsen volgen een index en zijn vaak goedkoper. Voor de meeste mensen zal een passief beleggingsfonds de juiste keuze zijn.

Verschillende strategieën met aandelen

Je kan op verschillende manieren beleggen in aandelen. Hieronder bespreken we enkele mogelijke strategieën.

Vermogensgroei

Je kan ervoor kiezen om aandelen te kopen met als doel het laten groeien van je vermogen. Je koopt dan aandelen in de hoop dat ze in de toekomst meer waard zijn.

Opbouwen van een inkomen

Andere beleggers willen een inkomen opbouwen met hun aandelen. Je koopt dan aandelen die regelmatig dividend uitkeren: denk hierbij bijvoorbeeld aan shell.

Short selling

Je kan er ook voor kiezen om short te gaan op aandelen. Je verdient dan geld wanneer de koers van een aandeel daalt. Deze manier van beleggen is meer speculatief.

Wat zijn de voordelen van beleggen in aandelen?

 • Je kan hoge winsten behalen met aandelen.
 • Je kan een inkomen opbouwen met dividend.
 • Aandelen zijn gemakkelijk te kopen en verkopen.
 • Je hebt een uitgebreid aanbod aan aandelen om te kiezen.

Wat zijn de nadelen van beleggen in aandelen?

 • Je kan veel geld verliezen op individuele aandelen.
 • Het rendement is niet voorspelbaar.
 • Je moet er actiever mee bezig zijn dan bij spaargeld.

Beleggen in aandelen tips

Met deze tips zorg je ervoor dat je betere resultaten behaalt met je beleggingen in aandelen. Voordat je een aandeel koopt is het verstandig om het bedrijf eerst goed te onderzoeken. Bekijk eerst de algemene economische situatie en bekijk dan hoe het bedrijf het de afgelopen jaren heeft gedaan. Let ook op de toekomstvisie van het bedrijf en bekijk of deze overeenkomt met je eigen ideeën. 

Ook is het verstandig om voldoende te oefenen. Spring niet direct in het diepe. Slimme beleggers beginnen met een kleiner bedrag en bekijken eerst of ze beleggen in aandelen goed gebruiken. Op deze pagina hebben we diverse partijen op een rij gezet waar je beleggen geheel gratis en zonder risico kunt uitproberen door middel van een demo. 

Wil je meer tips ontvangen over beleggen in aandelen? Lees dan het artikel aandelen voor dummies!

beleggen in aandelen tips

Lange termijn strategie

Wanneer je vooral op de lange termijn belegt moet je op de korte termijn niet een hoog rendement verwachten. Er zijn nog steeds aandelen die flink stijgen, maar over de gehele linie komt het ook regelmatig voor dat aandelen dalen. Het kan dan ook verstandig zijn om iedere maand voor een vast bedrag aan aandelen te kopen. Op die manier spreid je je inleg en voorkom je dat je al je geld inzet op de top. 

Dankzij de introductie van CFD brokers in Nederland is het ook voor consumenten mogelijk om in grote mate te profiteren van stijgende en dalende koersen. Bij CFD brokers is het namelijk ook mogelijk om short te gaan waardoor je geld verdient wanneer de koers daalt. Vooral voor daytraders, mensen die iedere dag actief beleggen, kan deze volatiliteit de mogelijkheden tot het behalen van een hoog rendement mogelijk maken.

Categorie beleggen in aandelen: meer lezen

In de categorie beleggen in aandelen bespreken we alles wat komt kijken bij het beleggen in aandelen. Denk hierbij onder andere aan het selecteren van je aandelen, het bespreken van specifieke aandelen en het bespreken van de verschillende beschikbare beleggingsmethoden. 

Na de verschillende crisissen is er weer veel ruimte voor groei. Bovendien is beleggen in aandelen aantrekkelijker dan ooit door de introductie van verschillende online brokers. Met online brokers kan je immers snel profiteren van koersdalingen en koersstijgingen.

7-eleven aandelen kopen
Aalberts Industries aandelen kopen
Aandelen ASM International kopen
Aandelen kopen: hoe kan je dat het beste doen?
Aandelen voor dummies
Ab InBev aandelen kopen
ABN AMRO aandelen kopen
Accenture aandelen kopen
Acer aandelen kopen
Activision Blizzard aandelen kopen
Adecco Group aandelen kopen
Adidas aandelen kopen
Adobe Inc. aandelen kopen
Adyen aandelen kopen: beleggen in Adyen
AEGON aandelen kopen
AFC Ajax aandelen kopen
Ageas aandelen kopen
Ahold Delhaize aandelen kopen
AIG aandelen kopen
Air France-KLM aandelen kopen
Airbnb aandelen kopen
Airbus Group SE aandelen kopen
AkzoNobel aandelen kopen
Alibaba aandelen kopen
Allianz aandelen kopen
Alpha Pro Tech aandelen kopen
Altice aandelen kopen
Amazon aandelen kopen
AMD aandelen kopen
American Airlines aandelen kopen
American Express aandelen kopen
AMG aandelen kopen
AMS AG aandelen kopen
Ant Group aandelen kopen
Aperam aandelen kopen
Aphria aandelen kopen
Apple aandelen kopen
Arcadis aandelen kopen
ArcelorMittal aandelen kopen
Ascena Retail Group aandelen kopen
Ascensus aandelen kopen
ASML aandelen kopen
ASR Nederland aandelen kopen
Assa Abloy aandelen kopen
AT&T aandelen kopen
Aurora Cannabis aandelen kopen
Avantium aandelen kopen
AXA aandelen kopen
Bacardi aandelen kopen
Baidu aandelen kopen
Ballast Nadem aandelen kopen
BAM aandelen kopen
Banco Santander aandelen kopen
Bank of America aandelen kopen
Bank of China Limited aandelen kopen
Barrick Gold aandelen kopen
Basic-Fit aandelen kopen: beleggen in Basic-Fit aandelen
Bavaria aandelen kopen
Bayer aandelen kopen
Beleggen in cyclische aandelen
Beleggen in techaandelen
Beleggen in wiet met aandelen & EFT’s: uitleg
Beleggingsstrategie Warren Buffett
Berkshire Hathaway aandelen kopen
Besi aandelen kopen
Beyond Meat aandelen kopen & verkopen
BlackBerry aandelen kopen
BMW aandelen kopen
BNP Paribas aandelen kopen
Boeing aandelen kopen
Boskalis aandelen kopen
BP aandelen kopen
Brunel aandelen kopen
Bumble aandelen kopen
Burberry aandelen kopen
Burger King aandelen kopen
CaixaBank aandelen kopen
Canadian Solar aandelen kopen
Canon aandelen kopen
Canopy Growth aandelen kopen
Carlsberg aandelen kopen
Carnival aandelen kopen
Carrefour aandelen kopen
Caterpillar aandelen kopen
Chesapeake Energy Corporation aandelen kopen
Chevron aandelen kopen
China Mobile aandelen kopen
China Telecom aandelen kopen
Christian Dior SE aandelen kopen
Cisco Systems Inc. Aandelen kopen
Citigroup aandelen kopen
Cloudfare aandelen kopen
Coca-Cola aandelen kopen
Coinbase aandelen kopen
Colgate-Palmolive aandelen kopen
Colruyt aandelen kopen
Corbion (CSM) aandelen kopen
Cronos Group aandelen kopen
CVS Health aandelen kopen
Daghandel: geld verdienen met het verhandelen van aandelen
Daimler aandelen kopen
Danone aandelen kopen
De gevolgen van rente op de aandelenmarkt
De liquiditeitsbegroting bij aandelen
Deliveroo aandelen kopen
Dell aandelen kopen
Delta Air Lines kopen
Deutsche Bank aandelen kopen
Deutsche Post of DHL aandelen kopen
Discovery, Inc. aandelen kopen
Dividend bij de ING bank
Dividend shell: hoeveel keert Shell uit?
Domino’s Pizza aandelen kopen
Douwe Egberts aandelen kopen
Dropbox aandelen kopen
DSM aandelen kopen
EasyJet aandelen kopen
eBay aandelen kopen
Een hoger rendement behalen met aandelen
Eldorado Gold aandelen kopen
Electrolux aandelen kopen
Endo International aandelen kopen
Ericsson’s aandelen kopen
Essity aandelen kopen
Eurocommercial Properties aandelen kopen
Euronext aandelen kopen
ExxonMobil aandelen kopen
Facebook aandelen: kopen of verkopen
FedEx Corporation aandelen kopen
Ferrari aandelen kopen
Fiat aandelen kopen
Flow Traders aandelen kopen
Foot Locker aandelen kopen
Ford Motor aandelen kopen
Frontier Communications Corporations aandelen kopen
Fugro aandelen kopen
Galapagos aandelen kopen
GameStop aandelen kopen
Gazprom Energy aandelen kopen
Geld verdienen op de beurs
Gemalto aandelen kopen
General Electric aandelen kopen
General Motors aandelen kopen
Gilead Sciences aandelen kopen
Gokken op de aandelenbeurs
Goldman Sachs aandelen kopen
Google (Alphabet) aandelen kopen
GoPro aandelen kopen
GW Pharmaceuticals aandelen kopen
H&M aandelen kopen
Harley-Davidson aandelen kopen
Heineken aandelen kopen
HelloFresh aandelen kopen
Herbalife aandelen kopen
Hermès aandelen kopen
Hertz aandelen kopen
Hewlett-Packard (HP) aandelen kopen
Hitachi aandelen kopen
Hoe kan je beleggen in de NASDAQ?
Hoe kan je beleggen op de aandelenmarkt?
Hoe kan je de kwartaalcijfers van een aandeel analyseren?
Hoe kan je rijk worden met beleggen in aandelen?
Hoe komt de prijs van een aandeel tot stand?
Hoe werkt de beurshandel?
Honda aandelen kopen
HSBC aandelen kopen
HTC aandelen kopen
Huawei aandelen kopen
Hugo Boss aandelen kopen
IBM-aandelen kopen
Ikea aandelen kopen
ING aandelen kopen
Instacart aandelen kopen
Insys Therapeutics aandelen kopen
Intel aandelen kopen
Intelsat aandelen kopen
Is beleggen in aandelen hetzelfde als gokken?
Johnson & Johnson aandelen kopen
JP Morgan Chase & Co. aandelen kopen
Just Eat Takeaway.com (Thuisbezorgd) aandelen kopen
Kellogg Company aandelen kopen
Keurig Dr. Pepper aandelen kopen
KFC-aandelen kopen
Kia Motors Corporation aandelen kopen
Kingfisher aandelen kopen
KPN aandelen kopen
Kraft Heinz aandelen kopen
L’Oréal aandelen kopen
Lego aandelen kopen
Levi Strauss aandelen kopen: beleggen in Levi Strauss
Louis Vuitton (LVMH) aandelen kopen
Luckin Coffee aandelen kopen
Lufthansa aandelen kopen
Lyft aandelen kopen: beleggen in Lyft
MasterCard aandelen kopen
Mazda aandelen kopen
McDonald’s aandelen kopen
Michelin aandelen kopen
Microsoft aandelen kopen
Mitsubishi aandelen kopen
Morgan Stanley aandelen kopen
Nabor Industries aandelen kopen
Nadelen van beleggen in aandelen
Naturgy (Gas Natural Fernosa) aandelen kopen
Nestlé aandelen kopen
Netflix aandelen kopen: beleggen in Netflix
New Gold aandelen kopen
Nextdoor aandelen kopen
Nike aandelen kopen
Nikola Corporation aandelen kopen
Nintendo aandelen kopen
NIO aandelen kopen
Nissan aandelen kopen
NN Group aandelen kopen
Nokia aandelen kopen
Norwegian Cruise Line aandelen kopen
Novacyt aandelen kopen
Novavax aandelen kopen
Nutreco aandelen kopen
NVIDIA aandelen kopen
Oracle Corporation aandelen kopen
Panasonic aandelen kopen
Peleton aandelen kopen
Pepsico aandelen kopen
Petrobras aandelen kopen
Peugeot Citroën aandelen kopen
Pfizer aandelen kopen
PG&E (Pacific Gas and Electric Company) aandelen kopen
Pharming aandelen kopen
Philip Morris aandelen kopen
Philips aandelen kopen
Pinterest aandelen kopen: beleggen in Pinterest
Porsche aandelen kopen
PostNL aandelen kopen
Prada SpA aandelen kopen
Randstad aandelen kopen
Regeneron aandelen kopen
RELX (Reed Elsevier) aandelen kopen
Renault aandelen kopen
Rite Aid aandelen kopen
Robinhood aandelen kopen
Roblox aandelen kopen
Roku aandelen kopen
Rolls-Royce aandelen kopen
Royal Bank of Scotland Group aandelen kopen
Ryanair aandelen kopen: beleggen in Ryanair
Samsung aandelen kopen
SAP aandelen kopen
Saudi Aramco aandelen kopen
SBM Offshore aandelen kopen
ServiceNow aandelen kopen
Shell aandelen kopen: beleggen in Shell
Shopify aandelen kopen
Siemens aandelen kopen
Signify aandelen kopen
Singapore Airlines aandelen kopen
Sinopec Group aandelen kopen
Six Flags Entertainment Corp aandelen kopen
Skanska aandelen kopen
Sligro Food Group aandelen kopen
SMA Solar Technology aandelen kopen
Snapchat aandelen kopen
SnowWorld aandelen kopen
Société Générale aandelen kopen
Sony Corporation aandelen kopen
SpineGuard aandelen kopen
Spotify aandelen kopen: beleggen in Spotify
Square aandelen kopen
Starbucks aandelen kopen
StoneCo LTD aandelen kopen
Stripe aandelen kopen
Subway aandelen kopen
Sundial Growers aandelen kopen
SunPower aandelen kopen
Superior Energy Services aandelen kopen
Suzuki aandelen kopen
Tencent aandelen kopen
Tesla aandelen kopen
Thomas Cook Group aandelen kopen
Thomson Reuters Company aandelen kopen
ThoughtSpot aandelen kopen
Tilray aandelen kopen
Tinder aandelen kopen: beleggen in Tinder
TomTom aandelen kopen
Toshiba aandelen kopen
Total aandelen kopen
Toyota Motor Corporation aandelen kopen
TUI aandelen kopen
Tullow Oil plc aandelen kopen
Twitter aandelen kopen
Uber aandelen kopen en verkopen
Ubisoft aandelen kopen
UiPath aandelen kopen
Umicore aandelen kopen
Unibail-Rodamco-Westfield aandelen kopen
Unibet aandelen kopen
Unilever aandelen kopen
United Airlines aandelen kopen
UnitedHealth Group aandelen kopen
UPS aandelen kopen
Urban Outfitters aandelen kopen
US Steel aandelen kopen
Verizon Communications aandelen kopen
Virgin Galactic aandelen kopen
Virtueel beleggen in onder andere aandelen & valuta’s!
Visa aandelen kopen
Vivendi aandelen kopen
Vodafone aandelen kopen
Volkswagen AG aandelen kopen
Volvo aandelen kopen
Vopak aandelen kopen
Waarom stijgen & dalen de aandeelkoersen?
Walmart aandelen kopen
Walt Disney aandelen kopen
Wat is de AEX?
Wat is de Dow Jones?
Wat is de nominale waarde van een aandeel of obligatie?
Wat is de NYSE of New York Stock Exchange?
Wat is de quick ratio?
Wat is een aandeelhouder?
Wat is een aandeleninkoopprogramma?
Wat is een aandelensplitsing?
Wat is een rating bij aandelen?
Wat is het vermogen van Warren Buffett?
Wat zijn aandelen?
Wat zijn je rechten bij een aandeel?
Wat zijn oprichtersaandelen?
Wat zijn preferente aandelen?
Wat zijn prioriteitsaandelen?
Weatherford International plc aandelen kopen
Welke aandelen moet je nu kopen?
Wereldhave aandelen kopen
Whiting Petroleum aandelen kopen
Winst per aandeel
Wirecard AG aandelen kopen
Wolters Kluwer aandelen kopen
Xiaomi aandelen kopen: beleggen in Xiaomi
Yahoo! Aandelen kopen
Yandex aandelen kopen
Zalando aandelen kopen
Zoom Video Communications aandelen kopen