Beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen kan altijd! Veel mensen zijn een beetje huiverig geworden wanneer het op aandelen aankomt. Na de crisis in 2008 daalden de koersen immers extreem. Dit was voor de millenniumwisseling wel anders! Wie met een startkapitaal van €1000,00 begon te beleggen in 1980 zou nu een klein kapitaal bezitten! Maar hoe kan je nu eigenlijk zelf beleggen in aandelen?

Direct aan de slag?

Hoe kan je beleggen in aandelen?

Er zijn twee manieren waarop je kunt beleggen in aandelen. Je kan ervoor kiezen om actief in aandelen te handelen. Op die manier kan je perfect inspelen op de laatste marktontwikkelingen. Je kan er ook voor kiezen om aandelen voor de lange termijn te kopen.

Actief beleggen in aandelen op de korte termijn

De beste manier om te beleggen in aandelen is tegenwoordig het kopen en verkopen van aandelen op de korte termijn. De beurs is vrij onstabiel, en de koersen dalen en stijgen met regelmaat. Door te beleggen via een moderne broker kan je profiteren van de korte ritjes naar beneden en naar boven waardoor je een veel beter resultaat kunt behalen.

Bij beleggingen in aandelen kan je gebruik maken van een hefboom: hierdoor kan je met een kleine inleg een grotere positie innemen. De hefboom werkt als een multiplier: met één euro kan je dan bijvoorbeeld voor tien euro aan aandelen kopen. Elke euro stijging zorgt vervolgens ook voor tien keer zoveel winst. Een daling van een euro zorgt ook voor tien keer zoveel verlies.

Wil je actief beleggen in aandelen gratis uitroberen? Dit kan bij Plus500. Gebruik de onderstaande knop om een gratis demo account te openen:

Plus500 aanmelden

Plus500 aandelen platform

Plus500 software. Illustratieve prijzen. CFD service, 76,4% verliest geld.

Aandelen kopen voor de lange termijn

Het aantal mensen dat interesse heeft in beleggen in aandelen is de laatste tijd fors toegenomen. Na de verschillende crisissen is er weer veel ruimte voor groei. Bovendien is beleggen in aandelen aantrekkelijker dan ooit door de introductie van verschillende online brokers. Met online brokers kan je immers snel profiteren van koersdalingen en koersstijgingen.

Wil je voor de lange termijn aandelen kopen? Dan kan je het beste een account aanmaken bij een bekende Nederlandse broker. Hieronder zie je een overzicht van brokers waar je tegen gunstige tarieven aandelen kunt kopen:

Broker
eToroLogo 130x43 €0 aan kosten voor alle aandelen! Meer informatie Aanmelden
DEGIRO aandelen €2 + 0,03% op Nederlandse aandelen Meer informatie Aanmelden
Binck aandelen handelen Gratis met €500 aan transactietegoed! Meer informatie Aanmelden
Lynx aandelen verkopen 0,06% met een minimum van €6. Meer informatie Aanmelden
ING aandelen broker €4 + 0,04% en 0,24% servicefee. Meer informatie Aanmelden
ABN AMRO broker €6,50 + 0,1% en 0,18% servicefee Meer informatie Aanmelden
Rabobank aandelen kopen €5 + 0,06% service fee Meer informatie Aanmelden

 

Wat zijn aandelen?

Voordat je gaat beleggen in aandelen is het belangrijk dat je begrijpt wat aandelen precies zijn. Een aandeel is een eigendomsbewijs in een bedrijf. Grote bedrijven geven aandelen uit om geld op te halen. Iedereen kan vervolgens via de beurs aandelen kopen. Wanneer je een aandeel koopt word je mede-eigenaar van een aandeel. Je kan vervolgens op twee manieren geld verdienen met aandelen. Klik hier als je in detail wilt lezen over wat aandelen zijn. Wil je direct naar een bepaalde sectie binnen het artikel? Gebruik dan de onderstaande knoppen:

Hoe kan je geld verdienen met aandelen?

Wanneer je aandelen bezit kan je daar op twee manieren geld mee verdienen: met koerswinst en dividend. Hoe gaat dit precies in zijn werking?

Manier 1: met koerswinst

De meeste mensen weten dat de prijzen van aandelen constant op en neer gaan. Je kan geld verdienen met aandelen door ze met winst te verkopen. Je moet de aandelen dan op het juiste moment kopen. Als je de aandelen tegen een relatief lage prijs koopt kan je ze vervolgens tegen een hogere prijs weer verkopen.

Manier 2: met dividend

Sommige bedrijven kiezen er ook voor om een deel van hun winst te delen met de aandeelhouders. De winst wordt dan uitgekeerd in de vorm van dividend. Met dividend kan je dus een extra inkomen verdienen met je aandelen. Wil je meer weten over dividend? Lees dan dit artikel.

Waarom is beleggen in aandelen verstandig?

Nu je begrijpt hoe je kunt beleggen in aandelen en wat aandelen precies zijn, vraag je jezelf misschien af waarom je in aandelen zou moeten beleggen.

Een groot nadeel van normaal spaargeld is dat het in waarde daalt. Op je spaarrekening ontvang je amper rente. Daarnaast is er sprake van inflatie: de prijzen van producten stijgen elk jaar. Daar bovenop betaal je ook nog eens belasting over je vermogen. Wanneer je niet belegt weet je dus in ieder geval zeker dat je geld verliest.

Beleggen is daarentegen op de lange termijn een winstgevende aangelegenheid. Het gemiddelde rendement op de AEX was de afgelopen 25 jaar bijvoorbeeld ongeveer zeven procent. Beleggen in aandelen lijkt op de lange termijn daardoor dus de verstandige beslissing.

geld verdienen aandelen

Wat zijn de risico’s van beleggen in aandelen?

Het is nu duidelijk dat je doorgaans meer geld verdient met aandelen. Toch zijn aandelen niet geheel zonder risico. Je kan tot je volledige inleg verliezen wanneer je gaat beleggen in aandelen. De koersen van aandelen kunnen flink onderuit gaan waardoor je een groot deel van je inleg kan verliezen. Bovendien bestaat er een kans dat een bedrijf failliet gaat. Wanneer dit gebeurt, verlies je vaak je volledige inleg.

Beleggen in aandelen is dus zeker niet geheel zonder risico! Je kan je risico’s enigszinds beperken door spreiding toe te passen. Je investeert dan in aandelen uit verschillende regio’s en sectoren. Ook is het belangrijk om alleen met geld te beleggen dat je enkele jaren kunt missen. Op die manier kan je ook crisissen overleven en hoef je niet je aandelen tegen te lage prijzen te verkopen.

Alle specifieke risico’s hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

 • Je hebt het risico om je volledige vermogen te verliezen.
 • Je hebt het marktrisico: de gehele markt kan omlaag gaan tijdens een crisis.
 • Je hebt het volatiliteitsrisico wat betekent dat de markt sterk kan bewegen.
 • Sector specifiek risico wat betekent dat bepaalde sectoren het slecht kunnen doen.
 • Je hebt aandeel specifiek risico wat betekent dat een aandeel het slecht kan doen.
 • Timing risico wat betekent dat je een aandeel op het verkeerde moment koopt.
 • Je kunt verlies maken op vreemde valuta’s wat we het valuta risico noemen.

Hoe komt de prijs van een aandeel tot stand?

De prijs van een aandeel komt tot stand door het spel van vraag en aanbod. De prijs van een aandeel zal dus stijgen wanneer er meer vraag is naar een specifiek aandeel. De prijs van een aandeel zal dalen wanneer er juist minder vraag is naar een specifiek aandeel. Wanneer je succesvol wilt beleggen in aandelen, zal je dan ook zoveel mogelijk de laatste marktontwikkelingen in de gaten moeten houden.

Er zijn twee stromingen die je kunt gebruiken voor het voorspellen van de koers van een aandeel:

Beleggen in aandelen met een fonds

Wil je periodiek een bedrag beleggen, maar heb je weinig tijd om aandelen te bestuderen? Dan kan het aantrekkelijk zijn om je geld te beleggen in een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds is een fonds dat je geld automatisch belegt in verschillende aandelen. Een groot voordeel van een fonds is dat het vaak mogelijk is om een goede en uitgebreide spreiding toe te passen.

Bij beleggingsfondsen kan je kiezen uit meer actieve en passieve fondsen. Actieve fondsen proberen de markt te verslaan en zijn vaak duurder. Passieve fondsen volgen een index en zijn vaak goedkoper. Voor de meeste mensen zal een passief beleggingsfonds de juiste keuze zijn.

Verschillende strategieën met aandelen

Je kan op verschillende manieren beleggen in aandelen. Hieronder bespreken we enkele mogelijke strategieën.

Vermogensgroei

Je kan ervoor kiezen om aandelen te kopen met als doel het laten groeien van je vermogen. Je koopt dan aandelen in de hoop dat ze in de toekomst meer waard zijn.

Opbouwen van een inkomen

Andere beleggers willen een inkomen opbouwen met hun aandelen. Je koopt dan aandelen die regelmatig dividend uitkeren: denk hierbij bijvoorbeeld aan shell.

Short selling

Je kan er ook voor kiezen om short te gaan op aandelen. Je verdient dan geld wanneer de koers van een aandeel daalt. Deze manier van beleggen is meer speculatief.

Wat zijn de voordelen van beleggen in aandelen?

 • Je kan hoge winsten behalen met aandelen.
 • Je kan een inkomen opbouwen met dividend.
 • Aandelen zijn gemakkelijk te kopen en verkopen.
 • Je hebt een uitgebreid aanbod aan aandelen om te kiezen.

Wat zijn de nadelen van beleggen in aandelen?

 • Je kan veel geld verliezen op individuele aandelen.
 • Het rendement is niet voorspelbaar.
 • Je moet er actiever mee bezig zijn dan bij spaargeld.

Beleggen in aandelen tips

Met deze tips zorg je ervoor dat je betere resultaten behaalt met je beleggingen in aandelen. Voordat je een aandeel koopt is het verstandig om het bedrijf eerst goed te onderzoeken. Bekijk eerst de algemene economische situatie en bekijk dan hoe het bedrijf het de afgelopen jaren heeft gedaan. Let ook op de toekomstvisie van het bedrijf en bekijk of deze overeenkomt met je eigen ideeën.

Ook is het verstandig om voldoende te oefenen. Spring niet direct in het diepe. Slimme beleggers beginnen met een kleiner bedrag en bekijken eerst of ze beleggen in aandelen goed gebruiken. Op deze pagina hebben we diverse partijen op een rij gezet waar je beleggen geheel gratis en zonder risico kunt uitproberen door middel van een demo.

Wil je meer tips ontvangen over beleggen in aandelen? Lees dan het artikel aandelen voor dummies!

beleggen aandelen tips

Lange termijn strategie

Wanneer je vooral op de lange termijn belegt moet je op de korte termijn niet een hoog rendement verwachten. Er zijn nog steeds aandelen die flink stijgen, maar over de gehele linie komt het ook regelmatig voor dat aandelen dalen. Het kan dan ook verstandig zijn om iedere maand voor een vast bedrag aan aandelen te kopen. Op die manier spreid je je inleg en voorkom je dat je al je geld inzet op de top.

Dankzij de introductie van CFD brokers in Nederland is het ook voor consumenten mogelijk om in grote mate te profiteren van stijgende en dalende koersen. Bij CFD brokers is het namelijk ook mogelijk om short te gaan waardoor je geld verdient wanneer de koers daalt. Vooral voor daytraders, mensen die iedere dag actief beleggen, kan deze volatiliteit de mogelijkheden tot het behalen van een hoog rendement mogelijk maken.

Categorie beleggen in aandelen: meer lezen

In de categorie beleggen in aandelen bespreken we alles wat komt kijken bij het beleggen in aandelen. Denk hierbij onder andere aan het selecteren van je aandelen, het bespreken van specifieke aandelen en het bespreken van de verschillende beschikbare beleggingsmethoden. 

Na de verschillende crisissen is er weer veel ruimte voor groei. Bovendien is beleggen in aandelen aantrekkelijker dan ooit door de introductie van verschillende online brokers. Met online brokers kan je immers snel profiteren van koersdalingen en koersstijgingen. 

Wat is de quick ratio?

De quick ratio is een meetinstrument om de liquiditeit van een onderneming te meten. Er wordt gekeken of een onderneming zijn kortlopende financiële verplichtingen kan betalen met zijn liquide middelen (geld op de rekening en of geld wat op…

Lees meer: Wat is de quick ratio?

Hoe werkt de beurshandel?

De beurs is enorm belangrijk voor de economie van het land. Op de beurs komt namelijk al het kapitaal samen. Doordat kapitaal samen komt, ontstaat er een markt voor effecten, zoals onder andere aandelen. Maar wist je dat je zelf ook kunt handelen…

Lees meer: Hoe werkt de beurshandel?

Wat is de AEX?

De AEX-index staat voor de Amsterdam Exchange Index en is de belangrijkste Nederlandse beursindex. De Amsterdam Exchange Index is een index van aandelen die worden verhandeld op de Euronext Amsterdam. De huidige index werd opgericht in 1983 en is…

Lees meer: Wat is de AEX?

Wat is de Dow Jones?

Je hebt er vast wel eens van gehoord. Misschien op het nieuws, misschien tijdens een (financieel) praatprogramma: de almighty Dow Jones of Dow Jones Industrial Index. Een paar punten omhoog, een paar punten omlaag, maar wat is nu precies de Dow…

Lees meer: Wat is de Dow Jones?

Wat zijn aandelen?

Veel mensen vragen zich af wat aandelen precies zijn. Wanneer je een aandeel koopt, dan word je direct een mede-eigenaar van het bedrijf. Je kan je aandeel vervolgens verhandelen op de beurs. Maar hoe verandert de prijs van een aandeel nu…

Lees meer: Wat zijn aandelen?

Wat is een aandeelhouder?

Een aandeelhouder is iemand die één of meerdere aandelen bezit. Wanneer we een organisatie oprichten in de vorm van een besloten vennootschap (Limited Liability Corporation in Amerika) of een vennootschap onder firma, dan richten we een zogenaamde…

Lees meer: Wat is een aandeelhouder?

Aandelen voor dummies

Ben je op zoek naar een eenvoudige handleiding over het kopen en verhandelen van aandelen voor beginners? Dan ben je hier aan het juiste adres! In het artikel aandelen voor dummies leggen we je alles uit over aandelen. Met deze aandelen uitleg…

Lees meer: Aandelen voor dummies

Dividend bij de ING bank

ING is één van de grootste banken van Nederland. Gedurende langere tijd keerde het bedrijf geen dividend uit. Nu het weer beter gaat met de ING is dit veranderd. Maar hoeveel dividend kon je in het verleden ontvangen met je aandelen ING? En hoe zit…

Lees meer: Dividend bij de ING bank

Er zijn drie manieren waarop mensen veel geld verdienen en rijk worden: door een onderneming op te zetten, door te investeren in onroerend goed en door aandelen te verhandelen op de beurs. In dit artikel bekijken we hoe je geld kunt verdienen op de…

Lees meer: Geld verdienen op de beurs

Voor je in een aandeel investeert, wil je wel zeker weten dat je een goede investering doet. Er zijn diverse manieren om aandelen op kwaliteit te beoordelen. Zo kun je hier de rating van een aandeel voor gebruiken. Op deze pagina lees je meer over…

Lees meer: Wat is een rating bij aandelen?

Na het oprichten van een organisatie, kunnen er oprichtersaandelen uitgegeven worden. Dit zijn speciale aandelen die, zoals de naam het al verklapt, uitgegeven worden aan de oprichters van de organisatie. Meer over deze aandelen, lees je op deze…

Lees meer: Wat zijn oprichtersaandelen?

Beleg je in aandelen en doe je dit goed, dan kun je hier veel geld mee verdienen. Ook kan het beleggen in aandelen erg leuk zijn. Sommige mensen zien het niet alleen als een manier om hun vermogen te laten groeien, maar ook als een leuke…

Lees meer: Nadelen van beleggen in aandelen

In principe zijn alle aandeelhouders van een bedrijf gelijk. Ze hebben bijvoorbeeld allemaal recht op hetzelfde dividend en ook kunnen alle aandeelhouders stemmen. Toch kan het voorkomen dat een aandeelhouder meer rechten heeft dan andere…

Lees meer: Wat zijn prioriteitsaandelen?

Voor je in een bedrijf investeert, is het verstandig je goed in de organisatie te verdiepen. Hierbij kijk je niet alleen naar de nettowinst van het bedrijf in kwestie, maar ook naar de winst per aandeel. Wat de winst per aandeel precies inhoudt,…

Lees meer: Winst per aandeel

Niet alleen particulieren kunnen aandelen kopen: bedrijven kunnen dit ook doen. Als een organisatie besluit kapitaal te investeren in aandelen, wordt er doorgaans een aandeleninkoopprogramma geïntroduceerd. Meer over dit programma, lees je op…

Lees meer: Wat is een aandeleninkoopprogramma?

Er zijn vele verschillende aandelen waar je in kunt investeren. Wil je geld steken in het aandeel van een op en top innovatief bedrijf? Dan kan het interessant zijn techaandelen te kopen. Dit zijn aandelen van een bedrijf in de technologische…

Lees meer: Beleggen in techaandelen

Er zijn vele verschillende aandelenbeurzen. De grootste beurs van de wereld is de NYSE, ook wel de New York Stock Exchange genoemd. Omdat dit de grootste beurs van de wereld is, is de kans groot dat je hier als belegger ooit mee te maken krijgt. Om…

Lees meer: Wat is de NYSE of New York Stock Exchange?

Aandelen kopen en verkopen: hoe kan je dat het beste doen? Eerst bekijken we waar je het voordeligst kunt beleggen in aandelen. Vervolgens leer je alles wat je nodig hebt om direct aan de slag te gaan met het kopen en verkopen van…

Lees meer: Aandelen kopen: hoe kan je dat het beste doen?