Skanska aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Skansa is een groot Zweeds bouwbedrijf dat ook buiten Europa veel projecten opzet. Deze spreiding over verschillende regio’s kan een investering in Skansa aantrekkelijk maken. In dit artikel bespreken we hoe je het beste in Skansa aandelen kunt beleggen.

Waar kan je Skansa aandelen kopen?

Wil je Skansa aandelen kopen voor de lange termijn? Vergeet dan niet om goed te onderzoeken hoe de bedrijfsprestaties van Skansa zich ontwikkelen. Wil je weten waar je Skansa aandelen kunt kopen tegen een voordelig tarief? Bekijk dan onze kostenvergelijking:

BrokerKostenReview
Aanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Skansa. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen Skansa & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Waarom kan het interessant zijn om te beleggen in Skanska aandelen?

 • Bekend merk: Skanska is een bekend merk dat internationaal herkend wordt.
 • Diverse portfolio: Skanska heeft een diverse portfolio van projecten in verschillende landen, wat het risico van een belegging vermindert.
 • Innovatie: Skanska staat bekend om haar innovatie op het gebied van milieuvriendelijke bouwpraktijken.
 • Uitbreidingen: Skanska heeft voldoende potentie voor uitbreidingen naar nieuwe markten.

Met welke risico’s moet je rekening houden wanneer je Skanska aandelen koopt?

 • Afhankelijkheid: Skanska behaalt het grootste deel van haar winst in Noord-Europa en is dan ook afhankelijk van de economische situatie binnen deze regio.
 • Concurrentie: Skanska moet concurreren met andere, grote bouwbedrijven met soms grotere marketing budgetten.
 • Economische situatie: wanneer het slecht gaat met de economie, neemt het aantal bouwprojecten vaak af. Dit kan de aandelenkoers van Skanska onder druk zetten.

Wat zijn de grootste concurrenten van Skanska?

 • Bouygues
 • Bechtel
 • Vinci
 • Turner Construction
 • Jacobs Engineering Group

Hoe kan je beleggen in Skansa aandelen?

 1. Open eerst een account bij een betrouwbare aandelen broker
 2. Stort direct geld op je rekening met bankoverschrijving of creditcard
 3. Selecteer het aandeel Skansa en vul het bedrag in dat je wilt investeren
 4. Druk op kopen om de order naar de beurs te versturen

Over het bedrijf Skansa

Het multinationale bouw- en ontwikkelingsbedrijf Skanska is gevestigd in Zweden. Het is één van de grootste bouwbedrijven in de wereld. Enkele opvallende bouwprojecten van dit bedrijf zijn onder andere de renovatie van het hoofdkantoor van de Verenigde Naties, het Mater Tei Hospital in Malta en het World Trade Center Transportation Hub- Project. Het hoofdkantoor van dit bedrijf bevindt zich in Stockholm, Zweden.

Geschiedenis van het bedrijf

Het bedrijf werd opgericht door Rudolf Frederik Berg. Hij richtte in 1887 in Malmö het bedrijf Scanian Cement Casting Ltd op. Het bedrijf begon met de productie van betonproducten. Het bouwbedrijf leverde een belangrijke bijdrage aan de opbouw van de Zweedse infrastructuur, door het bouwen van wegen, woningen, kantoren en energiecentrales.

Door de internationale expansie kon het bedrijf in de jaren vijftig de stap maken naar de internationale markten. Het bedrijf werd actief in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. De stap naar de Amerikaanse Markt werd gezet in 1967. Daar behoort het bouwbedrijf nu tot een van de grootste bedrijven in zijn sector. Internationaal gebruikte het bedrijf de naam Skanska en dit werd in 1984 de officiële naam van het bedrijf.

Overnames & desinvesteringen

Het bedrijf groeide in de jaren negentig aanzienlijk. De groei kwam ook door de overname van bedrijven. Zo werd in 2000 de bouwafdeling van Kvaerner overgenomen. In 2011 werd het Amerikaanse bedrijf Industrial Contractors uit Evansville, Indiana overgenomen.

Skanska besloot in 2004 om zijn Aziatische investeringen af te stoten. De Indiase dochteronderneming van het bedrijf werd verkocht aan Italian Thai Development Company, een in Thailand gevestigd bouwbedrijf.

Zoals je ziet is Skansa een actief bedrijf dat regelmatig andere bedrijven overneemt of juist bedrijfsactiviteiten afstoot. Houd hier rekening mee wanneer je begint met beleggen in Skansa!

Bijdrage aan het milieu

Een bouwbedrijf heeft een hoge milieu-impact. Toch werd Skanska in 2011 in het Verenigd Koninkrijk gerangschikt als groenste bedrijf. Svenska streeft ernaar om de groenste aannemer in de wereld te zijn, zo schreef de Financial Times in 2014. Het bedrijf heeft in het Verenigd Koninkrijk de “Supply Chain Sustainability School” opgericht. Dit e learning-initiatief is opgericht om bouwleveranciers voorlichting te geven over duurzaamheid.

De Kamer van Koophandel van de Verenigde Staten verzette zich tegen nieuwe LEED-normen voor duurzame gebouwen. Svenska besloot  daarom in juli 2013 om zich terug te trekken uit de Kamer van Koophandel.

Bouwen van een duurzame fabriek

In 2015 gerenoveerde Skanska de Bentley-works fabriek in het Britse Doncaster. Daarmee leverde het bedrijf de duurzaamste fabriek in Groot-Brittannië af. Door de renovatie van deze locatie van het Zweedse bouwbedrijf is de fabriek bijna energieneutraal geworden voor de operationele werkzaamheden. De fabriek is voorzien van een biomassa-installatie en zonnepanelen.

Er wordt minder energie verbruikt. Het complex is waar mogelijk voorzien van natuurlijk daglicht. Led Lampen zorgen voor de verlichting. Ook zijn er waterbesparende toiletten en kranen geplaatst.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor beleggers. Wanneer een bedrijf als Skansa hier steeds meer op inzet, dan kan dit maatschappelijk bewuste beleggers aantrekken. Hierdoor kan de aandelenkoers in de toekomst mogelijk stijgen.

Wel of niet Skansa aandelen kopen?

Skansa is een bouwbedrijf en is daardoor een cyclisch aandeel. De bedrijfsprestaties verbeteren dan ook wanneer het goed gaat met de economie en er veel vraag is.

Het is een voordeel dat Skansa internationaal erg actief is. Hierdoor kan lage vraag in één regio worden opgevangen door een hogere vraag in een andere regio.

Voordat je gaat beleggen in Skansa, is het belangrijk om vast te stellen of de aandelen goed binnen je huidige beleggingsportfolio passen. Evalueer ook nadat je een belegging hebt geopend regelmatig of de aandelen nog binnen je portefeuille passen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *