Beleggen in goud: welke manieren zijn er?

In tijden van crisis is beleggen in goud vaak heel populair. Wanneer de onzekerheid in de beurzen stijgt, weten veel beleggers goud weer te vinden. Maar hoe kan je eigenlijk zelf in goud beleggen? En wat zijn de grootste voor- en nadelen van investeringen in goud? In dit artikel lees je alles wat je moet weten voordat je begint met beleggen in goud!

Hoe kan je beleggen in goud?

Er zijn grofweg twee manieren om in goud te beleggen: fysiek en niet fysiek. Wanneer je fysiek in goud belegt, koop je goud daadwerkelijk op. De meeste beleggers kiezen echter voor niet fysieke manieren om in goud te beleggen.

Hoe kan je indirect in goud beleggen?

We bespreken eerst de niet fysieke manieren waarop je in goud kunt beleggen.

Actief handelen in de prijs van goud met CFD’s

Een aantrekkelijke nieuwe manier van beleggen in goud is beleggen met een online broker. Bij een online broker kan je op aantrekkelijke wijze beleggen in goud. Je bent dan niet de fysieke eigenaar, maar je profiteert wel van koersstijgingen en –dalingen door te handelen in CFD’s op de grondstof.

CFD’s zijn erg geschikt om te speculeren op koersstijgingen en koersdalingen op de prijs van goud op de kortere termijn. Je kan met CFD’s gebruikmaken van een hefboom waardoor het ook met kleinere bedragen mogelijk is om in goud te beleggen. Lees hier meer over beleggen in CFD’s.

Je kan de mogelijkheden van beleggen in goud gratis uitproberen met een demo bij een online broker. Wil je zelf aan de slag met een gratis demoaccount bij een broker? Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis goud demo te openen:

Beleggen in goud nu

Een indexfonds gebruiken

Er zijn verschillende indexfondsen of ETF’s die de koers van goud nabootsen. Een ETF kan eenvoudig worden verhandeld bij een broker. Je kan hierdoor heel flexibel je belegging in goud verkopen, wat lastiger is bij fysiek goud. Er bestaan twee soorten goud ETF’s:

  • Bullion-Backed: deze fondsen houden fysiek goud aan.
  • Nonbullion-backed: deze fondsen gebruiken financiële effecten als onderpand.

SPDR Gold Shares is een fysiek fonds in goud in dollars en ETFS physical gold is een fysiek fonds in goud in euro’s. Let erop dat fondsen een kostenpercentage rekenen op jaarbasis. Dit kostenpercentage wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de administratie en de opslag van het goud.

Een goede partij waar je in goudfondsen kunt beleggen is BUX. Bij BUX kan je namelijk geheel zonder vaste commissies deze fondsen kopen en voor de lange termijn vasthouden. Met de onderstaande knop kan je direct een gratis (demo) account openen bij deze broker:

72% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Goudopties

Met opties heb je de mogelijkheid (maar niet de verplichting) om een bepaalde hoeveelheid goud te kopen (call optie) of verkopen (put optie). Voor een optie betaal je een premie. Een goudoptie heeft altijd een bepaalde looptijd. Binnen deze looptijd moet je de optie uitoefenen, anders wordt deze waardeloos.

Met opties kan je vrij ingewikkelde constructies inzetten. Een groot voordeel van goudopties, is het feit dat je nooit verplicht bent tot uitoefening. Wil je meer weten over beleggen in opties? Lees dan onze cursus over opties:

Andere goud derivaten

Futures zijn bindende afspraken voor de levering van goud tegen een bepaalde vastgestelde prijs. Door de hefboom en de verplichting kan je met futures al snel flink de mist ingaan. Warrants zijn vergelijkbaar. Warrants geven je het recht om in de toekomst een bepaalde hoeveelheid goud te kopen.

De goudrekening

Er bestaan twee soorten goudrekeningen. Dit zijn de toegewezen rekening(allocated account) en de niet –toegewezen rekening (unallocated account).

Een goudrekening is een rekening die de goudprijs één op één volgt.  Dit gebeurt door doordat de rekeninghouder enkele ounces goud op zijn rekening koopt. Bij de toegewezen rekening is het goud het volledige eigendom van de rekeninghouder. De serienummers van de goudbaren zijn bekend en het goud mag niet zonder toestemming verhandeld worden.

Bij de niet toegewezen rekening krijg je als rekeninghouder geen specifieke goudstaven toegewezen en wordt het goud met andere rekeninghouders gedeeld. Het voordeel hiervan is dat de kosten die de bank hiervoor rekent minder hoog zijn. Het nadeel is dat de rekeninghouder niet altijd al het goud kan opnemen. Zeker in tijden van crisis is de rekeninghouder afhankelijk van de kredietwaardigheid van de bank.

Beleggen in goud bij bank

Aandelen in goudmijnbedrijven

Een andere manier om in goud te beleggen is door aandelen te kopen van goudmijnbedrijven. De kosten om goud te delven zijn over het algemeen redelijk stabiel. Als belegger kan je met een juiste aanpak dan ook een goede winst behalen. De waarde van aandelen in goudmijnbedrijven beweegt niet één op één mee met de waarde van goud.

Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken hoe het bedrijf presteert. De bedrijfsresultaten worden beïnvloedt door andere factoren. Enkele bekenden goud aandelen zijn:

  • AngloGold Ashanti Ltd.
  • Goldcorp Inc.
  • Barrick Gold Corp.
  • Newmont Mining Corp.
  • Franco-Nevada Corp.

Je kan ook in een combinatie van goudmijnbedrijven handelen met een ETF. Een goede optie hiervoor is de Market Vectors Gold Minders ETF. Meer weten over hoe je aandelen kan kopen? Lees dan het artikel ‘hoe moet je aandelen kopen’:

Hoe kan je goud kopen?

Het is ook mogelijk om fysiek te beleggen in goud. Wanneer je fysiek investeert in goud, is het belangrijk om rekening te houden met de extra risico’s. Je moet het goud dan veilig kunnen opslaan.

Beleggen in goudbaren

Goudbaren worden geleverd in verschillende gewichten. De lichtste goudbaren wegen slechts één gram, terwijl de zwaarste oplopen tot ruim een kilo. Hierdoor kan je zowel met kleine als grote bedragen beleggen in goudbaren. De relatieve premie of productiekosten liggen relatief gezien lager bij de hogere gewichten. Het is immers goedkoper om een grotere goudstaaf te produceren.

Beleggen in gouden munten

Het is ook mogelijk om te beleggen in gouden munten. Het gewicht van een munt is doorgaans één Troy of ongeveer 31 gram. De waarde van een gouden munt hangt vooral af van de zuiverheid van het goud. Sommige munten worden namelijk versterkt met koper. Bij de handel in gouden munten kan het type munt ook bepalend zijn voor de waarde. Zeldzame munten hebben vaak een hogere waarde dan de meer reguliere gouden munten.

Beleggen in gouden munten en baren

Waar moet je op letten bij goud beleggingen?

Het is belangrijk dat je gebruik maakt van een betrouwbare aanbieder. Dit geldt natuurlijk zowel voor het verhandelen van effecten in goud als voor het verhandelen van fysiek goud. Je kunt bijvoorbeeld nagaan of de aanbieder een vergunning heeft bij een toezichthouder. In Nederland staan betrouwbare partijen doorgaans geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Vaak moet je vooraf betalen voor het goud, het is daarom essentieel dat de tegenpartij betrouwbaar is.

Wanneer je voor meer dan € 10.000 aan goud aanschaft, moet er een kopie van je legitimatie worden gemaakt. Ook is het belangrijk om goed na te gaan of het goud thuis wel veilig is. Niet iedere inboedelverzekering dekt goudbaren. Ga daarom na of het niet verstandiger is om je goud in een kluis op te slaan bij een bank.

Hoeveel belasting betaal je?

Wanneer je fysiek goud koopt, hoef je doorgaans geen BTW te betalen. Bij goudbaren moet de zuiverheid dan minimaal 99,9% zijn en bij munten minimaal 90%.

De waarde van al je goud moet je opgeven in box 3 onder je vermogen. Wanneer je beleggingen boven een bepaalde drempel uitkomen, moet je hier vermogensrendementsheffing over betalen. In het artikel over belastingen bij beleggen lees je hier alles over.

Wat zijn de risico’s van beleggen in goud?

Elke belegging heeft zo zijn voor- en nadelen. Ook bij goud zijn er de nodige redenen te bedenken waarom je het beter niet kan doen.

Je ontvangt geen dividend over goud

Wanneer je geld in aandelen of obligaties stopt ontvang je dividend of rente. Bij investeringen in goud kan je alleen winst behalen wanneer de prijs stijgt. Op de lange termijn kan een investering in goud dan ook tegenvallen, zeker in verhouding met investeringen in (goud) aandelen.

Slecht rendement bij goede economie

Goud doet het vooral goed in economisch onzekere tijden. Wanneer het goed gaat met de economie, kan je dan ook beter geen goud kopen. Natuurlijk kan je het altijd als een verzekering kopen om je voor te bereiden op een potentiële toekomstige recessie.

De goudmarkt is volatiel

De koers van goud is erg bewegelijk. Deze bewegelijkheid of volatiliteit brengt onzekerheid.

Geld op een spaarrekening levert een vast rentepercentage op. Toch doet goud het op de lange termijn doorgaans beter. Het is bovendien mogelijk om van volatiliteit te profiteren door short te gaan. Je verdient dan ook geld bij een dalende goudkoers.

Slechte resultaten bij hoge rente

Bij lage rentes doet goud het relatief goed. Wanneer de rentes echter stijgen, verliest goud vaak zijn glans. Er zijn dan weer meer relatief veilige alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan obligaties of zelfs een spaarrekening. Een stijgende rente kan dus een goede reden zijn om niet te beleggen in goud.

Rente en goudprijs

Wat zijn de voordelen van beleggen in goud?

Natuurlijk zijn er ook redenen waarom je wel in goud zou moeten beleggen. Wanneer deze er niet waren, zou goud waarschijnlijk een veel lagere waarde hebben.

Goud kan je beschermen tegen inflatie

Inflatie is een natuurlijk fenomeen waarbij de waarde van geld over tijd minder waard wordt. Door in goud te beleggen kan je je beschermen tegen inflatie. Over tijd stijgt de waarde van goud mee met de inflatie. Je kan dan op een later moment een vergelijkbare reële hoeveelheid geld ontvangen voor je goud.

Goud is schaars

Goud is net zoals veel andere grondstoffen waar je in kunt beleggen schaars. Op een gegeven moment is de grondstof simpelweg op. Tegelijkertijd neemt wereldwijd de welvaart toe waardoor steeds meer mensen interesse krijgen in de grondstof goud. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat de koers van goud in de toekomst verder zal stijgen.

Goede resultaten bij lage rentes

Bij lage rentes is beleggen in goud een goed idee. Je loopt in dit geval niet veel geld mis op je spaarrekening. Bovendien stijgt de koers van goud vaak bij een lage rente.

Risicospreiding

Met goud kan je ook aan risicospreiding doen. Goud is een anticyclisch beleggingsproduct: wanneer het slecht gaat met de economie, gaat het vaak juist goed met goud. Door goud te kopen kan je je portfolio stabiliseren en zorg je ervoor dat je zowel in slechte als in goede tijden een positief rendement kunt behalen.

Goede resultaten bij een zwakke dollar

Wanneer een belangrijke valuta als de dollar minder waard wordt, dan kan het aantrekkelijk zijn om in alternatieven te beleggen. Beleggers gaan dan op zoek naar een veilige haven. Wanneer de wereld brandt, stijgt goud.

Dollar en goudprijs

Is beleggen in goud verstandig?

Of beleggen in goud verstandig is, hangt sterk van je persoonlijke situatie af. Het is belangrijk om te onthouden dat goud per definitie een risicovolle belegging is. Investeer daarom alleen in goud met geld dat je voor de langere termijn kunt missen.

Vervolgens is het belangrijk om je goud belegging te timen. Het is niet verstandig om te beleggen in goud wanneer er sprake is van een sterke bull markt. Een goed voorbeeld van een mooi moment om goud te kopen is een crisis. Tijdens de coronacrisis van 2020 zag je bijvoorbeeld dat de goudprijs fors steeg.

Wanneer je hebt besloten om te beleggen in goud, is het erg belangrijk om een goed plan op te stellen. Bedenk voor jezelf bij welke prijs je het goud weer verkoopt. Je verdient geen geld aan goud via rente of dividend. Het is daarom belangrijk om op een gegeven moment je koerswinst te pakken.

Beleggen in goud of zilver?

Goud en zilver worden regelmatig samen in één zin genoemd. Dit is niet vreemd, aangezien het beide edelmetalen zijn. Zilver wordt vaak gezien als het kleinere broertje van goud. Het is echter maar de vraag of dit terecht is.

Zilver lijkt het zeker in bullmarkten beter te doen dan goud. Dit komt waarschijnlijk voor een deel doordat er meer toepassingen zijn voor zilver. Zilver wordt veel gebruikt in technologische producten en met de verdere digitalisering van onze samenleving neemt de vraag naar dit soort producten alleen maar toe.

Een investering in zilver kan dan ook interessanter zijn. Zilver wordt nog steeds gezien als een veilige haven, maar kan het ook in tijden van economische voorspoed goed doen. De voorraad van zilver neemt af, terwijl de industriële vraag alleen maar toeneemt. Op de lange termijn kan je dus goede resultaten behalen met zilver investeringen!

Hoe werkt beleggen in goud in de praktijk?

Met twee voorbeelden bespreken we hoe beleggen of investeren in goud in de praktijk werkt.

Een crisis!

Het is eind februari 2020 en je hebt door dat de coronacrisis steeds grotere proporties aanneemt binnen Europa. De beurzen kelderen en beleggers verkopen massaal hun aandelen. Je bent op zoek naar een interessant alternatief voor aandelen. Na wat onderzoek kom je uiteindelijk bij goud uit.

Je besluit om met een CFD te speculeren op de goudprijs. Je koopt goud op voor een bedrag van 1400 dollar. In het begin daalt de koers nog wat meer, maar uiteindelijk stijgt de koers weer fors. Uiteindelijk verkoop je het goud voor een prijs van 1550 dollar. Je behaalt dan een positief rendement van 150 dollar per goudbaar wat neerkomt op ruim 10%.

Met een derivaat kan je er nog voor kiezen om een hefboom toe te passen. Wanneer je een hefboom van 1:3 had toegepast behaalde je in dit geval zelfs een rendement van 450 dollar of 30% per goudbaar. Wanneer je een hefboom toepast kan je verlies natuurlijk ook flink oplopen.

goudprijs beleggen

Goudprijs ontwikkeling, bron goldprice.org

Een nieuwe goudmijn

Je hebt een kleine erfenis ontvangen en je besluit om een klein deel daarvan te investeren in een goudmijn. Je doet dit door bij eToro zonder commissiekosten aandelen te kopen in een goudmijn. Een paar weken later bekijk je het nieuws.

Onverwacht is er een enorme voorraad goud gevonden ergens in Afrika. De wereldwijde goudreserves zijn plotseling veel groter dan verwacht. Door het grotere aanbod, neemt de waarde van goud af. Hierdoor verkopen mensen massaal het goudmijnaandeel.

Het aandeel daalt tien procent en je behaalt een negatief rendement. Maakt het bedrijf nog steeds winst? Dan kan het slim zijn om het aandeel gewoon vast te houden. Paniek rondom nieuwsfeiten beïnvloed de koers vaak onevenredig sterk. De kans is groot dat het aandeel in de toekomst weer op een mooie plus staat.

Bitcoin als het nieuwe goud?

Goud stond lang bekend als de veilige haven. Tegenwoordig is er echter een nieuwe speler gearriveerd: Bitcoin. Ook de Bitcoin heeft geen tegenpartij. Wanneer mensen zich zorgen maken over inflatie of de stand van de economie, dan zie je dan ook dat de koers van de Bitcoin toeneemt. Beleggen in Bitcoins kan in onzekere tijden dan ook interessant zijn. Klik hier om meer te leren over Bitcoins.

Wat is de actuele goudkoers?

Hieronder kan je de actuele koers van CFD’s op goud raadplegen:

Conclusie beleggen in goud

Beleggen in goud kan erg interessant zijn. Het edelmetaal is niet langer één op één verbonden met de dollar. Toch fungeert goud nog steeds als een veilige haven. Je kan goud dan ook zien als een verzekering tegen neerwaartse markten en inflatie. Hierdoor kan het zowel aantrekkelijk zijn op de korte als lange termijn om in goud te investeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *