fbpx

Beleggen in goud: welke manieren zijn er?

In tijden van crisis is beleggen in goud vaak heel populair. Wanneer de onzekerheid in de beurzen stijgt, weten veel beleggers goud weer te vinden. Maar hoe kan je eigenlijk zelf in goud beleggen? En wat zijn de grootste voor- en nadelen van investeringen in goud? In dit artikel lees je alles wat je moet weten voordat je begint met beleggen in goud!

Manieren om in goud te beleggen

Er zijn grofweg twee manieren om in goud te beleggen: fysiek en niet fysiek. Wanneer je fysiek in goud belegt, koop je goud daadwerkelijk op. De meeste beleggers kiezen echter voor niet fysieke manieren om in goud te beleggen.

Niet fysiek in goud beleggen

We bespreken eerst de niet fysieke manieren waarop je in goud kunt beleggen.

Actief handelen in de prijs van goud met CFD’s

Een aantrekkelijke nieuwe manier van beleggen in goud is beleggen door middel van een online broker. Bij een online broker kan je op aantrekkelijke wijze beleggen in goud. Je bent dan niet de fysieke eigenaar, maar je profiteert wel van koersstijgingen en –dalingen door CFD’s te nemen op de grondstof.

CFD’s zijn erg geschikt om te speculeren op koersstijgingen en koersdalingen op de prijs van goud op de kortere termijn. Je kan met CFD’s gebruik maken van een hefboom waardoor het ook met kleinere bedragen mogelijk is om in goud te beleggen. Lees hier meer over beleggen in CFD’s.

Je kan de mogelijkheden van beleggen in goud gratis uitproberen met een demo bij een online broker. Zelf aan de slag met een gratis demo account bij een broker? Klik hier en handel ook in goud!

Beleggen in goud nu

Een indexfonds gebruiken

Er zijn verschillende indexfondsen of EFT’s die de koers van goud nabootsen. Een EFT kan eenvoudig worden verhandeld bij een broker. Je kan hierdoor heel flexibel je belegging in goud verkopen, wat lastiger is bij fysiek goud. Er bestaan twee soorten goud EFT’s:

  • Bullion-Backed: deze fondsen houden fysiek goud aan.
  • Nonbullion-backed: deze fondsen gebruiken financiële effecten als onderpand.

SPDR Gold Shares is een fysiek fonds in goud in dollars en ETFS physical gold is een fysiek fonds in goud in euro’s. Let erop dat fondsen een kostenpercentage rekenen op jaarbasis. Dit kostenpercentage wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de administratie en de opslag van het goud.

Goudopties

Met opties heb je de mogelijkheid (maar niet de verplichting) om een bepaalde hoeveelheid goud te kopen (call optie) of verkopen (put optie). Voor een optie betaal je een zogenaamde premie. Een goudoptie heeft altijd een bepaalde looptijd. Binnen deze looptijd moet je de optie uitoefenen, anders wordt deze waardeloos.

Met opties kan je vrij ingewikkelde constructies inzetten. Een groot voordeel van goudopties, is het feit dat je nooit verplicht bent tot uitoefening. Meer weten over beleggen in opties? Lees dan onze cursus over opties.

Andere goud derivaten

Futures zijn bindende afspraken voor de levering van goud tegen een bepaalde vastgestelde prijs. Door de hefboom en de verplichting kan je met futures al snel flink de mist ingaan. Warrants zijn vergelijkbaar. Warrants geven je het recht om in de toekomst een bepaalde hoeveelheid goud te kopen.

De goudrekening

Er bestaan goudrekeningen in twee varianten. Dit zijn de toegewezen rekening( allocated account) en de niet –toegewezen rekening (unallocated account). Een goudrekening is een rekening die de goudprijs één op één volgt, doordat de rekeninghouder een aantal ounces goud op zijn rekening koopt. Bij de toegewezen rekening is het goud het volledige eigendom van de rekeninghouder. De serienummers van de rekening zijn bekend en mogen niet zonder toestemming verhandeld worden.

Bij de niet –toegewezen rekening krijg je als rekeninghouder geen specifieke goudstaven toegewezen en wordt het goud met andere rekeninghouders gedeeld. Het voordeel hiervan is dat de kosten die de bank hiervoor rekent minder hoog zijn, maar het nadeel is dat de rekeninghouder als hij goud op wil nemen in tijden van crisis afhankelijk is van de kredietwaardigheid van de bank.

Beleggen in goud bij bank

Aandelen in goudmijnbedrijven

Een andere manier om in goud te beleggen is door aandelen te kopen van goudmijnbedrijven. De kosten om goud te delven zijn over het algemeen redelijk stabiel en dus kun je als belegger met een juiste aanpak een goede winst behalen. De waarde van aandelen in goudmijnbedrijven beweegt niet één op één mee met de waarde van goud.

Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken hoe het bedrijf presteert. De bedrijfsresultaten worden immers beïnvloed door andere factoren. Enkele bekenden goud aandelen zijn:

  • AngloGold Ashanti Ltd.
  • Goldcorp Inc.
  • Barrick Gold Corp.
  • Newmont Mining Corp.
  • Franco-Nevada Corp.

Je kan ook in een combinatie van goudmijnbedrijven handelen door midden van een EFT. Een goede optie hiervoor is de Market Vectors Gold Minders EFT. Meer weten over hoe je aandelen kan kopen? Lees dan het artikel hoe moet je aandelen kopen?

Fysiek beleggen in goud

Het is ook mogelijk om fysiek te beleggen in goud. Wanneer je fysiek investeert in goud, is het belangrijk om rekening te houden met de extra risico’s. Je moet immers een erg waardevol iets veilig kunnen opslaan.

Beleggen in goudbaren

Goudbaren worden geleverd in verschillende gewichten. De lichtste goudbaren wegen slechts één gram terwijl de zwaarste oplopen tot ruim een kilo. Hierdoor kan je zowel met kleine als grote bedragen beleggen in goudbaren. De relatieve premie of productiekosten liggen relatief gezien lager bij de hogere gewichten. Het is immers goedkoper om een grotere goudstaaf te produceren.

Beleggen in gouden munten

Het is ook mogelijk om te beleggen in gouden munten. Het gewicht van een munt is doorgaans één troy of ongeveer 31 gram. De waarde van een gouden munt hangt vooral af van de zuiverheid van het goud. Sommige munten worden namelijk versterkt oor middel van koper. Bij de handel in gouden munten kan het type munt ook bepalend zijn voor de waarde. Zeldzame munten hebben vaak een hogere waarde dan de meer reguliere gouden munten.

Beleggen in gouden munten en baren

Waar moet je op letten bij goud beleggingen?

Het is belangrijk dat je gebruik maakt van een betrouwbare aanbieder. Dit geldt natuurlijk zowel voor het verhandelen van effecten in goud als voor het verhandelen van fysiek goud. Je kunt bijvoorbeeld nagaan of de aanbieder een vergunning heeft bij een toezichthouder. In Nederland staan betrouwbare partijen doorgaans geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Vaak moet je vooraf betalen voor het goud, het is daarom essentieel dat de tegenpartij betrouwbaar is.

Wanneer je voor meer dan €10.000 aan goud aanschaft, moet er een kopie van je legitimatie worden gemaakt. Ook is het belangrijk om goed na te gaan of het goud thuis wel veilig is. Niet iedere inboedelverzekering dekt goudbaren. Ga daarom na of het niet verstandiger is om je goud in een kluis op te slaan bij een bank.

Goud en belastingen

Wanneer je fysiek goud koopt, hoef je doorgaans geen BTW te betalen. Bij goudbaren moet de zuiverheid dan minimaal 99,9% zijn en bij munten minimaal 90%.

De waarde van al je goud moet je opgeven in box 3 onder je vermogen. Wanneer je beleggingen boven een bepaalde drempel uitkomen, moet je hier vermogensrendementsheffing over betalen. In het artikel over belastingen bij beleggen lees je hier alles over.

Waarom zou je niet in goud beleggen?

Elke belegging heeft zo zijn voor- en nadelen. Ook bij goud zijn er de nodige redenen te bedenken waarom je het beter niet kan doen.

Je ontvangt geen dividend over goud

Wanneer je geld in aandelen of obligaties stopt ontvang je dividend of rente. Bij investeringen in goud kan je alleen winst behalen door het stijgen van de prijs. Op de lange termijn kan een investering in goud dan ook tegenvallen, zeker in verhouding met investeringen in (goud) aandelen.

Goede tijden voor de wereld…

Goud doet het vooral goed in economisch onzekere tijden. Wanneer de economie aantrekt, is het dan ook vaak niet het beste moment om in goud te investeren. Natuurlijk kan je het altijd als een verzekering kopen om je voor te bereiden op een potentiële toekomstige recessie.

De goudmarkt is volatiel

Volatiliteit brengt onzekerheid. De koers van goud is erg bewegelijk. Geld op een spaarrekening levert een vast rentepercentage op. Toch doet goud het op de lange termijn doorgaans beter. Het is bovendien mogelijk om van volatiliteit te profiteren door short te gaan. Je verdient dan juist geld bij een dalende koers.

Bij stijgende rente

Bij lagende rentes doet goud het relatief goed. Wanneer de rentes echter stijgen, verliest goud vaak zijn glans. Er zijn dan weer meer relatief veilige alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan obligaties of zelfs een spaarrekening. Een stijgende rente kan dus een erg goede reden zijn om niet te beleggen in goud.

Rente en goudprijs

Waarom zou je wel in goud beleggen?

Natuurlijk zijn er ook redenen waarom je wel in goud zou moeten beleggen. Wanneer deze er niet waren, zou goud waarschijnlijk een veel lagere waarde hebben.

Goud kan je beschermen tegen inflatie

Inflatie is een natuurlijk fenomeen waarbij de waarde van geld over tijd minder waard wordt. Door in goud te beleggen kan je je beschermen tegen inflatie. Over tijd stijgt de waarde van goud namelijk veelal mee met de inflatie. Je kan op een later moment dus een vergelijkbare reële hoeveelheid geld ontvangen voor je goud.

Bij lage rentes

Bij lage rentes is beleggen in goud een goed idee. Je loopt in dit geval niet veel mis op je spaarrekening. Bovendien stijgt de koers van goud vaak bij een lage rente.

Wanneer de dollar minder waard wordt

Wanneer een belangrijke valuta als de dollar minder waard wordt, kan het aantrekkelijk zijn om in alternatieven te beleggen. Beleggers gaan dan op zoek naar een veilige haven. Wanneer de wereld brand, stijgt goud doorgaans.

Dollar en goudprijs

Conclusie beleggen in goud

Beleggen in goud kan erg interessant zijn. Het edelmetaal is niet langer één op één verbonden met de dollar. Toch fungeert goud nog steeds als een veilige haven. Je kan goud dan ook zien als een verzekering tegen neerwaartse markten en inflatie. Hierdoor kan het zowel aantrekkelijk zijn op de korte als lange termijn om in goud te investeren.

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!