Beleggen in goud

In tijden van crisis is het beleggen in goud vaak heel populair. Dat is ook nu weer zo: als de aandelenbeurs onder druk staat wordt het voor veel beleggers weer heel aantrekkelijk om in goud te beleggen. Door de crisis stijgen de prijzen waardoor deze beleggingsvorm zeer rendabel kan zijn!

Manieren om in goud te beleggen

Beleggen in goudVroeger werd er vooral veel in goud belegd is door het goud fysiek aan te kopen en door er daarna goed voor te zorgen. Dit kan natuurlijk nog steeds maar ondertussen zijn er ook vele andere manier om in goud te beleggen bijgekomen. Het komt vaak voor dat de goudstaven duurder zijn dan hun gewicht in goud, hier moet je als beginnende belegger altijd op letten.

Een andere manier om te beleggen is door gouden munten aan te schaffen, ook die kosten vaak meer dan hun gewicht in goud. Het zijn namelijk collectors items voor verzamelaars, waardoor de waarde aanzienlijk stijgt.

Een aantrekkelijke nieuwe manier van beleggen in goud is beleggen door middel van een online broker. Bij een online broker kan je op aantrekkelijke wijze beleggen in goud. Je bent dan niet de fysieke eigenaar, maar je profiteert wel van koersstijgingen en –dalingen door CFD’s te nemen op de grondstof. Op die manier heb je minder risico’s en verantwoordelijkheden maar verdien je wel geld met beleggen in goud!

Zelf aan de slag met een gratis demo account bij een broker? Klik hier en handel ook in goud!

De goudrekening

Er bestaan goudrekeningen in twee varianten. Dit zijn de toegewezen rekening( allocated account) en de niet –toegewezen rekening( unallocated account). Een goudrekening is een rekening die de goudprijs één op één volgt, doordat de rekeninghouder een aantal ounces goud op zijn rekening koopt. Bij de toegewezen rekening is het goud het volledige eigendom van de rekeninghouder. De serienummers van de rekening zijn bekend en mogen niet zonder toestemming verhandeld worden.

Bij de niet –toegewezen rekening krijg je als rekeninghouder geen specifieke goudstaven toegewezen en wordt het goud met andere rekeninghouders gedeeld. Het voordeel hiervan is dat de kosten die de bank hiervoor rekent minder hoog zijn, maar het nadeel is dat de rekeninghouder als hij goud op wil nemen in tijden van crisis afhankelijk is van de kredietwaardigheid van de bank.

Aandelen in goudmijnbedrijven

Een andere manier om in goud te beleggen is door aandelen te kopen van goudmijnbedrijven (  bijvoorbeeld Harmony Gold Mining). De kosten om goud te delven zijn over het algemeen redelijk stabiel en dus kun je als belegger met een juiste aanpak veel winst maken. Zorg ervoor dat je met goede informatie over de goudmijnbedrijven aan de startlijn komt, en maak zo een succes van deze beleggingsvorm.

Andere producten

Maar op nog meer manieren kan je profiteren van de eventuele stijging van de goudprijs. De afgelopen jaren is de populariteit van bepaalde financiële producten enorm toegenomen. Denk bijvoorbeeld aan trackers ( passief beleggingsfonds), certificaten op goud of een goudindex. Deze producten zijn niet alleen beleggingsvormen, maar hebben daarnaast ook een directe invloed op de koers van het goud.

Enkele voorbeelden van trackers op goud zijn ETFS Gold, of de ETFS Physical Gold. Beiden volgen direct de goudprijs, alvorens er eerst de ( lage) beheerkosten van afgetrokken te hebben. Als je als belegger meer actief ingesteld bent zijn de zogenaamde turbo’s en warrants die verkrijgbaar op goud zijn misschien wat voor jou. Hiermee kan je inspelen op een stijging of een daling van de goudprijs!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!