Beleggen in goud: hoe & waar kan je dit het beste doen?

In tijden van crisis is beleggen in goud vaak heel populair. Wanneer de onzekerheid in de beurzen stijgt, weten veel beleggers goud weer te vinden. In deze goud gids voor beginners leer je direct hoe & waar je het beste in goud kunt beleggen.

Hoe kan je beleggen in goud?

Er zijn grofweg twee manieren om in goud te beleggen: fysiek en niet fysiek. Wanneer je fysiek in goud belegt, koop je goud daadwerkelijk op. De meeste beleggers kiezen echter voor niet fysieke manieren om in goud te beleggen.

Optie 1: aandelen in goudmijnbedrijven kopen

Een populaire manier om in goud te beleggen is door aandelen te kopen van goudmijnbedrijven. De kosten om goud te delven zijn over het algemeen redelijk stabiel. Hierdoor hangen de resultaten van goudmijnbedrijven sterk samen met de koersontwikkeling van goud. Het is wel belangrijk om ook de bedrijfsresultaten goed te onderzoeken, aangezien niet elk bedrijf even goed bestuurd wordt.

Enkele bekende goud aandelen waarin je kunt beleggen zijn:

  • AngloGold Ashanti Ltd.
  • Goldcorp Inc.
  • Barrick Gold Corp.
  • Newmont Mining Corp.
  • Franco-Nevada Corp.

Je kan ook in een combinatie van goudmijnbedrijven handelen met een ETF. Een goede optie hiervoor is de Market Vectors Gold Minders ETF.

Wil je weten bij welke brokers je goud aandelen kunt kopen? Bekijk dan direct het onderstaande overzicht:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Optie 2: beleggen in goud met een ETF

Er zijn verschillende indexfondsen of ETF’s die de koers van goud volgen. Er bestaan twee soorten goud ETF’s:

  • Bullion-Backed: deze fondsen houden fysiek goud aan.
  • Nonbullion-backed: deze fondsen gebruiken financiële effecten als onderpand.

Enkele voorbeelden van GOUD ETF’s zijn:

  • SPDR Gold Shares is een fysiek fonds in goud in dollars
  • ETFS physical gold is een fysiek fonds in goud in euro’s

Let erop dat fondsen een kostenpercentage rekenen op jaarbasis. Dit kostenpercentage wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de administratie en de opslag van het goud. In deze gids lees je alles wat je moet weten over beleggen in ETF’s.

Optie 3: actief handelen in de prijs van goud met CFD’s

Je kunt ook actief speculeren op het prijsverloop van goud met CFD’s. CFD’s zijn geschikt om te speculeren op koersstijgingen en koersdalingen op de prijs van goud op de kortere termijn. Je kunt met CFD’s gebruikmaken van een hefboom waardoor het ook met kleinere bedragen mogelijk is om in goud te beleggen. Lees hier meer over beleggen in CFD’s.

Je kan de mogelijkheden van beleggen in goud gratis uitproberen met een demo bij een online broker. Wil je zelf aan de slag met een gratis demoaccount bij een broker? Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis goud demo te openen:

Beleggen in goud nu

Optie 4: Goudopties

Met opties heb je de mogelijkheid (maar niet de verplichting) om een bepaalde hoeveelheid goud te kopen (call optie) of verkopen (put optie). Voor een optie betaal je een premie. Een goudoptie heeft altijd een bepaalde looptijd. Binnen deze looptijd moet je de optie uitoefenen, anders wordt deze waardeloos.

Met opties kan je vrij ingewikkelde constructies inzetten. Een groot voordeel van goudopties, is het feit dat je nooit verplicht bent tot uitoefening. Wil je meer weten over beleggen in opties? Lees dan de cursus over opties:

Optie 5: investeren in andere goud derivaten

Futures zijn bindende afspraken voor de levering van goud tegen een bepaalde vastgestelde prijs. Door de hefboom en de verplichting kan je met futures al snel flink de mist ingaan.

Warrants geven je het recht om in de toekomst een bepaalde hoeveelheid goud te kopen.

Optie 6: goudrekening

Er bestaan twee soorten goudrekeningen. Dit zijn de toegewezen rekening (allocated account) en de niet –toegewezen rekening (unallocated account).

Een goudrekening is een rekening die de goudprijs één op één volgt.  Dit gebeurt door doordat de rekeninghouder enkele ounces goud op zijn rekening koopt. Bij de toegewezen rekening is het goud het volledige eigendom van de rekeninghouder. De serienummers van de goudbaren zijn bekend en het goud mag niet zonder toestemming verhandeld worden.

Bij de niet toegewezen rekening krijg je als rekeninghouder geen specifieke goudstaven toegewezen en wordt het goud met andere rekeninghouders gedeeld. Het voordeel hiervan is dat de kosten die de bank hiervoor rekent minder hoog zijn. Het nadeel is dat de rekeninghouder niet altijd al het goud kan opnemen. Zeker in tijden van crisis is de rekeninghouder afhankelijk van de kredietwaardigheid van de bank.

Beleggen in goud bij bank

Hoe kan je goud kopen?

Het is ook mogelijk om fysiek te beleggen in goud. Wanneer je fysiek investeert in goud, is het belangrijk om rekening te houden met de extra risico’s: zo moet je het goud zelf ergens veilig opslaan.

Beleggen in goudbaren

Goudbaren worden geleverd in verschillende gewichten. De lichtste goudbaren wegen slechts één gram, terwijl de zwaarste oplopen tot ruim een kilo. Hierdoor kan je zowel met kleine als grote bedragen beleggen in goudbaren. De relatieve premie of productiekosten liggen relatief gezien lager bij de hogere gewichten, omdat het goedkoper is om een grotere goudstaaf te produceren.

Beleggen in gouden munten

Het is ook mogelijk om te beleggen in gouden munten. Het gewicht van een munt is doorgaans één Troy of ongeveer 31 gram. De waarde van een gouden munt hangt vooral af van de zuiverheid van het goud. Sommige munten worden namelijk versterkt met koper. Bij de handel in gouden munten kan het type munt ook bepalend zijn voor de waarde. Zeldzame munten hebben vaak een hogere waarde dan de meer reguliere gouden munten.

Sieraden en andere producten met goud

Je kunt ook in sieraden en andere producten met goud beleggen. Je ontvangt hiervoor echter doorgaans een lagere prijs. Sieraden zijn namelijk vaak niet volledig puur en ze moeten bovendien omgesmolten worden.
Beleggen in gouden munten en baren

Wat zijn de voordelen van beleggen in goud?

Voordeel 1: goud kan je beschermen tegen inflatie

Door inflatie wordt je geld steeds minder waard. Door te investeren in goud, kan je jezelf beschermen tegen deze geldontwaarding. Bij inflatie zie je namelijk dat de prijzen van grondstoffen vaak meestijgen.

Voordeel 2: goud is schaars

Goud is net zoals veel andere grondstoffen waar je in kunt beleggen schaars. Tegelijkertijd neemt wereldwijd de welvaart toe waardoor steeds meer mensen interesse krijgen in de goud. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat de koers van goud in de toekomst verder zal stijgen.

Voordeel 3: Goede resultaten bij lage rentes

Bij lage rentes is beleggen in goud een goed idee. Je loopt in dit geval niet veel geld mis op je spaarrekening. Bovendien stijgt de koers van goud vaak bij een lage rente.

Voordeel 4: risicospreiding

Met goud kan je ook aan risicospreiding doen. Goud is een anticyclisch beleggingsproduct: wanneer het slecht gaat met de economie, gaat het vaak juist goed met goud.

Voordeel 5: goede resultaten bij een zwakke dollar

Wanneer een belangrijke valuta als de dollar minder waard wordt, dan kan het aantrekkelijk zijn om in alternatieven te beleggen. Beleggers gaan dan op zoek naar een veilige haven. Doordat de prijs van goud genoteerd wordt in dollars, is het voor mensen die een andere valuta gebruiken vervolgens goedkoper om te investeren in goud.

Voordeel 6: hoge liquiditeit

Goud is erg liquide: je kunt de grondstof op elk moment ergens verkopen.

Dollar en goudprijs

Wat zijn de risico’s van beleggen in goud?

Risico 1: Je ontvangt geen dividend over goud

Wanneer je geld in aandelen of obligaties stopt ontvang je dividend of rente. Bij investeringen in goud kan je alleen winst behalen wanneer de prijs stijgt. Op de lange termijn kan een investering in goud dan ook tegenvallen, zeker in verhouding met investeringen in (goud) aandelen.

Risico 2: Slecht rendement bij goede economie

Goud doet het vooral goed in economisch onzekere tijden. Wanneer het goed gaat met de economie, kan je dan ook beter geen goud kopen.

Risico 3: de goudmarkt is volatiel

De koers van goud is erg bewegelijk. Deze bewegelijkheid of volatiliteit brengt onzekerheid.

Geld op een spaarrekening levert een vast rentepercentage op. Toch doet goud het op de lange termijn doorgaans beter. Het is bovendien mogelijk om van volatiliteit in te spelen door short te gaan. Je speculeert dan op een dalende goudprijs.

Risico 4: slechte resultaten bij hoge rente

Bij lage rentes doet goud het relatief goed. Wanneer de rentes echter stijgen, verliest goud vaak zijn glans. Veilige alternatieven zoals obligaties of zelfs een spaarrekening worden dan aantrekkelijker.

Rente en goudprijs

Waardoor wordt de prijs van goud bepaald?

  • Marktrente: wanneer de rente stijgt, zie je vaak dat de koers van goud daalt. Andere beleggingen die rente of dividend opleveren worden dan aantrekkelijker.
  • Inflatie: bij inflatie stijgen de prijzen van veel producten. Ook de koers van goud stijgt vaak wanneer er sprake is van inflatie.
  • Dollarkoers: bij een sterke dollar, daalt de prijs van goud. Het wordt voor beleggers in andere landen dan steeds duurder om te investeren in goud.
  • Stabiliteit: wanneer er veel politieke onzekerheid is, zie je dat de prijs van goud vaak stijgt. Goud wordt door veel beleggers nog steeds gezien als een veilige haven.
  • Vraag en aanbod: wanneer Centrale Banken besluiten om een deel van hun goud te verkopen, dan kan dit de prijs onder druk zetten.

Hoe werkt beleggen in goud in de praktijk?

Met twee voorbeelden bespreken we hoe beleggen of investeren in goud in de praktijk werkt.

Een crisis!

Het is eind februari 2020 en je hebt door dat de coronacrisis steeds meer invloed heeft op de beurzen. De beurzen kelderen en beleggers verkopen massaal hun aandelen. Je bent op zoek naar een interessant alternatief voor aandelen. Na wat onderzoek kom je uiteindelijk bij goud uit.

Je besluit om met een CFD te speculeren op de goudprijs. Je koopt goud op voor een bedrag van 1400 dollar. In het begin daalt de koers nog wat meer, maar uiteindelijk stijgt de koers weer fors. Uiteindelijk verkoop je het goud voor een prijs van 1550 dollar. Je behaalt dan een positief rendement van 150 dollar per goudbaar wat neerkomt op ruim 10%.

Met een derivaat kan je er nog voor kiezen om een hefboom toe te passen. Wanneer je een hefboom van 1:3 had toegepast behaalde je in dit geval zelfs een rendement van 450 dollar of 30% per goudbaar. Wanneer je een hefboom toepast kan je verlies natuurlijk ook flink oplopen.

Bedenk dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst: je had ook kunnen verliezen!

goudprijs beleggen

Goudprijs ontwikkeling, bron goldprice.org

Een nieuwe goudmijn

Je hebt een kleine erfenis ontvangen en je besluit om een klein deel daarvan te investeren in een goudmijn. Je doet dit door bij eToro zonder commissiekosten aandelen te kopen in een goudmijn. Een paar weken later bekijk je het nieuws.

Onverwacht is er een enorme voorraad goud gevonden ergens in Afrika. De wereldwijde goudreserves zijn plotseling veel groter dan verwacht. Door het grotere aanbod, neemt de waarde van goud af. Hierdoor verkopen mensen massaal het goudmijnaandeel.

Wat is de actuele goudkoers?

Hieronder kan je de actuele koers van CFD’s op goud raadplegen:

Is beleggen in goud verstandig?

Of beleggen in goud verstandig is, hangt sterk van je persoonlijke situatie af. Het is belangrijk om te onthouden dat goud per definitie een risicovolle belegging is. Investeer daarom alleen in goud met geld dat je voor de langere termijn kunt missen.

Vervolgens is het belangrijk om je goud belegging te timen. Het is niet verstandig om te beleggen in goud wanneer er sprake is van een sterke bull markt. Een goed voorbeeld van een mooi moment om goud te kopen is een crisis. Tijdens de coronacrisis van 2020 zag je bijvoorbeeld dat de goudprijs fors steeg.

Beleggen in goud kan erg interessant zijn. Het edelmetaal is niet langer één op één verbonden met de dollar. Toch fungeert goud nog steeds als een veilige haven. Je kan goud dan ook zien als een verzekering tegen neerwaartse markten en inflatie. Hierdoor kan het zowel aantrekkelijk zijn op de korte als lange termijn om in goud te investeren.

Veelgestelde vragen over beleggen in goud

Het is belangrijk dat je gebruikmaakt van een betrouwbare aanbieder. Dit geldt natuurlijk zowel voor het verhandelen van effecten in goud als voor het verhandelen van fysiek goud. Je kunt bijvoorbeeld nagaan of de aanbieder een vergunning heeft bij een toezichthouder. In Nederland staan betrouwbare partijen geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Vaak moet je vooraf betalen voor het goud, het is daarom essentieel dat de tegenpartij betrouwbaar is.

Wanneer je voor meer dan € 10.000 aan goud aanschaft, moet er een kopie van je legitimatie worden gemaakt. Ook is het belangrijk om goed na te gaan of het goud thuis wel veilig is. Niet iedere inboedelverzekering dekt goudbaren. Ga daarom na of het niet verstandiger is om je goud in een kluis op te slaan bij een bank.

Wanneer je fysiek goud koopt, hoef je doorgaans geen BTW te betalen. Bij goudbaren moet de zuiverheid dan minimaal 99,9% zijn en bij munten minimaal 90%.

De waarde van al je goud moet je opgeven in box 3 onder je vermogen. Wanneer je beleggingen boven een bepaalde drempel uitkomen, moet je hier vermogensrendementsheffing over betalen. In het artikel over belastingen bij beleggen lees je hier alles over.

Goud en zilver worden regelmatig samen in één zin genoemd. Dit is niet vreemd, omdat het beide edelmetalen zijn. Zilver wordt vaak gezien als het kleinere broertje van goud. Het is echter de vraag of dit terecht is.

Zilver lijkt het zeker in bullmarkten beter te doen dan goud. Dit komt waarschijnlijk voor een deel doordat er meer toepassingen zijn voor zilver. Zilver wordt veel gebruikt in technologische producten en met de verdere digitalisering van onze samenleving neemt de vraag naar dit soort producten alleen maar toe.

Een investering in zilver kan dan ook interessanter zijn. Zilver wordt nog steeds gezien als een veilige haven, maar kan het ook in tijden van economische voorspoed goed doen. De voorraad van zilver neemt af, terwijl de industriële vraag alleen maar toeneemt.

Goud stond lang bekend als de veilige haven. Tegenwoordig is er echter een nieuwe speler gearriveerd: Bitcoin. Ook de Bitcoin heeft geen tegenpartij. Wanneer mensen zich zorgen maken over inflatie of de stand van de economie, dan zie je dan ook dat de koers van de Bitcoin toeneemt. Beleggen in Bitcoins kan in onzekere tijden dan ook interessant zijn. Klik hier om meer te leren over Bitcoins.

Persoonlijk zie ik de Bitcoin overigens niet als het ‘nieuwe goud’. In tegenstelling tot goud is de Bitcoin volledig digitaal. Bovendien biedt Bitcoin geen goede hedge tegen de inflatie. Toen in 2023 de inflatie flink opliep daalde de koers van de Bitcoin juist met ruim 80%.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *