Air France-KLM aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Wil je Air France-KLM aandelen kopen? In deze uitgebreide analyse lees je alles wat je moet weten over beleggen in aandelen Air France-KLM.

Hoe kan je Air France-KLM aandelen kopen?

Denk je erover om Air France-KLM  aandelen te kopen voor de lange termijn? Heb je er vertrouwen in dat deze enorme maatschappij verder blijft groeien? Dan kan je een investering zeker overwegen!

Ben je benieuwd bij welke brokers je voordelig Air France-KLM aandelen kunt kopen? In de tabel zie je direct bij welke aanbieders je terecht kunt:

BrokerKostenReview
Aanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Air France-KLM. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen Air France-KLM & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de Actuele koers van Air France-KLM?

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Air France-KLM

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Air France-KLM.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Air France-KLM zien van de laatste 5 dagen:

Waarom kan het slim zijn om aandelen Air France-KLM te kopen?

Twee merken

Air France-KLM  opereert twee losse merken, namelijk Air-France en KLM. Hierdoor kan het bedrijf perfect inspelen op zowel de Franse als de Nederlandse markt. Beide merken resoneren goed bij een andere doelgroep en door ze te laten bestaan kan het bedrijf veel passagiers trekken.

Schaalvoordelen

Doordat de bedrijven samen zijn gegaan, wordt er veel op de kosten bespaard. Processen worden hierdoor beter verbeterd en de beide bedrijven kunnen van elkaar leren. Denk je dat dit tot betere resultaten gaat leiden bij Air France-KLM? Dan kan het interessant zijn om de aandelen te kopen.

Een groeiende doelgroep

Wereldwijd neemt het welvaartsniveau toe. Steeds meer mensen nemen daardoor het vliegtuig om op vakantie te gaan. Wanneer het totaal aantal passagiers toeneemt, neemt de afzetmarkt toe. Hierdoor heeft Air France-KLM meer opties om vluchten te verkopen, waardoor het bedrijf meer winst kan maken.

To big to fail

Kleine ondernemingen gaan gewoon failliet wanneer het niet goed gaat met het bedrijf. Dit lijkt niet zo te werken voor Air France-KLM. Toen het bedrijf in de problemen kwam door de corona pandemie sprongen zowel de Nederlandse als de Franse overheid bij.

Dit verkleint het risico van een belegging in het bedrijf. Wanneer de overheid in de toekomst overgaat tot nationalisatie loop je echter nog steeds het risico om veel geld te verliezen met je belegging in Air-France KLM.

Duurzaamheid

Air France KLM richt zich op het verbeteren van de duurzaamheid van haar vluchten. Hierdoor kan het bedrijf ook milieubewuste beleggers aanspreken.

Groeiende vracht

Air-France KLM is steeds actiever in het vervoeren van vracht. Wanneer het Air-France KLM lukt om hier meer marktaandeel te veroveren, kan de winstgevendheid van het bedrijf toenemen.

Divers netwerk

Air-France KLM heeft een uitstekende reputatie. Met het netwerk van Air-France KLM kunnen passagiers naar veel bestemmingen vliegen. Dit verlaagt het risico van een belegging, aangezien een afname van de populariteit in sommige bestemmingen kan worden opgevangen door een stijging van de populariteit van andere bestemmingen.

KLM aandelen kopen

Wat zijn de risico’s van beleggen in Air-France KLM?

Olieprijzen

Een groot risico voor de aandelenprijs van Air France-KLM, zijn de olieprijzen. Vliegtuigen gebruiken vanzelfsprekend veel olie. Wanneer de prijzen stijgen, nemen de kosten voor Air France-KLM dan ook flink toe. Hierdoor komt de marge van het bedrijf onder druk te staan. Wanneer de olieprijzen stijgen, zie je dan ook vaak dat de aandelenprijs van een vliegtuigmaatschappij als Air France-KLM daalt.

Het milieu

Het milieu krijgt steeds meer aandacht. Vliegen is niet bepaald een duurzame manier van reizen. Overheden proberen daarom steeds vaker vliegen te ontmoedigen. Tegelijkertijd stimuleren overheden vaker alternatieve manieren van transport zoals de trein.

Momenteel wordt vliegen nog sterk gesponsord. Kerosine wordt bijvoorbeeld wereldwijd niet belast. Wanneer dit in de toekomst verandert, kan het de prijs van vliegen flink doen stijgen. Ook overwegen overheden het invoeren van extra belastingen op vliegen. Dit kan het aantal mensen dat het vliegtuig pakt doen afnemen.

In 2023 wordt er in Nederland een nieuwe vliegtaks geïntroduceerd: passagiers moeten dan een extra belasting betalen over elk vliegticket. Dit kan de aandelenkoers van Air France-KLM verder onder druk zetten.

Vliegschaamte

Vliegmaatschappijen vechten ook tegen de trend van vliegschaamte. Vliegschaamte is een gevoel van schaamte dat mensen krijgen wanneer ze ergens met een vliegtuig heengaan. De negatieve gevolgen van vliegen worden steeds duidelijker en daardoor zijn er hele groepen mensen die vliegen afzweren. Air France-KLM zal hier op een slimme manier mee moeten omgaan: vliegen moet immers niet het nieuwe roken worden.

Concurrentie

Ook de concurrentie is een groot risico voor Air France-KLM. Air France-KLM onderscheidt zich door een betere service te bieden dan veel andere maatschappijen. Toch bieden de goedkope maatschappijen tickets vaak veel goedkoper aan. Veel mensen kijken eerder naar de prijs en hierdoor kan Air France-KLM klanten verliezen.

KLM speelt hier bijvoorbeeld op in door ruimbagage optioneel te maken op de lange vluchten. Hierdoor kunnen de ticketprijzen omlaag voor mensen die zonder bagage reizen. Denk je dat dit soort strategieën voldoende zijn om de concurrentie voor te blijven? Dan kan het aantrekkelijk zijn om Air France-KLM aandelen te kopen.

Infrastructuur beperkingen

De groei van Air France-KLM wordt beperkt door de infrastructuur. In sommige landen is er simpelweg niet genoeg ruimte voor meer vluchten. Bewoners protesteren vaak tegen verdere uitbreidingen van de vliegvelden. Hierdoor kan bij een groeiende afzetmarkt het aantal vluchten niet groeien.

Pandemie

Problemen met de wereldeconomie als geheel kunnen de Air France-KLM aandelenkoers sterk onder druk zetten. Dit zie je bijvoorbeeld tijdens de coronapandemie in 2020. Doordat mensen veel minder konden vliegen, kon KLM de vliegtuigen amper vol krijgen. Hierdoor verloor het bedrijf dagelijks vele miljoen euro’s. Luchtvaartmaatschappijen zoals Air-France KLM zijn ook kwetsbaar voor dit soort ontwikkelingen in de toekomst.

Investeren in Air France KLM

Grote invloed overheden

Zowel de Nederlandse als de Franse overheid zijn grootaandeelhouder binnen Air France-KLM. In 2020 gaven beide overheden bovendien staatssteun aan het bedrijf om te kunnen overleven tijdens de coronapandemie. Hierdoor groeit de invloed van deze overheden binnen het bedrijf sterk.

Veel linkse politieke partijen willen het vliegverkeer aan banden leggen: dit is natuurlijk niet goed voor de winstgevendheid van het bedrijf. Het is daarom belangrijk om deze ontwikkelingen in de gaten te houden wanneer je Air-France KLM aandelen wilt kopen.

Verwatering

Air-France KLM heeft een zwakke financiële positie door de coronapandemie. Hierdoor zal het bedrijf misschien nieuwe aandelen moeten uitgeven. Air-France KLM zal hoe dan ook nieuwe leningen moeten aangaan. Dit alles leidt tot verwatering en een vermindering van de toekomstige winstgevendheid. Beleggen in Air-France KLM is dan ook risicovol.

Afname zakelijke reizigers

Tijdens de coronapandemie ontdekten steeds meer bedrijven dat het prima mogelijk is om online te vergaderen. Ook na de pandemie zullen mensen naar verwachting minder vaak vliegen voor werkbesprekingen. Business class tickets brengen juist veel inkomsten in het laatje voor een airline als Air-France KLM. Deze trend is dan ook zorgwekkend voor de toekomst van het bedrijf.

Wat zijn de grootste concurrenten van Air France-KLM?

Hoe kan je beleggen in Air France-KLM aandelen?

 1. Open eerst een account bij een betrouwbare broker waar je Air France-KLM aandelen kunt kopen
 2. Doorloop de stappen om je account te activeren & stort vervolgens direct geld op je rekening
 3. Selecteer het Air France-KLM aandeel en vul het bedrag in dat je wilt investeren
 4. Druk op kopen om de order vervolgens direct te versturen
 5. Vergeet niet om regelmatig je resultaten bij te houden

Over Air France-KLM

Air france KLMAir France-KLM maakt onderdeel uit van SkyTeam waar veel andere bekende vliegmaatschappijen onder vallen. Dit maakt het één van de grootste netwerken aan vlieghubs in de wereld. Gezamenlijk vervoeren de maatschappijen meer dan 384 miljoen passagiers met meer dan 13.000 dagelijkse vluchten.

De aandelen van Air France-KLM staan genoteerd in Amsterdam, Parijs en New York. Air France-KLM verdient geld op drie manieren:

 • Het vervoeren van passagiers
 • Het vervoeren van vracht
 • Het uitvoeren van reparaties

Voor het vervoeren van vracht staat Air France-KLM wereldwijd op de eerste plek. Ook op het gebied van onderhoud doet de combinatie van Air France Industries en KLM Engineering & Maintenance het goed. Ze onderhouden niet alleen hun eigen vliegtuigen, maar ook die van meer dan 150 andere partijen.

Denk je dat deze enorme vliegmaatschappij nog verder zal groeien in de toekomst? Dan kan het aantrekkelijk zijn om te investeren door aandelen Air France-KLM te kopen.

Ontstaan van Air France – KLM

Air France–KLM ontstond in 2003 door een fusie van Air France en KLM. Hierbij is een geheel nieuwe constructie ontstaan onder een nieuwe holdingonderneming Air France-KLM welke bestaat uit de twee luchtvaartmaatschappijen, namelijk KLM en Air France.

Het is de bedoeling dat de merknamen Air France en KLM nog enkele tientallen jaren worden behouden voordat ze mogelijk beide opgaan in één merknaam die bekend moet worden over de gehele wereld.

Hoofdkantoor

Het hoofdkantoor van de nieuwe holding zit in Parijs, maar de KLM blijft onder Nederlands recht opereren. Op die manier kunnen de landings- en overvliegrechten behouden blijven.

Door de overname is de KLM ook toegetreden tot SkyTeam, een alliantie van samenwerkende luchtvaartmaatschappijen.

De toekomst van de luchtvaart in Europa

Volgens kenners is er in het Europese luchtruim slechts ruimte voor drie grote maatschappijen en één of twee goedkopere luchtvaartmaatschappijen. De rest van de kleinere maatschappijen zullen fuseren of worden overgenomen door de grotere bedrijven om te overleven.

Eind 2007 heeft Air France-KLM het Belgische VLM volledig overgenomen. VLM zal wel als zelfstandige maatschappij blijven opereren. Later in 2008 is ook Martinair volledig overgenomen.

Tot de Air France-KLM holding behoren:

 • Air France, met daaronder Brit Air, CityJet, Régional en Transavia.com France
 • KLM, met daaronder KLM CityHopper, Transavia.com en de rest van de Transavia.com France aandelen.
 • Air France-KLM Cargo met daaronder Air France Cargo, KLM Cargo, Martinair Cargo.
 • Daarnaast is de holding nog gedeeltelijk eigenaar van Kenya Airways, Alitalia, Airlinair, CCM Airlines, CCM Airlines, Air Tahiti, Air Mauritius, Royal Air Maroc en Air Calédonie.

Denk je dat al deze merknamen bijdragen aan de resultaten van Air-France KLM? Dan kan het interessant zijn om in de aandelen te investeren!

Wel of niet Air France-KLM aandelen kopen?

Air France-KLM is een populaire luchtvaartmaatschappij die actief is in 90 landen. Het bedrijf neemt bovendien de benodigde stappen om de bedrijfsvoering te verduurzamen.

Toch is Air France-KLM een risicovolle belegging. In de afgelopen jaren is de aandelenkoers flink gedaald. Nieuwe regels vanuit Europese overheden maken het steeds lastiger voor het bedrijf om winstgevend te opereren. Bovendien werd het bedrijf gedwongen om nieuwe aandelen uit te geven, wat negatief is voor de bestaande aandeelhouders.

Een belegging in Air-France KLM is dan ook erg risicovol. Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken of het momenteel verstandig is om Air-France KLM aandelen te kopen. Vergeet Air France-KLM ook niet te vergelijken met concurrenten waarvan je ook de aandelen kunt kopen.

Aalberts Industries
Aalberts Industries
ABN AMRO
ABN AMRO
Adyen
Adyen
AEGON
AEGON
Ahold Delhaize
Ahold Delhaize
Akzonobel
Akzonobel
Aperam
Aperam

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *