ASML aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Wil je zelf beleggen in ASML aandelen ? Dan kan je hier overzichtelijk zien waar je het beste ASML aandelen kunt kopen. Ook kan je hier de actuele koers van ASML raadplegen.

Hoe kan je ASML aandelen kopen?

Chips zullen steeds belangrijker worden. Een erg goede producent van machines die chips produceren kan dan ook een goede investering zijn. Wel is het belangrijk dat ze hun geheimen kunnen blijven beschermen. Hackers waren in het verleden al eerder een probleem.

Wil je ASML aandelen kopen tegen lage transactiekosten? Dan kan het slim zijn om een account te openen bij een betrouwbare broker. Hieronder zie je bij welke partijen je het beste ASML-aandelen kunt kopen.

BrokerKostenReview
Aanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor ASML. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen ASML & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de actuele koers van ASML?

Ben je benieuwd naar de actuele koers van het aandeel ASML? Hieronder zie je een grafiek met de laatste koers van het ASML aandeel. Ook kan je direct een order plaatsen.

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van ASML

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van ASML.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van ASML zien van de laatste 5 dagen:

Waarom kan het voordelig zijn om ASML aandelen te kopen?

 • Dominante positie: ASML heeft een dominante positie op de semiconductor markt waardoor het bedrijf hoge prijzen kan vragen voor haar producten.
 • Globaal actief: ASML is actief in meer dan 60 landen en er zijn bovendien voldoende verdere groeimogelijkheden.
 • Samenwerkingen: ASML heeft strategische samenwerkingen gesloten met andere semiconductor bedrijven zoals Intel, Samsung en TSMC.
 • Sterke financiële positie: ASML heeft een sterke financiële positie opgebouwd waarbij de winstgevendheid nog steeds toeneemt.

Dit zijn de grootste risico’s van beleggen in ASML aandelen

 • Afhankelijkheid: de inkomsten van ASML zijn voor een groot deel afkomstig van enkele centrale klanten zoals TSMC, Samsung en Intel.
 • Technologisch risico: de techniek rondom semiconductors is constant in beweging. Wanneer het ASML niet lukt om te innoveren, kan het bedrijf haar leidende positie verliezen.
 • Geopolitieke risico’s: inmenging van overheden kan de resultaten van het bedrijf onder druk zetten. De Nederlandse overheid blokkeerde bijvoorbeeld de levering van bepaalde producten aan China.
 • Concurrentie: ondanks dat ASML de marktleider is, heeft het bedrijf alsnog te maken met sterke concurrentie.
 • Hackers: hackers kunnen de ‘geheimen’ van het bedrijf ASML stelen en dupliceren.

Wat zijn de grootste concurrenten van ASML?

 • Nikon
 • Canon
 • Applied Materials
 • Toyo Electron
 • Lam Research

Hoe kan je beleggen in aandelen ASML?

 1. Aanmelden bij een aandelen broker: je hebt een account nodig bij een broker om ASML aandelen te kunnen kopen.
 2. Activeer: doorloop de stappen binnen je beleggingsrekening om deze te activeren.
 3. Geld storten: bereken het bedrag dat je in ASML aandelen wilt investeren. Je kunt bij de meeste brokers eenvoudig geld storten via creditcard of bankoverschrijving.
 4. Selecteer aandeel ASML: navigeer binnen het beleggingsplatform naar het ASML aandeel en vul het bedrag in dat je wilt investeren.
 5. Kopen: druk nu op kopen om de aandelen ASML direct te kopen. Met een stop loss of take profit kan je momenten instellen waarop je de beleggingspositie automatisch sluit.

Aandelen analyse: is het verstandig om te investeren in ASML?

Een investering in ASML aandelen kan zeker goed uitpakken. Grote bedrijven zoals Samsung en Intel zijn namelijk afhankelijk van de apparatuur die door het bedrijf geproduceerd wordt. Beide bedrijven hebben dan ook ASML aandelen gekocht: dit is gunstig aangezien ASML hierdoor kan rekenen op trouwe klanten in de toekomst.

Stijgende vraag

ASML aandelen kunnen het ook in de toekomst goed doen: de vraag naar chips en technologische oplossingen neemt steeds verder toe. Wanneer het ASML lukt om te blijven innoveren, dan kan de winstgevendheid van het bedrijf verder toenemen. ASM verwacht dat er in 2025 jaarlijks 160 biljoen gigabyte aan data wordt gecreëerd: om met al deze data om te kunnen gaan zijn veel nieuwe chips nodig.

Hierbij zie je een verdeling tussen de op logica- en geheugen gebaseerde chips voor kunstmatige intelligentie en big data. Voor andere processen zijn eenvoudigere, goedkopere chips nodig: denk hierbij bijvoorbeeld aan oplossingen voor het internet of things. Deze ontwikkeling kan natuurlijk erg goed zijn voor de winstgevendheid van ASML en dit kan dan ook een goede reden zijn om de aandelen te kopen.

Duurzame beleid

Een andere goede reden om ASML aandelen te kopen, is het duurzame beleid. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en beleggers kopen graag aandelen van bedrijven die rekening houden met alle stakeholders. Wanneer ASML deze trend doorzet dan kan dit de aandelenprijs een verdere boost geven.

Potentiële overnames

Het bedrijf is ook altijd bezig met de zoektocht naar interessante fusies en overnames. Ook dit kan de verdere ontwikkeling van het bedrijf ondersteunen.

Dividend ASML

Een laatste argument om ASML aandelen te kopen zijn de dividenduitkeringen: op die manier kan je ook nog een leuk inkomen opbouwen met je aandelen.

Hackers en risico’s voor ASML

Een mogelijke bedreiging voor ASML zijn hackers. De geheimen van het bedrijf zijn immers goud waard. In het verleden is dit bijvoorbeeld gebeurd door het bedrijf XTAL. XTAL werd echter veroordeeld en ging failliet. Ze moesten 865 miljoen betalen aan ASML. Het verder beschermen van de servers tegen cyberaanvallen moet een prioriteit zijn voor het bedrijf.

De toekomst

ASML investeert constant in nieuwe technologieën. Fabrikanten van bijvoorbeeld smartphones stellen dan ook steeds hogere eisen aan de chips. Gelukkig is ASML een innovatief bedrijf; in 2024 komen er dan ook machines op de markt die kunnen lithograferen tot 3 nanometer. Hierdoor kunnen er nog meer details worden toegevoegd aan chips.

Denk je dat het ASML blijft lukken om de beste chipmachines te ontwikkelen? Dan kan het kopen van aandelen ASML zeker een goede beslissing zijn.

ASML

Wat doet ASML?

ASML is een Nederlands hightechbedrijf met het hoofdkantoor en bedrijven complex in Veldhoven. Het bedrijf is één van de belangrijkste leveranciers van complexe machines voor de halfgeleiderindustrie en dan met name steppers en scanners zoals die worden gebruikt bij de fabricage van chips. De meeste klanten van ASML zijn dan ook chipproducenten.

Beursnotering ASML

Sinds 1995 is het bedrijf beursgenoteerd het onder het symbool ASM binnen de AEX en NASDAQ. De voornaamste concurrenten zijn Nikon en Canon.

Wel of niet ASML aandelen kopen?

ASML aandelen hebben in de afgelopen tien jaar erg goed geproduceerd. Dit is niet vreemd; er zijn wereldwijd steeds meer chips nodig. ASML heeft bovendien een unieke positie op de markt en produceert de machines die nodig zijn om de laatste chips te ontwikkelen.

Wel bestaat er het risico dat ASML vanwege geopolitieke redenen minder snel kan groeien. Wanneer overheden het exporteren van chips aan banden leggen, neemt de afzetmarkt voor het bedrijf immers af.

Wanneer je op zoek bent naar een aantrekkelijk aandeel dat dividend uitbetaalt en inspeelt op de laatste trends, kan ASML een goede keuze zijn. Neem wel de tijd om de financiële situatie van het bedrijf te bestuderen voordat de definitief ASML aandelen koopt.

Aalberts Industries
Aalberts Industries
ABN AMRO
ABN AMRO
Adyen
Adyen
AEGON
AEGON
Ahold Delhaize
Ahold Delhaize
Akzonobel
Akzonobel
Aperam
Aperam

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *