Beleggen in de NASDAQ

Als er over de NASDAQ gepraat wordt, kan men het over twee verschillende dingen hebben. De NASDAQ is namelijk niet alleen een Amerikaanse beurs, maar is bovendien een bekende index. Omdat de term NASDAQ naar twee verschillende dingen verwijst, begrijpen veel mensen niet zo goed wat de term inhoudt. Hoor jij ook bij deze groep? Lees dan snel verder, want op deze pagina lees je meer over het beleggen in de NASDAQ.

Snel beleggen in de NASDAQ

De NASDAQ: een korte kennismaking

De afkorting NASDAQ staat voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Dit is een hele mond vol en daarom spreekt eigenlijk iedereen over de NASDAQ. Het woord NASDAQ kan verwijzen naar een Amerikaanse beurs, maar ook naar een index. Op deze pagina lees je meer over de NASDAQ beurs, maar ook over de bekende index met dezelfde naam.

De NASDAQ beurs

De NASDAQ is een Amerikaanse beurs die in het jaar 1971 opgericht werd. Destijds was het de eerste en enige elektronische beurs van de gehele wereld. Op de NASDAQ worden voornamelijk technologische aandelen verhandeld, ofwel aandelen van bedrijven met een technologische achtergrond.

Onder de beurs vallen ICT-bedrijven, maar ook bedrijven in de biotechnologie. Het gaat om bekende bedrijven in vrij jonge bedrijfstakken, die stuk voor stuk iets met technologie te maken hebben.

Beleggen in NASDAQ

Beleggen op de NASDAQ beurs

Wil je beleggen op de NASDAQ beurs, dan koop je een of meerdere aandelen van een bedrijf dat in deze beurs genoteerd staat. Dit zijn bedrijven als Facebook, Alphabet (Google), Amazon, Microsoft, Netflix, Yahoo, Apple, Etsy, Qualcomm en ga zo maar door.

Koop je bijvoorbeeld een aandeel van Netflix en maakt dit bedrijf winst, dan profiteer je hier als aandeelhouder van. En is jouw aandeel na enkele weken, maanden of jaren veel meer waard geworden? Dan kun je ervoor kiezen het aandeel met winst te verkopen.

De NASDAQ index

Je kunt er ook voor kiezen in de NASDAQ index te beleggen. In dit geval koop je geen aandelen van een specifiek bedrijf dat op de NASDAQ beurs genoteerd staat, maar volg je de gehele beurs met een enkele belegging.

In de NASDAQ index bevinden zich alle aandelen die aan de NASDAQ beurs genoteerd zijn. Dit zijn maar liefst 3000 aandelen. Stijgen de aandelen samen in waarde, dan maak je winst. Gaat de totale waarde van de NASDAQ aandelen naar beneden, dan verlies je geld.

De NASDAQ index is erg populair onder beleggers. Dit komt omdat de technologiebedrijven die bij de NASDAQ beurs horen, over het algemeen goede winstcijfers hebben. Bovendien ben je niet afhankelijk van één bedrijf als je in de NASDAQ index investeert. Doen de bedrijven op de beurs het over het algemeen goed, dan maak je winst.

Beleggen in de NASDAQ beurs of index?

Ben je als belegger actief op de NASDAQ beurs, dan investeer je over het algemeen in één bedrijf. Beleg je in de index, dan steek je indirect geld in alle bedrijven die aan deze beurs gekoppeld zijn. Je bepaalt zelf wat je het prettigst vindt.

Wil je het liefst in één bedrijf investeren? Dan selecteer je dit bedrijf op de NASDAQ beurs. Wil je jouw kansen en risico’s liever wat spreiden, dan beleg je in de NASDAQ index. In dit geval ben je namelijk niet afhankelijk van één bedrijf op de NASDAQ beurs.

Je kan eenvoudig in de NASDAQ aandelen beleggen door middel van een zogenaamde broker. Bekijk hier hoe je de beste broker kiest.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment