Hoe kan je beleggen in de NASDAQ?

Als er over de NASDAQ gepraat wordt, kan men het over twee verschillende dingen hebben. De NASDAQ is namelijk niet alleen een Amerikaanse beurs, maar is daarnaast ook een bekende index. Omdat de term NASDAQ naar twee verschillende dingen verwijst, begrijpen veel mensen niet zo goed wat de term inhoudt. Behoor jij ook bij deze groep? Lees dan snel verder, want op deze pagina lees je meer over beleggen in de NASDAQ.

Hoe kan je beleggen in de NASDAQ index?

Je kunt voor kiezen om direct in de NASDAQ index te beleggen. In dit geval koop je geen aandelen van een specifiek bedrijf dat op de NASDAQ beurs genoteerd staat, maar volg je de gehele beurs met een enkele belegging.

In de NASDAQ index bevinden zich alle aandelen die aan de NASDAQ beurs genoteerd zijn: Dit zijn maar liefst 3000 aandelen. Stijgen de aandelen samen in waarde, dan maak je winst. Gaat de totale waarde van de NASDAQ aandelen naar beneden, dan verlies je geld.

De NASDAQ index is erg populair onder beleggers. Dit komt doordat de technologiebedrijven die bij de NASDAQ beurs horen, over het algemeen goede winstcijfers hebben. Bovendien ben je niet afhankelijk van één bedrijf als je in de NASDAQ index investeert. Doen de bedrijven op de beurs het over het algemeen goed, dan maak je winst.

Wat zijn nu eigenlijk de beste manieren om direct in de NASDAQ index te beleggen?

Actief speculeren op het koersverloop van de NASDAQ

Je kunt ervoor kiezen om actief te speculeren op het koersverloop van de NASDAQ. Je kunt dit doen door te handelen in een derivaat op de beroemde index. Een goede partij voor het actief speculeren op koersschommelingen op de NASDAQ is Plus500. Je kunt hier met CFD’s inspelen op korte termijn stijgingen en dalingen op de koers van de NASDAQ. Gebruik de onderstaande knop om het actief speculeren op de NASDAQ gratis te proberen met een demo:

Een ETF kopen op de NASDAQ index

Wil je liever op de lange termijn investeren in de NASDAQ index? Dan kan het slim zijn om een ETF te kopen op de index. Een ETF is een indexfonds dat de index zo precies mogelijk probeert te volgen. Wanneer je periodiek een bedrag investeert in een ETF op de NASDAQ kan je profiteren van de koersontwikkelingen op de lange termijn. Een goede broker waar je ETF’s kunt kopen is DEGIRO. Bij DEGIRO betaal je namelijk geen transactiekosten wanneer je ETF’s koopt & verkoopt uit de kernselectie. Gebruik de knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Hoe kan je NASDAQ aandelen kopen?

Je kunt er ook voor kiezen om zelf in enkele aandelen te beleggen die genoteerd staan op de NASDAQ. Het is dan belangrijk om voldoende onderzoek te doen, aangezien de beurskoersen van aandelen snel kunnen stijgen en dalen.

Een goede broker waar je NASDAQ aandelen kunt kopen is eToro. Bij eToro betaal je namelijk geen commissies over je aandelentransacties waardoor je betere resultaten kunt behalen met je beleggingen. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij eToro:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/fees

Wat is de NASDAQ?

De afkorting NASDAQ staat voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Dit is een hele mond vol en daarom spreekt eigenlijk iedereen over de NASDAQ. De NASDAQ is een Amerikaanse effectenbeurs en staat vooral bekend om de technologieaandelen. De beurs bestaat sinds 1967 en heeft lagere toelatingseisen dan veel andere Amerikaanse effectenbeurzen. Hierdoor zie je dat vooral veel nieuwe bedrijven hun beursgang op de NASDAQ doen.

De NASDAQ beurs

De NASDAQ is een Amerikaanse beurs die in het jaar 1967 opgericht werd. Destijds was het de eerste en enige elektronische beurs van de gehele wereld. Op de NASDAQ worden voornamelijk technologische aandelen verhandeld, ofwel aandelen van bedrijven met een technologische achtergrond.

Onder de beurs vallen ICT-bedrijven, maar ook bedrijven in de biotechnologie. Het gaat om bekende bedrijven in vrij jonge bedrijfstakken, die vaak iets met technologie te maken hebben.

Beleggen in NASDAQ

Wat is de NASDAQ index?

De waarde van de NASDAQ is in het verleden meer dan 80% ingestort: dit gebeurde na de terroristische aanslag op het World Trade Center en het knappen van de internetzeepbel. Ook de kredietcrisis zorgde voor een forse daling van de koers van de NASDAQ.

Je kunt er ook voor kiezen om te beleggen in de NASDAQ-100. Deze index bevat alleen de grootste 100 fondsen die genoteerd staan op de index. Door gebruik te maken van ETF’s kan je zelf beleggen in deze index.

In welke aandelen kan je beleggen op de NASDAQ beurs?

Wil je beleggen op de NASDAQ beurs, dan koop je een of meerdere aandelen van een bedrijf dat op deze beurs genoteerd staat. Dit zijn bedrijven als Facebook, Alphabet (Google), Amazon, Microsoft, Netflix, Apple en ga zo maar door.

Wanneer je een aandeel van Netflix koopt en maakt dit bedrijf winst, dan profiteer je hier als aandeelhouder van. En is jouw aandeel na enkele weken, maanden of jaren veel meer waard geworden? Dan kun je ervoor kiezen het aandeel met winst te verkopen.

Wat is de actuele koers van de NASDAQ?

Ben je benieuwd hoe de koers van de NASDAQ zich ontwikkeld? In de onderstaande grafiek zie je voor welke prijs je direct een CFD op de NASDAQ kunt kopen of verkopen.

Beleggen in de NASDAQ beurs of index?

Ben je als belegger actief op de NASDAQ beurs, dan investeer je over het algemeen in één bedrijf. Beleg je in de index, dan steek je indirect geld in alle bedrijven die aan deze beurs gekoppeld zijn. Je bepaalt zelf wat je het prettigst vindt.

Wil je het liefst in één bedrijf investeren? Dan selecteer je dit bedrijf op de NASDAQ beurs. Wil je jouw kansen en risico’s liever wat spreiden, dan beleg je in de NASDAQ index. In dit geval ben je namelijk niet afhankelijk van één bedrijf op de NASDAQ beurs.

Je kan eenvoudig in de NASDAQ aandelen beleggen door middel van een zogenaamde broker. Wil je weten bij welke brokers je het beste in de NASDAQ kunt investeren? Bekijk dan direct ons overzicht van de beste brokers: 

Wat zijn de gevaren en risico’s van beleggen in de NASDAQ?

Veel mensen geloven dat ze met een investering in de NASDAQ erg gespreid te beleggen. Voor de meeste mensen is het zeker zo dat een belegging in de NASDAQ stabieler is dan het willekeurig opkopen van aandelen. Toch is het belangrijk om de inhoud van het instrument waarin je in de NASDAQ belegt goed te onderzoeken.

Binnen de NASDAQ 100 zie je bijvoorbeeld dat de drie grootste aandelen een groot deel van de index uitmaken. Apple, Amazon en Microsoft bepalen ruim 30 procent van de waarde van de index. Wanneer je Facebook, Aphabet en Tesla aan het rijtje toevoegt dan heb je al de helft van de index. Je risicospreiding valt in veel gevallen dan ook mee wanneer je in de NASDAQ investeert. Wanneer deze aandelen niet goed presteren, zal het rendement op je belegging bijna zeker tegenvallen.

Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken welke aandelen in een index zitten. Bepaal het gewicht van de losse aandelen: op die manier kan je bepalen of de index je helpt bij het behalen van een goede risicospreiding. Als bepaalde aandelen een dominante positie aanhouden, is het belangrijk om die bedrijven in ieder geval even onder de loep te nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *