Beginnen met beleggen in 5 stappen

Beleggen is eenvoudig, zolang je maar weet wat je moet doen. Veel websites gebruiken lastige vaktermen en proberen startende beleggers af te schrikken. Wij houden hier niet van! Beleggen moet uiteindelijk vooral leuk zijn en we helpen je dan ook graag om te beginnen met beleggen.

Op deze pagina vind je dan ook alle informatie die je nodig hebt voordat je begint met beleggen. Voordat je kunt starten met beleggen, moet je eerst de volgende stappen doorlopen:

  • Stap 1: bepaal waar je wilt beleggen.
  • Stap 2: stel het doel vast dat je wilt bereiken.
  • Stap 3: betaal met hoeveel geld je wilt beleggen.
  • Stap 4: beslis waarin je wilt beleggen.
  • Stap 5: leer goed beleggen door te oefenen.

Is beleggen een goede optie?

Voordat je de stappen doorloopt, is het belangrijk om jezelf af te vragen of het verstandig is om te beleggen met geld. Heb je geld wat je een langere tijd kunt missen? En kan je ermee leven wanneer je geld verliest? Dan kan je het overwegen om te starten met beleggen.

Stap 1: waar kan je beginnen met beleggen?

Beleggen doe je bij een broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om bijvoorbeeld aandelen te kopen en verkopen. Waar je het beste kunt starten met beleggen, hangt van beleggingsstijl af.  Er zijn twee manieren waarop je kunt beleggen.

Aandelen kopen

Andere beleggers kopen liever aandelen voor de lange termijn. Je kan op die manier koerswinst behalen. Ook ontvang je soms een deel van de winst in de vorm van dividend. Het is slim om als beginner een goedkope broker te kiezen. Op die manier kan je met hetzelfde bedrag een beter rendement behalen. 

 Bij eToro kan je zonder commissies aandelen kopen. Met de onderstaande knop open je direct een gratis account:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees

Actief handelen

 Je kan ervoor kiezen om actief te handelen in bijvoorbeeld aandelen. Je koopt en verkoopt dan aandelen op dagelijkse basis. Op die manier kan je optimaal profiteren van koersschommelingen. Een goede partij om actief bij te handelen is Plus500. Wil je een gratis demo openen bij Plus500? Gebruik dan de onderstaande knop:

72% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Stap 2: waarom wil je beleggen?

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk dat je bedenkt waarom je wilt bedenken. Stel daarom eerst een duidelijk beleggingsdoel op. Sommige mensen beleggen bijvoorbeeld om op de korte termijn koerswinst te behalen. Andere mensen beleggen juist om een comfortabel pensioen op te bouwen voor de toekomst.

Feit is in ieder geval dat beleggen op de lange termijn winstgevender is dan bijvoorbeeld sparen. In het artikel waarom je nu moet beleggen ontdek je de grootste voordelen van beleggen.

Stap 3: hoeveel kan & wil je beleggen

Nadat je hebt vastgesteld waarom je wilt beleggen, is het belangrijk om te bepalen hoeveel je kan en wilt beleggen. Bedenk dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Veel beginnende beleggers maken de fout dat ze geld beleggen dat ze eigenlijk niet kunnen missen. Voorkom dit door een duidelijk plan op te stellen waarbij je direct weet hoeveel je kan en wilt beleggen!

Stap 4: waarin wil je beleggen?

Voordat je start, is het verstandig om te bepalen waarin je wilt beleggen. Er zijn immers verschillende mogelijkheden.

Beginnen met aandelen

Aandelen zijn vaak het populairst. Met het kopen en verkopen van aandelen kan je koerswinst behalen. Bovendien ontvang je vaak een deel van de winst in de vorm van dividend. Wil je meer weten over het kopen van aandelen? Lees dan ons artikel over dit onderwerp:

Beleggen in opties

Opties zijn wat ingewikkelder. Voordat je begint met opties, is het dan ook verstandig om eerst wat kennis op te doen. Met opties kan je namelijk speculeren met een hogere hefboom. Een hefboom maakt het mogelijk om met een klein bedrag een grote positie in te nemen. Je kan met opties ook speculeren op een koersdaling. Wil je meer weten over opties? Lees dan onze cursus over het onderwerp:

Obligaties

Obligaties zijn perfect voor de beginnende belegger die risico's uit de weg wil gaan. Obligaties zijn schuldbewijzen. Aan het eind van de looptijd krijg je de uitgifte som weer terug. Hierdoor is de koers minder belangrijk. Wil je meer weten over beleggen in obligaties? lees dan ons artikel over dit onderwerp: 

Grondstoffen

Ook het handelen in grondstoffen kan erg interessant zijn. Edelmetalen zoals goud en zilver worden veel verhandeld, zeker in economisch slechte tijden. Ook olie kan een interessante investering zijn. Door op het juiste moment in te zetten, kan je goede resultaten behalen met grondstoffen. Wil je meer weten over beleggen in grondstoffen? Open ons artikel hier:

Crypto’s

Nieuw en hip is de handel in cryptocurrencies. Veel mensen zijn begonnen met het beleggen in cryptocurrencies. Crypto’s brengen wel hogere risico’s met zich mee. Daar staat tegenover dat de koers van de ene op de andere dag plotseling flink kan stijgen. Lees er hier meer over.

Je kan ook beleggen in de meer traditionele valuta’s. In het artikel beleggen in Forex ontdek je hoe dat in zijn werking gaat.

Denk aan de risico’s

Ieder type belegging brengt andere risico’s met zich mee. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te bedenken wat je risicoprofiel is. Welke risico’s ben je bereid om te dragen? Hoe voorkom je slapeloze nachten? Mensen met een lage risicobereidheid zullen bijvoorbeeld voor obligaties kiezen, terwijl beginnende beleggers met een hoge risicobereidheid voor cryptocurrencies kiezen.

Stap 5: leer goed beleggen

Beginnen met beleggen is niet moeilijk. Een goed rendement behalen met beleggen kan echter een stuk lastiger zijn! Het is daarom belangrijk om eerst goed te oefenen, zodat je begrijpt waardoor de koersen worden beïnvloed. Hiervoor kan je gebruik maken van een gratis demoaccount. Met een demoaccount kan je als beginner de mogelijkheden geheel zonder risico uitproberen.

Wil je direct een gratis demo openen? Gebruik dan de onderstaande knop en vergelijk de verschillende demo’s! Dit is een must wanneer je voor de eerste keer gaat beleggen.

Waarom moet je juist nu starten met beleggen?

Vandaag is het perfecte moment om te beginnen met beleggen. Maar waarom eigenlijk? In dit deel van het artikel bespreken we dit kort.

Laag rendement op spaargeld

Een langere tijd geleden ontving je nog een aardig bedrag over je spaargeld. Dit is tegenwoordig niet meer het geval. Je mag geluk hebben wanneer je nog rente ontvangt. Bij veel spaarrekeningen is het rentepercentage 0% en banken denken er zelfs over na om in de toekomst een negatieve rente te berekenen.

Tegelijkertijd zie je dat de aandelenmarkten het over een langere periode altijd goed doen. Het gemiddelde rendement over aandelen bedraagt al snel 6 tot 8 procent afhankelijk van de periode die je neemt. Wanneer je een hoger rendement wilt behalen, dan is het dus zeker aan te raden om te gaan beleggen.

Bescherm jezelf tegen inflatie

Inflatie is het duurder worden van de producten die je kunt kopen. Het gevolg van inflatie is dat je met hetzelfde bedrag minder kunt kopen. Wanneer je je geld parkeert op een spaarrekening, dan wordt je geld dus langzaam minder waard.

Het is dan ook verstandig om een deel te beleggen in aandelen. Het rendement van aandelen ligt over een langere periode hoger dan het rendement op een spaarrekening. Hierdoor heb je in ieder geval een kans op de inflatie te verslaan. Wel moet je er natuurlijk rekening mee houden dat je een (een deel van) je inleg kunt verliezen.

Vermogensrendementsheffing

Een ‘mooie’ uitvinding van het Nederlandse belastingsysteem is de vermogensrendementsheffing. Je krijgt hiermee te maken wanneer je meer verdient dan ongeveer € 30.000. De belastingdienst gaat er vervolgens vanuit dat je een deel van je vermogen belegt en dat je daar een rendement van 5,6% mee behaalt.

Spaar je alleen maar? Pech gehad! Je betaalt alsnog 30% belasting over dit fictieve belastingpercentage. Wanneer je meer geld hebt, dan neemt dit percentage alleen maar verder toe. Wanneer je niet belegt, verlies je dus nog meer geld doordat je wel belasting betaalt over fictieve beleggingen.

Beginnen met beleggen belasting

Sparen voor grote uitgaven

Door te beleggen kan je op de lange termijn een groot bedrag bij elkaar verzamelen. Je kan hiermee bijvoorbeeld met pensioen of je kunt een mooi huis kopen. Met beleggen gaat dit sneller, zeker wanneer je de kracht van compounding gebruikt.

Wanneer je aan compounding doet, herinvesteer je het rendement dat je behaalt met je beleggingen. Je ontvangt dan rente over rente. Op die manier groeit je vermogen op de lange termijn exponentieel!

Leuk & toegankelijk!

Persoonlijk beleg ik ook omdat ik het erg leuk vind. Het is een stuk interessanter om het nieuws te volgen, wanneer je weet dat je ook mede-eigenaar bent van sommige bedrijven. Beleggen is dan ook erg leerzaam en zeker als starter weet ik zeker dat je er wat van gaat opsteken.

Door de komst van online brokers is beleggen tegenwoordig ook veel toegankelijker. Je hoeft geen hoge transactiekosten te betalen en je kan al een aandeel kopen met een muisklik. Als er ooit een goed moment was om te beginnen met beleggen, dan is het wel vandaag!

Onmisbare tip voor de beginnende belegger

Startende beleggers gaan nog wel eens de fout in. Online brokers bieden gebruiksvriendelijke software aan waarmee je binnen enkele minuten kunt handelen in bekende aandelen. Toch weten maar weinig beginners direct een goed resultaat neer te zetten. Hoe zorg je ervoor dat je niet direct al je geld verliest als beginner?

Spreiden is belangrijk

Het is erg belangrijk om je beleggingen voldoende te spreiden. Zet niet al je geld op één effect in. Veel beginnende beleggers zetten bijvoorbeeld al hun geld in op de Bitcoin. Dit is enorm risicovol. Door je geld te spreiden over bijvoorbeeld aandelen en obligaties verlaag je het risico al. Vervolgens kan je ook bedrijven kiezen uit verschillende sectoren, zodat de resultaten nog verder verbeteren.

Wees voorzichtig

Veel beginners zijn niet voorzichtig. Ze zetten bijvoorbeeld direct al hun geld in op één belegging. Andere startende beleggers beleggen met geld dat ze eigenlijk niet kunnen missen. Dit kan leiden tot negatieve emoties die je beleggingen nadelig beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te beginnen. Begin met een klein bedrag van 1000 of desnoods 100 euro en ontwikkel eerst een feeling met de markt.

Beperk je kosten

Veel startende beleggers onderschatten het belang van kosten. Wanneer je belegt bij een dure partij, is je kans op succes een stuk lager. Het openen van een beleggingsaccount bij de bank is dan ook zelden een goed idee. Een kostenverschil van een halve procent kan over een lange periode namelijk tienduizenden euro’s kosten.

Ben je benieuwd waar je zelf het goedkoopst kunt beleggen? Door gebruik te maken van onze tool bereken je direct je kosten bij de verschillende aanbieders:

Beleg in dingen die je begrijpt

Sommige starters maken de fout om te beleggen in producten die ze nog niet volledig begrijpen. Dit is echter risicovol. Wanneer je niet weet wat je doet, dan is de kans groot dat je geld verliest. Besteed daarom voldoende tijd om het beleggingsproduct waar je in wilt investeren te doorgronden. Op die manier voorkom je dat je een groot deel van je geld verliest door een gebrek aan kennis.

Nog 14 beleggen tips?

Wil je als beginnende belegger direct een vliegende start maken? We hebben een artikel geschreven met 14 gouden tips voor de startende belegger. Gebruik de onderstaande knop en ontdek hoe je je resultaten sterk kunt verbeteren!

Hoe werkt beleggen?

Het uitgangspunt van beleggen is eigenlijk vrij eenvoudig: je koopt of verkoopt iets om het later te kopen of verkopen met als doel het behalen van winst. De afgelopen jaren is er dankzij de introductie van verschillende online brokers mogelijk om zowel te profiteren van stijgende als dalende markten. 

Wanneer je bijvoorbeeld denkt dat het aandeel BMW gaat dalen, omdat het Duitse consumentenvertrouwen sterk is gedaald, dan kan je besluiten om het aandeel BMW te verkopen. We noemen dit ook wel short gaan. Wanneer je een short positie opent, verdien je geld zodra de koers daalt.

Het mooie is dat je dus ongeacht de richting van de markt geld kunt verdienen, bij deze nieuwe manier van beleggen hoef je alleen te beslissen of je wilt kopen of verkopen en op welk moment. Wanneer de positie is geopend worden de winsten of verliezen realtime bijgehouden en zodra je de positie weer sluit wordt deze winst of verliezen definitief met je saldo verrekend.

Beginnen met beleggen

Herkennen van patronen

In de vorige alinea hadden we al even naar voren gebracht dat bepaalde nieuwsfeiten invloed kunnen uitoefenen op de koersen van bijvoorbeeld aandelen en valutaparen. Het is daarnaast ook mogelijk om te beleggen door patronen te herkennen in de grafiek. Hiervoor heb je wat inzicht nodig en door te oefenen word je snel beter in het herkennen van deze patronen. Veel mensen die beginnen met beleggen krijgen deze patronen al snel door en weten wanneer ze het beste een positie kunnen openen. 

Uiteindelijk is beleggen namelijk het (samen)spel van vraag en aanbod waarbij een trend omkeer een verschuiving in deze verhoudingen betekent. Een koers kan bijvoorbeeld snel dalen en bij een lage waarde weer gaan stijgen. Bij de lagere prijs kunnen er namelijk weer nieuwe kopers gevonden worden.

Patronen zijn zelfs zonder ingewikkelde technische analyses vaak goed met het blote oog te herkennen. Op iedere tijdspanne zijn horizontale lijnen te vinden waar de koers zelden doorheen breekt. Door op deze punten te kopen en verkopen kan je je beleggingsresultaten sterk verbeteren.

Wil je beter leren beleggen? We hebben een cursus ontwikkelt waarin je de basis van technische analyse leert. Met deze uitgebreide tutorial kan je direct beginnen met beleggen in bijvoorbeeld aandelen! Gebruik de onderstaande knop om de cursus te openen.

Begin met beleggen!

Beleggen is leuk, spannend en potentieel winstgevend. Als startende belegger zul je je aan sommige termen moeten wennen, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Zodra je enkele beleggingen hebt gedaan bij een broker word je al snel meer ervaren. Iedereen is ooit begonnen, de vraag is wanneer jij klaar bent om te beginnen met beleggen.

Ik wil beleggen: hoe start je met investeren?

Denk je: ik wil beleggen! Dan ben je hier aan het goede adres! In dit artikel leren we je hoe je kunt starten met investeren op de Beurs. Doordat er zoveel mogelijkheden zijn kan het soms lastig zijn om te weten hoe je start, maar nadat je dit artikel hebt doorgelezen is dit zeker verleden … [Lees meer]

Hoe kan je zelf starten met beleggen bij een broker?

Ben je overtuigd van de voordelen van beleggen? Dan is het tijd om de juiste stappen te ondernemen zodat je jezelf een belegger kunt noemen.  De belangrijkste stap bij het starten met beleggen is het openen van een effectenrekening. Een effectenrekening kan je openen bij een bank of bij een broker. Wat is een broker? … [Lees meer]

Waarom moet je NU beginnen met beleggen?

Juist wanneer je nu belegt heb je veel tijd om resultaten te behalen. Wanneer je de tijd hebt, kan je vermogen namelijk groeien. Bovendien zijn dipjes dan geen probleem, aangezien je kunt wachten op herstel. Door alleen te beleggen met geld dat je voor 10, 20 of 30 jaar kunt missen geef je jezelf veel … [Lees meer]

Introductie tot beleggen gids

Als je je eigen geld wilt beheren, dan zijn daar verschillende manieren voor. De eerste manier is om je geld op een spaarrekening te zetten. Je ontvangt dan een gering rentepercentage en onder invloed van de inflatie verlies je eigenlijk geld. Maar je kunt je geld ook beleggen in obligaties of aandelen, iets wat meer … [Lees meer]

Belegger worden: hoe word je een betere belegger?

Belegger worden is simpel, maar een goede belegger worden is dat niet. In dit artikel bekijken we hoe je in enkele stappen kunt beginnen met beleggen. Met de tips in dit artikel voorkom je de grootste fouten en vergroot je de kans op het behalen van goede resultaten! Hoe kan je zelf een belegger worden? Je … [Lees meer]

Hoe kan je beleggen oefenen?

Door te oefenen met beleggen kan je succesvol van start gaan zodra je met echt geld begint te beleggen. Beleggen oefenen kan tegenwoordig eenvoudig door een demoaccount te openen bij een online broker. Bij de meeste brokers kan je voor een onbeperkt lange periode beleggen uitproberen. Maar hoe werkt dit precies? Hoe kan je beleggen … [Lees meer]

Beleggen met een kleine inleg of klein budget

Veel mensen denken onterecht dat beleggen alleen geschikt is voor mensen met een groot vermogen. Dit is echter absoluut niet het geval: ook op een klein budget kan je een goed beleggingsresultaat behalen. Door regelmatig met een kleine inleg te beleggen werk je langzaam toe naar een enorm bedrag. Met een investering van € 85 … [Lees meer]

Wat is beleggen?

Wat is beleggen nu precies? Beleggen is het kopen van iets met de verwachting dat het later meer waard wordt. Dit kan bijvoorbeeld een aandeel in een Nederlands bedrijf zijn. Er zijn echter veel meer mogelijkheden en vormen van beleggen dan je in eerste instantie zou denken. Wat is het doel van beleggen? Het doel … [Lees meer]

Beleggen met 1000 euro

Ook met een bedrag van 1000 euro kan je goede resultaten behalen! In dit artikel bekijken we hoe je met 1000 euro een goed rendement kunt behalen op de beurs. Wanneer je dit bedrag steeds herinvesteert kan je op de lange termijn een leuk bedrag opbouwen. Maar wat zijn nu eigenlijk de beste opties? Waarin … [Lees meer]

Online beleggen op de beurs: handleiding voor beginners

Met de komst van het internet is online beleggen toegankelijker dan ooit. Voor veel nieuwe beleggers kan het soms moeilijk zijn om de bomen door het bos te zien. We helpen je met deze handleiding dan ook graag op weg in de wereld van online beleggen: voordat je het weet koop je al je eerste … [Lees meer]

Veel geld verdienen met beleggen: hoe doe je dat?

Wil je geld verdienen met beleggen? Of je nu in Nederland bent of op Aruba: dankzij de moderne beschikbare communicatiemiddelen kan iedereen overal geld beleggen. Maar hoe kan je nu eigenlijk beginnen met het verdienen van veel geld door te beleggen? Wat is de beste manier om veel te verdienen? En op welke risico’s moet … [Lees meer]

Hoe kan je het beste beleggen met 100 euro?

Beleggen met 100 euro is mogelijk! Wanneer je gaat beleggen met 100 euro, dan is dat een mooi beginbedrag. Maar voordat je begint is het belangrijk om te bepalen waarin je gaat beleggen. Je kunt de 100 euro in één keer beleggen, maar je kunt ook beleggen in verschillende aandelen om op deze manier je … [Lees meer]

Beleggen met weinig geld

Als je gaat beleggen is het lang niet altijd zo dat je over veel financiële middelen beschikt, of veel geld kan investeren. Voor de beginnende belegger die nog leerervaring op moet doen, is het dan ook erg aantrekkelijk om met weinig geld te beleggen. Maar hoe kan je nu toch met weinig geld succesvol beleggen? In … [Lees meer]

Succesvol beleggen doe je zo

Succesvol beleggen op de beurs, dat wil iedereen wel! In dit artikel vind je de belangrijkste kernpunten die je nodig hebt om succesvolle resultaten te behalen als belegger; ook als beginner! Ontdek het geheime recept voor de succesvolste beleggingen samengesteld door de Gordon Ramsay van het beursplein en begin direct met je succesvolle beleggingen! Punt … [Lees meer]

Eenvoudig beleggen is mogelijk!

Beleggen is eenvoudig! Tenminste… als je het goed aanpakt. In dit artikel bekijken we hoe je eenvoudig geld kunt verdienen met beleggen, tegenwoordig kan je zonder al te veel tijd of geld te investeren toch al een leuk rendement behalen. Online beleggen = eenvoudig Dankzij de komst van het internet is beleggen eenvoudiger dan ooit. … [Lees meer]

Beleggen leren in 3 stappen

Beleggen lijkt erg lastig, maar wanneer je de drie eenvoudige stappen in deze tutorial uitvoert kan ook jij beginnen met online beleggen! In dit artikel behandelen we enkele eenvoudige stappen waarmee je winstgevend en succesvol kunt leren beleggen! Ook gaan we dieper in op alle dingen die je moet weten om echt succesvol te worden … [Lees meer]

Beleggen voor beginners

Ik weet het nog goed, de dag dat ik besloot om te gaan beleggen. Met goede moed opende ik mijn browser en typte ik het woord beleggen in; meer dan vier miljoen resultaten! Vervolgens opende ik site na site en kreeg ik de meest ingewikkelde teksten en termen naar mijn hoofd geslingerd. Met dit artikel … [Lees meer]