fbpx

Beginnen met beleggen in 5 stappen

Beginnen met beleggen in 5 stappen

Beleggen is eenvoudig, zolang je maar weet wat je moet doen. Veel websites gebruiken lastige vaktermen en proberen beginnende beleggers af te schrikken. Wij houden hier niet van! Beleggen moet uiteindelijk vooral leuk zijn en we helpen je dan ook graag om te beginnen met beleggen.

Op deze pagina vind je dan ook alle informatie die je nodig hebt voordat je begint met beleggen. Op die manier kan je direct een vliegende start maken!

Stap 1: waar kan je beleggen?

Beleggen doe je bij een broker. Een broker is een partij die het mogelijk maakt om bijvoorbeeld aandelen te kopen en verkopen. Wanneer je net begint met beleggen, is het belangrijk om een broker te kiezen die bij je past. Door middel van de onderstaande knop kan je direct bekijken wat de beste brokers zijn voor de beginnende belegger:

Stap 2: waarom wil je beleggen?

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk dat je bedenkt waarom je wilt bedenken. Het is belangrijk om een duidelijk beleggingsdoel te hebben. Sommige mensen beleggen bijvoorbeeld om op de korte termijn koerswinst te behalen. Andere mensen beleggen om bijvoorbeeld een comfortabel pensioen te kunnen hebben in de toekomst.

Feit is in ieder geval dat beleggen op de lange termijn winstgevender is dan bijvoorbeeld sparen. In het artikel waarom je nu moet beleggen ontdek je de voordelen van beleggen.

Stap 3: hoeveel kan & wil je beleggen

Nadat je hebt vastgesteld waarom je wilt beleggen, is het belangrijk om te bepalen hoeveel je kan en wilt beleggen. Bedenk dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Veel beginnende beleggers maken de fout dat ze geld beleggen dat ze eigenlijk niet kunnen missen. Voorkom dit door een duidelijk plan op te stellen waarbij je direct weet hoeveel je kan en wilt beleggen!

Stap 4: waarin wil je beleggen?

Voordat je begint, is het vervolgens verstandig om te bepalen waarin je wilt beleggen. Er zijn immers verschillende mogelijkheden.

Beginnen met aandelen

Aandelen zijn vaak het populairst. Met het kopen en verkopen van aandelen kan je koerswinst behalen. Bovendien ontvang je vaak een deel van de winst in de vorm van dividend. Lees hier meer over het kopen van aandelen.

Beleggen in opties

Opties zijn wat ingewikkelder. Voordat je begint met opties, is het dan ook verstandig om eerst wat kennis op te doen. Met opties kan je namelijk speculeren met een hogere hefboom. Bovendien kan je ook inzetten op een koersdaling. Lees er hier alles over.

Obligaties

Obligaties zijn perfect voor de beginnende belegger die risico ’s uit de weg wil gaan. Obligaties zijn schuldbewijzen. Aan het eind van de looptijd krijg je de uitgifte som weer terug. Hierdoor is de koers minder belangrijk. Lees er hier meer over.

Grondstoffen

Ook het handelen in grondstoffen kan erg interessant zijn. Edelmetalen zoals goud en zilver worden veel verhandeld, zeker in economisch slechte tijden. Ook olie kan een interessante investering zijn. Door op het juiste moment in te zetten, kan je goede resultaten behalen met grondstoffen. Lees er hier meer over.

Crypto’s

Nieuw en hip is de handel in cryptocurrencies. Veel mensen zijn begonnen met het beleggen in cryptocurrencies. Crypto’s brengen wel significant hogere risico’s met zich mee. Daar staat tegenover dat de koers van de ene op de andere dag plotseling flink kan stijgen. Lees er hier meer over.

Je kan ook beleggen in de meer traditionele valuta’s. In het artikel beleggen in Forex ontdek je hoe dat in zijn werking gaat.

Stap 5: leer goed beleggen

Beginnen met beleggen is niet moeilijk. Een goed rendement behalen met beleggen kan echter een stuk lastiger zijn! Het is daarom belangrijk om eerst goed te oefenen zodat je begrijpt waardoor de koersen worden beïnvloed. Hiervoor kan je gebruik maken van een gratis demo account. Met een demo account kan je als beginner de mogelijkheden geheel zonder risico uitproberen.

Wil je direct een gratis demo openen? Gebruik dan de onderstaande knop en vergelijk de verschillende demo’s! Dit is een must wanneer je voor de eerste keer gaat beleggen.

Tip voor de beginnende belegger

Beginnende beleggers gaan nog wel eens de fout in. Online brokers bieden gebruiksvriendelijke software aan waarmee je binnen enkele minuten kunt handelen in bekende aandelen. Toch weten maar weinig beginners direct een goed resultaat neer te zetten. Hoe zorg je ervoor dat je niet direct al je geld verliest als beginner?

Spreiden is belangrijk

Het is erg belangrijk om je beleggingen voldoende te spreiden. Zet niet al je geld op één effect in. Veel beginnende beleggers zetten bijvoorbeeld al hun geld in op de Bitcoin. Dit is enorm risicovol. Door je geld te spreiden over bijvoorbeeld aandelen en obligaties verlaag je het risico al. Vervolgens kan je ook bedrijven kiezen uit verschillende sectoren zodat de resultaten nog verder verbeteren.

Wees voorzichtig

Veel beginners zijn niet voorzichtig. Ze zetten bijvoorbeeld direct al hun geld in op één belegging. Andere beginnende beleggers beleggen met geld dat ze eigenlijk niet kunnen missen. Dit kan leiden tot negatieve emoties die je beleggingen negatief beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te beginnen. Begin met een klein bedrag van 1000 of desnoods 100 euro en ontwikkel eerst een feeling met de markt.

Nog 14 beleggen tips?

Wil je als beginnende belegger direct een vliegende start maken? We hebben een artikel geschreven met 14 gouden tips voor de beginnende belegger. Gebruik de onderstaande knop en ontdek hoe je je resultaten sterk kunt verbeteren!

Hoe werkt beleggen?

Het principe van beleggen is eigenlijk vrij eenvoudig: je koopt of verkoopt iets om het later te kopen of verkopen met als doel het behalen van winst. De afgelopen jaren is er dankzij de introductie van verschillende online brokers mogelijk om zowel te kopen als om te verkopen, hierdoor kan je geld verdienen op zowel stijgende als dalende markten.

Wanneer je bijvoorbeeld denkt dat het aandeel BMW gaat dalen omdat het Duitse consumentenvertrouwen sterk is gedaald, kan je besluiten om het aandeel BMW te verkopen. We noemen dit ook wel short gaan, en je verdient dan geld zodra de koers daalt.

Het mooie is dat je dus ongeacht de richting van de markt geld kunt verdienen, bij deze nieuwe manier van beleggen hoef je alleen te beslissen of je wilt kopen of verkopen en op welk moment. Wanneer de positie is geopend worden de winsten of verliezen realtime bijgehouden en zodra je de positie weer sluit wordt deze winst of verliezen definitief met je saldo verrekend.

Beginnen met beleggen

Herkennen van patronen

In de vorige alinea hadden we al even naar voren gebracht dat bepaalde nieuwsfeiten invloed kunnen uitoefenen op de koersen van bijvoorbeeld aandelen en valutaparen. Het is daarnaast ook mogelijk om te beleggen door patronen te herkennen in de grafiek. Hiervoor heb je wat inzicht nodig en door te oefenen word je snel beter in het herkennen van deze patronen. Veel mensen die beginnen met beleggen krijgen deze patronen al snel door en weten wanneer ze het beste een positie kunnen openen. 

Uiteindelijk is beleggen immers het (samen)spel van vraag en aanbod waarbij een trend omkeer een verschuiving in deze verhoudingen betekent. Een koers kan bijvoorbeeld snel dalen en bij een lage waarde weer gaan stijgen. Bij de lagere prijs kunnen er weer nieuwe kopers gevonden worden.

Patronen zijn zelfs zonder ingewikkelde technische analyses vaak goed met het blote oog te herkennen. Op iedere tijdspanne zijn horizontale lijnen te vinden waar de koers zelden doorheen breekt. Door op deze punten te kopen en verkopen kan je je beleggingsresultaten sterk verbeteren.

Wil je beter leren beleggen? We hebben een cursus ontwikkelt waarin je de basis van technische analyse leert. Met deze uitgebreide tutorial kan je direct beginnen met beleggen in bijvoorbeeld aandelen! Gebruik de onderstaande knop om de cursus te openen.

voorbeeld patroon

Begin met beleggen!

Beleggen is leuk, spannend en potentieel winstgevend. Als beginnende belegger zal je aan sommige termen moeten wennen, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Zodra je enkele beleggingen hebt gedaan bij een broker word je al snel een goede belegger. Iedereen is ooit begonnen, de vraag is wanneer jij klaar bent om te beginnen met beleggen.

Artikelen over beginnen met beleggen

Gratis trading signalen

Bij Beleggen.info kan je je nu inschrijven voor 100% gratis trading signalen. Trading signalen zijn kant en klare trades die automatisch worden uitgevoerd op je beleggingsrekening. Je kan dan professionele beleggers volgen en daarmee betere…

Lees meer: Gratis trading signalen

Beleggen met 1000 euro

Dankzij de introductie van het nieuwe beleggen is het mogelijk om met 1000 euro actief online te beleggen. In dit artikel bekijken we hoe je met 1000 euro een goed rendement kunt behalen op de beurs. Wanneer je dit bedrag steeds herinvesteert kan…

Lees meer: Beleggen met 1000 euro

Met weinig geld beleggen

Als je gaat beleggen is het lang niet altijd zo dat je over veel financiële middelen beschikt, of veel geld kan investeren. Voor de beginnende belegger die nog leerervaring op moet doen, is het dan ook erg aantrekkelijk om met weinig geld…

Lees meer: Met weinig geld beleggen

Wat is beleggen?

Wat is beleggen nu precies? Beleggen is het kopen van iets met de verwachting dat het later meer waard wordt. Dit kan bijvoorbeeld een aandeel in een Nederlands bedrijf zijn. Er zijn echter veel meer mogelijkheden en vormen van beleggen dan je in…

Lees meer: Wat is beleggen?

Belegger worden is simpel

Belegger worden is simpeler dan ooit! In dit artikel bekijken we hoe je in enkele simpele stappen ook kunt beginnen met beleggen. Door te leren hoe je kunt beleggen ontdek je hoe je meer uit je geld kunt halen: zelfs met kleine bedragen zoals…

Lees meer: Belegger worden is simpel

Introductie tot beleggen

Als je je eigen geld wilt beheren, dan zijn daar verschillende manieren voor. De eerste manier is om je geld op een spaarrekening te zetten. Je ontvangt dan een gering rente percentage en onder invloed van de inflatie verlies je eigenlijk geld.…

Lees meer: Introductie tot beleggen

Beleggen met 100 euro

Beleggen met 100 euro is mogelijk! Wanneer je gaat beleggen met 100 euro, dan is dat een mooi beginbedrag. Maar voordat je begint is het belangrijk om te bepalen waarin je gaat beleggen. Je kunt de 100 euro in één keer beleggen, maar je kunt ook…

Lees meer: Beleggen met 100 euro

Zelf online beleggen

De spaarrente weegt niet meer op tegen de jaarlijkse inflatie; hierdoor daalt je geld snel in waarde. Goede alternatieven lijken er niet te zijn: beleggingsfondsen doen het nog steeds slecht, de aandeelkoersen willen niet omhoog en de economische…

Lees meer: Zelf online beleggen

Beleggen voor beginners

Ik weet het nog goed, de dag dat ik besloot om te gaan beleggen. Met goede moed opende ik mijn browser en typte ik het woord beleggen in; meer dan vier miljoen resultaten! Vervolgens opende ik site na site en kreeg ik de meest ingewikkelde teksten…

Lees meer: Beleggen voor beginners