Wat is technische analyse?

Als belegger kan je technische analyse gebruiken om koersbewegingen te voorspellen .Technische analyse is vooral erg nuttig voor beleggingen op de korte termijn. In deze cursus leer je alles wat je moet weten om zelf de aandeelkoersen te voorspellen aan de hand van technische analyse.

Wat is technische analyse?

Bij technische analyse bestudeer je grafieken en probeer je daar patronen in te herkennen. Je maakt hierbij gebruik van gegevens uit het verleden en op basis daarvan probeer je een voorspelling te maken over de toekomst. Met technische indicatoren kan je goede momenten vinden om in en uit te stappen.

Technische analyse verschilt sterk van fundamentele analyse. Bij fundamentele analyse probeer je met de huidige financiële cijfers een voorspelling te doen over de toekomst. Fundamentele analyse is nuttiger voor lange termijn beleggingen terwijl technische analyse juist voor korte termijn speculatie gebruikt kan worden. Hier kan je meer lezen over fundamentele analyse.

Hoe werkt technische analyse?

Veel mensen denken de eerste keer dat ze al die indicatoren zien dat technische analyse een soort wiskunde is; dit is echter niet het geval. Technische analyse is absoluut geen exacte wetenschap en kan alleen maar gebruikt worden bij het timen van je beleggingen. Hierbij ben je altijd op zoek naar een bepaalde samenkomst van factoren.

Des te meer indicatoren samenkomen, des te groter de kans dat de koers daadwerkelijk de te voorspellen beweging gaat maken op dat punt. Bij technische analyse ben je dus altijd op zoek naar het punt waar je de grootste kans hebt een succesvolle belegging of trade uit te voeren.

Tip: nog geen broker account? Open dan eerst een gratis (demo) account!

Technische analyse cursus

Wil je weten hoe je technische analyse in de praktijk kunt toepassen? In deze korte cursus kan je leren hoe je zelf deze technieken kunt toepassen.

Het herkennen van een trend

Wanneer je technische analyse toepast is het aan te raden om eerst te onderzoeken wat de huidige trend is. Er zijn grofweg drie trends die je kunt herkennen:

Bij de uptrend beweegt de koers voornamelijk omhoog.

uptrend technische analyse

Bij een downtrend beweegt de koers voornamelijk omlaag.

downtrend technische analyse

Bij een consolidatie beweegt de koers voornamelijk zijwaarts.

consolidatie analyse

Wanneer je gaat beleggen kan je het beste met de trend mee beleggen. Sommige mensen kiezen ervoor om tegen de trend in te beleggen. Wanneer je tegen de trend in belegt is de timing nog belangrijker.

Wanneer je met de trend mee handelt, kan je het beste een positie openen wanneer de koers een kleine beweging in de tegenovergestelde richting maakt. Bij een uptrend zie je bijvoorbeeld vaak dat de prijs eerst stijgt (de impuls) om gevolgd te worden door een daling (de retracement).

retracement impuls

Wil je meer weten over het herkennen van een trend? Dan kan je direct ons artikel over dit onderwerp openen:

Horizontale niveaus herkennen

Een tweede stap binnen je analyse is het zoeken naar een sterk horizontaal niveau. Horizontale niveaus zijn prijsniveaus waar de prijs moeilijk doorheen breekt. Er zijn twee soorten niveaus:

  • Ondersteuningsniveau: een niveau waar de prijs niet doorheen zakt (bodem).
  • Weerstandsniveau: een niveau waar de prijs niet doorheen breekt (plafond)

Op deze niveaus kan het vaak interessant zijn om een belegging te openen. De kans op een beweging in de tegengestelde richting is hier het grootst. Wil je meer weten over horizontale niveaus? In ons artikel over dit onderwerp leer je alles over het gebruik van horizontale niveaus:

horizontale niveaus

Candlesticks lezen

Bij technische analyse is het verstandig om gebruik te maken van candlesticks. Een gewone lijngrafiek geeft je maar weinig informatie over het koersverloop binnen een periode. Met een candlestick kan je betere beleggingsbeslissingen nemen.

Een candlestick bestaat altijd uit een lichaam en een stok. De stok geeft het bereik binnen de dag aan en het lichaam geeft aan op welke prijs het aandeel op die dag is geopend en gesloten. Candlesticks geven veel informatie weg en kunnen je helpen bij het nemen van een beleggingsbeslissing. Wil je meer weten over candlesticks? Lees dan onze cursus over candlesticks:

candlestick technische analyse

Moving averages

Je kunt technische indicatoren gebruiken om te besluiten of het slim is om een aandeel te kopen of verkopen. Een moving average laat zien hoe de gemiddelde prijs van een aandeel zich heeft ontwikkeld over een periode. Het is aan te raden om gebruik te maken van de 50 en de 200 moving average. Je kan de moving averages gebruiken om te bepalen of het slim is om een belegging te openen.

Ook geeft de moving average veel informatie over de huidige trend. Wanneer de moving average een scherpe hoek heeft dan wordt de trend sterker. Wanneer de afstand tussen de twee moving averages toeneemt, dan is dit ook een indicatie dat de trend sterker wordt. Wil je meer weten over het gebruik van de moving average? Lees dan dit artikel:

moving averages

RSI of Relative Strength Index

De relative strength index is een andere nuttige technische indicator die je kunt gebruiken wanneer je gaat beleggen. Met de RSI kan je bepalen of er sprake is van een goed instapmoment. De indicator laat namelijk zien of een aandeel overkocht of over verkocht is over een bepaalde periode.

Ook kan je de RSI gebruiken om te bepalen of de kans groot is dat de koers nog verder beweegt in dezelfde richting. Wanneer de RSI in dezelfde richting als de koers beweegt dan zet de trend waarschijnlijk door. Wanneer de RSI echter in de tegenovergestelde richting beweegt, is de kans groot dat de trend gaat omslaan. Wil je weten hoe je de RSI kunt toepassen op je beleggingen? Lees dan deze tutorial:

Meer weten over het gebruik van de moving average? Lees dan dit artikel:

rsi

Fibonacci als indicator

De laatste technische indicator die we in dit artikel bespreken is de Fibonacci indicator. De Fibonacci getallenreeks is een bijna magische reeks die je overal in de natuur terugziet. Grappig genoeg zie je dezelfde getallen ook terug op de financiële markten.

De Fibonacci getallen kunnen gebruikt worden om te voorspellen tot wanneer de koers van een aandeel zal blijven stijgen of dalen. Wil je weten hoe je zelf de Fibonacci getallen kunt toepassen op je beleggingen? Dan is het interessant om dit artikel te lezen:

Fibonacci technische analyse

Waar is technische analyse op gebaseerd?

Bij technische analyse gaat men ervanuit dat alle publiek beschikbare informatie al verwerkt zit in de koers. De focus ligt bij dit type analyse dan ook op de statistische analyse van de prijsbewegingen. Volgens Charles Dow, de grondlegger van technische analyse, beweegt de markt zich volgens voorspelbare en identificeerbare patronen.

Technische analyse is erop gebaseerd dat de geschiedenis zichzelf herhaald. Dit zie je ook vaak terug in de praktijk: de aandelenprijs heeft vaak een vaste range en wanneer het laagste of hoogste niveau wordt bereikt zie je dat de koers vaak weer de andere kant op beweegt. Wel is het belangrijk om te onthouden dat technische analyse geen heilige graal is: het blijven subjectieve voorspellingen die lang niet altijd uitkomen. Het is daarom belangrijk om technische analyse op de juiste manier toe te passen.

Hoe kan je technische analyse het beste toepassen?

Wanneer je succesvol wilt beleggen aan de hand van technische analyse, is het belangrijk om een goed systeem op te zetten. Voor het opzetten van een goed systeem moet je eerst de nodige beslissingen nemen.

Welke broker ga je gebruiken?

Het is belangrijk om een broker te kiezen die goed bij je past. Niet alle brokers zijn even geschikt voor technische analyse. Wanneer je aan technische analyse wilt doen, moet je een broker kiezen waar je indicatoren kunt gebruiken op een grafiek. Ook is het belangrijk om een partij te kiezen met lage transactiekosten. Op die manier haal je het meeste uit je beleggingen. Wil je weten bij welke brokers je het beste kunt beleggen aan de hand van technische analyse? Gebruik dan de onderstaande knop:

Waarin wil je beleggen?

Vervolgens is het belangrijk om te bepalen waarin je wilt beleggen. Ga niet in het wilde weg allemaal aandelen verhandelen. Het is verstandig om je eerst te beperken tot enkele aandelen die je goed in de gaten houdt.

Stel je regels op

Vervolgens is het belangrijk om duidelijke regels op te zetten. Bepaal op basis van welke technische indicatoren je een strategie opstelt. Je moet in ieder geval bedanken wanneer je een belegging opent en bij welk verlies of bij welke winst je de positie weer sluit.

Ook is het belangrijk om te bepalen hoe je omgaat met je risico’s. Goede beleggers zorgen er voor dat de potentiële winst op een belegging altijd hoger ligt dan het potentiële verlies. In het artikel daytrader worden lees je meer over het managen van je risico’s.

Testen

Vervolgens is het belangrijk om je analyse zoveel mogelijk te testen. Je kan je strategie bijvoorbeeld toepassen op oude gegevens. Wel is het belangrijk om te onthouden dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.

Het is daarom aan te raden om je strategie ook uit te proberen met een demo. Door een demo te gebruiken kan je de beleggingsresultaten simuleren op basis van echte gegevens. Wil je weten waar je een gratis demo kunt openen? Gebruik dan de onderstaande knop:

Wat zijn de beperkingen van technische analyse?

In de praktijk is het niet altijd zo dat de geschiedenis zich herhaalt. Dit is echter wel het principe waar technische analyse op gebaseerd is. Het is daarom altijd aan te raden om een stop loss te gebruiken. Met een stop loss voorkom je dat je een groot bedrag op je volledige belegging verliest.

Technische analyse werkt ook vaak als een ‘self-fulfilling prophesy’. Veel beleggers plaatsen bijvoorbeeld een stop order onder een sterk horizontaal niveau. Wanneer genoeg mensen dit doen kan het de koers van het aandeel daadwerkelijk beïnvloeden. Het is immers het spel van vraag en aanbod dat de koers van een aandeel bepaalt.

Het combineren van analyses

Zowel technische als fundamentele analyse hebben hun beperkingen. Professionele beleggers kiezen er dan ook vaak voor om beide technieken te combineren. Door informatie te halen uit meerdere bronnen kan je vaak de beste beleggingsresultaten neerzetten.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *