fbpx

Technische analyse cursus

Technische analyse is een techniek waarmee je door gebruik te maken van zogenaamde indicatoren de koers van een effect kunt voorspellen. Het mooie van technische analyse is het feit dat deze vorm van analyse werkt op iedere tijdschaal en op elk effect. Voordat we de tutorials introduceren bespreken we even hoe technische analyse precies werkt.

Hoe werkt technische analyse?

Veel mensen denken de eerste keer dat ze al die indicatoren zien dat technische analyse een soort wiskunde is; dit is echter niet het geval. Technische analyse is absoluut geen exacte wetenschap en kan alleen maar gebruikt worden bij het timen van je beleggingen. Hierbij ben je altijd op zoek naar een bepaalde samenkomst van factoren.

Des te meer indicatoren samenkomen, des te groter de kans dat de koers daadwerkelijk de te voorspellen beweging gaat maken op dat punt. Bij technische analyse ben je dus altijd op zoek naar het punt waar je de grootste kans hebt een succesvolle belegging of trade uit te voeren.

Tip: nog geen broker account? Open dan eerst een gratis (demo) account!

Tutorial 1: het aflezen van candlesticks

Veel beginnende beleggers maken in de eerste instantie gebruik van de vloeiende grafieken: dit is echter onverstandig. Het werkt beter om gebruik te maken van zogenaamde candlesticks omdat deze weerspiegeling van de koers veel meer informatie bevat. Candlesticks laten de richting van de koers in een periode zien plus de low, high en het moment van openen en sluiten.

Leer hier alles over candlesticks en ontdek wat ze betekenen >>

Tutorial 2: het herkennen van een trend

Bij technische analyse is het herkennen van de trend vaak de eerste stap die je moet nemen. Hierbij zijn er grofweg drie mogelijkheden:  de koers kan vanzelfsprekend grotendeels stijgen of grotendeels dalen, er is echter ook een derde mogelijkheid. Wanneer er geen duidelijke richting is spreken we van een consolidatie.

Het herkennen van de trend plus de patronen die erbij komen kijken >>

Tutorial 3: support & resistance, trendlijnen en horizontals

De eerste hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij technische analyse.  Support en resistance worden in het Nederlands ook wel ondersteuning en weerstand genoemd en dit zijn de niveaus waar de koers vaak (tijdelijk) niet doorheen weet te breken. Hierbij zijn horizontals en trendlijnen handig om deze niveaus te ontdekken en aan te geven.

Leer hoe je trendlijnen en horizontals kunt gebruiken bij support & resistance niveaus

Tutorial 4: Moving averages als indicator

Bij technische analyse zijn moving averages de meest nuttige instrumenten die je kunt gebruiken om je beleggingsbeslissingen te ondersteunen. De gewogen gemiddelden worden niet alleen gebruikt voor het vaststellen van de trend, maar kunnen ook perfect gebruikt worden voor het vaststellen van sterke weerstands- en ondersteuningsniveaus.

Meer leren over moving averages? In deze tutorial gaan we er verder op in >>

Tutorial 5: Fibonacci niveaus

De getallenreeks van Fibonacci is nog steeds een groot wetenschappelijk mysterie, maar duidelijk is het dat de getallenreeks in bijna elk levensgebied wel een bepaalde invloed heeft. Fibonacci niveaus kunnen gebruikt worden om weerstand- en ondersteuningsniveaus te ontdekken alwaar de kans op een zogenaamde bounce groter is: op die manier kan je de trades beter timen.

Aan de slag met Fibonacci? Dat kan, we bespreken de kracht van deze indicator!

Tutorial 6: triangles, flags & channels

Triangles of driehoekpatronen kunnen gebruikt worden voor het beter in kaart brengen van de koersontwikkelingen. Flags en channels kunnen hier verder nog meer voor gebruikt worden. Deze patronen kan je eenvoudig identificeren op de grafiek en kunnen je helpen om meer begrip te ontwikkelen voor de prijsontwikkelingen.

Lees direct meer over triangles of over flags & channels!

Tutorial 7: RSI en MACD

De RSI en MACD kunnen gebruikt worden voor het bevestigen of ontkrachten van een trend. Wanneer er divergentie is tussen deze indicatoren en de koersbewegingen kan dit leiden op de komst van een mogelijke trend reversal. Het is, voordat je een positie opent, dan ook verstandig om in ieder geval één van deze indicatoren te raadplegen.

Ontdek hoe je de RSI en MACD kunt gebruiken!

Aan de slag met technische analyse

Na het lezen van deze tutorials weet je al behoorlijk wat over technische analyse. Het aantal technische indicatoren is echter nagenoegen onbeperkt en al deze indicatoren kunnen je helpen bij je trading activiteiten. Uiteindelijk is het vooral belangrijk om de indicatoren te selecteren waar jij goed mee overweg kan, op die manier behaal je de beste resultaten.

Vergeet overigens niet dat één technische indicator die iets aangeeft nog weinig veelzeggend is. Zoek altijd naar meer indicatoren die ondersteuning geven en maak veel gebruik van sterke horizontale niveaus. Uiteindelijk moet de OHLC bar de doorslag geven: kijk daarom altijd of de prijsactie van de vorige bar in overeenstemming is met de trade die je wilt gaan uitvoeren. 

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!