Relative Strength Index (RSI) beleggen uitleg

De RSI of Relative Strength Index is een krachtige indicator om te controleren of de huidige up- of downtrend nog ruimte heeft om verder te bewegen. In deze uitleg lees je alles over de Relative Strength Index zodat je deze kunt toepassen bij je beleggingen.

Wat is de Relative Strength Index of RSI?

De RSI is een technische indicator die meet hoe vaak de koers van een valutapaar of aandeel hoger sluit in vergelijking met het aantal keren dat de koers lager sluit. Deze waarde wordt vergeleken met een aantal perioden waarbij de laatste data het zwaarst meetelt. Uit deze metingen komt een waarde tussen de 0 en 100 uit.

De berekening van de RSI is als volgt: 100 – (100/ (1 + (gemiddelde stijging / gemiddelde daling). De RSI laat dus eigenlijk de verhouding zien tussen de gemiddelde stijgingen en dalingen. De gemiddelde stijging wordt berekend door de slotkoers steeds te vergelijken met die van de dag ervoor.

Een cijfer boven de 70 geeft aan dat het paar is overgekocht, een cijfer onder de 30 geeft aan dat het paar is oververkocht. Sommige beleggers verkiezen de waarden 80 en 20 aangezien dit nog meer zekerheid geeft. Wanneer er sprake is van een overgekochte of verkochte situatie moet je niet direct een positie innemen. De RSI is alleen een indicator en het is daarom altijd belangrijk om op zoek te gaan naar andere indicatoren.

Hoe stel je de RSI in?

Binnen Plus500

Een goede broker om te handelen door middel van de RSI is Plus500. Klik hier om meer te lezen over Plus 500 en om een gratis demoaccount aan te maken.

Binnen Plus500 is het erg eenvoudig om de RSI in te stellen. Ga hiervoor via de werkbalk naar het setup indicatoren en selecteer de Relative Strength Index. Standaard staat de index op 14, het is echter verstandiger om 6 als waarde te gebruiken.

plus500 moving average

Binnen MetaTrader

Ook binnen MetaTrader is het vrij eenvoudig om de RSI in te stellen. Ga hiervoor via de werkbalk naar invoegen, indicatoren, oscillatoren en Relative Strength Index. Gebruik als periode 6 en maak de lijn wat dikker zodat deze eenvoudig af te lezen is.

Wat is de basis van de RSI?

Veel beleggers gebruiken de RSI om te bepalen of er nog sprake is van een goed instapmoment. Veel handelaren zien een overgekocht signaal bijvoorbeeld als een indicatie dat je niet meer moet kopen. Er zijn dan immers al veel beleggers die het betreffende aandeel of valutapaar hebben gekocht.

Dit is echter een beetje te kort door de bocht. Een overgekocht situatie kan namelijk ook een signaal van kracht zijn. Trends kunnen doorzetten en versterken. In zo’n geval kan je dus een mooie kans mislopen. Het is daarom beter om te kijken naar divergentie en convergentie binnen de Relative Strenght Index.

Hoe kan je de RSI gebruiken?

Je kunt de RSI gebruiken om te controleren of de huidige trend nog kracht heeft om verder te gaan. Bij convergentie is dit het geval, bij divergentie is er twijfel en kan er een reversal optreden.

Convergentie

Bij convergentie is de RSI in overeenkomst met de trend en zal de trend waarschijnlijk doorzetten.

  • Bullish: zowel de prijs als de RSI behalen hogere highs
  • Bearish: zowel de prijs als de RSI behalen lagere highs

rsi convergentie

Divergentie

Bij divergentie is de RSI niet in overeenstemming met de trend en kan de koers omslaan.

  • Bullish: de prijs behaald hogere highs, maar de RSI behaald lagere highs
  • Bearish: de prijs behaald lagere lows, maar de RSI behaald hogere lows

RSI divergentie

 Er is een hogere top gevormd, maar de RSI maakt juist een lagere top.. er is sprake van RSI divergentie!

Toepassing van de RSI

De RSI is erg waardevol om je perceptie van de huidige marktomstandigheid te testen. Bij convergentie wordt de huidige trend bevestigd, terwijl divergentie aangeeft dat de trend kan omslaan. Door hier rekening mee te houden kan je succesvoller posities innemen en meer winst maken met Forex en aandelen.

De RSI is bovendien essentieel bij het innemen van een positie op een trend reversal: alleen bij divergentie is het verstandig om een positie in te nemen op een trend reversal. De RSI is dan ook erg nuttig wanneer je een belegging wilt open op een trendomkeer.

Relative Strenght Index en 50

Je kunt de RSI ook gebruiken om in te schatten wat de huidige trend is. Wanneer de RSI boven de 50 uitkomt, is er sprake van een stijgende trend en wanneer deze onder de 50 komt dan is er sprake van een dalende trend.

Wanneer de RSI boven de 50 komt, dan kan dit een reden zijn om te kopen. Wanneer de RSI vervolgens weer onder de 50 komt, kan je weer verkopen. Bedenk echter dat dit slechts één indicator is. Neem dan ook niet een beslissing alleen gebaseerd op de Relative Strenght Index!

De RSI aanpassen aan de situatie

Het is belangrijk om te onthouden dat 70 en 30 standaardwaarden zijn die niet altijd bruikbaar zijn. Wanneer een aandeel zich bijvoorbeeld in een duidelijke downtrend bevindt, kan het verstandiger zijn om het overbought level lager te plaatsen. Je kan dan binnen de RSI een horizontaal niveau tekenen op 50.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *