RSI of Relative Strength Index

De RSI of Relative Strength Index is een krachtige indicator om te controleren of de huidige up- of downtrend nog ruimte heeft om verder te bewegen. In dit artikel bekijken we hoe je de RSI hiervoor kunt gebruiken.

Wat is de RSI?

De RSI is een technische indicator die meet hoe vaak de koers van een valutapaar hoger sluit in vergelijking met het aantal keren dat de koers lager sluit. Deze waarde wordt vergeleken met een aantal perioden waarbij de laatste data het zwaarst meetelt. Uit deze metingen komt een waarde tussen de 0 en 100 uit.

Een cijfer boven de 70 geeft aan dat het paar is overgekocht, een cijfer onder de 30 geeft aan dat het paar is oververkocht. Dit betekent echter niet dat je direct een positie moet innemen: het feit dat de waarde zich hier bevindt is alleen een indicatie dat zodra deze situatie wordt omgekeerd de richting van de koers zal omdraaien.

De RSI instellen

Binnen Plus500

Binnen Plus500 is het erg eenvoudig om de RSI in te stellen. Ga hiervoor via de werkbalk naar het setup indicatoren en selecteer de Relative Strength Index. Standaard staat de index op 14, het is echter verstandiger om 6 als waarde te gebruiken.

plus500 moving average

Binnen MetaTrader

Ook binnen MetaTrader is het vrij eenvoudig om de RSI in te stellen. Ga hiervoor via de werkbalk naar invoegen, indicatoren, oscillatoren en Relative Strength Index. Gebruik als periode 6 en maak de lijn wat dikker zodat deze eenvoudig af te lezen is.

Toepassing van de RSI

Je kunt de RSI gebruiken om te controleren of de huidige trend nog kracht heeft om verder te gaan. Bij convergentie is dit het geval, bij divergentie is er twijfel en kan er een reversal optreden.

Convergentie

Bij convergentie is de RSI in overeenkomst met de trend en zal de koers doorbewegen.

  • Bullish: zowel de prijs als de RSI behalen hogere highs
  • Bearish: zowel de prijs als de RSI behalen lagere highs

rsi convergentie

Divergentie

Bij divergentie is de RSI niet in overeenstemming met de trend en kan de koers omslaan.

  • Bullish: de prijs behaald hogere highs, maar de RSI behaald lagere highs
  • Bearish: de prijs behaald lagere lows, maar de RSI behaald hogere lows

RSI divergentie

 Er is een hogere top gevormd, maar de RSI maakt juist een lagere top.. er is sprake van RSI divergentie!

Toepassing van de RSI

De RSI is erg waardevol om je perceptie van de huidige marktomstandigheid te testen. Bij convergentie wordt de huidige trend bevestigd, terwijl divergentie de kans op een reversal verhoogt. Door hier rekening mee te houden kan je succesvoller posities innemen en meer winst maken met Forex.

De RSI is bovendien essentieel bij het innemen van een positie bij een trend reversal: alleen bij divergentie is het verstandig om een positie in te nemen op een trend reversal. 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!