Handelen in Bitcoins voor dummies

Handelen in Bitcoins komt eigenlijk neer op één simpel trucje: tegen een lage prijs Bitcoins kopen om ze vervolgens tegen een hoge prijs te verkopen. Maar hoe doe je dit nu eigenlijk? In deze simpele & duidelijke gids voor dummies bespreken we alles wat je moet weten over de handel in Bitcoins.

In 3 stappen beginnen met handelen in Bitcoins

  1. Eerst moet je een account openen bij een betrouwbare crypto broker
  2. Stort vervolgens een bescheiden geldbedrag op je rekening
  3. Zodra het geld erop staat kan je direct beginnen met handelen

Wil je ook beginnen met het verhandelen van Bitcoins? Open dan direct een gratis account bij de broker Bitvavo en betaal over je eerste transactie van € 1000 geen kosten:

Wat is Bitcoin handel?

Voordat we de diepte in duiken binnen deze handelen in Bitcoins gids voor dummies, bespreken we eerst kort wat Bitcoin handel is.

Wanneer je Bitcoins koopt en deze langer vasthoudt in de hoop dat ze meer waard wordt, doe je aan investeren.

Handel werkt anders: als Bitcoin handelaar koop en verkoop je constant Bitcoins in de hoop dat je daar winst mee behaalt. Om goede resultaten neer te zetten zul je actief een analyse moeten uitvoeren:

In de rest van deze Bitcoin voor dummies gids bespreken we hoe je de kansen op succes kunt vergroten.

Waarom is Bitcoin handel aantrekkelijk?

Actief handelen in de Bitcoin is erg aantrekkelijk: dit komt doordat de munt volatiel is. Volatiliteit betekent simpelweg dat iets veel naar beneden en naar boven beweegt. Aangezien je als actieve handelaar constant Bitcoins koopt en verkoopt om te profiteren van koersbewegingen is dit goed nieuws.

Wanneer het je lukt om goed te worden in het verhandelen van Bitcoins, dan kan je hier dus veel geld mee verdienen. Het is wel belangrijk om te vermelden dat het maar weinig mensen lukt om dit consequent goed te doen: handel daarom alleen met bedragen die je kunt verliezen en begin klein.

Actief handelen Bitcoin

De koers van de Bitcoin is erg volatiel: door hier actief op in te spelen kan je een hoger potentieel rendement behalen.

Welke trading methoden bestaan er?

Wanneer je een crypto handel wilt doen, kan je kiezen uit verschillende methoden:

  • Scalping: met scalpen probeer je steeds enorm kleine winsten binnen te halen. Je opent dan veel posities, soms wel honderden op een dag.
  • Day trading: als day trader houd je de markten nauwlettend in de gaten en profiteer je van bewegingen op de korte termijn.
  • Swing traders: swing traders handelen vooral op de grotere prijsbewegingen. Het is dan niet nodig om constant je computerscherm in de gaten te houden.

Hoe kan je de prijsbeweging van de Bitcoin voorspellen?

Er bestaan verschillende methoden voor het voorspellen van de Bitcoin prijs. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat niemand met zekerheid weet wat er gaat gebeuren met de Bitcoin prijs. Gelukkig hoef je het ook niet altijd aan het juiste einde te hebben: je moet er alleen voor zorgen dat je het vaker aan het juiste eind hebt. Hierbij kan je gebruikmaken van zowel fundamentele als technische analyse.

Fundamentele analyse

Vind je het leuk om de laatste Bitcoin ontwikkelingen in de gaten te houden? Dan is fundamentele analyse een interessante techniek! Je onderzoekt dan hoe mensen de Bitcoin zien en of er positieve ontwikkelingen aankomen.

Het is belangrijk om externe partijen die veel invloed hebben op de Bitcoin prijs in de gaten te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overheden: toen de Chinese overheid besloot om mining te verbieden daalde de prijs sterk. Wil je meer leren over fundamentele analyse? Lees dan dit artikel.

Fundamentele analyse Bitcoin

Het verbieden van mining had een sterk effect op de Bitcoin koers

Technische analyse

Technische analyse is het populairst onder actieve Bitcoin handelaren. Een technische analist maakt gebruik van de gegevens op de grafiek om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen.

Wanneer je aan technische analyse doet, denk je niet na over de waarde van de Bitcoin als techniek. Je gaat alleen op zoek naar voorspelbare patronen. Wil je weten hoe je dit doet? Lees dan dit artikel over technische analyse.

Wat is de beste strategie?

Ik snap dat je graag de heilige graal had gehad, maar als ik die wist… dan schreef ik dit artikel niet maar lag ik op het strand. Uiteindelijk geeft geen enkele techniek je de garantie op een goed resultaat.

In de praktijk kan het combineren van fundamentele en technische analyse goed uitpakken. Wanneer je zoveel mogelijk puzzelstukjes combineert, kom je eerder tot een goed resultaat.

Hoe werkt de Bitcoin prijs?

Wanneer je actief gaat handelen in het prijsverloop van de Bitcoin, is het belangrijk dat je begrijpt hoe deze tot stand komt. Veel dummies denken dat de prijs een vast gegeven is… niet is echter minder waar.

De prijs die binnen het platform wordt gegeven is de laatste prijs waartegen een transactie is uitgevoerd. De prijs kan ook verschillen van broker tot broker: dit komt doordat er geen centrale partij is die bepaalt hoeveel één Bitcoin zou moeten kosten.

orderboek crypto

In het orderboek kan je zien hoeveel Bitcoins er worden verhandeld tegen een bepaalde prijs

Handig is het daarom om te kijken naar de high en low: deze waarden laten zien wat de hoogste en laagste Bitcoin prijs is geweest in een periode van 24 uur.

Wat is het Bitcoin handelsvolume?

Het is ook interessant om naar het Bitcoin handelsvolume te kijken: dit cijfer laat zien voor welk bedrag er aan Bitcoin is verhandeld. Hieraan kan je afleiden hoe sterk een trend is: wanneer het handelsvolume hoog ligt, zie je vaak sterkere handelsvolumes.

Bij een stijgende trend neemt het handelsvolume bij stijgingen bijvoorbeeld toe, terwijl het bij dalingen afneemt. Dit is logisch: de prijs komt namelijk tot stand door het spel van vraag en aanbod. Bij een stijgende prijs moeten er meer handelaren zijn die de Bitcoin proberen te kopen dan verkopen.

Bij een sterke trendwijziging kan je het volume gebruiken om te achterhalen of het een trend omkeer is (hoog volume) of een kleine koersbeweging (laag volume). Je kunt hier zien wat het handelsvolume op de Bitcoin is.

Hoe open je een handelspositie op de Bitcoin?

In dit deel van de handelen in Bitcoins voor dummies handleiding, bespreken we hoe je een handelspositie op de Bitcoin kunt kopen. Je kunt als handelaar kiezen uit verschillende type orders.

Market order

Met een marketorder geeft je aan dat je de Bitcoins wilt kopen tegen de best beschikbare prijs. De broker gaat dan op zoek naar een andere partij die op hetzelfde moment Bitcoins wilt verkopen.

Wanneer Bitcoins verhandeld worden tegen € 50.000 dan betekent dit dat de laatste transactie is uitgevoerd tegen € 50.000. De markt is echter constant in beweging: bij een marketorder kan het dan ook gebeuren dat je € 50.010 of € 49.990 betaalt voor een Bitcoin.

Zeker wanneer er sprake is van hoge volatiliteit moet je oppassen: je Bitcoins kunnen dan plotseling veel duurder worden!

market order Bitcoin

Limiet order

Door gebruik te maken van een limiet order, weet je zeker dat je de Bitcoins koopt tegen de prijs die je aangeeft. Wel bestaat er het risico dat er geen kopers zijn voor de prijs waartegen je de Bitcoins wilt kopen.

Wanneer je 2 Bitcoins wilt kopen voor € 50.000, is er misschien maar één partij die een Bitcoin wilt verkopen voor € 50.000. De order voor de andere Bitcoin blijft dan openstaan totdat er een koper wordt gevonden.

Wanneer je het belangrijker vindt dat je de Bitcoins absoluut koopt, kan je dus het beste gebruikmaken van een marketorder. Als je het belangrijker vindt dat de Bitcoins voor een specifieke prijs worden gekocht, kan je juist beter een marketorder gebruiken.

limiet order Bitcoin

Bij een limiet order stel je de prijs in waartegen je een beleggingspositie wilt openen.

Stop-loss order

Bij actieve handel kan het soms verstandig zijn om een positie met verlies te sluiten. Met een stop-loss order kan je een prijs aangeven waarop je de Bitcoins automatisch verkoopt. Het is ook mogelijk om een take-profit order te gebruiken: je sluit de positie dan juist bij een bepaald verlies.

stop limiet Bitcoin handel

Hoeveel kost actief handelen in Bitcoins?

De prijzen voor het verhandelen van Bitcoins kunnen sterk verschillen en worden bepaald door verschillende factoren. De broker rekent doorgaans transactiekosten en je hebt ook te maken met een spread.

Maker & taker fees

Wanneer handelt in Bitcoins, kan je te maken krijgen met maker & taker fees. Dit kunnen verwarrende termen zijn, ik leg ze dan ook graag nog even uit.

Doordat er geen centrale markt is, willen brokers graag dat mensen meehelpen in het creëren van een markt. Door limiet orders te plaatsen, wordt het voor de broker makkelijker om kopers en verkopers aan elkaar te koppelen. Wanneer je een limiet order plaatst betaal je dan vaak een lagere maker fee.

Wanneer je een marktorder plaatst, koop je de Bitcoin direct tegen de best beschikbare prijs. In dit geval betaal je de hogere taker fee. Je kunt het verschil tussen beide onthouden door het erg letterlijk te nemen: je maakt een markt, of je neemt een markt. Het maken van een markt is nuttiger voor de broker en daardoor dus goedkoper.

maker taker kosten

Tip: altijd goedkoop handelen? Bij Bitvavo betaal je nooit meer dan 0,25%. Klik hier om een account te openen.

Spread

De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs en dit verschil kan toenemen of afnemen. Wanneer het verschil groot is, hebben we te maken met een grote spread en wanneer het verschil klein is, hebben we te maken met een kleine spread.

De spread neemt toe bij sterke volatiliteit: het is dan lastig om kopers en verkopers aan elkaar te koppelen doordat de prijs te sterk stijgt of daalt. Wanneer je actief handelt is het belangrijk om de spread in de gaten te houden. Wanneer deze te groot wordt, verlies je teveel geld doordat je de Bitcoins niet voor een aantrekkelijke prijs kunt kopen.

spread Bitcoin

Hoe lees je een Bitcoin grafiek?

Wanneer je actief gaat handelen in Bitcoins, is het belangrijk dat je Bitcoin grafieken goed kunt aflezen. In dit deel van het artikel bespreken we hoe je een Bitcoin grafiek kunt aflezen.

Japanse candlesticks aflezen

Bijna alle dummies zijn gewend om lijngrafieken te lezen: dit is echter niet de beste manier om actief te handelen in Bitcoins. Het is beter om gebruik te maken van candlesticks, aangezien deze veel meer informatie met zich meedragen.

candlestick uitleg

Een candlestick kan zowel groen als rood zijn. Wanneer de candlestick groen is, is de koers in die periode gestegen. Wanneer de candlestick rood is, is de prijs juist gedaald.

Een candlestick bestaat uit een dikker lichaam en een langere stok. Het lichaam laat zien waar de prijs geopend en gesloten is. Bij een groene candle is het lagere punt van het lichaam de openingsprijs en het hogere punt de sluitingsprijs. Bij een rode candle is juist het hogere punt van het lichaam de openingsprijs en het lagere punt de sluitingsprijs.

De stok laat vervolgens het complete prijsbereik zien: je ziet daardoor direct wat de laagste en hoogte prijs was binnen een periode.

Aan de hand van candlesticks kan je voorspellen of de Bitcoin verder stijgt of daalt. In het artikel over candlesticks aflezen ontdek je hoe je deze het beste kunt lezen.

Een trend vaststellen

Voordat je een beleggingspositie opent op de Bitcoin, is het belangrijk om de trend vast te stellen. Traders maken hiervoor gebruik van de termen bull en bear market.

In een bullmarkt stijgt de koers voornamelijk, terwijl in een bearmarkt de koers voornamelijk daalt. Zeker voor beginners is het aan te raden om met de trend mee te handelen: je koopt dan bij een stijgende trend en verkoopt bij een dalende prijs.

bullish bitcoin

Weerstand & ondersteuningsniveaus

Wanneer je gaat handelen in Bitcoins, zijn horizontale niveaus erg belangrijk. Horizontale niveaus zijn niveaus waar de prijs vaak op reageert. Wanneer een prijsniveau vaker aangeraakt wordt, zie je dat de kracht daarvan toeneemt. Dit komt doordat meer en meer beleggers verwachten dat er iets gaat gebeuren op dit niveau en daarom besluiten om juist daar te kopen of verkopen. Horizontale niveaus zijn onder te verdelen in:

  • Weerstand: de hoge niveaus waar de prijs niet doorbreekt
  • Ondersteuning: de lage niveaus waar de prijs niet onder zakt

Wanneer een horizontaal niveau doorbroken wordt, kan de trend verder doorzetten. Een doorbroken weerstand maakt het mogelijk om hogere prijzen neer te zetten, terwijl een doorbroken ondersteuning de weg vrijmaakt voor verdere dalingen.

horizontale niveaus

Wil je meer lezen over horizontale niveaus en hoe ze werken? In dit artikel ga ik er verder op in.

5 veel voorkomende Bitcoin trading fouten

Maak je geen zorgen, je bent niet alleen! Alle dummies maken fouten wanner ze beginnen met het verhandelen van Bitcoins. In dit laatste deel van het artikel bespreken we de 5 meest voorkomende handelsfouten.

Fout 1: handelen zonder een plan

Een grote fout die je kunt maken wanneer je begint met het verhandelen van Bitcoins, is handelen zonder plan. Wanneer je zonder plan begint met fitness verrek je waarschijnlijk een spier. Zo werkt het ook met de handel in Bitcoins: wanneer je geen duidelijke strategie hebt, gaat het mis en verlies je waarschijnlijk veel geld.

Zorg er daarom voor dat je 100% duidelijk hebt wat je doelen zijn en op basis waarvan je besluit om beleggingsposities te openen. Op die manier vergroot je de kans op succes sterk.

Fout 2: handelen met geld dat je niet kunt missen

Handelen in Bitcoins is enorm risicovol: doe dit dan ook niet met geld dat je niet kunt missen. Zelf beleg ik alleen met geld in crypto’s waar ik niet vak wakker lig. Wanneer je wel met je spaargeld aan de slag gaat, is de kans groot dat je emoties je handelsstrategie verpesten.

Fout 3: emoties laten bepalen wat je doet

Als handelaar moet je als een robot je werk doen: laat je emoties niet bepalen wat je volgende zet gaat worden. Angst en hebzucht zijn de grootste vijanden van iedere trader. Door fout 1 & 2 te voorkomen, zorg je ervoor dat je op basis van ratio en niet op basis van impulsen handelt. In dit artikel leer je meer over de invloed van emoties op je beleggingen.

Fout 4: niet leren van fouten

Iedereen maakt fouten en ook het leren van Bitcoin handel gaat met vallen en opstaan. Het is aan te raden om een overzicht bij te houden van de fouten die je maakt met de handel in Bitcoins. Op die manier voorkom je dat je steeds geld verliest doordat je dezelfde fout maakt.

Fout 5: denken dat je veel weet

Wees niet koppig of eigenwijs: wanneer je Bitcoins koopt en op een dag 10% verdient ben je niet direct 10% slimmer. Wanneer dit het geval zou zijn, was je bij een 10% daling immers 10% dommer. Door bescheiden te blijven en hoogmoed links te laten liggen voorkom je een diepe val.

Veelgestelde vragen over handelen in Bitcoins

Hieronder bespreken we enkele veelgestelde vragen over de handel in Bitcoins:

Je kunt zeker veel geld verdienen met day trading in Bitcoins. Dit neemt niet weg dat je ook veel geld kunt verliezen met het verhandelen van Bitcoins. Het lukt veel mensen niet om consequent geld te verdienen met het verhandelen van Bitcoins doordat ze te grote risico’s nemen en onrealistische verwachtingen hebben.

Helemaal veilig zal de handel in Bitcoins nooit zijn. Door je echter goed bewust te zijn van de risico’s en gevaren kan je de veiligheid wel verbeteren. In dit artikel kan je lezen hoe je zelf veilig kunt beleggen in Bitcoins.

Ja, iedereen die 18+ is en minimaal 100 euro bezit kan beginnen met het verhandelen van Bitcoins. Dit betekent natuurlijk niet dat het ook voor iedereen verstandig is om te beleggen in Bitcoins. Bedenk daarom altijd van tevoren of Bitcoins binnen je beleggingsstrategie passen.

In Nederland betaal je niet direct belasting over je handel in Bitcoins. Je betaalt echter wel belasting over je vermogen waar Bitcoins ook onder vallen. Klik hier om in meer details te lezen hoe belastingen over Bitcoins berekend worden.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *