Wat is de beste strategie voor het beleggen in Bitcoins?
Wanneer je succesvol wilt beleggen in Bitcoins, heb je een succesvolle strategie nodig. Aangezien nog niet iedereen bekend is met de verschillende soorten strategieën voor het beleggen in Bitcoins hebben we besloten om de belangrijkste informatie in dit artikel even voor je op een rijtje te zetten.
Wat is een beleggingsstrategie?
Voordat we ingaan op de beste strategieën voor beleggen in Bitcoin, is het van belang om even kort in te gaan op de vraag wat een beleggingsstrategie eigenlijk is. Een beleggingsstrategie is een soort leidraad voor de beslissingen die je neemt als belegger. Deze strategie is volledig gebaseerd op basis van je doelstellingen, risicotolerantie en toekomstige behoeften aan kapitaal.
Sommige beleggingsstrategieën streven naar snelle groei waarbij een belegger zich richt op vermogensgroei. Andere strategieën hebben juist een laag risico tijdens het beleggen en leggen de nadruk meer op vermogensbehoud. Je kunt een belegging strategie dus eigenlijk zien als de manier waarop je als belegger aan de slag gaat om aan je vermogen te werken.
Wil je meer leren over wat een beleggingsstrategie is? We hebben een uitgebreid artikel over dit onderwerp gepubliceerd:
De eerste stap: een betrouwbare partij
Voordat je begint met het vergelijken van de verschillende strategieën voor beleggingen in Bitcoins, is het belangrijk om te controleren of je bij een betrouwbare partij belegt. Een laag kostenpercentage is erg belangrijk, zeker wanneer je actiever handelt. Kosten drukken je rendement namelijk flink.
Zelf beleg ik daarom bij Bitvavo, de kosten bedragen hier nooit meer dan 0,25%. Bovendien hoef je over de eerste € 1000 zelfs helemaal geen transactiekosten te betalen wanneer je de onderstaande knop gebruikt om een account te openen:
Wat zijn de beste belegging strategieën voor de Bitcoin?
Je weet nu wat een beleggingsstrategie precies inhoudt. Nu je dit weet is het tijd om te kijken naar de beste strategieën voor beleggen in Bitcoin. Als het aankomt op goede strategieën voor beleggen zijn er nogal wat opties om voor te kiezen. Het is dan ook mogelijk om op zoek te gaan naar een strategie die echt bij je past.
Welke strategie het beste bij je past, hangt dan ook sterk af van je persoonlijke voorkeur. Hoe vaak wil je bijvoorbeeld beleggen in Bitcoins? Hoeveel tijd wil je er aan besteden en met wat voor bedragen wil je investeren? Probeer dit eerst voor jezelf op een rijtje te zetten voordat je één van de volgende strategieën kiest:
- HODL: je koopt Bitcoin zonder een duidelijk verkoopmoment
- Dollar cost averaging: je koopt periodiek Bitcoins op
- Speculatie: je handelt actief op het prijsverloop van de Bitcoin
- Trading bot: je laat je beleggingen uitvoeren door een robot
- Uitbesteden: je laat iemand anders je Bitcoin beleggingen beheren
Strategie 1: vasthouden voor de lange termijn (HODL)
Dit is de meest voor de hand liggende optie voor beginners in de cryptowereld. Deze strategie is volledig gericht op het idee dat je jouw cryptocurrencies voor een lange tijd aan moet houden zonder dat je ze verkoopt. Deze strategie wordt meestal gebruikt door beginnende beleggers omdat het de makkelijkste strategie is om te kiezen. Het idee achter de strategie is gebaseerd op een algemeen hoopvol sentiment over de cryptocurrency markt.
Over het algemeen is het zo dat de koers van de Bitcoin stijgt, al is het natuurlijk niet zeker of dit ook zo in de toekomst zal zijn of niet. Als de koers blijft stijgen over de komende maanden en jaren dan kan je geld verdienen door je munten vast te houden. Door de waardestijging zul je namelijk geld verdienen op je investering als je het uiteindelijk gaat verkopen. Hoewel het met succes kan worden gebruikt is het wel een strategie die niets oplevert als de koersen aan het dalen zijn. Door vast te houden aan deze strategie, kan het zijn dat je winst misloopt die je met de andere strategieën wel zou hebben behaald.
HODL is dan ook vooral een uitspraak die door fanatieke aanhangers van de Bitcoin en cryptocurrencies wordt gebruikt. Wanneer je op het verkeerde moment instapt kan je flink de sjaak zijn en duurt het misschien wel jaren voordat je positie weer winstgevend is. Wanneer je het risico hierop wilt verkleinen, kan je de beleggingsstrategie Dollar Cost Averaging of DCA toepassen.
Strategie 2: Dollar Cost Averaging (DCA)
De volgende Bitcoin strategie die we bespreken is Dollar Cost Averaging, ook wel bekend als DCA. Met DCA koop je de Bitcoin periodiek op verschillende momenten. Hierdoor koop je zowel de Bitcoin op lagere als hogere prijzen.
Je koopt dan iedere maand in op een specifieke datum en je kunt zo aan de hand van de koers meer of minder kopen dan de periode daarvoor. Vanwege de volatiliteit van de cryptomarkt is het kopen van het Bitcoins in kleine stapjes een prima optie voor het opbouwen van grotere posities. Je profiteert door DCA toe te passen van de gemiddelde stijging van de Bitcoin over een langere tijd.
Bij deze strategie ben je volledig vrij om te bepalen wanneer je de Bitcoins in gaat kopen. Dit kan bijvoorbeeld maandelijks, wekelijks, tweewekelijks, dagelijks of zelfs ieder uur als je dit leuk vindt.
Strategie 3: Actief handelen (speculeren)
Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat je veel geld kunt verdienen met actief handelen, ook wel het speculeren op Bitcoins. Bij deze specifieke strategie koop je wanneer je denkt dat de prijs van een crypto voldoende is gedaald. Vervolgens verkoop je de cryptomunt weer als deze in waarde is gestegen.
De beslissing over wanneer je moet verkopen kan worden bepaald aan de hand van een technische analyse. Hoewel het moeilijk is om deze strategie consistent toe te passen, is het wel een manier om veel geld te verdienen. Dit geld verdienen is overigens wel in theorie: met speculatie in cryptomunten kan je veel geld verliezen wanneer de markt plotseling de andere kant op beweegt.
Om hun winsten met deze strategie veilig te stellen, stellen beleggers vaak een stop loss in. Sommigen gaan nog verder en kopen op basis van steunniveaus, voortschrijdende gemiddelden en andere technische indicatoren. Wil je meer weten over actieve speculatie? Dan kunnen deze artikelen je helpen:
- Technische analyse: in deze cursus behandelen we de basis van technische analyse
- Daytrader worden: leer hoe je een actieve daghandelaar kan worden
Wil je actief speculeren op crypto zelf uitproberen? Dan is het aan te raden om eerst een gratis demo te openen. Op die manier kan je de mogelijkheden eerst uitgebreid uitproberen:
Strategie 4: beleggen met een trading bot
Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een trading bot wanneer je gaat beleggen in Bitcoins. Bij deze optie maak je gebruik van speciale software voor het kiezen van je beleggingen.
Geautomatiseerde software voert dezelfde activiteit uit als een menselijke handelaar, maar met parameters die in het programma zijn geschreven. Dit houdt in dat het soms mogelijk is om beter en sneller in te grijpen op bepaalde ontwikkelingen op de markt.
De meeste traders gebruiken reeds gemaakte trading bots, maar sommigen gaan zelf aan de slag om een trading bot op te zetten. Het zelf opzetten van een trading bot vereist wel de nodige kennis. Daar waar de eerste gemakkelijker te implementeren is, geeft de tweede je aanzienlijk meer controle over de strategieën die je toepast.
Trading strategieën geïntegreerd in trading bots zijn meestal eenvoudig en meer gestructureerd. Aangezien ze moeten worden opgesplitst in een reeks activiteiten moeten ze niet al te ingewikkeld zijn. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de bot veel te lastig is om te configureren.
Wanneer je een vooraf gemaakte trading bot wilt gebruiken, moet je wel even goed onderzoek doen naar de bot. Het is helaas nog altijd zo dat sommige bots niet echt betrouwbaar zijn. Bots hebben als voordeel dat je de emoties uit de handel kunt halen. Wel bestaat er het risico dat de bot ontspoort wanneer de markt onverwacht reageert op een gebeurtenis. Een bot kijkt immers niet dagelijks naar het nieuws!
strategie 5: het beleggen uit handen geven
Een laatste strategie kan het uitbesteden van je beleggingen door een professional zijn. Je schakelt dan een externe partij in om namens jou geld te beleggen in cryptocurrencies. Afhankelijk van de doelstellingen kunnen beleggers kiezen voor verschillende strategieën, asset allocatie en methoden van risicobeheer.
Kies je voor beheerd beleggen, dan zal een manager vaak gebruikmaken van passief beheer. In dit geval hebben de managers een vaste assetallocatie en proberen zij niet beter te presteren dan de marktomstandigheden. Aangezien er geen actieve handel aan te pas komt, zijn de bijbehorende kosten vrij laag.
Actief beheer daarentegen houdt in dat beleggingen worden gekozen om beter te presteren dan een bepaalde marktbenchmark. Dit brengt hogere kosten met zich mee, maar wanneer de achterliggende partij het goed doet kan je hier ook een beter rendement mee behalen. Pas wel op; het lukt maar weinig mensen om de markt te verslaan. Marktfondsen zijn hier geen uitzondering op.
Tips voor het kiezen van een strategie
Je hebt dankzij het bovenstaande meer inzicht gekregen in de verschillende opties die er bestaan als het aankomt op het beleggen in Bitcoins. Nu weet je alleen nog niet welke strategie goed bij je past. Indien je een strategie zoekt is het van belang om jezelf een aantal vragen te stellen. Hieronder hebben we de belangrijkste vragen voor je op een rijtje gezet:
Wat is je huidige financiële situatie?
De eerste vraag die je jezelf altijd zou moeten stellen is wat je huidige financiële situatie is. Het opstellen van een overzichtelijk financieel plan zou voor iedereen zijn of haar eerste stap moeten zijn. Er zijn geen garanties dat beleggingen grote winsten zullen opleveren. Bedenk daarom voor jezelf hoeveel geld je zou kunnen missen op de lange termijn.
Wat is je risicotolerantie voor beleggen?
De volgende vraag die je jezelf zal moeten stellen is wat je risicotolerantie is. Je risicobeheerplan en toekomstige strategie zouden altijd rekening moeten houden met de risico’s die verbonden zijn aan het beleggen in cryptocurrency. Hoeveel risico ben je bereid te nemen? Wil je niet veel risico nemen dan is actief handelen bijvoorbeeld niets voor jou. Je kunt dan beter voor de lange termijn investeren in cryptomunten.
Hoe lang wil je gaan beleggen?
Het spreekt voor zich dat je ook goed zult moeten denken over de vraag voor hoe lang je eigenlijk wilt gaan beleggen. Een strategie voor de lange termijn is natuurlijk heel anders dan een strategie die voor enkele jaren is ontworpen. Ben je van plan om te gaan beleggen voor je pensioen? Of heb je het geld op de lange termijn nodig? Je horizon voor het beleggen speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de uiteindelijke strategie.
Wat doet de strategie onder slechte marktomstandigheden?
De laatste vraag die je jezelf altijd zou moeten stellen is hoe een bepaalde strategie het doet wanneer de markt het niet zo goed doet. Beleggers moeten beseffen dat de markt niet altijd aan hun kant zal staan. Hoe zal jouw strategie presteren in verschillende omstandigheden? Als het fout gaat, weet je dan wat je kunt doen om je verliezen te minimaliseren? Dit zijn zeer belangrijke vragen om bij stil te staan bij het beleggen in Bitcoins.
Onthoud: beleggen in cryptomunten is erg risicovol en je kunt (een groot deel van) je inleg verliezen.
Conclusie – wat is de beste Bitcoin beleggen strategie?
Met de informatie in dit artikel kan je als beginner zelfstandig aan de slag met beleggen. Het is niet echt mogelijk om één soort strategie aan te wijzen als de beste voor het beleggen in Bitcoin. Iedere methode heeft dan ook zo zijn voordelen en nadelen. Het belangrijkste is om een strategie te kiezen die aansluit bij wat je zelf prettig vindt.
Hoewel het over het algemeen handig is om cryptomunten vast te houden voor de lange termijn, kan het ook een goed idee zijn om te speculeren als je hier de drive voor hebt. Wij raden je vooral aan om dingen uit te proberen. Dit is namelijk de enige manier waarop je zelf in staat bent om de strategie te kiezen die bij je past.
Wil je actief handelen zelf uitproberen? Open dan risicoloos een gratis demo bij een broker:
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!