Hoe kan je Britse aandelen kopen?

Beleggen in Britse of Engelse aandelen kan aantrekkelijk zijn! Maar waar kan je nu het goedkoopste Engelse aandelen kopen? En waar moet je op letten wanneer je gaat beleggen in Engelse aandelen?

Waar kan je goedkoop investeren in Engelse aandelen?

Je kan er zowel voor kiezen om actief te speculeren in Engelse aandelen of om de aandelen voor de lange termijn te kopen. We bespreken we de beste opties.

Hoe kan je het goedkoopst Engelse aandelen kopen?

Wil je liever op de lange termijn beleggen in Engelse aandelen? Dan kan je aandelen kopen bij een broker. 

Wanneer je gaat investeren in Engelse bedrijven, is het belangrijk om dit bij een goedkope partij te doen. Veel mensen verspillen geld doordat ze te hoge transactiekosten betalen en dit is natuurlijk zonde.

In de meeste gevallen kan je het beste voor een broker kiezen waar je geen commissies betaalt. Op die manier kan je zelfs met een klein bedrag goede resultaten behalen met je beleggingen. 

Hieronder kan je zien wat de tarieven zijn voor het kopen van Britse aandelen bij de verschillende aanbieders:

BrokerKostenAanmelden
BUX-logo€0 + je ontvangt een gratis aandeel
DEGIRO-review-logo€4 + 0,05% voor Britse aandelen
eToro logo aandelen€0 voor Engelse aandelen. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
0,01% met £6 minimum
BinckBank logo€1 + 0,1% met €6 minimum

Waar kan je actief beleggen in Engelse aandelen?

Sommige mensen willen graag actief beleggen in CFD Engelse aandelen. Op die manier kan je perfect inspelen op de laatste koersontwikkelingen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een short positie te openen waarmee je ook bij een dalende koers een goed resultaat kunt neerzetten.

Een goede partij waar je actief kunt speculeren op Engelse CFD-aandelen, is Plus500. Met de onderstaande knop kan je gratis een demoaccount openen:

Let op de prijs van de Britse pond

Wanneer je Britse aandelen koopt, is het belangrijk om op de prijs van de Britse pond te letten. Dit is vooral belangrijk wanneer je belegt in een andere valuta, zoals bijvoorbeeld de euro. De wisselkoers van de pond kan je resultaat in euro’s dan beïnvloeden. Wanneer de waarde van een Engels aandeel stijgt, maar de waarde van een euro tegenover de pond daalt, dan kan je in euro’s als nog een negatief resultaat neerzetten.

Ook wanneer je zelf de pond gebruikt, is het belangrijk om met de wisselkoers rekening te houden. Wanneer de pond in waarde daalt, kunnen bedrijven die veel producten exporteren bijvoorbeeld makkelijker concurreren. Hierdoor kunnen aandelen van op export gerichte bedrijven in waarde stijgen.

Wanneer je gaat beleggen in Britse aandelen, is het daarom belangrijk om ook te letten op de wisselkoers van de pond. 

beleggen Engeland

De rol van vertrouwen

Wanneer je wilt beleggen in Engeland, dan is het belangrijk om te onderzoeken hoe het consumentenvertrouwen in de regio is. We kunnen dit goed illustreren met Brexit. Toen Engeland Europa verliet, nam het consumentenvertrouwen af. Hierdoor presteerden bedrijven die producten verkochten aan de interne markt minder goed. Het consumentenvertrouwen nam af, waardoor de bestedingen daalden.

Tegelijkertijd zorgde de daling van de Britse pond ervoor dat bedrijven die vooral internationaal producten verkochten juist betere resultaten neerzetten. Ze zijn in andere valuta’s dan relatief goedkoop waardoor bedrijven gericht op export dan juist beter presteren.

Het is daarom wanneer je belegt in Britse aandelen belangrijk om rekening te houden met al deze factoren. Bepaal welke bedrijven op het moment de beste concurrentiepositie hebben en koop daar aandelen van.

Tip: Bekijk hier de openingstijden van de Britse beurzen.

Hoe koop je Engelse aandelen: 5 simpele stappen

Investeren in Engelse aandelen hoeft niet moeilijk te zijn. In deze handleiding beschrijven we hoe je in enkele stappen je eerste Engelse aandeel kunt kopen.

Stap 1: een beleggingsaccount openen

Voordat je Engelse aandelen kunt kopen, moet je eerst een beleggingsaccount openen. Hiervoor moet je enkele basisgegevens achterlaten: denk hierbij bijvoorbeeld aan je naam, adres, geboortedatum en contactgegevens.

Ook moet je bij bijna iedere broker een kopie van je identificatie uploaden. Op die manier kan de broker je identiteit controleren en nagaan of je geen criminele bedoelingen hebt.

Wil je weten bij welke partij je het voordeligst Britse aandelen kunt kopen? Bekijk dan direct ons overzicht van de beste brokers:

Stap 2: Geld storten

Nadat je een account hebt geopend, moet je geld storten op je account. Het is bij de meeste brokers al mogelijk om met 100 euro te investeren in aandelen. Hierdoor kan je zelfs met een klein bedrag investeren in Engelse bedrijven.

Stap 3: een aandeel selecteren

Vervolgens moet je een aandeel selecteren. Het is belangrijk om te analyseren of het aandeel op dat moment koopwaardig is. Een koopwaardig aandeel, is een aandeel van een bedrijf dat het in de toekomst waarschijnlijk beter gaat doen. Op die manier kan je vermogen op de lange termijn immers groeien.

Het selecteren van een aandeel is binnen de software van een broker doorgaans eenvoudig. In de onderstaande afbeelding zie je hoe je bij eToro een aandeel kunt selecteren.

Brits aandeel selecteren

Stap 4: het aandeel kopen

Wanneer je een mooi, Brits aandeel hebt gekozen dan kan je hier een order op plaatsen. Eerst moet je bedenken voor welk bedrag je in het aandeel wilt investeren. Bij sommige brokers heb je de mogelijkheid om een hefboom toe te passen. Met een hefboom kan je een grotere positie innemen en leen je dus een deel van het geld bij de broker. Dit is voor de meeste beginnende beleggers niet aan te raden.

Nadat je een bedrag hebt ingevuld, kan je op open belegging drukken. Je koopt het aandeel dan direct tegen de huidige aandelenprijs. Je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van een limiet order. Met een limiet order selecteer je een prijs waartegen je het aandeel koopt.

Engelse aandelen kopen

Wat moet je weten over investeren in VK-aandelen?

Voordat je investeert in aandelen van het Verenigd Koninkrijk, is het belangrijk dat je begrijpt hoe aandelen precies werken. In dit deel van het artikel bespreken we alles wat je moet weten over beleggen in Engelse aandelen.

Wat zijn aandelen?

Een bedrijf kan besluiten om naar de beurs te gaan. Wanneer een bedrijf naar de beurs gaat, verkoopt het bedrijf kleine onderdelen aan wie ze maar wilt kopen. Deze onderdelen noemen we ook wel aandelen. Wanneer je een aandeel van een bedrijf uit Engeland koopt, dan word je dus direct mede-eigenaar van het bedrijf. Wel is je eigendomspercentage dan erg klein. Wanneer een bedrijf een miljoen aandelen uitgeeft en je koopt er één, dan ben je voor slechts één miljoenste eigenaar van het bedrijf.

De prijzen van aandelen wisselen van seconde tot seconde. Dit komt door de strijd tussen kopers en verkopers van aandelen. Het principe is eigenlijk erg simpel: wanneer meer mensen een aandeel willen hebben dan stijgt de prijs en wanneer minder mensen een aandeel willen hebben daalt de prijs.

Wil je meer weten over aandelen? Lees dan ons artikel wat zijn aandelen eens door!

Hoe kan je geld verdienen met aandelen?

Mensen kopen aandelen natuurlijk omdat ze er winst mee verwachten te maken. Er zijn eigenlijk twee manieren waarop je geld kunt verdienen met een investering in een Engels bedrijf.

De eerste manier is erg bekend: koerswinst. Wanneer meer mensen een aandeel willen hebben, dan stijgt de koers. Het is belangrijk om te onthouden dat de prijs van een aandeel niet altijd gelijk hoeft op te lopen met de waarde van een bedrijf. Soms kan een bedrijf bijvoorbeeld ook een hype zijn waardoor de prijs eigenlijk veel te hoog stijgt. We zeggen dan ook wel dat het aandeel overgewaardeerd is.

De tweede manier waarop je geld kunt verdienen met VK-aandelen is dividend. Bedrijven keren regelmatig een deel van de winst uit in de vorm van dividend. In veel landen moet je eerst belasting betalen over de dividenduitkering. Nadat deze belasting van je investering is afgetrokken, ontvang je het geld direct op je beleggingsrekening.

Investeren in Engeland

Hoe behaal je betere beleggingsresultaten?

Lang niet iedereen die investeert in Britse aandelen, bereikt ook goede resultaten. In dit deel van het artikel geven we je tips die je kunnen helpen bij het behalen van betere resultaten.

Tip 1: oefenen

De meeste beginnende beleggers duiken direct in het diepe. Wanneer je dit doet wanneer je niet kunt zwemmen, dan loopt het niet goed af. Het is dan ook niet vreemd dat 70 tot 80% van de startende beleggers geld verliest. Het is in de meeste gevallen slimmer om eerst uitgebreid te oefenen met het kopen en verkopen van aandelen.

Een goede manier waarop je kunt oefenen met het kopen en verkopen van aandelen, is door een gratis demo te openen bij een broker. Ben je benieuwd bij welke partijen je beleggen gratis kunt uitproberen? Klik dan direct op de knop en vergelijk de verschillende demoaccounts met elkaar:

Tip 2: begin klein

Nadat je geoefend hebt met een demo, zal je leren dat het anders voelt wanneer je met echt geld belegt. Het is daarom aan te raden om met een klein bedrag te beginnen met beleggen: bijvoorbeeld 100 of 200 euro. Wanneer je bij een goedkope broker handelt, dan kan je voor een paar tientjes enkele aandelen kopen. Op die manier kan je zelfs met een kleine investering toch Engelse aandelen in meerdere bedrijven opkopen.

Tip 3: analyseer aandelen

Het is belangrijk om bedrijven goed te analyseren. Wanneer je bijvoorbeeld 500 euro investeert in Unilever en je hoort in het nieuws dat ze werknemers gaan ontslaan, dan is de kans groot dat de koers van het aandeel daalt. Negatief nieuws kan de koers van een aandeel onder druk zetten. Dit betekent overigens niet direct dat het noodzakelijk is om je aandelen te verkopen.

Je kan bijvoorbeeld naar belangrijke fundamentele gegevens van een aandeel kijken. De price-to-earnings ratio laat zien hoe hoog het aandeel gewaardeerd is. Om deze verhouding te berekenen deel je de inkomsten per aandeel door de prijs van één aandeel. Wanneer de price-to-earnings ratio erg hoog is, dan zijn beleggers duidelijk erg hoopvol over de toekomst. Het bedrijf moet dan sterk groeien om in de toekomst deze verwachtingen waar te maken.

Je kan ook kijken naar de debt-to-Equity Ratio. Dit getal ligt tussen de 0 en de 1 waarbij een hoger nummer een sterkere correlatie laat zien tussen het eigen vermogen en de schuld. Dit hoeft overigens niet altijd slecht te zijn: kapitaalintensieve bedrijven zoals constructiebedrijven of vliegtuigmaatschappijen moeten bijvoorbeeld veel investeren. Het is daarom aan te raden om het aandeel te vergelijken met andere aandelen uit de sector.

Wil je weten wat de beste Britse aandelen zijn om te kopen? Dan is het aan te raden om fundamentele & technische analyses toe te passen. Op die manier kan je vaststellen of het slim is om een aandeel te kopen of niet.

Tip 4: spreid je risico’s

Ook binnen Engeland zetten de aandelen erg verschillende resultaten neer. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat Britse supermarkten het goed doen, maar dat luxemerken juist slechte resultaten neerzetten. Het is daarom slim om als belegger je kansen zoveel mogelijk te spreiden over de verschillende categorieën. Op die manier voorkom je dat je een groot deel van je vermogen verliest omdat één sector het slecht doet.

Tip 5: blijf eigenwijs

De succesvolle belegger blijft eigenwijs. Blijf vragen stellen en neem niet bij voorbaat aan dat je een briljante investeerder bent. Onderzoek de bedrijven waar je in belegt goed en houdt de economie van het Verenigd Koninkrijk in de gaten. Op die manier kan je de beste resultaten neerzetten.

Hoe selecteer je een goed trading platform voor Britse aandelen?

Wanneer je wilt investeren in Britse aandelen, dan is het belangrijk om een platform te selecteren van hoge kwaliteit. Het is daarom belangrijk om een broker te kiezen met een officiële licentie. In Nederland staan professionele brokers geregistreerd onder de AFM. Staat een broker niet onder toezicht? Dan kan je beter een andere partij selecteren.

Kijk daarnaast specifiek naar de transactiekosten die de broker rekent voor Engelse aandelen. Sommige brokers rekenen relatief gezien hogere kosten voor het kopen van aandelen uit Engeland. Controleer bovendien of de broker een provisie vraagt voor het omrekenen van een andere valuta naar de pond.

Wat is de Engelse aandelenindex?

De bekendste Engelse aandelenindex is de FTSE 100. De FTSE 100 bevat de honderd grootste ondernemingen die genoteerd staan aan de Engelse beurs. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Royal Dutch Shell en BP.

Wanneer je direct een goede risicospreiding wilt toepassen, kan je ervoor kiezen om te beleggen in een ETF op de index. Een ETF is een beleggingsproduct dat de koers van bijvoorbeeld een index probeert te volgen. Een goede broker waar je kunt beleggen in dit soort indexen is DEGIRO. Bij DEGIRO betaal je namelijk geen transactiekosten op indexfondsen uit de kernselectie. Met de onderstaande knop kan je direct een account openen bij deze partij:

Meer weten over Engelse aandelen?

Op Beleggen.info kan je veel specifieke informatie vinden over diverse Engelse aandelen. In deze categorie kan je direct meer lezen over de grootste ondernemingen:

Deliveroo aandelen kopen
Burberry aandelen kopen
BP aandelen kopen
Royal Bank of Scotland Group aandelen kopen
Unibet aandelen kopen
Tullow Oil plc aandelen kopen
Thomas Cook Group aandelen kopen
Kingfisher aandelen kopen
Novacyt aandelen kopen
Rolls-Royce aandelen kopen
EasyJet aandelen kopen
Vodafone aandelen kopen