Hoe kan je beleggen in de NASDAQ?

Wil je beleggen in de NASDAQ? De NASDAQ staat bekend als de technologie index van Amerika! Investeringen in de NASDAQ kunnen dan ook goed uitpakken. In dit artikel bekijken we hoe & waar je het beste NASDAQ aandelen kunt kopen.

Hoe kan je beleggen in de NASDAQ index?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beleggen in de NASDAQ.

Beleggen in de NASDAQ met een ETF

Je kunt voor kiezen om direct in de NASDAQ index te beleggen. Dit doe je meestal via de NASDAQ Composite-index. Deze index bevat de 100 grootste bedrijven genoteerd aan de NASDAQ.

De NASDAQ index is erg populair onder beleggers. Dit komt doordat de technologiebedrijven die bij de NASDAQ beurs horen, over het algemeen goede winstcijfers hebben. Bovendien ben je niet afhankelijk van één bedrijf als je in de NASDAQ index investeert. Doen de bedrijven op de beurs het over het algemeen goed, dan behaal je goede resultaten.

Je kunt direct in de NASDAQ investeren met behulp van een ETF. Een ETF is een indexfonds dat de index zo precies mogelijk probeert te volgen. Wanneer je periodiek een bedrag investeert in een ETF op de NASDAQ kan je profiteren van de koersontwikkelingen op de lange termijn. In het onderstaande overzicht die je direct bij welke brokers je in NASDAQ ETF’s kunt handelen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Je kunt investeren in de NASDAQ door één van de volgende NASDAQ ETF’s te kopen:

 • iShares NASDA 100 UCITS met 0,33% beheerkosten
 • Investco EQQQ NASDAQ-100 UCITS met 0,3% beheerkosten

Actief speculeren op het koersverloop van de NASDAQ

Je kunt ervoor kiezen om actief te speculeren op het koersverloop van de NASDAQ: dit heet ook wel daytraden. Je kunt dit doen door te handelen in een derivaat op de beroemde index. Met een derivaat kan je onder andere:

 • Speculeren op stijgende en dalende koersen van de NASDAQ
 • Met een hefboom een groter bedrag inzetten

Houd er rekening mee dat actief speculeren op de NASDAQ risicovoller is. Gebruik de onderstaande knop om actieve speculatie gratis met een demo te proberen:

Hoe kan je NASDAQ aandelen kopen?

Je kunt er ook voor kiezen om zelf in enkele aandelen te beleggen die genoteerd staan op de NASDAQ. Het is dan belangrijk om voldoende onderzoek te doen, aangezien de beurskoersen van aandelen snel kunnen stijgen en dalen.

Je kunt bij het selecteren van NASDAQ aandelen op de volgende factoren letten:

 • Tegen hoe veel keer de winst handelt het aandeel?
 • Heeft het bedrijf een goed plan voor de toekomst?
 • Heeft het bedrijf last van concurrenten?
 • Hoe is het economische klimaat?

Ben je benieuwd wat een goede broker is om te investeren in NASDAQ aandelen? Klik dan hier om de beste aandelen brokers met elkaar te vergelijken.

Wat zijn de voordelen van beleggen in de NASDAQ?

 • Risicospreiding: wanneer je in de NASDAQ investeert, pas je meer risicospreiding toe dan wanneer je losse aandelen koopt.
 • Kosten: beleggen in een index is relatief voordelig. Je betaalt lage, jaarlijkse beheerkosten over je beleggingen.
 • Innovatie: bedrijven binnen de NASDAQ zijn bovengemiddeld innovatief. Hierdoor kan je op de lange termijn een hoger rendement behalen.
 • Zonder moeite: je kunt zonder moeite regelmatig investeren. Het enige wat je hoeft te doen is maandelijks een geldbedrag te storten.

Wat zijn de nadelen van beleggen in de NASDAQ?

 • Beperkte spreiding: je belegt met de NASDAQ niet in alle sectoren, waardoor de spreiding niet perfect is.
 • Controle: je hebt wanneer je in de NASDAQ investeert geen controle over je individuele beleggingen.
 • Dollar: de wisselkoers van de dollar tegenover de euro heeft een grote impact op je uiteindelijke resultaat.

Hoe koop je een NASDAQ ETF?

Heb je nog nooit een investering op de NASDAQ uitgevoerd? Dan helpen we je met deze minihandleiding graag op weg.

Het is belangrijk dat je al een account bij een broker hebt geopend. Ook moet je voldoende geld storten op je account om minimaal één NASDAQ ETF te kopen. In deze korte instructie laten we zien hoe je een NASDAQ ETF kunt kopen met DEGIRO.

In de zoekbalk kan je NASDAQ invullen. Selecteer vervolgens de NASDAQ ETF die je wilt kopen en klik op de groene K knop.

NASDAQ kopen

In het orderscherm kan je vervolgens de belangrijkste gegevens invullen. Denk hierbij aan het bedrag dat je wilt investeren en het type order dat je wilt gebruiken. Met een marketorder koop je de NASDAQ ETF direct tegen de beschikbare prijs en met een limietorder geef je een specifieke prijs op waartegen je de ETF wilt kopen.

Beleggen in NASDAQ

Wat is de NASDAQ beurs?

De afkorting NASDAQ staat voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Dit is een hele mond vol en daarom spreekt eigenlijk iedereen over de NASDAQ of US Tech 100.

De NASDAQ is een Amerikaanse effectenbeurs en staat vooral bekend om de technologieaandelen. De beurs bestaat sinds 1967 en heeft lagere toelatingseisen dan veel andere Amerikaanse effectenbeurzen. Hierdoor zie je dat vooral veel nieuwe bedrijven hun beursgang op de NASDAQ doen.

Op de NASDAQ worden voornamelijk technologische aandelen verhandeld. Toch wordt het aanbod steeds uitgebreider: zo vind je binnen de NASDAQ ook veel bedrijven die actief zijn in biotechnologie.

Wat is de NASDAQ index?

De NASDAQ index is een index die gebaseerd is op de NASDAQ beurs. Het is het doel van de index om het koersverloop van de NASDAQ zo goed mogelijk te volgen.

De NASDAQ-100 index is het meest bekend. Deze index bevat alleen de grootste 100 fondsen die genoteerd staan op de index. Door gebruik te maken van ETF’s kan je zelf beleggen in deze index.

Binnen de NASDAQ Composite index zijn geen financiële aandelen terug te vinden. De financiële aandelen zijn opgenomen in een losse index, namelijk de Nasdaq Financial-100.

Koersontwikkeling van de NASDAQ

De waarde van de NASDAQ is in het verleden meer dan 80% ingestort: dit gebeurde na de terroristische aanslag op het World Trade Center en het knappen van de internetzeepbel. Ook de kredietcrisis zorgde voor een forse daling van de koers van de NASDAQ.

Ondanks deze forse dalingen uit het verleden, heeft de NASDAQ een forse stijging laten zien op de lange termijn. In 1995 bedroeg de waarde van de index ongeveer $ 450 terwijl deze aan het einde van 2021 op meer dan $ 16.000 stond! Wanneer je regelmatig had geïnvesteerd, dan had de NASDAQ je een mooi rendement opgeleverd.

Wil je berekenen hoeveel vermogen je zelf kunt opbouwen door regelmatig te investeren? Probeer dan deze tool uit!

In welke aandelen kan je beleggen op de NASDAQ beurs?

Je vraagt je misschien af welke aandelen er in de NASDAQ zitten.  Bekende ondernemingen die genoteerd staan binnen de NASDAQ zijn:

Wanneer je een aandeel van Netflix koopt en dit bedrijf winst maakt, dan profiteer je hier als aandeelhouder van. En is jouw aandeel na enkele weken, maanden of jaren veel meer waard geworden? Dan kun je ervoor kiezen het aandeel met winst te verkopen.

Wat is de actuele koers van de NASDAQ?

Ben je benieuwd hoe de koers van de NASDAQ zich ontwikkeld? In de onderstaande grafiek zie je voor welke prijs je direct een CFD op de NASDAQ kunt kopen of verkopen.

Beperkte spreiding binnen de index

Veel mensen geloven dat ze met een investering in de NASDAQ erg gespreid te beleggen. Voor de meeste mensen is het zeker zo dat een belegging in de NASDAQ stabieler is dan het willekeurig opkopen van aandelen. Toch is het belangrijk om de inhoud van het instrument waarin je in de NASDAQ belegt goed te onderzoeken.

Binnen de NASDAQ 100 zie je bijvoorbeeld dat de drie grootste aandelen een groot deel van de index uitmaken. Apple, Amazon en Microsoft bepalen ruim 30 procent van de waarde van de index. Wanneer je Facebook, Aphabet en Tesla aan het rijtje toevoegt dan heb je al de helft van de index. Je risicospreiding valt in veel gevallen dan ook tegen wanneer je in de NASDAQ investeert. Wanneer deze aandelen niet goed presteren, zal het rendement op je belegging bijna zeker tegenvallen.

Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken welke aandelen in een index zitten. Bepaal het gewicht van de losse aandelen: op die manier kan je bepalen of de index je helpt bij het behalen van een goede risicospreiding. Als bepaalde aandelen een dominante positie aanhouden, is het belangrijk om die bedrijven te onderzoeken.

Is het verstandig om te investeren in de NASDAQ?

Of het verstandig is om in de NASDAQ te investeren, is natuurlijk altijd een persoonlijke afweging. Zelf zie ik de NASDAQ als de index van de toekomst. De bedrijven die het vandaag het beste doen (denk aan Apple, Amazon) zijn allemaal technologiebedrijven. Binnen de NASDAQ vind je veel andere, innovatieve bedrijven terug die met nieuwe technieken spelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 3D printen of elektrisch rijden.

Wel heb je veel geduld nodig. Je ziet bij innovatie bedrijven dat de koersen vaak sterker bewegen, zowel omlaag als omhoog. Een groot deel van de bedrijven in de NASDAQ zullen het waarschijnlijk niet redden, maar deze verliezen kunnen worden gecompenseerd door de enorme winsten van de paar successen.

Door te investeren in de NASDAQ op de lange termijn, kan je profiteren van deze nieuwe technieken. Natuurlijk kan je wanneer je net dat ene succesvolle bedrijf weet te vinden een nog veel hoger rendement behalen. De kans hierop is echter klein en door te investeren in een index vergroot je je kansen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *