Hoe kan je veilig in de Bitcoin beleggen?

Het is een bekend feit dat Bitcoins gehackt kunnen worden. Ook bestaat er een grote kans dat de koers van de cryptomunt plotseling flink daalt. Je kunt op die manier veel geld verliezen. In dit artikel bespreken we hoe je het beste met deze gevaren kunt omgaan.

Stappenplan voor het veilig beleggen in Bitcoins

  • Stap 1: zorg ervoor dat je een account opent bij een betrouwbare exchange
  • Stap 2: beveilig je account goed met een wachtwoord en 2FA
  • Stap 3: verplaats je Bitcoins naar een ‘koude wallet’
  • Stap 4: investeer niet in één keer al je geld in Bitcoins

Ben je op zoek naar een veilige partij om te beleggen in Bitcoins? Open dan een account bij het Nederlandse Bitvavo! Klik hier om direct een account te openen en betaal geen transactiekosten over de eerste € 1000 aan Bitcoins die je verhandeld.

Maak gebruik van een betrouwbare partij

Er zijn veel oplichters actief in de cryptowereld. Veel naïeve beleggers worden gelokt met beloftes van gouden bergen. Let daarom op; ook wanneer je in Bitcoins en andere crypto’s investeert zijn er geen garanties.

Onderzoek daarom goed of de partij waar je zaken meedoet betrouwbaar is. Je kunt bijvoorbeeld de registraties van de broker nagaan. Op die manier weet je zeker dat de Bitcoins die je koopt ook echt worden bijgeschreven op je account.

Een betrouwbare Nederlandse partij waar je bitcoins en andere crypto’s zonder problemen kunt kopen is Bitvavo. Klik hier voor meer informatie over deze broker.

Beveilig je account

Het is aan te raden om je account waarmee je Bitcoins koopt goed te beveiligen. Kies een moeilijk wachtwoord en maakt gebruik van 2FA beveiliging.

Met 2FA voeg je een extra beveiligingslaag toe: je kunt dan alleen inloggen nadat je een bevestigingscode via je mobiel invoert. Je kunt 2FA of Twee-Factor Authenticatie eenvoudig inschakelen binnen je Bitvavo account onder instellingen.

2FA

Ook moet je oppassen met mails die afkomstig zijn van je crypto broker. Hackers doen soms aan phishing: ze proberen je gegevens dat buit te maken zodat ze je account kunnen hacken. Bij Bitvavo kan je een Anti-Phisingcode instellen: alleen wanneer deze code wordt toegevoegd aan een mail weet je zeker dat deze afkomstig is van Bitvavo.

anti phising code Bitvavo

Spreid je beleggingen

Wanneer je met grote bedragen belegt, kan het slim zijn om meerdere brokers te gebruiken. Wanneer één exchange wegvalt, kan je dan snel gebruikmaken van een andere exchange. Ben je op zoek naar een tweede exchange? Dan is Binance aan te raden: bij deze internationale exchange beleg je in honderden crypto’s. Klik hier om een account te openen bij deze betrouwbare partij.

Net zoals bij beleggingen in aandelen, is het bovendien aan te raden om te investeren in verschillende soorten crypto’s. Op die manier voorkom je dat je je volledige investering verliest wanneer de Bitcoin toch plotseling faalt. Onderzoek daarom goed in welke cryptocurrencies je kunt investeren en spreid je kansen.

Bitcoin beleggingen spreiden

Ook is het aan te raden om je beleggingen in Bitcoins te spreiden over tijd. Op die manier voorkom je dat je net met je volledige bedrag instapt op de top van de markt. Door op verschillende momenten te investeren pas je dollar cost averaging toe en behaal je een gemiddeld rendement op de Bitcoin markt. Dat is wel zo veilig!

Gebruik een offline wallet

Het kan bovendien verstandig zijn om een deel van je Bitcoins te verplaatsen naar een offline wallet. Een offline wallet noemen we ook wel een cold wallet en is niet verbonden met het internet. Op die manier voorkom je dat hackers makkelijk toegang kunnen krijgen tot je Bitcoins.

Het is wel belangrijk om je toegangssleutels goed te onthouden. Wanneer je deze verliest, kan je nooit meer bij je Bitcoins. Je zult niet de eerste belegger zijn die een fortuin aan Bitcoins verliest.

Je kunt Bitcoins eenvoudig verzenden vanaf je Bitvavo account naar een (offline) wallet. Houd er wel rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan het verzenden van Bitcoins naar een nieuw walletadres: dit komt doordat miners betaald moeten worden. Het is daarom aan te raden om alleen grotere hoeveelheden Bitcoins te verzenden.

Pas op voor scams

Er bestaan veel scams wanneer het aankomt op Bitcoins en andere crypto’s. Wanneer je veilig wilt beleggen, is het belangrijk dat je deze leert te herkennen.

Zo zijn er veel ICO’s of Initial Coin Offerings waarbij nieuwe munten zonder enige waarde tegen een hoog bedrag worden verkocht. Doordat de Bitcoin een grote hype is, zie je dat veel mensen alsnog besluiten om zich in te schrijven. Wanneer er echter geen waarde achter de cryptomunt zit, zie je al snel dat de waarde flink kan dalen.

Pas ook op voor pump and dump schemes. Bij een pump and dump scheme koopt een kleine groep een bepaalde cryptomunt massaal op. De koers kan dan flink stijgen waarna nog meer mensen besluiten om de munt te kopen. Wanneer de koers voldoende is toegenomen, verkopen de starters van het schema de munt waarna de koers instort. Lees hier meer over pump and dump schemes.

Bitcoins scams zijn er voldoende: wees je daarom wanneer je gaat beleggen in de Bitcoin bewust van de gevaren en beveilig je investering!

Bitcoin veiligheid & privacy

Bitcoins hebben het imago om privé te zijn: transacties zouden moeilijk te traceren zijn. Op een bepaald niveau klopt dit, maar je bent niet helemaal anoniem. Afhankelijk van wat je met de Bitcoins doet, kan je veiligheid dus in gevaar komen.

Bitcoin transacties zijn namelijk verbonden met een hash code, een unieke identificatiecode. Wanneer partijen weten welke hash code aan jou verbonden is, kunnen ze ook je transacties volgen. Hiervoor is overigens wel een supercomputer nodig die alle transacties kan downloaden. Wil je echt volledig anoniem transacties versturen? Gebruik dan één van de anonieme cryptomunten die besproken wordt in dit artikel.

Conclusie: hoe veilig is de Bitcoin nu echt?

De Bitcoin als betaalmiddel is veilig: door het hoge niveau van cryptografie en het valideren van transacties door miners kan data niet zomaar worden aangepast. Bovendien zijn alle transacties openbaar, waardoor het erg lastig is om vals te spelen binnen het systeem.

Dit neemt niet weg dat er genoeg risico’s zijn wanneer je gaat beleggen in de Bitcoin. Hackers liggen altijd op de loer en de koers van de Bitcoin kan flink dalen. Bovendien moet je altijd op je wachtwoord letten: wanneer je de inloggegevens van je account vergeet, kan niemand je helpen.

Het is zeker mogelijk om veilig(er) te beleggen in de Bitcoin. Het is echter wel belangrijk om voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen. Net zoals bij je bankrekening, is het ook belangrijk om de veiligheid van je Bitcoin rekening te waarborgen. Vergeet bovendien niet dat de Bitcoin enorm volatiel is en dat je plotseling een flink bedrag kunt verliezen met een mislukte belegging.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *