Wat zijn ICO’s – alles wat je moet weten

Het zal je niet ontgaan zijn, het is op dit moment ontzettend populair om te beleggen in cryptovaluta. Veel projecten hebben dan ook gelijk een hoge mate van groei meegemaakt over de afgelopen maanden. De meeste mensen die ervoor kiezen om te investeren in crypto valuta doen dit doen door middel van het aanschaffen van tokens via een reguliere beurs. Echter is er een alternatieve optie om digitale cryptocurrencies mee aan te schaffen: je kunt er namelijk ook voor kiezen om te beleggen in de zogeheten ICO’s.

Ben je benieuwd wat een ICO inhoudt en waarom beleggen in ICO’s mogelijk voordelen met zich meebrengt? Neem dit artikel dan zeker even door, we hebben de belangrijkste informatie namelijk voor je op een rijtje gezet.

Wil je zelf cryptocurrencies kopen?

Wil je zelf investeren in een nieuwe cryptocurrency? Dan kan je het beste een account aanmaken bij Bitvavo. Bitvavo is een betrouwbare Nederlandse partij waar je tegen lage tarieven crypto’s kunt kopen. Over de eerste €1000 betaal je zelfs helemaal geen transactiekosten. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij Bitvavo:

Wat is een ICO? – betekenis van de term

Laten we als eerste eens kijken naar wat een ICO eigenlijk inhoudt. Een initial coin offering (ICO) is in veel opzichten hetzelfde als de beursgang van een aandeel, alleen gaat een ICO speciaal over de cryptocurrencies.

Een bedrijf dat geld wil inzamelen om een nieuwe digitale valuta op te zetten gebruikt een ICO als een manier om geld in te zamelen. Geïnteresseerde investeerders kunnen zich inkopen in het aanbod en ontvangen een nieuw cryptocurrency token dat door het bedrijf wordt uitgegeven. Dit token kan van belang zijn voor het gebruik van het product of de dienst die het bedrijf aanbiedt, maar het kan ook gewoon om een munt gaan die gebruikt wordt als een investering. We kennen twee verschillende soorten ICO’s:

  • De private initial coin offerings – Bij private initial coin offerings kan slechts een beperkt aantal investeerders deelnemen aan het proces. Over het algemeen kunnen alleen geaccrediteerde investeerders (financiële instellingen en vermogende particulieren) deelnemen aan particuliere ICO’s. Ook kan een bedrijf kan ervoor kiezen een minimuminvesteringsbedrag vast te stellen. Dit zijn niet de ICO’s waar je dus als normale belegger in investeert.
  • De public initial coin offerings – De public initial coin offerings zijn een vorm van crowdfunding die zich richt op het grote publiek. De openbare aanbieding is een gedemocratiseerde vorm van investeren omdat bijna iedereen een investeerder kan worden. Als gevolg bezorgdheid over de regelgeving zijn de particuliere ICO’s wel wat veiliger dan de bovenstaande soort ICO projecten.

Hoe werkt een ICO precies?

Wanneer een cryptocurrency start-up geld wil inzamelen via een ICO wordt er meestal een whitepaper gemaakt. Dit is in feite niets meer dan een soort programma of pamflet waarin wordt beschreven waar het project over gaat, wat het project zal doen als het allemaal lukt, hoeveel geld er nodig is, hoeveel van de virtuele tokens de oprichters zullen houden, welk type geld zal worden geaccepteerd en hoe lang de ICO verkoop zal duren. Tijdens de ICO-campagne kunnen mensen die interesse hebben munten kopen. Dit doen ze met behulp van normale valuta zoals euro’s of met digitale valuta zoals de Bitcoin. Deze munten worden door de kopers tokens genoemd en zijn vergelijkbaar met aandelen van een bedrijf die tijdens een beursgang aan investeerders worden verkocht.

Als het opgehaalde geld niet voldoet aan de door het bedrijf vereiste minimummiddelen, kan het geld worden teruggegeven aan de mensen die besloten hebben om te investeren in het bedrijf. Als aan de financieringsvereisten wordt voldaan binnen het gespecificeerde tijdsbestek, wordt het opgehaalde geld gebruikt om de doelstellingen van het project na te streven. Dit betekent natuurlijk niet dat iedere ICO ook echt rendabel is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je hebt besloten om een bepaald project te ondersteunen wat achteraf niet echt goed bleek te zijn. Dit kan ervoor zorgen dat de koers van de tokens zo veel daalt dat je jouw investering bijna kwijt bent.

ICO beleggen

Initial Coin Offering (ICO) vs. Initial Public Offering (IPO)

We hebben het er al even kort over gehad, maar het is handig om toch nog even kort in te gaan op het verschil tussen een Initial Public Offering (IPO) en een initial Coin Offering (ICO) Voor normale bedrijven zijn er verschillende manieren om geld op te halen voor het opzetten van een bepaald project. Eén bedrijf kan klein beginnen en groeien naarmate de winst het toelaat, waarbij het alleen de eigenaars van het bedrijf iets verschuldigd blijft. Dit betekent alleen wel dat het erg lang duurt voordat ze over genoeg geld beschikken.

Als alternatief kunnen bedrijven kiezen om zich te wenden tot externe investeerders. Het nadeel hiervan is alleen dat ze deels afstand doen van hun eigen  eigendomsbelang. Door de verkoop van aandelen komt het eigendom namelijk ook bij de beleggers zelf te liggen. Een andere methode is een beursgang. Hierbij wordt geld verdiend door losse aandelen te verkopen. Dit noemen we ook wel een IPO.

ICO kenmerken

Daar waar de IPO projecten enkel en alleen bedoeld zijn voor het aantrekken van beleggers, kunnen ICO’s ook gekozen worden door supporters die graag willen investeren in een nieuw project. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die een toekomst zien in de cryptocurrencies en die hier graag aan willen bijdragen. De ICO’s worden ook wel eens “crowdsales” genoemd.

ICO’s vertonen ook minstens twee belangrijke structurele verschillen met een IPO. Ten eerste zijn ICO’s grotendeels ongereguleerd. Dit betekent dat overheidsorganisaties zoals de Securities and Exchange Commission (SEC) er geen toezicht op houden. Dit kan risico’s met zich meebrengen, al is het over het algemeen veilig om te beleggen in een ICO. Ten tweede zijn ICO’s door hun decentralisatie en gebrek aan regulering veel vrijer in termen van structuur dan de IPO’s. Hier laten we je hieronder wat meer over zien.

De voordelen van beleggen in een ICO

Nu je wat meer weet over wat een ICO is en in welk opzichte de ICO verschilt van de IPO is het tijd om te kijken naar de belangrijkste voordelen van het beleggen in een ICO. Er zijn namelijk een aantal redenen die ervoor hebben gezorgd dat de ICO een populaire keuze is voor beleggers. Om het wat makkelijker te maken hebben we de belangrijkste voordelen onder elkaar gezet:

Je kunt ook met een klein vermogen beleggen in ICO

In tegenstelling tot de lancering van een nieuw aandeel hoeft een ICO niet te voldoen aan de Securities Exchange Act. Dit brengt als voordeel met zich mee dat je geen enorm vermogen hoeft te hebben om mee tee kunnen doen aan de ICO. Bij een ICO kan je op een eenvoudige manier beleggen, dit doe je vaak volledig anoniem. Nu je niet aan de drempelwaarde hoeft te doen voor een normale lancering van aandelen kan je ook met een lager vermogen investeren in cryptocurrencies. Dit is een van de grootste voordelen van de ICO vergeleken met het beleggen in bijvoorbeeld aandelen die voor het eerste op de markt worden gebracht.

De ICO’s kennen geen regionale grenzen

Een ICO biedt wereldwijde investeerders de kans om in nieuwe munten te investeren. Dit is dan ook gelijk het tweede voordeel van het beleggen in ICO. Doordat de ICO niet beperkt is tot een aantal landen is het bijvoorbeeld als Nederlander mogelijk om te investeren in een project uit Duitsland. Bij normale aandelen gaat dit een stuk lastiger, hier moet je namelijk voldoen aan bepaalde eisen omtrent de nationaliteit als je mee wilt doen. Overboekingen van digitale valuta naar ICO’s zijn in veel gevallen vanuit ieder land te maken.

De ICO’s worden op talloze manieren aangeboden

ICO’s kunnen op verschillende manieren vorm worden gegeven. In sommige gevallen stelt een bedrijf een specifiek doel of limiet voor zijn financiering. Dit houdt in dat elk token die in de ICO wordt verkocht een vooraf vastgestelde prijs heeft en dat de totale tokenvoorraad vast staat. In andere gevallen is er een vaststaand aanbod van ICO-tokens, maar een dynamisch financieringsdoel. Dit houdt in dat de verdeling van tokens aan investeerders afhankelijk zal zijn van de ontvangen fondsen.

Hoe meer mensen er van plan zijn om tokens te kopen, hoe hoger de prijs zal zijn. Deze verschillende manieren maken het mogelijk om als belegger te kiezen voor de manier die aansluit bij wat je zelf prettig vindt voor bij het beleggen. De soort ICO die je kiest kan je zo beter aan laten sluiten bij jouw mate van risicotolerantie.

Je kunt je ICO tokens altijd verkopen als je dit wilt

Daar komt ook nog eens bij dat het met een ICO mogelijk is om jouw investering eenvoudig en snel te verkopen als je dit graag wilt. Bij de verkoop van een token in een ICO is iedere token voorzien van een bepaalde soort waarde. Deze waarde is dan ook de prijs die je krijgt wanneer je besluit om de token te verkopen. Dit maakt het echt anders dan het verkopen van een IPO.

Bij IPO’s kan het in sommige gevallen tien jaar duren voordat investeringen te verkopen zijn. In vergelijking daarmee kunnen tokens binnen enkele minuten worden verkocht. Dit zorgt er dus voor dat je op een veel flexibelere manier aan het werk kunt gaan bij het beleggen. Vind je het wel mooi geweest en heb je een aardig rendement geboekt dan kan je jouw tokens eenvoudig weer verkopen.

De ICO’s zijn niet verbonden aan een locatie

Omdat de ICO’s overal ter wereld plaats kunnen vinden is het niet zo dat je vastzit aan een bepaalde locatie. Dit is niet per se een voordeel voor beleggers, maar wel voor de ICO’s in het algemeen. Beleggers kunnen fondsen werven via ICO’s van waar ze zich ook bevinden en van wie ze maar willen. Dit vernietigt de toetredingsdrempels die ooit succes beperkten tot specifieke geografische gebieden. Een van de meest succesvolle ICO’s aller tijden, Ethereum, heeft bijvoorbeeld geen fysieke locatie. Geen hoofdkwartier, geen lokale server maar een project wat overal op de wereld gebruikt kan worden.

Met een ICO heb je geen tussenpersoon meer nodig

Er zijn geen tussenpersonen meer tussen kopers en verkopers van munten. Zodra een cryptocurrency is gecreëerd en gelanceerd, kan deze onmiddellijk worden verkocht op de cryptomarkt. Het voordeel hiervan is dat het mogelijk is om sneller te investeren dan normaal. Bij de IPO’s kan het proces van aandelen kopen vrij lastig zijn en erg veel tijd in beslag nemen. In vergelijking daarmee is het kopen in een ICO net zo eenvoudig als het kopen van reguliere cryptocurrencies. Hierdoor is het ook voor de beginnende beleggers vrij eenvoudig om ook te beleggen in deze projecten. Wel is het zo dat het lastig kan zijn om deel te nemen aan een iets minder bekende ICO, echter kom je er vaak vanzelf wel achter hoe het precies werkt.

Risico’s van beleggen in ICO’s

Hoewel er veel voordelen zitten aan het beleggen in ICO’s is het niet zo dat deze vorm van beleggen zonder enig risico is. Veel investeerders kopen in ICO’s in de hoop op een enorm rendement op hun investeringen. Hoewel er veel ICO’s inderdaad enorme rendementen hebben opgeleverd is dit niet voor alle projecten zo.

Heb je fout gegokt dan is de kans groot dat je investering vrij snel bijna niets meer waard zal zijn. Omdat de markt van de ICO’s grotendeels ongereguleerd is loop je ook nog eens het risico dat je te maken krijgt met oplichters. Doordat deze projecten niet gereguleerd worden door financiële autoriteiten zoals de SEC, is het mogelijk dat je te maken krijgt met fraude.

Daar komt bij dat het de vraag is of overheden wel de handel in ICO’s toe zullen staan in de toekomst. De razendsnelle opkomst van ICO’s in 2017 leidde in dat jaar tot grote kritiek van enkele bekende gouvernementele en niet-gouvernementele entiteiten. De People’s Bank of China heeft bijvoorbeeld besloten om een verbod in te stellen voor de handel in ICO’s. Zij stelden dat de ICO’s contraproductief voor de economische en financiële stabiliteit van het land waren. Dit heeft ervoor gezorgd dat het voor de inwoners bijna onmogelijk is geworden om hier nog in te beleggen.

Wil je graag veilig beleggen in een ICO dan is het handig om rekening te houden met de onderstaande zaken:

Lees altijd de whitepaper goed door en kijk of alles duidelijk is gedefinieerd – Door alles goed door te lezen ben je in staat om een duidelijk beeld te krijgen over het project waarin je van plan bent om te gaan beleggen. Bekijk dus of er in de whitepaper wordt gezegd wat ze willen bereiken en wat het doel is. Als iets erg onduidelijk is dan is de kans groot dat het team niet altijd de beste bedoelingen heeft.

wat is een ico

Doe onderzoek naar de ontwikkelaars en kijk of ze wel betrouwbaar zijn

Onderzoek het team achter het project wat je op het oog hebt. Indien een team niet betrouwbaar is dan is er vaak wel slechte informatie over hen te vinden. Kijk even of de mensen op de website van het project wel echte mensen zijn of dat er gebruik wordt gemaakt van nepfoto’s. Als je iets niet helemaal vertrouwd dan raden wij je aan om te kiezen voor een ander project.

Kijk naar wettelijke voorwaarden die voor de ICO zijn vastgesteld

De wettelijke voorwaarden zijn ook erg belangrijk wanneer je gaat beleggen. Hoewel er maar beperkt iets geregeld is over de verkoop van de ICO-tokens is het wel mogelijk om meer inzicht te krijgen in de voorwaarden die van toepassing zijn voor de verkoop. Bekijk bijvoorbeeld welke rechten je hebt als belegger indien er iets fout gaat tijdens de ICO-campagne.

Zorg ervoor dat ICO opbrengst wordt opgeslagen in een Escrow portemonnee

Dit is een portemonnee die meerdere sleutels nodig heeft om toegang te krijgen. Dit is een nuttige bescherming tegen projecten die het op je geld gezien hebben, vooral wanneer een neutrale derde partij houder is van een van de sleutels. Kijk dus zeker even naar de Escrow ondersteuning als je van plan bent om te investeren in een ICO.

Conclusie – veel voordelen maar weet wat je doet

Door de informatie uit dit artikel heb je als het goed is een beter beeld gekregen over de voordelen die je kunt ondervinden bij het beleggen in een ICO-project. Door de hoge rendementen en door de vele keuzemogelijkheden is het nog geen verkeerd idee om eens te beleggen in een ICO.

Belangrijk is wel echt dat je je bewust bent van de risico’s. Doordat het gaat om relatief onbekende projecten is het niet zo dat je jouw investering altijd terug kunt verdienen. Alleen door voldoende onderzoek te doen en door echt te weten wat je aan het doen bent ben je in staat om een weloverwogen keuze te maken voor jouw investeringen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *