Chinese aandelen kopen: hoe kan je beleggen in China?

Wil je beleggen in China? Ontdek op deze pagina direct hoe & waar je Chinese aandelen kunt kopen! Ik bespreek bovendien uitgebreid wat de grootste kansen en risico's zijn voor investeringen in China.

Waar kan je Chinese aandelen het goedkoopst kopen?

Ben je benieuwd waar je Chinese aandelen kunt kopen? In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je in Chinese aandelen kunt investeren:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe kan je beleggen in China?

Manier 1: beleggen in Amerikaanse bedrijven

Wanneer je wilt profiteren van de economische groei in China, hoef je niet per definitie te investeren in Chinese bedrijven. Je kunt er ook voor kiezen om te beleggen in Amerikaanse bedrijven waarvan een groot deel van de winst afkomstig is uit China. Voorbeelden van Amerikaanse bedrijven die veel van hun producten afzetten in China zijn Yum, Starbucks, Apple en Nike.

Manier 2: beleggen in Chinese aandelen

Wanneer je het niet erg vindt om wat meer risico te nemen, kan je ook direct investeren in Chinese aandelen. Je kunt hiervoor kiezen uit verschillende opties:

  • Amerikaanse beurs: de grootste Chinese ondernemingen staan direct genoteerd op de Amerikaanse beurs.
  • Beurs Hong Kong: je kunt er ook voor kiezen om in Chinese bedrijven te beleggen op de beurs van Hong Kong.

Manier 3: beleggen in een China ETF

De Chinese markt is onvoorspelbaar: het kan daarom interessant zijn om in China te beleggen door gebruik te maken van een ETF. Een ETF of exchange traded fund volgt een index tegen relatief lage kosten. Met een ETF pas je direct een goede spreiding toe en beleg je in tientallen of soms honderden verschillende bedrijven.

Enkele voorbeelden van China ETF's waarin je kunt beleggen zijn:

  • MSCI China door middel van de Xtrackers MSCI China Index
  • CSI China met Xtrackers CSI 300 Swap: een EFT met forse spreiding
  • Ishares China EFT: kent helaas wat hogere kosten en daardoor minder interessant

Wil je in meer details lezen hoe beleggen in ETF's werkt? Lees dan dit artikel!

Waarom kan beleggen in China interessant zijn?

Enorme groei

Beleggen in China kan erg interessant zijn vanwege de enorme groei. In de westerse wereld is de grootste groeispurt al gedaan en remt de jaarlijkse groei juist af. In een opkomend land als China zie je dat er nog steeds veel ruimte voor groei is. Sinds 1978 is de economie van China bijvoorbeeld elk jaar 10 procent gestegen. Overigens neemt deze groei procentueel wel af.

In de toekomst zal China naar verwachting de grootste economie blijven van de wereld. Beleggen in China heeft dan ook veel potentie!

Grootste economie wereld

Groeiende middenklasse & urbanisatie

Met een totale populatie van meer dan een miljard is er in China dan ook een erg grote afzetmarkt. De middenklasse in het land groeit waardoor bedrijven aan steeds meer mensen producten en diensten kunnen leveren. Steeds meer mensen verhuizen naar de steden, waardoor er meer infrastructuur gebouwd moet worden. Dit alles zorgt voor een enorme (toekomstige) economische groei binnen het bedrijf. Hierdoor is er nog veel ruimte voor (nieuwe) bedrijven waardoor de winstmarges flink kunnen blijven groeien.

beleggen China

Wat zijn de risico’s van beleggen in China?

Te hoge productiecapaciteit

De productiecapaciteit van veel ondernemingen wordt enorm vergroot vanwege de enorme groei. Op een gegeven moment bestaat er echter een risico op overcapaciteit. Dit kan gebeuren wanneer de uiteindelijke groei tegenvalt. Er kunnen dan plotseling te veel auto’s en staal worden geproduceerd. Veel van deze producten zijn namelijk cyclisch, wat betekent dat de vraag alleen hoog ligt in tijden van economische voorspoed.

Relatief jonge bedrijven

Doordat de Chinese markt nog relatief nieuw is, is het ook risicovoller om te beleggen in de markt. De concurrentie is namelijk nog hevig en het is niet altijd duidelijk wat de gevestigde partijen zullen zijn. Bedrijven die nu succesvol zijn, zouden in de toekomst zomaar kunnen omvallen.

Oppassen voor de schulden

Schulden zijn altijd een risico wanneer je gaat beleggen in een regio. In China zie je dat zowel de overheidsschuld als de schulden van bedrijven zijn gestegen. In percentage van het BBP zijn de cijfers niet schrikbarend.

We hebben in 2008 al kunnen zien hoe een enorme schuldenberg een economie kan ontwrichten. Wanneer je Chinese aandelen koopt, is het daarom belangrijk om de schuldenontwikkeling in het land goed in de gaten te houden.

Handelsoorlog tussen Amerika en China

De handelsoorlog tussen Amerika en China heeft veel belangstelling gehad in de media. Maar wat is nu eigenlijk het effect van de handelsoorlog op Chinese bedrijven? Dit effect kan vrij beperkt blijven.

De handelsoorlog en de verhoogde tarieven zijn namelijk alleen belangrijk voor bedrijven die in hoge mate afhankelijk zijn van import en export. Veel Chinese bedrijven leggen tegenwoordig de focus op de interne markt. Toch zie je dat de spanningen een negatief effect hebben gehad op de aandeelkoersen. Je kan dit soort momenten gebruiken om op zoek te gaan naar koopjes op de aandelenmarkt.

Steeds meer Chinese bedrijven worden door Amerika op de zwarte lijst gezet: zo kan Huawei de meeste producten niet meer verkopen in Amerika. Deze spanningen kunnen de toekomstige groeicijfers van Chinese bedrijven met internationale ambities onder druk zetten.

China handelsoorlog

Oppassen voor fraude

In opkomende economieën zie je vaak nog meer gevallen van fraude. Besturen die sjoemelen met cijfers of stiekem geld wegsluizen. Dit soort gebeurtenissen kunnen erg slecht zijn voor zowel de beurskoers als voor het bedrijf. Het is daarom belangrijk om goed na te gaan of het bedrijf waarin je wilt investeren ethisch opereert.

Heb je je twijfels over de fraudegevoeligheid van beleggingen in China? Dan is het slim om zoveel mogelijk gespreid te beleggen. Problemen bij één bedrijf kunnen dan worden opgevangen door successen bij een ander bedrijf. Je kan spreiding toepassen door meerdere aandelen te kopen of door gebruik te maken van een indexfonds.

Een recent voorbeeld van fraude is het bedrijf Luckin Coffee. Het bedrijf heeft jaren lang de winstcijfers opgeblazen waardoor het bedrijf veel succesvoller leek dan het daadwerkelijk was. Dit was mogelijk doordat China veel lagere eisen stelt aan de controles die door accountants worden uitgevoerd. Ook veel westerse beleggers hebben veel geld verloren met beleggingen in dit Chinese aandeel.

Het toezicht in China valt dan ook tegen: insider trading is volgens onderzoek in China bijvoorbeeld nog een groot probleem. Ook bestaat er te weinig controle op de resultaten van bedrijven in China. Hierdoor is het niet zeker of de winsten die gerapporteerd worden door Chinese bedrijven wel kloppen. Wil je hier meer over leren? Dan kan ik de documentaire 'The China Husstle' zeker aanraden!

Overheidsinvloed en Chinese aandelen

Een ander risico van beleggen in China is de grote invloed van de overheid op veel bedrijven. In het geheim kan de Chinese overheid zomaar de grootste aandeelhouder van een bedrijf zijn. Sommige bedrijven verkopen tegelijkertijd vooral producten aan de Chinese overheid. Een goed voorbeeld hiervan is het bedrijf Hikvision dat met kunstmatige intelligentie snel mensen kan herkennen. De kwaliteit van het toezicht binnen bedrijven is daardoor twijfelachtig.

Dat de overheid de aandelenkoersen bovendien negatief kan beïnvloeden werd pijnlijk duidelijk met Alibaba. De oprichter van het bedrijf, Jak Ma, verdween bijvoorbeeld plotseling voor meerdere maanden na kritische uitlatingen. Bovendien werd de IPO van AntPay tegengehouden, waarna de koers van Alibaba flink daalde. Chinese internetbedrijven hebben het sowieso moeilijk: ze moeten zich houden aan strenge censuur regels en de overheid verplicht ze in de toekomst misschien om zich op te splitsen.

In 2023 is Xi Jingping bovendien opnieuw verkozen als de leider van de Communistische partij die de macht heeft in China. Hij heeft er voor gezorgd dat hij zo lang aan de macht kan blijven als hij zelf wil. Het beleid van Xi Jingping is niet goed geweest voor de aandeelkoersen en deze aanstelling leidde dan ook direct tot dalende aandeelkoersen.

Het coronabeleid is een andere factor die Chinese aandelen onder druk zet. Door de vele lockdowns staat de economie onder druk. Apple besloot recent dan ook om de productie van iPhones gedeeltelijk te verplaatsen van China naar India. Het overheidsbeleid is dan ook een groot risico voor beleggingen in China.

Delisting van Amerikaanse beurs

Nog een ander risico van beleggen in China, is de onzekerheid over de beursnoteringen van Chinese bedrijven aan de Amerikaanse beurs. De SEC eist van Chinese bedrijven namelijk dat ze informatie verstrekken en audits toestaan om de correctheid van de gerapporteerde gegevens te verifiëren. De Chinese overheid blokkeert dit soort verzoeken echter, waardoor de SEC de bedrijven van de Amerikaanse beurs kan laten verwijderen.

De Amerikaanse kapitaalmarkt is erg belangrijk voor de Chinese overheid. Tegelijkertijd wil de overheid de inmenging van de Amerikaanse overheid beperken. Wanneer Chinese bedrijven daadwerkelijk van de Amerikaanse beurs worden verwijderd, kan dit de aandelenkoers flink onder druk zetten.

Vastgoedbubbel

Een ander risico voor beleggingen in China, is de vastgoedzeepbel in het land. Bedrijven zijn enorme schulden aangegaan en hebben enorme hoeveelheden appartementen gebouwd. Gehele spooksteden zijn opgebouwd, maar kopers en bewoners kwamen er niet. Wanneer de vastgoedbubbel ontploft, kan dit de Chinese economie een flinke tik geven. Dit zou een negatief effect hebben op de aandeelkoersen van Chinese aandelen.

Vergrijzing

Een ander risico voor beleggingen in China, is de vergrijzing. China heeft de eenkindpolitiek achter zich gelaten en stimuleert mensen nu juist om meerdere kinderen te krijgen. Dit lijkt nog niet aan te slaan: door de hoge werkdruk zien steeds meer jonge mensen af van kinderen. Vergrijzing is zelden goed voor de economie: het aantal werkenden neemt af en dit zal ook voor de consumptie gelden.

Geopolitieke spanningen

Xi Jingping heeft aangegeven de kwestie rondom Taiwan in deze generatie te willen aanpakken. Wanneer China ervoor kiest om Taiwan binnen te vallen, dan zal dit de internationale handel met China enorm onder druk zetten. Een groot internationaal conflict zal erg slecht zijn voor de economie en de Chinese aandeelkoersen.

Let op de wisselkoers bij beleggingen in China

Chinese aandelen staan genoteerd aan verschillende beurzen. Je kan bijvoorbeeld Chinese aandelen kopen in Amerika door met dollars te betalen of in Hong Kong door met de Hong Kong dollar te betalen. Wanneer je zelf een andere valuta gebruikt, dan bestaat er een risico dat je belegging in je eigen valuta minder waard wordt. Het is dan belangrijk om de wisselkoers goed in de gaten te houden.

Tegelijkertijd heeft ook de wisselkoers van de Chinese Yuan invloed op de resultaten die Chinese bedrijven neerzetten. Wanneer een bedrijf veel producten afzet in het buitenland, dan kan een goedkope Yuan helpen. Het is voor buitenlanders dan goedkoper om Chinese producten te kopen.

Let erop dat sommige brokers conversiekosten rekenen wanneer je belegt in buitenlandse valuta. Je betaalt dan al snel 0,25% per transactie voor het omwisselen van je eigen valuta naar een andere valuta.

Wat zijn de bekendste indexen in China?

Er zijn twee bekende indexen die bedrijven volgen in China. Hieronder bespreken we de bekende indexen waarin je kunt beleggen.

Hang Seng index

De Hang Seng index is de index van Hong Kong. Bedrijven die genoteerd staan aan deze index, focussen zich vaak meer op het buitenland. Een voordeel van de index van Hong Kong is dat de bedrijven die genoteerd staan aan deze index vaak minder corruptie kennen. Tegelijkertijd is het makkelijker voor buitenlandse bedrijven om er zaken te doen.

Wanneer je echter direct in de Chinese markt wilt beleggen is de Hang Seng index gezien de internationale oriëntatie wellicht niet de beste keuze.

Tip: bekijk hier de openingstijden van de beurs in Hong Kong.

Shanghai-Composite

De grootste en bekendste index van China is de Shanghai-Composite. Naast de Shanghai-Composite is er ook nog de Shenzen-Composite. In de Shenzen-Composite vind je veel technologiebedrijven die in het westen niet erg bekend zijn.

Tip: bekijk hier de openingstijden van de beurs in China.

Beleggen in China met een index

FTSE China 50

De FTSE China 50 index volgt de 40 grootste en meest liquide Chinese aandelen die genoteerd staan aan de Hong Kong aandelenbeurs. Hieronder vallen de zogenaamde H-Shares, Red Chip shares en P Chips.

Hang Seng China Enterprises (HSCEI)

Deze index volgt de 50 belangrijksten Chinese H-aandelen die genoteerd staan aan de aandelenbeurs van Hong Kong.

MSCI China

Deze index volgt de grootste en meest liquide aandelen die genoteerd staan aan de Hong Kong aandelenbeurs. Hieronder vallen H-shares, B-shares, Red Chips en P Chips.

MSCI China A

Deze index volgt de grootste en meest liquid Chinese A-bedrijven genoteerd in Renminbi. Deze aandelen staan genoteerd op de Shenzen of Shanghai aandelenbeurs.

MSCI Schina H

Deze index volgt de grootste en meest liquide aandelen die genoteerd staan op de aandelenbeurs van Hong Kong.

beleggen in China aandelen

Wat zijn bekende Chinese aandelen om in te beleggen?

In het laatste deel van dit artikel bekijken we enkele bekende Chinese aandelen die je kunt overwegen om te kopen.

Alibaba

Alibaba wordt ook wel het Chinese Amazon genoemd. Jack Ma heeft dan ook grote ambities en is van plan om ook internationaal door te breken. De koers heeft het in de afgelopen jaren echter niet goed gedaan door de grote invloed van de overheid.

Denk je dat Alibaba tegen de huidige koers een buitenkans is? Of geloof je dat de koers nog verder kan dalen door het beleid van de Chinese overheid?

Tencent

Je kan Tencent zien als het Facebook van China. Het bedrijf strijd samen met Alibaba (en Baidu in mindere mate) om de dominantie in de Chinese IT wereld. Een bekend platform van Tencent is natuurlijk WeChat. Ze verdienen echter meer geld met online gaming. Spellen als Leage of Legends en Supercell trekken veel spelers en daar verdient het bedrijf veel geld aan. In deze markt is nog veel ruimte voor verdere ontwikkelingen. Beleggen in het Chinese aandeel Tencent kan dan ook erg interessant zijn.

In Nederland kan je ook een belegging in Prosus overwegen. Prosus bezit namelijk veel aandelen in Tencent, maar investeert daarnaast ook nog in diverse andere technologiebedrijven.

NIO

Tesla doet het enorm goed, maar ook China heeft haar eigen producent van elektrische auto's. Wanneer je gelooft in de toekomst van elektrisch rijden en beleggen in China, dan kan NIO een interessante investering zijn.

Bank of China

Wanneer je wilt investeren in de Chinese bankensector, kan Bank of China een interessante optie zijn. De Bank of China is een grote en wereldwijd actieve bank.

China Telecom

Met de opkomst van de middenklasse in China, gebruiken steeds meer Chinezen mobiele telefoons. Een investering in een telecombedrijf als China Telecom zou dan ook goed kunnen uitpakken.

Beijing Capital International Airport

Met dit aandeel kan je beleggen in het grootste vliegveld van Beijing. Het aantal vluchten naar China zal in de toekomst verder toenemen. Investeren in het internationale vliegveld kan dan ook winstgevend uitpakken. Wel is het nieuwe vliegveld een geduchte concurrent waar je voor moet oppassen.

Kweichow Moutai

Een ander interessant aandeel om in te beleggen in Kweichow Moutai. Dit Chinese bedrijf houdt zich bezig met de productie van drank. Chinezen houden nogal van drank en de omzet en winst van het bedrijf is dan ook flink toegenomen. Een investering in dit Chinese bedrijf zou dan ook zomaar goed kunnen uitpakken.

Wat voor Chinese aandelen zijn er?

Beleggen aan de Chinese beurs is wat complexer doordat er veel verschillende soorten aandelen bestaan. Je kunt beleggen in A-shares, B-shares, H-shares, Red chips, P-chips en N-shares.

A-shares

Dit zijn Chinese bedrijven die hun hoofdvestiging op mainland China hebben. Ze worden verhandeld op de beurs van Shanghai of Shenzen en staan genoteerd in de Chinese valuta yuan. Als buitenlandse investeerder kan je niet zomaar A-aandelen kopen. Je zult indirect moeten beleggen in A-shares via bijvoorbeeld een ETF.

B-Shares

Dit zijn Chinese bedrijven die ook gevestigd zijn op mainland China. Ze staan genoteerd aan de beurs van Shanghai in Amerikaanse dollars en in Hong Kong dollars op de beurs van Shenzen.

H-shares

Dit zijn bedrijven die gevestigd zijn op mainland China, maar genoteerd staan aan de beurs van Hong Kong. De bedrijven staan genoteerd in Hong Kong dollars.

Red chips

Dit zijn Chinese staatsbedrijven. Deze bedrijven zijn buiten het mainland te vinden (doorgaans in Hong Kong) en worden hier ook verhandeld tegen Hong Kong dollars.

P-chips

Dit zijn bedrijven die geen staatsbedrijf zijn, maar wel gevestigd zijn buiten mainland China. De aandelen worden verhandeld in Hong Kong met Hong Kong dollars en zijn vaak gevestigd in belastingparadijzen (denk bijvoorbeeld aan de Kaaiman eilanden).

N-shares

N-shares zijn Chinese vennootschappen die buiten het vaste land zijn gevestigd. Deze aandelen zijn genoteerd aan bijvoorbeeld de NYSE of Nasdaq en dus erg internationaal georiënteerd. Deze aandelen zijn te verhandelen in dollars.

Chinese aandelen kopen

Trends in China

De snelheid waarmee de Chinese economie groeit, neemt langzaam af. Dit is niet vreemd wanneer je bedenkt dat de Chinese economie nu veel groter is dan tientallen jaren geleden. Export wordt voor China steeds minder belangrijk, terwijl de eigen afzetmarkt juist steeds interessanter wordt. De vraag naar luxe producten neemt toe en doordat mensen steeds ouder worden zie je dat ook de verzekeringssector en gezondheidssector nog veel groeipotentie hebben.

De volatiliteit van Chinese aandelen ligt bovengemiddeld hoog. Dit komt onder andere doordat vooral particuliere actief zijn op de Chinese beurs.

Chinese investering uitvoeren in 3 stappen

  • Open eerst een account bij een broker die het mogelijk maakt om te beleggen in China
  • Selecteer het Chinese aandeel dat je wilt kopen en druk op de kopen knop
  • Kies tussen een marktorder of een limietorder & koop de aandelen direct!

Conclusie: beleg verstandig in Chinese aandelen

Wanneer je gaat beleggen in Chinese aandelen, is het belangrijk om dit verstandig te doen. Koop niet zomaar willekeurige bedrijven op omdat de namen je aanstaan. Maak een plan en bedenk wanneer en waarom het interessant is om in te stappen. Vergeet bovendien niet dat diverse Chinese bedrijven verwikkeld waren in boekhoudfraude. Beleg daarom niet zomaar in een willekeurig bedrijf met een goed verhaal.

Wanneer je actief gaat handelen, is het nog belangrijker om constant een goed plan te hebben. Bedenk in dit geval altijd een exit strategie. Door gebruik te maken van een stop loss kan je voorkomen dat je een groot deel van je investering belegt doordat je een fout maakt met je belegging in Chinese aandelen.

Zelf geloof ik dat beleggen in China high reward high risk is. Zelf zijn mijn beleggingen in Chinese bedrijven in 2020 niet goed uitgepakt. Door de zetten van de communistische partijen sta ik tientallen procenten in het rood. Dit neemt niet weg dat de Chinese markt enorme potentie & kansen biedt. Wanneer je geduld hebt en het niet erg vindt dat het vele jaren kan duren voordat je een positief resultaat ziet, kan beleggen in China dan ook interessant zijn.

Ten slotte is het natuurlijk essentieel om te onthouden dat je bij beleggen in Chinese aandelen altijd het risico hebt om je volledige inleg te verliezen. Beleg daarom verstandig!

WeChat aandelen kopen (2024): zo beleg je in WeChat!
iQIYI aandelen kopen (2024): hoe beleggen in iQIYI?
Hoe kan je beleggen in Bilibili aandelen (2024)?
Alipay aandelen kopen (2024): kan je beleggen in Alipay?
Alibaba aandelen kopen (2024) – analyse & koers
Sinopec Group aandelen kopen (2024) – koers & analyse
NIO aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Baidu aandelen kopen (2024) – analyse & koers
Tencent aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Ant Group aandelen kopen (2024) – alles over de beursgang
Huawei aandelen kopen (2024): kan je beleggen in Huawei?
HTC aandelen kopen (2024): hoe beleg je in HTC?
Bank of China aandelen kopen (2024): koers & analyse
Luckin Coffee aandelen kopen
China Telecom aandelen kopen (2024) – koers & analyse
China Mobile aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Xiaomi aandelen kopen (2024): beleggen in Xiaomi