Xiaomi aandelen kopen (2024): beleggen in Xiaomi
Het bedrijf is in Nederland misschien niet erg bekend. Toch is Xiaomi wereldwijd een grote speler die na Apple, Samsung, Huawei en Oppo de meeste smartphones verkoopt. Maar hoe kan je eigenlijk beleggen in Xiaomi en is het verstandig om aandelen Xiaomi te kopen?
Hoe kan je beleggen in Xiaomi?
Wanneer je wilt beleggen in het telefoonbedrijf Xiaomi, heb je een account nodig bij een broker. Een broker maakt het mogelijk om eenvoudig aandelen Xiaomi te kopen en verkopen. Maar wat zijn de beste brokers om zelf te handelen in dit bedrijf?
Xiaomi aandelen kopen
Heb je vertrouwen in de toekomst van dit bekende telefoniebedrijf? Dan kan het interessant zijn om Xiaomi aandelen te kopen voor de lange termijn. Je kunt fors besparen op de transactiekosten door aandelen te kopen bij een broker die lage commissies rekent. Hieronder zie je direct bij welke brokers je voordelig Xiaomi aandelen kunt kopen:
Broker | Kosten | Review | Aanmelden |
---|---|---|---|
* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden * Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd * Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen | |||
€0 aan kosten voor Xiaomi. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. | |||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Wat doet Xiaomi?
Het bedrijf werd pas in 2010 opgericht en is dus een vrij nieuwe partij. In 2011 lanceerden ze de M1 wat hun eerste telefoon was. Nadat dit een succes bleek, bereidde Xiaomi haar activiteiten uit door meer smartphones te ontwikkelen. Ook werkt het bedrijf tegenwoordig samen met veel andere bedrijven en produceert het allerlei verschillende producten: denk hierbij bijvoorbeeld een actie camera’s en slimme lampen.
Bedrijfsgegevens van Xiaomi
Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Xiaomi.
Analyse van Xiaomi
Voordat je besluit of je Xiaomi wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe Xiaomi zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.
Beurskoersen van de laatste 5 dagen
In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Xiaomi zien van de laatste 5 dagen:
Wat doet de koers van Xiaomi in 2024?
Ben je benieuwd wat analisten denken dat Xiaomi gaat doen in 2024 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de prognoses van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van Xiaomi is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!
Wat zijn de sterke punten van Xiaomi?
- Snelle groei: een pluspunt voor beleggen in Xiaomi is de enorme groei die het bedrijf heeft doorgemaakt. Xiaomi heeft bijvoorbeeld snel marktaandeel veroverd in India.
- Voordelige prijzen: het lukt Xiaomi om voordelige maar kwalitatief hoogwaardige smartphones te produceren.
- Diversificatie: Xiaomi concurreert in nieuwe markten door onder andere smart home devices & andere consumenten elektronica uit te brengen.
- Sterk merk: Xiaomi heeft een sterk merk opgebouwd en heeft daarmee een voordeel tegenover andere Chinese merken.
- Innovatie: Xiaomi brengt regelmatig vernieuwende & interessante technieken naar voren waardoor het bedrijf kan blijven concurreren.
Wat zijn de risico’s van een belegging in Xiaomi?
- Afhankelijk van China: Xiaomi is afhankelijk van China, waardoor politieke en economische omstandigheden de aandelenkoers sterk beïnvloeden.
- Problemen met itellectuel eigendom: Xiaomi werd regelmatig beschuldigd van diefstal, wat slecht kan zijn voor de reputatie van het merk.
- Nog niet erg bekend: Xiaomi is buiten China nog niet erg bekend en zal hard moeten werken aan de reputatie van haar merk.
- Concurrentie: er is veel intense concurrentie op de smarktphone markt. Het kan lastig zijn voor Xiaomi om de concurrentie voor te blijven.
Wat zijn de 5 grootste concurrenten van Xiaomi?
- Apple: dit is misschien wel het bekendste smartphonemerk in de wereld.
- Samsung: dit Zuid-Koreaanse merk domineert de wereldwijde smartphone markt.
- Huawei: binnen China is Huawei de grootste concurrent van Xiaomi.
- Oppo: dit Chinese bedrijf produceert telefoons met geavanceerde camera’s.
- Vivo: nog een Chinees bedrijf dat snel marktaandeel verovert op de smartphone markt.
Over het bedrijf Xiaomi
Xiaomi is een Chinees technologiebedrijf dat diverse elektronische producten ontwikkelt. Het bedrijf werd in 2010 opgericht door de ondernemer Lei Jun en is tegenwoordig één van de grootste smartphone producenten.
Xiaomi houdt zich echter met verschillende producten & diensten bezig:
- Smartphones: Xiaomi staat bekend om haar kwalitatief goede, maar relatief voordelige smartphones.
- Internet of Things: Xiaomi biedt steeds meer IoT producten aan zoals slimme televisies en beveiligingssystemen.
- Laptops & computers: Xiaomi produceert laptops en desktops van hoge kwaliteit.
- Consumentenelektronica: Xiaomi produceert onder andere oordopjes en fitness trackers.
- Mobiele diensten: het bedrijf biedt onder andere cloud storage, muziek streaming en online video aan.
- E-commerce: met het platform Mi.com verkoopt Xiaomi direct producten van het bedrijf.
- AI: het bedrijf is ook druk bezig met ontwikkelingen op het gebied van AI zodat taal strangs natuurlijk kan worden verwerkt.
Zoals je ziet doet Xiaomi aan diversificatie. Dit kan het bedrijf een interessantere investering maken, aangezien verliezen in één divisie dan kunnen worden opgevangen door winsten in een andere divisie.
De toekomst van Xiaomi
Toen het bedrijf net werd opgericht, kwamen de meeste opbrengsten uit de verkoop van smartphones. Dit lijkt te veranderen: de afgelopen jaren neemt het percentage van de omzet uit smartphones af en is er meer ruimte voor andere lifestyle producten.
Dit is een goede kans voor het bedrijf, aangezien ze hun risico’s spreiden over meerdere productcategorieën. Wanneer Xiaomi deze groep op andere productgroepen doorzet, kan dit een aantrekkelijke kans zijn voor beleggers.
In het begin lag de focus ook vooral op de Chinese markt. Ook hier is een duidelijke ontwikkeling te zien. ook nu is een fors deel van de inkomsten afkomstig uit China, maar ook andere landen spelen een steeds belangrijkere rol.
Zo heeft Xiaomi ondertussen een goede basis gelegd voor de verkoop van hun producten in India. Zelfs in Nederland worden er tegenwoordig deals gesloten: zo werkt Xiaomi nu samen met Kruidvat om hun producten ook daar onder de aandacht te kunnen brengen.
Het lijkt erop dat Xiamo succesvol is in het uitbreiden van hun positie. Dit doen ze zowel door de focus op andere productcategorieën te leggen en door nieuwe markten te veroveren. Er zit dus duidelijk een stijgende lijn in de bedrijfsresultaten van het bedrijf. Wanneer je als belegger vertrouwen hebt in deze stijgende lijn, kan het aantrekkelijk zijn om aandelen Xiaomi te kopen.
Hoe verliep de beursgang?
De beursgang van het bedrijf liep vrij teleurstellend. Oorspronkelijk hoopte Xiaomi een bedrag van 10 miljard op te halen met de uitgifte van aandelen op de beurs van Hongkong. Dit is jammer genoeg anders gelopen: de totale opbrengsten bedroegen ongeveer 6 miljard waardoor de waarde van het bedrijf bij introductie neerkwam op zo’n 50 miljard dollar.
Het geld van de beursgang werd gebruikt voor het verder uitbreiden van het bedrijf. Een groot deel van het opgehaalde geld gaat dan ook naar Research & Development van nieuwe elektronische producten. Een ander groot deel van het geld wordt gebruikt voor het ontwikkelen van Internet of Things lifestyle producten. Het laatste deel wordt vooral gebruikt voor het verder uitbreiden van de activiteiten van Xiaomi.
Hoe kan je beleggen in Xiaomi?
- Stap 1: open eerst een account bij een betrouwbare aandelen broker waar je op de beurs van Hong Kong kunt beleggen.
- Stap 2: activeer je account door je identiteit te verifiëren en stort vervolgens voldoende geld.
- Stap 3: selecteer het Xiaomi aandeel en vul het bedrag in dat je wilt investeren. Druk vervolgens op kopen om de order naar de beurs te versturen.
Enkele beleggingstips voor Xiaomi
- Spreid je risico’s: beleg niet al je geld in het aandeel Xiaomi.
- Maak gebruik van een stop loss zodat je verliezen afdekt.
- Volg de ontwikkelingen van de smartphone markt nauwlettend.
Wel of niet Xiaomi aandelen kopen?
In het laatste deel van deze analyse, behandel ik of je wel of niet Xiaomi aandelen zou moeten kopen, Hier is geen objectief antwoord op te geven, omdat iedereen een andere uitgangspositie heeft.
Xiaomi is duidelijk een succesvol bedrijf dat op veel gebieden innoveert en diverse nieuwe producten op de markt brengt. De Chinese markt is bovendien interessant doordat er simpelweg heel veel mensen wonen.
Daar staat tegenover dat de Chinese overheid onvoorspelbaar is en dat het bedrijf bovendien veel sterke concurrentie ervaart. Maak daarom eerst zelf een analyse van het aandeel Xiaomi voordat je investeert.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!