Huawei aandelen kopen

Huawei is één van de grootste telefoonproducenten. Ze produceren echter ook veel andere technologische producten: zo schrijf ik dit artikel op een mooie Huawei laptop. Het bedrijf is zeker niet zonder schandalen, maar weet zich toch goed stand te houden. Is het mogelijk om te beleggen in dit Chinese bedrijf door Huawei aandelen te kopen?

Kan je Huawei aandelen kopen?

Het is niet mogelijk om aandelen Huawei te kopen. Het bedrijf is namelijk geen beursgenoteerde onderneming. Wie is momenteel de eigenaar van het bedrijf? Op de website van het bedrijf wordt vermeld dat heel veel werknemers van het bedrijf tenminste één aandeel hebben. Door die werknemers wordt een comité van vertegenwoordigers gekozen. Dit comité benoemt vervolgens het bestuur en de raad van commissarissen.

Je kunt dus jammer genoeg geen aandelen Huawei kopen. Dit is wellicht ook niet aan te raden gezien de moeilijke relatie tussen Huawei en Amerika. Je kan er wel voor kiezen om in alternatieven te beleggen: denk hierbij bijvoorbeeld aan Samsung en Apple.

Wil je leren hoe je het beste aandelen kunt kopen? Lees dan onze special over het kopen van aandelen:

Over het bedrijf Huawei

De Chinese zakenman Ren Zhengfei richtte in 1988 Huawei op. Zijn bedrijf begon in 1988 met het leveren van netwerkapparatuur voor telefoonsystemen. Tegenwoordig speelt Huawei ook op de wereldmarkt een dominante rol. Sinds 2012 is het bedrijf  de grootste leverancier van telecommunicatienetwerken in de wereld. Het hoofdkantoor van dit multinationale Chinese bedrijf bevindt zich in Shenzen.

Huawei aandelen kopen

De activiteiten van Huawei

Het bedrijf richtte zich, onder andere door het leveren van complete netwerken voor telecommunicatie, vooral op de zakelijke markt. Later verschoof de aandacht steeds meer naar de consumentenmarkt. Door het bedrijf worden onder andere mobiel-internetproducten, tablets en smartphones verkocht.

Huawei ontwikkelt gsm-technologie

Eind jaren negentig van de vorige eeuw begon Huawei met het ontwikkelen van gsm-technologie. Toen begon ook de uitbreiding van het bedrijf naar het buitenland. In onder ander Zweden en de VS opende het bedrijf onderzoekscentra.

Huawei in Nederland

In 2004 werd Huawei actief op de Nederlandse markt. Het bedrijf leverde apparatuur voor het 3G netwerk van Telfort. Ook was het bedrijf betrokken bij de aanleg van 4G netwerken in ons land. Zo werd de technologie van Huawei onder andere gebruikt bij de aanleg van het 4G netwerk van Telfort.

Huawei verdacht van spionage

Er zijn verdenkingen van spionage. Vermoed wordt dat de Chinese overheid via dit bedrijf toegang krijgt tot vertrouwelijke informatie. Daarom hebben landen als Australië, Nieuw-Zeeland, en Japan maatregelen genomen.

Huawei wordt geweerd bij de aanleg van het 5G netwerk. Het Chinese bedrijf mag in die landen dus geen 5G netwerk aanleggen. Europese landen als Duitsland, Tsjechië, Frankrijk en Polen overwegen ook om het bedrijf te weren bij de aanleg van het 5G netwerk. In het Verenigd Koninkrijk wordt Huawei niet geweerd. Wel heeft het bedrijf moeten instemmen met aanvullende maatregelen die mogelijke spionage voorkomen.

Deze verdenkingen van spionage worden door Huawei ontkent. Toch zijn deze verdenkingen erg schadelijk voor de reputatie en bedrijfsresultaten buiten China. Deze ontwikkelingen kunnen de bedrijfsresultaten van het bedrijf dan ook flink drukken.

Verbod op gebruik apparatuur Huawei

Ook het komende jaar mogen Amerikaanse bedrijven geen apparatuur gebruiken van de Chinese telecombedrijven Huawei en ZTE. Op 13 mei 2020 werd de noodtoestand wat betreft die kwestie door president Trump met een jaar verlengd: er is volgens hem een spionagerisico.

China bespioneert, volgens de VS, het Westen. Daarbij maakt China gebruik van apparatuur van bedrijven als Huawei. Het verbod van Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met Huawei geldt ook voor het Amerikaanse bedrijf Google. Dit heeft tot gevolg dat nieuwe Huawei smartphones slechts een beperkte versie van Android hebben. Deze beperkte versie is niet voorzien van Google-apps en -diensten.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *