Nokia aandelen kopen

Iedereen die oud genoeg is heeft wel eens een Nokia telefoon in zijn handen gehad. Toch is het bedrijf een beetje achter geraakt na de komst van de smartphones van Apple. In het verleden heeft Nokia zich wel weten aan te passen: wist je dat het bedrijf zijn geld vroeger binnenhaalde met rubber? Beleggen in Nokia kan interessant zijn wanneer je erin vertrouwt dat het bedrijf weer nieuwe markten weet te vinden. Voordat je Nokia aandelen gaat kopen is het belangrijk om de actuele koers goed te bestuderen. Dit alles kan je op deze pagina doen!

Waar kan je Nokia aandelen kopen?

Nokia stond ooit aan de top van de mobiele telefonie. Dit is verleden tijd. Toch weet het bedrijf zich goed te ontwikkelen en is het momenteel actief in diverse sectoren en productlijnen. Heb je vertrouwen in de toekomst van het aandeel Nokia? Dan kan het slim zijn om Nokia aandelen te kopen.

Hieronder kan je dan direct zien bij welke aanbieders je het goedkoopst Nokia aandelen kunt kopen:

BrokerKostenAanmelden
BUX-logo€0 + je ontvangt een gratis aandeel
DEGIRO-review-logo€3,90 voor Finland
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe kan je actief beleggen in Nokia?

In het verleden heeft het aandeel Nokia nogal grote ontwikkelingen doorgemaakt. Het aandeel was ooit erg veel waard en is op het laagste moment juist vele malen minder waard geweest. Als aandeelhouder moet je hier maar mee leven. Als actieve belegger kan je echter prima profiteren van deze volatiliteit. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk?

Om in te spelen op de volatiliteit van een aandeel is het belangrijk om gebruik te maken van derivaten. Je kan hierbij bijvoorbeeld gebruik maken van CFD’s. CFD’s zijn producten die het mogelijk maken om te speculeren op koersstijgingen en koersdalingen. Wil je deze manier van beleggen gratis uitproberen met een demo bij Plus500? Gebruik dan de onderstaande knop om direct een account te openen:

86% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Wat is de actuele koers van Nokia?

Wanneer je gaat beleggen is het altijd belangrijk om de koers van een aandeel goed in de gaten te houden. Wil je weten hoe de koers van het CFD-aandeel Nokia zich ontwikkeld? Bekijk dan direct de onderstaande grafiek! Met de koop- en verkoopknoppen kan je direct een positie openen.

78% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Nokia

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Nokia.

Analyse van Nokia

Voordat je besluit of je Nokia wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe Nokia zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Nokia zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van Nokia in 2023?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat Nokia gaat doen in 2023 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de prognoses van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van Nokia is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Over het bedrijf Nokia

Nokia is een bekende fabrikant van mobiele telefoons. Bijna iedereen heeft een mobiele telefoon van Nokia, zoals de 3210 en 3310 in zijn handen gehad. Nokia was de eerste producent van stabiele mobiele telefoons. Bovendien zaten de mobiele telefoons van Nokia compact in elkaar. In de jaren van de mobiele telefoons werden daarom veel mobiele telefoons van het merk Nokia verkocht. In de jaren 90 had het Finse bedrijf een zeer groot marktaandeel. De koers van het aandeel Nokia steeg sterk. Er leek geen einde aan te komen.

Analyse van het bedrijf Nokia

Voordat je Nokia aandelen koopt, is het belangrijk om het bedrijf goed te analyseren. De koers van Nokia wordt sterk beïnvloed door de activiteiten van de concurrenten. Het is daarom belangrijk om te blijven kijken hoe Nokia het doet in vergelijking met bijvoorbeeld Vodafone of AT&T.

Ook is het slim om de verschillende samenwerkingen van Nokia goed in de gaten te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de alliantie met Accenture en de fusie met Alcatel-Lucent. Wanneer dit soort samenwerkingen goed uitpakken kan het veel kosten besparen wat natuurlijk gunstig is voor de resultaten op de lange termijn. Dit soort samenwerkingen kunnen echter ook flink misgaan.

nokia

De concurrenten

Een belangrijk onderdeel bij elke aandelenanalyse is een analyse van de concurrentie. Maar wat zijn nu eigenlijk de grootste concurrenten van Nokia?

  • Apple is de marktleider en grootste concurrent in de sector
  • Ook Samsung doet het tegenwoordig erg goed en is een sterke concurrent
  • Huawei is ook een concurrent die je goed in de gaten moet houden

Waarom kan beleggen in Nokia goed uitpakken?

Elk aandeel heeft sterke en zwakkere punten. Laten we eerst kijken waarom een belegging in het aandeel Nokia een goede beslissing kan zijn. Nokia kan een interessante belegging zijn doordat het een goede positie op de telecommunicatiemarkt heeft. Dit komt onder andere door de recente fusie met Alcatel-Lucent waardoor het bedrijf zich tussen drie grote marktleiders weet te plaatsen.

Een ander sterk punt van het bedrijf Nokia is dat er voldoende spreiding is. Nokia is niet afhankelijk van één regio voor de omzet. Ruim dertig procent van de totale omzet is afkomstig uit Noord-Amerika. Het bedrijf weet echter ook voet aan de grond te krijgen in Azië en behaalt daarnaast ook veel omzet in Europa. Hierdoor kan een economische dip in één regio goed worden opgevangen door de omzet van andere regio’s.

Ook op het gebied van productaanbod heeft Nokia een goede spreiding. Het lukt ze in veel segmenten niet om marktleider te zijn, maar ondanks dat lukt het ze wel om er omzet te behalen. Het bedrijf is bijvoorbeeld actief met het aanbieden van vaste en mobiele netwerken. Daarnaast is het bedrijf ook actief in IP-routing, optische DWDM en diverse cloud services. Het bedrijf staat aan de top wanneer het aankomt op ADSL en FTTx breedbrandtoegang. Een negatief resultaat binnen één productgroep kan worden opgevangen door een gunstig resultaat binnen een andere groep.

Verder is het belangrijk om te vermelden dat Nokia tegenwoordig veel geld stopt in onderzoek en ontwikkeling. Hiermee willen ze blijven innoveren, zodat ze de concurrentie aan kunnen. Het bedrijf bezit mede dankzij dit onderzoek een behoorlijke serie octrooien met een totale waarde van miljarden. Denk je dat het Nokia ook in de toekomst lukt om te blijven innoveren? Dan kan het kopen van Nokia aandelen zomaar interessant zijn.

Risico’s van beleggen in Nokia

Voordat je gaat beleggen in Nokia, is het belangrijk om ook rekening te houden met de zwaktes van het concern. Niet alle activiteiten van het bedrijf presteren even goed. De mobiele divisie levert bijvoorbeeld nog steeds niet genoeg op en zou in de toekomst wel eens kunnen verdwijnen. Het is Nokia niet meer gelukt om zoals in het verleden helemaal aan de top te komen.

Verder is het belangrijk om te vermelden dat de concurrentie hevig is. Binnen de mobiele netwerken kan je wellicht stabiliteit vinden. Het is echter ook lastig om met een volledig uniek idee te komen waarmee het bedrijf plotseling bijzonder goede resultaten kan neerzetten.

Het dividendbeleid van Nokia was altijd gunstig. Na de fusie met Alcatel-Lucent kan dit veranderen. Het is daarom belangrijk om het aandeel Nokia goed te analyseren voordat je tot kopen overgaat.

De enorme blunder van Nokia

Nokia maakte een enorme  toen Apple telefoons met een groot scherm en een touchscreen op de markt bracht. Ten onrechte dacht men bij Nokia dat deze smartphones slechts een tijdelijke en overbodige trend waren. Deze blunder bleef niet zonder gevolgen. Van de koers van een aandeel Nokia van tientallen euro’s was een paar jaar later nog maat een paar euro’s over.

Microsoft besloot om samen te gaan werken met Nokia. Er was zelfs sprake van een overname van Nokia door Microsoft. De samenwerking met Microsoft zorgde ervoor dat de koers van een aandeel Nokia zich enigszins herstelde. Binnen de samenwerking beloofde Nokia om Bing, de zoekmachine van Microsoft, automatisch in te stellen op de toestellen.

Toekomstplannen Nokia

Niet iedereen weet dat Nokia ooit is begonnen als producent van rubber. De geschiedenis van Nokia laat zien dat dit bedrijf steeds andere bronnen van inkomsten kan vinden. Nokia lijkt zich, zelfs bij dalende aandelenkoersen, steeds te herstellen.

In 2016 werd door Nokia Withings overgenomen. Dit is een producent van gezondheidsproducten en smartwatches. Inmiddels heeft Nokia Withings weer verkocht. Waarom? Omdat Nokia zich in de toekomst vooral wil richten op de zakelijke markt. Ook wil het bedrijf licentieovereenkomsten gaan verkopen. Consumentenproducten worden dus minder belangrijk.

Nokia is dus een soort zakelijke kameleon die zich steeds weet aan te passen aan de markt om te blijven overleven. Denk je dat Nokia het fiasco met de smartphones te boven komt? Dan kan het interessant zijn om te investeren in Nokia door Nokia aandelen te kopen.

Verwachtingen Nokia

Nokia kan profiteren van de komst van de snelle 5G-netwerken. De vraag naar apparatuur voor 4G netwerken daalt. Ook Nokia heeft te maken met deze dalende vraag. Nokia verwacht er toch in te slagen om een kostenbesparing te realiseren van 1,2 miljard euro. Wanneer Nokia goed weet in te spelen op de komst van de 5G-netwerken dan kan dit de koers van het bedrijf goed doen.

Nokia in cijfers

Nokia had in 2018 een omzet van € 22,6 miljard. In 2019 leed het bedrijf een verlies van 549 miljoen euro. Nokia had in 2018 103.083 werknemers. Van deze werknemers werkten er 40.500 in Europa. Het is belangrijk om voordat je Nokia aandelen koopt de cijfers van het bedrijf goed te onderzoeken.

Koersverloop Nokia

De koers van het aandeel Nokia heeft een dieptepunt gekend van € 1,40. Op 21 februari 2020 is het aandeel Nokia € 3,989 waard. Een jaar eerder was de aandelenkoers nog € 5,40. De afgelopen maanden heeft de koers van een aandeel Nokia wel een lichte stijging vertoond. Waarschijnlijk zal de koers van de aandelen in de toekomst geen sterke stijging vertonen. Kopen van aandelen Nokia wordt daarom door veel analisten afgeraden.

Hieronder kan je het koersverloop van Nokia zien over de jaren heen.

Nokia koersverloop

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *