Hoe kan je Nederlandse aandelen kopen?

Wil je beleggen in Nederlandse aandelen? Bekijk hier dan direct bij welke brokers je voordelig Nederlandse aandelen kunt kopen. In deze korte handleiding leer je alles wat je nodig hebt om te beginnen met investeren in Nederlandse aandelen.

Hoe kan je direct Nederlandse aandelen kopen?

Waar kan je het beste Nederlandse aandelen kopen?

Ben je benieuwd bij welke brokers je Nederlandse aandelen kunt kopen? In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je Nederlandse aandelen kunt verhandelen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe kan je beleggen in Nederlandse aandelen?

In deze korte handleiding bespreken we in het kort hoe je Nederlandse aandelen kunt kopen via het internet.

Een Nederlands aandeel selecteren

Er bestaan honderden verschillende aandelen waar je in kunt beleggen. Het is daarom belangrijk om een aandeel te selecteren waar je vertrouwen in hebt. Ook moet het aandeel passen binnen je persoonlijke beleggingsvisie en risicobereidheid.

Het is belangrijk om op de volgende zaken te letten wanneer je een aandeel selecteert:

 • Prijs: is het aandeel relatief goedkoop? Je kunt hiervoor bijvoorbeeld kijken naar de verhouding tussen de prijs en de winst.
 • Toekomst: is het bedrijf actief in een sector met een positieve toekomst? Wat is de bestaanszekerheid van het bedrijf?
 • Management: is het management van het bedrijf van hoge kwaliteit?
 • Marktomstandigheden: wat voor aandelen presteren het beste binnen het huidige beursklimaat.

De aandelenorder plaatsen

Wanneer je zeker weet dat je een aandeel wilt plaatsen, kan je een aandelenorder plaatsen. Vul het bedrag in dat je in het aandeel wilt investeren en kies het type order dat je wilt gebruiken:

 • Marketorder: met een marketorder koop je het Nederlandse aandeel direct tegen de op dat moment geldende prijs.
 • Limietorder: met een limietorder geef je een prijs op waartegen je het aandeel wilt kopen.

Met een limietorder weet je niet altijd zeker of het aandeel daadwerkelijk wordt aangekocht. Wel weet je zeker dat je niet meer betaalt dan je aangeeft.

Beleggen in Nederlandse aandelen

Je beleggingen evalueren

Vergeet niet om je beleggingen regelmatig te evalueren. Passen de aandelen nog binnen je portefeuille en zijn er geen problemen bij de bedrijven?

Beleggen in Nederlandse aandelen met een index/ETF

De AEX is samengesteld uit de grootste 25 beursgenoteerde, Nederlandse ondernemingen. De bedrijven hebben allemaal een eigen gewicht: sommige grote bedrijven hebben daardoor een zwaarder gewicht dan andere kleinere ondernemingen.

Door te beleggen in de AEX kan je meer spreiding toevoegen aan je beleggingsportfolio. Je belegt dan in één keer in 25 verschillende Nederlandse aandelen. Je kan met ETF’s op de AEX met een klein bedrag tegelijk in diverse sectoren investeren. Wanneer het niet goed gaat met één bedrijfssector, kan je de klap opvangen met de positieve resultaten in andere sectoren.

Je kunt met de volgende ETF's direct beleggen in het koersverloop van de AEX:

 • iShares AEX UCITS ETF
 • VanEck Vectors AEX UCITS

In onze ETF handleiding lees je in meer details hoe je in ETF's kunt investeren. Ook kan je in dit artikel meer lezen over beleggen in de AEX.

Naast de AEX kan je ook beleggen in de AMX (Amsterdam Midkap Index) en de AScX (Amsterdam Small Cap Inex). In deze indexen zijn de kleinere Nederlandse aandelen opgenomen.

Nederlandse aandelen analyseren

Wanneer je in Nederlandse aandelen gaat beleggen is het belangrijk om dit op een verstandige manier te doen. Voordat je een aandeel koopt of verkoopt, is het verstandig om eerst een goede analyse te maken. Binnen deze analyse kan je kijken naar de situatie binnen de sector en binnen het specifieke bedrijf.

Wanneer het goed gaat met het bedrijf, dan is de kans groot dat de aandelenkoers in de toekomst gaat stijgen. Wanneer er veel slecht nieuws uitkomt dan kan de koers juist dalen. Je kan gebruikmaken van een professionele analyse strategie:

Vervolgens is het belangrijk om een goed plan op te stellen. Binnen het plan moet je alle elementen benoemen. Door dit te doen schakel je de invloed van emoties en irrationaliteit zoveel mogelijk uit. Stel in ieder geval altijd een stop loss in: dit is het moment waarop je automatisch je verlies neemt. Door dit goed te doen, voorkom je dat je plotseling veel geld verliest door één slechte belegging.

Het is verstandig om bij de handel in aandelen te beginnen met een demoaccount. Op die manier kan je de mogelijkheden zonder risico uitproberen. Door middel van de onderstaande knop kan je een gratis demo openen voor de handel in Nederlandse aandelen:

De koers van Nederlandse aandelen

Op de korte termijn wordt de koers van Nederlandse aandelen sterk beïnvloed door het nieuws. Een nieuwsfeit rondom een bepaald Nederlands bedrijf kan de koers enorm opdrijven of juist doen dalen. Het is dan ook verstandig om het nieuws goed in de gaten te houden zodat je kunt inspelen op nieuwe kansen.

Een goed voorbeeld van een nieuwsfeit dat grote invloed kan hebben op de koers van een aandeel zijn geruchten over een mogelijke overname van een bedrijf. Bij een overname worden de aandelen vaak boven de waarde van het aandeel overgekocht, waardoor de prijs flink kan toenemen. Wanneer de overname echter niet doorgaat, kan de koers zo weer terugzakken.

Ook andere beperktere factoren beïnvloeden het koersverloop van een aandeel. Het aftreden van een CEO kan de koers bijvoorbeeld beïnvloeden. Wanneer mensen een hekel hadden aan de huidige CEO, kan de koers zomaar opleven.

Vergeet daarnaast niet de invloed van het beursklimaat. Soms presteren aandelen slecht over de algehele linie, dit geldt dan vaak ook voor Nederlandse aandelen.

Nederlandse aandelen kopen

Daytraden: let vooral op patronen

Je kunt ook aan daghandel doen op Nederlandse aandelen. Je belegt dan actief in het koersverloop van Nederlandse aandelen met als doel het behalen van een hoog rendement.

Wanneer je winst wilt behalen met de handel in aandelen uit ons land, dan is het belangrijk om op patronen te letten. Bepaal bijvoorbeeld eerst de algemene richting van het aandeel. Wanneer het aandeel voornamelijk stijgt, dan is het verstandig om te kopen en wanneer het aandeel voornamelijk daalt dan is het verstandig om te verkopen. De trend is je grootste vriend als belegger.

Om succesvol te zijn met Nederlandse aandelen is het vervolgens belangrijk om de aanschaf of verkoop van het aandeel goed te timen. Zoek hiervoor naar bepaalde niveaus waar de koers waarschijnlijk naar zal terugzakken. Door dit te oefenen door middel van een demoaccount ontdek leer je de patronen sneller te herkennen.

Tip: wil je patronen leren herkennen? Bekijk onze technische analyse cursus!

Wat zijn de beste Nederlandse aandelen?

Niet alle Nederlandse aandelen zijn voor elke belegger even geschikt. Sommige beleggers investeren vooral om een inkomen op te bouwen. Het kan dan verstandig zijn om aandelen op te kopen die een stabiel, jaarlijks dividend uitkeren.

Voor sommige beleggers zijn dit echter helemaal niet de beste aandelen. Andere beleggers vinden het helemaal niet erg om wat meer risico’s te nemen en kopen liever de wat risicovollere aandelen. Dit kunnen bijvoorbeeld aandelen zijn die actief zijn in de technologische sector waarbij de focus ligt op snelle, maar onzekere groei.

Er bestaat dus niet één beste aandeel. Het is vooral belangrijk om zelf te onderzoeken wat voor type aandeel het beste bij je past. Op die manier behaal je het beste resultaat met je aandeleninvestering in Nederland!

Enkele laatste beleggingstips

 • Kijk verder dan alleen Nederlandse aandelen: door te investeren in verschillende regio’s verminder je de volatiliteit van je beleggingen.
 • Onthoud dat beleggen altijd risicovol is: beleg daarom alleen met geld dat je echt kunt missen.
 • Maak een beleggingsplan en investeer in Nederlandse aandelen met een goede toekomstvisie. Beleg niet in aandelen omdat je ze ‘herkent’.
 • Stel voor jezelf vast wanneer je wilt instappen en wanneer je weer wilt uitstappen: op die manier verminder je de invloed van emoties.

Investeren in Nederlandse aandelen

Als je wilt investeren in Nederlandse aandelen, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden. Ten eerste is het belangrijk om een aandeel te kiezen waar je vertrouwen in hebt. Het is belangrijk dat je onderzoek doet naar het bedrijf en de sector voordat je een beslissing neemt.

Het is ook belangrijk om de prijs van het aandeel in overweging te nemen, en of het een goede deal is in verhouding tot de winst van het bedrijf. Je moet ook nadenken over de toekomstperspectieven van het bedrijf en de sector, en over de kwaliteit van het management.

Tenslotte moet je de marktomstandigheden in de gaten houden voordat je gaat investeren. Dit zal je helpen om een zo weloverwogen mogelijke beslissing te nemen.

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een soort waardepapier dat eigendom in een bedrijf vertegenwoordigt. Wanneer je aandelen in een bedrijf koopt, word je mede-eigenaar van dat bedrijf. Als aandeelhouder heb je het recht om te stemmen over belangrijke beslissingen op aandeelhoudersvergaderingen en kun je ook recht hebben op een deel van de winst van het bedrijf, die wordt uitgekeerd in de vorm van dividenden. Klik hier om in meer details te lezen wat aandelen zijn!

De Nederlandse aandelenmarkt is een geweldige plaats om jouw geld te beleggen

Er zijn veel verschillende soorten Nederlandse aandelen beschikbaar voor aankoop, en je kunt een verscheidenheid aan bedrijven vinden om in te investeren. Als je geïnteresseerd bent in het investeren in aandelen, kan je onderzoek doen naar een bedrijf waar je in gelooft. Met een beetje planning en inspanning, kan investeren in aandelen een geweldige manier zijn om je financiële toekomst veilig te stellen.

Onderzoek doen naar Nederlandse aandelen

Wanneer je op zoek bent naar de beste broker om Nederlandse aandelen te kopen in 2023, is het belangrijk om onderzoek te doen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, kunnen verschillende brokers beter bij je passen. Maak een lijst van de factoren die voor jou het belangrijkst zijn, zoals:

 • De goedkoopste makelaar
 • De broker met de uitgebreidste analyse mogelijkheden
 • De broker waar je uitgebreide begeleiding en voorlichting krijgt
 • De broker die makkelijk in gebruik is en weinig inspanning vraagt.

Door dit onderzoek te doen, kan je de beste broker vinden.

Invloeden op Nederlandse aandelen

Als je in Nederlandse aandelen wilt beleggen, is het belangrijk om het nieuws in de gaten te houden. Geruchten over een mogelijke overname kunnen de aandelenkoers bijvoorbeeld laten stijgen. Wanneer je op de hoogte bent van dergelijke gebeurtenissen, kun je reageren op kansen.

Natuurlijk zal niet al het nieuws positief zijn. Soms kan een bedrijf teleurstellende winstcijfers of ander negatief nieuws bekend maken, waardoor de koers van het aandeel kan instorten. Door op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, zul je echter in een betere positie verkeren om weloverwogen beleggingsbeslissingen te nemen.

Ook andere, meer beperkte factoren beïnvloeden de koersbeweging van een aandeel. Zo worden Nederlandse aandelen vaak beïnvloed door het aftreden van een CEO. Als mensen een hekel hebben aan de huidige CEO, kan de koers van het aandeel zomaar weer opveren. Tegelijkertijd kan instabiliteit binnen het bedrijf ook leiden tot een dalende koers.

Vergeet ook de invloed van het beursklimaat niet. Soms presteren aandelen over de hele linie slecht, en dit is ook vaak het geval bij Nederlandse aandelen. Hou dus zeker de algemene marktomstandigheden in de gaten bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

Aalberts Industries
Aalberts Industries (AALB.AS)
ABN AMRO
ABN AMRO (ABN.AS)
Adyen
Adyen (ADYEN.AMS)
AEGON
AEGON (AGN.AS)
Ahold Delhaize
Ahold Delhaize (AD.AS)
Akzonobel
Akzonobel (AKZA.AS)
AMG
AMG (FT)
Aperam
Aperam (APAM.AS)
Aalberts Industries aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Aandelen ASM International kopen (2024) – koers & analyse
ABN AMRO aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Adyen aandelen kopen (2024) – koers & analyse Adyen
AEGON aandelen kopen (2024) – koers & analyse
AFC Ajax aandelen kopen
Ahold aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Air France-KLM aandelen kopen (2024) – koers & analyse
AkzoNobel aandelen kopen (2024) – koers & analyse
AMG aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Aperam aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Arcadis aandelen kopen (2024) – koers & analyse
ArcelorMittal aandelen kopen (2024) – koers & analyse
ASMI aandelen kopen (2024) – koers & analyse
ASML aandelen kopen (2024) – koers & analyse
ASR Nederland (2024) aandelen kopen – koers & analyse
Avantium aandelen kopen
Ballast Nadem aandelen kopen
BAM aandelen kopen
Basic-Fit aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Bavaria aandelen kopen
Besi aandelen kopen
Bol.com aandelen kopen (2024): wel of niet doen?
Boskalis aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Brunel aandelen kopen
Coolblue aandelen kopen (2024) – direct beleggen!
Corbion (CSM) aandelen kopen
Douwe Egberts aandelen kopen
DSM aandelen kopen
Eurocommercial Properties aandelen kopen
Euronext aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Flow Traders aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Fugro aandelen kopen
Galapagos aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Gemalto aandelen kopen
Heineken aandelen kopen (2024) – koers & analyse
HelloFresh aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Hoe kan je Hornbach aandelen kopen (2024)? – analyse
ING aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Jumbo aandelen kopen (2024) – in 3 stappen beleggen
Just Eat Takeaway (Thuisbezorgd) aandelen kopen (2024) – koers & analyse
KPN aandelen kopen (2024) – koers & analyse
NN Group aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Nutreco aandelen kopen
Pharming aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Philips aandelen kopen (2024) – koers & analyse
PostNL aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Randstad aandelen kopen (2024) – koers & analyse
RELX (Reed Elsevier) aandelen kopen (2024) – koers & analyse
SBM Offshore aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Shell aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Signify aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Sligro aandelen kopen (2024) – koers & analyse
SnowWorld aandelen kopen
TomTom aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Unibail-Rodamco-Westfield aandelen kopen
Unilever aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Vopak aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Wereldhave aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Wolters Kluwer aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Yandex aandelen kopen (2024) – koers & analyse