PostNL aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Op deze pagina kan je lezen hoe je kunt beleggen in PostNL aandelen. We bekijken waar je het beste aandelen PostNL kunt kopen en je kan hier de laatste koers van PostNL raadplegen.

Hoe kan je PostNL aandelen kopen?

Denk je erover na om PostNL aandelen te kopen? Houd dan wel rekening met de risico’s van een belegging in PostNL. Het aantal postbezorgingen neemt af en ook de winstmarge per pakket staat onder druk. Wil je toch een investering doen in PostNL aandelen? Hieronder zie je waar je bij welke brokers je PostNL aandelen kunt kopen & verkopen:

BrokerKostenReview
Aanmelden
Freedom Finance demoInvesteren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende CFD PostNL koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor PostNL. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen PostNL & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de actuele koers van PostNL?

Ben je benieuwd naar hoe de aandelenkoers van PostNL het doet? Hieronder zie je een grafiek met de actuele koers van PostNL. Je kan hier ook PostNL aandelen kopen en verkopen door op de bijgevoegde knoppen te drukken:

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van PostNL

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van PostNL.

Beurskoersen van PostNL over de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van PostNL zien van de laatste 5 dagen:

Wat zijn de voordelen van beleggen in PostNL aandelen?

  • Sterk marktaandeel: PostNL heeft een dominante positie binnen de Nederlandse bezorgmarkt, wat kan bijdragen aan een stabiele inkomstenstroom.
  • Diversificatie: doordat PostNL verschillende logistieke diensten aanbiedt, kan het bedrijf dalingen in één segment opvangen door stijgingen binnen een ander segment. De toename van online bestellingen heeft bijvoorbeeld sterk bijgedragen aan de winstgevendheid van PostNL.
  • Nadruk op duurzaamheid: PostNL heeft ambitieuze doelen gesteld om haar ecologische voetafdruk te verminderen.

Wat zijn de risico’s van investeren in PostNL aandelen?

  • Afhankelijkheid van traditionele brieven: PostNL is voor haar inkomsten nog steeds sterk afhankelijk van traditionele briefzendingen.
  • Concurrentie: PostNL ervaart sterke concurrentie van andere leveringsdiensten zoals DHL, FedEX en UPS waarmee het marktaandeel onder druk kan komen te staan.
  • Regulering: PostNL staat onder toezicht van diverse overheidsinstanties. Wijzigingen in de regels kunnen de winstgevendheid van het bedrijf direct onder druk zetten.

Wat zijn de grootste concurrenten van PostNL?

De sterkste concurrentie voor PostNL komt uit Amerika: denk hierbij bijvoorbeeld aan UPS en FedEx. Het lukt deze bedrijven beter om winstgevende resultaten neer te zetten. Het zou zomaar kunnen dat deze Amerikaanse bedrijven op de lange termijn een groter marktaandeel weten te veroveren binnen Nederland. Onderzoek daarom goed of een investering in één van de concurrenten aantrekkelijker is:

Hoe kan je aandelen PostNL kopen?

Je kunt PostNL aandelen kopen bij een betrouwbare broker. Een aandelen broker is een bedrijf dat het mogelijk maakt om in verschillende Nederlandse & internationale aandelen te beleggen.

Het openen van een beleggingsrekening is vaak zo gebeurd; wel moet je de rekening nog activeren door een kopie van je paspoort en adres te uploaden. Nadat je rekening is geactiveerd, kan je direct geld storten vanaf je bank naar je aandelen rekening.

Selecteer vervolgens het PostNL aandeel binnen het tradingplatform en vul het bedrag in dat je wilt investeren. Dit kan een klein bedrag zijn van €100, maar je kunt natuurlijk ook meer investeren. Je kunt kiezen uit twee typen orders:

  • Marktorder: je koopt direct PostNL aandelen tegen de huidige marktprijs.
  • Limietorder: je koopt de aandelen PostNL tegen een vastgestelde prijs.

Nadat je op kopen drukt, zie je de aandelen PostNL binnen enkele seconden terug binnen je beleggingsrekening. Je kunt vervolgens de resultaten direct bijhouden binnen je rekening.

Over PostNL

PostNL NV is een Nederlands postbedrijf dat sinds 2011 beursgenoteerd is, na de opsplitsing van TNT NV in TNT Express NV en PostNL NV. De laatste jaren is de naam van het bedrijf vaak gewijzigd

Gevaren en kansen voor PostNL

PostNLDe groei van technologie biedt PostNL zowel nieuwe kansen als bedreigingen. Kansen zijn er vooral voor de pakketdivisie van PostNL. Nu shoppen vaak online gebeurt, zie je dat steeds meer mensen pakketjes bestellen via het internet. Deze pakketjes moeten natuurlijk bezorgd worden en hier springt PostNL op in.

Dit werd nog eens extra duidelijk tijdens de coronapandemie van 2020: toen alle winkels moesten sluiten bestelden mensen nog meer pakketjes via het internet. PostNL kon op een gegeven moment het grote aantal bestellingen niet meer aan. Wanneer je ziet dat er plotseling veel meer pakketjes worden verstuurd, kan het slim zijn om PostNL aandelen te kopen.

Toch is de groei van e-commerce naast een kans ook een bedreiging voor PostNL. Wanneer grote bedrijven zoals Amazon het in de toekomst steeds beter doen, kunnen ze de tussenpersoon uitschakelen. Wanneer grote e-commerce bedrijven hun producten zelf gaan bezorgen dan kan dit de winstgevendheid van het bedrijf onder druk zetten. Dit kan een goede reden zijn om te wachten met het kopen van aandelen PostNL.

Minder post is een probleem

Tegelijkertijd is de grootste bedreiging het feit dat mensen steeds minder normale post versturen. In 2018 daalde het totale volume aan verzonden post met ruim tien procent. Dit is natuurlijk een enorme daling en PostNL worstelt ermee om dit soort gaten op te vangen. Vooral vanwege de verplichting om nog steeds zes dagen per week post op te halen en bezorgen is het dalende volume een groor risico.

PostNL hoopt in de toekomst betere resultaten neer te zetten door de organisatiekosten naar beneden te brengen. Tegelijkertijd hoopt het bedrijf meer inkomsten binnen te halen door de kostprijs voor het verzenden van een pakketje te verhogen. Het is echter de vraag of dit het gewenste effect heeft. Wanneer de kosten van pakketjes verder toenemen, kunnen mensen besluiten om er minder te gaan versturen.

Denk je dat het PostNL lukt om kostenefficiënter te gaan werken? Dan kan het aantrekkelijk zijn om PostNL aandelen te kopen!

Dividendrendement

PostNL streeft ernaar om maximaal 75% van de winst uit te keren als dividend. Over de afgelopen jaren heeft PostNL altijd een goed dividend uitgekeerd. Dit kan dan ook een goede reden zijn om te investeren in PostNL aandelen. Voordat je aandelen koopt moet je echter wel goed nagaan of deze trend zich in de toekomst kan voortzetten.

Hoge volumes en taken PostNL

Toen het bedrijf nog Koninklijke TNT Post BV heette werden de ruim 7 miljard poststukken per jaar bezorgd door postbodes in vaste dienst en postbezorgers die in parttime dienst waren. Tegenwoordig werkt PostNL bijna alleen nog met parttime bezorgers.

PostNL voert de universele postdienst uit in Nederland. Dit betekent dat ze 6 dagen per week de brievenbussen moeten legen en 6 dagen per week de post moeten bezorgen. Hiervan moet 95% van de aangeboden post de volgende werkdag al bezorgd worden.

Daarnaast moeten ze minimaal 2000 dienstverleningspunten hebben en in woonwijken van meer dan 5000 inwoners moet er binnen een straal van 500 meter een brievenbus zijn.

Wel of niet PostNL aandelen kopen?

Of het verstandig is om PostNL aandelen te kopen, hangt sterk af van je persoonlijke situatie. Onderzoek eerst wat de grootste risico’s zijn van een belegging in PostNL aandelen; op die manier kan je bepalen of PostNL past binnen je huidige risicoprofiel.

Zelf vind ik een belegging in PostNL risicovol, omdat het aantal briefzendingen sterk daalt. Het is maar de vraag of deze daling kan worden opgevangen door e-commerce bestellingen. Tegelijkertijd ervaart PostNL sterke concurrentie van diverse buitenlandse partijen met diepere zakken.

Het is daarom belangrijk om het marktaandeel van PostNL goed te bestuderen. Op die manier kan je bepalen of een belegging in aandelen PostNL bij je past.

Aalberts Industries
Aalberts Industries
ABN AMRO
ABN AMRO
Adyen
Adyen
AEGON
AEGON
Ahold Delhaize
Ahold Delhaize
Akzonobel
Akzonobel
Aperam
Aperam

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *