PostNL aandelen kopen

Op deze pagina kan je lezen hoe je kan beleggen in PostNL . We bekijken waar je het beste PostNL aandelen kunt kopen en je kan hier de laatste koers van PostNL raadplegen.

Waar kan je PostNL aandelen kopen?

Denk je erover na om PostNL aandelen te kopen? Er zijn de nodige zorgen over de toekomst van het bedrijf. Dit komt onder andere door de forse afname van de postbezorgingen en doordat de marge op pakketbezorgingen niet lijkt toe te nemen. Wil je toch een investering doen in PostNL? Hieronder zie je waar je het goedkoopst aandelen PostNL kunt kopen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor PostNL. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logo€2,50 voor PostNL
Mexem aandelen kopen0,06% met €1,80 minimum voor PostNL
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
BUX-logo€0 + je ontvangt een gratis aandeel
FXFlat aandelen kopen0,09% met €3,90 minimum & actief handelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe kan je Actief beleggen in PostNL?

Bij Plus500 kan je zelf CFD-aandelen PostNL kopen. De posterijen hebben echter een onzekere toekomst door de opkomst van het internet. Wanneer je denkt dat de koers omlaag gaat, kan je bij Plus500 short gaan. Wanneer je short gaat op een aandeel speculeer je op een dalende koers.

Wil je beleggen in CFD’s PostNL zelf uitproberen? Gebruik dan de onderstaande knop om een gratis demoaccount te openen:

86% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Wat is de actuele koers van PostNL?

Ben je benieuwd naar hoe de aandelenkoers van PostNL het doet? Hieronder zie je een grafiek met de actuele CFD koers van PostNL. Je kan hier ook PostNL CFD-aandelen kopen en verkopen door op de bijgevoegde knoppen te drukken:

78% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van PostNL

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van PostNL.

Analyse van PostNL

Voordat je besluit of je PostNL wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om het aandeel eerst goed te analyseren. In het onderstaande overzicht zie je hoe PostNL zich heeft ontwikkeld over de afgelopen periode.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van PostNL zien van de laatste 5 dagen:

Wat doet de koers van PostNL in 2023?

Ben je benieuwd wat analisten denken dat PostNL gaat doen in 2023 en de jaren daarop? We hebben met behulp van de data van Alpha Vantage de prognoses van analisten gecombineerd. Vergeet niet dat dit cijfer slechts een voorspelling over het koersverloop van PostNL is en dat deze voorspelling niet hoeft uit te komen. Doe daarom altijd je eigen onderzoek!

Over PostNL

PostNL NV is een Nederlands postbedrijf dat sinds 2011 beursgenoteerd is, na de opsplitsing van TNT NV in TNT Express NV en PostNL NV. De laatste jaren is de naam van het bedrijf vaak gewijzigd

Gevaren en kansen voor PostNL

PostNLDe groei van technologie biedt PostNL zowel nieuwe kansen als bedreigingen. Kansen zijn er vooral voor de pakketdivisie van PostNL. Nu shoppen vaak online gebeurt, zie je dat steeds meer mensen pakketjes bestellen via het internet. Deze pakketjes moeten natuurlijk bezorgd worden en hier springt PostNL op in.

Dit werd nog eens extra duidelijk tijdens de coronapandemie van 2020: toen alle winkels moesten sluiten bestelden mensen nog meer pakketjes via het internet. PostNL kon op een gegeven moment het grote aantal bestellingen niet meer aan. Wanneer je ziet dat er plotseling veel meer pakketjes worden verstuurd, kan het slim zijn om PostNL aandelen te kopen.

Toch is de groei van e-commerce naast een kans ook een bedreiging voor PostNL. Wanneer grote bedrijven zoals Amazon het in de toekomst steeds beter doen, kunnen ze de tussenpersoon uitschakelen. Wanneer grote e-commerce bedrijven hun producten zelf gaan bezorgen dan kan dit de winstgevendheid van het bedrijf onder druk zetten. Dit kan een goede reden zijn om te wachten met het kopen van aandelen PostNL.

Minder post is een probleem

Tegelijkertijd is de grootste bedreiging het feit dat mensen steeds minder normale post versturen. In 2018 daalde het totale volume aan verzonden post met ruim tien procent. Dit is natuurlijk een enorme daling en PostNL worstelt ermee om dit soort gaten op te vangen. Vooral vanwege de verplichting om nog steeds zes dagen per week post op te halen en bezorgen is het afnemen van het volume aan zendingen een groot risico.

PostNL hoopt in de toekomst betere resultaten neer te zetten door de organisatiekosten naar beneden te brengen. Tegelijkertijd hoopt het bedrijf meer inkomsten binnen te halen door de kostprijs voor het verzenden van een pakketje te verhogen. Het is echter maar de vraag of dit het gewenste effect heeft. Wanneer de kosten van pakketjes verder toenemen, kunnen mensen besluiten om er minder te gaan versturen.

Denk jij dat het PostNL lukt om kostenefficiënter te gaan werken? Dan kan het aantrekkelijk zijn om PostNL aandelen te kopen!

Trend bij bezorgingen

De helft van de omzet van PostNL komt voort uit bezorgingen van post. Wanneer dit aantal dus blijft afnemen, neemt ook de omzet af. Tegelijkertijd stijgen de bezorgingen van pakketjes sterk. In 2018 was de groei bijvoorbeeld ruim 20%. Toch leidde dit niet tot een hogere winstgevendheid. Het lijkt erop dat PostNL moeite heeft met het verhogen van de marge per aandeel.

Pensioenen

De pensioenen op de balans van PostNL waren langere tijd een zorgkindje. Gelukkig gaat dit tegenwoordig beter.

Concurrentie

De sterkste concurrentie voor PostNL komt uit Amerika: denk hierbij bijvoorbeeld aan UPS en FedEx. Het lukt deze bedrijven een stuk beter om winstgevende resultaten neer te zetten. Het zou zomaar kunnen dat deze Amerikaanse bedrijven op de lange termijn een groter marktaandeel weten te veroveren. Dit kan lokale Europese bedrijven zoals PostNL omver werpen. Dit kan zomaar een goede reden zijn om je aandelen PostNL te verkopen.

Dividendrendement

PostNL streeft ernaar om maximaal 75% van de winst uit te keren als dividend. Over de afgelopen jaren heeft PostNL altijd een goed dividend uitgekeerd. Dit kan dan ook een goede reden zijn om te investeren in PostNL aandelen. Voordat je aandelen koopt moet je echter wel goed nagaan of deze trend zich in de toekomst kan doorzetten.

Hoge volumes en taken PostNL

Toen het bedrijf nog Koninklijke TNT Post BV heette werden de ruim 7 miljard poststukken per jaar bezorgd door postbodes in vaste dienst en postbezorgers die in parttime dienst waren. Nu, onder PostNL, zijn er bijna geen postbodes meer en bijna alleen nog maar parttime postbezorgers. Parttime postbezorgers verdienen nu eenmaal minder dan postbodes.

PostNL voert de universele postdienst uit, aangewezen door de rijksoverheid. Dit betekent onder andere dat ze 6 dagen per week de brievenbussen moeten legen en 6 dagen per week de post moeten bezorgen. Hiervan moet 95% van de aangeboden post de volgende werkdag al bezorgd worden.

Daarnaast moeten ze minimaal 2.000 dienstverleningspunten hebben en in woonwijken van meer dan 5.000 inwoners moet er binnen een straal van 500 meter een brievenbus zijn.

De afsplitsing van TNT NV en de daarmee gepaard gaande naamswijziging en geheel nieuwe huisstijl betekende inmiddels de 4e naamswijziging en huisstijlwijziging in minder dan 10 jaar tijd. Tot 2002 heette het bedrijf PTT Post, tot 2005 TPG Post en tot 2011 TNT Post.

Activiteiten

Tot één van de kernactiviteiten van PostNL behoort het bezorgen van brieven en drukwerk. Meer dan 95% van alle aangeboden post in één van de ruim 20.000 brievenbussen verspreidt over geheel Nederland wordt de volgende werkdag bezorgt. Daarnaast bezorgt PostNL ook vaak tegelijkertijd met de post ook reclame en andere huis aan huis folders.

Door de Pakketservice, een zelfstandige organisatie binnen PostNL, worden ook postpakketten bezorgd.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *