Ahold aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Ahold Delhaize is een sterke retail groep die internationaal opereert. Denk je erover na om te investeren in Ahold Delhaize? In dit artikel lees je hoe je aandelen Ahold koopt in deze sterke fusie. Ook kan je hier de actuele koers van Ahold Delhaize raadplegen.

Hoe kan je Ahold Delhaize aandelen kopen?

Heb je vertrouwen in de groeiambitie van het bedrijf Ahold Delhaize? Denk je dat de fusie het bedrijf veel gebracht heeft? Dan kan het verstandig zijn om aandelen Ahold Delhaize te kopen. Doe dit bij een voordelige partij, zodat je geen geld verspilt aan transactiekosten!

Hieronder zie je een overzicht van brokers waar je aandelen Ahold Delhaize kan kopen.

BrokerKostenReview
Aanmelden
Freedom Finance demoInvesteren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende CFD Ahold koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Ahold. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen Ahold & beleg gratis in ETF's!
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de actuele koers van Ahold Delhaize?

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Ahold Delhaize

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Ahold Delhaize.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Ahold Delhaize zien van de laatste 5 dagen:

Sterke punten Ahold Delhaize aandelen

Voordat je investeert in aandelen Ahold Delhaize, wil je natuurlijk weten wat sterke punten van het aandeel zijn. Hieronder bespreken we waarom het verstandig kan zijn om Ahold Delhaize aandelen te kopen.

Mensen eten altijd

Supermarktketens zijn relatief veilige, stabiele beleggingen. Natuurlijk kan een boekhoudschandaal of een andere grote gebeurtenis een negatief effect hebben op de koers. De sector is echter vrij stabiel doordat mensen altijd moeten eten.

Ook in economisch slechtere tijden bezoeken mensen nog gewoon de supermarkt. Vanzelfsprekend kopen ze dan minder producten. Een economische crisis zal dan ook niet goed zijn voor de prestaties van het aandeel. De effecten voor andere sector zijn echter een stuk extremer. Een investering in Ahold Delhaize kan dan ook een goede, stabiele factor zijn binnen je portfolio.

In uitzonderlijke gevallen kan een economische crisis zelfs positief zijn voor de aandelenkoers. Dit zag je bijvoorbeeld tijdens de coronapandemie van 2020: door diverse lockdowns moesten alle winkels dicht, waardoor de supermarkt één van de weinige open opties bleef.

Een grote speler

Ahold Delhaize heeft een erg sterke positie in Nederland waar ze de marktleider zijn. Maar ook in Europa en de VS hebben ze een erg grote en sterke positie opgebouwd. Dit heeft de nodige voordelen: zo kan het bedrijf goed onderhandelen over de prijzen van producten. Producten van levensmiddelen willen niet uit de schappen van de supermarkten worden gehaald, omdat ze dan direct een grote afzetmarkt verliezen.

Tegelijkertijd kan het bedrijf schaalvoordelen behalen door bepaalde logistieke functies vanaf één punt uit te voeren. Het bedrijf heeft over een lange periode veel ervaring opgedaan in de supermarkt industrie en dit maakt het een potentieel erg interessante investering.

Denk je dat Ahold in de toekomst internationaal een nog sterkere positie kan opbouwen? Dan kan het slim zijn om te investeren in Ahold door de aandelen te kopen.

Focus op groei

Ahold Delhaize is actief op meerdere continenten en in meerdere landen. Hierdoor kunnen eventuele klappen in één regio worden opgevangen door winsten in een andere regio. Bovendien kan deze groei leiden tot meer winst in de toekomst. Wanneer je vertrouwen hebt in de groeistrategie van Ahold Delhaize, kan het interessant zijn om de aandelen te kopen.

Digitalisering

Ahold Delhaize speelt mooi in op de nieuwe technologische mogelijkheden. Het thuisbezorgen van boodschappen wordt steeds flexibeler. Ook zijn ze sinds enkele jaren eigenaar van Bol.com waarmee ze natuurlijk ook een enorm bereik hebben.

Internationaal actief

Doordat Bol.com internationaal actief is, is het bedrijf minder afhankelijk van de economische situatie binnen één specifieke regio. Hierdoor kunnen slechte resultaten in één regio worden opgevangen door goede resultaten in een andere regio.

Bedreigingen voor investeringen in Ahold

Toch maakt dit Ahold Delhaize niet noodzakelijk een volledig veilige investering. Waar moet je op letten voordat je Ahold Delhaize aandelen koopt?

Wisselkoersen

Het bedrijf is erg internationaal en doet zaken in verschillende valuta’s. De wisselkoersen kunnen de resultaten van het concern dan ook sterk beïnvloeden. Voordat je gaat beleggen in Ahold Delhaize, is het belangrijk om na te gaan wat het effect van de toekomstige wisselkoersen op de bedrijfsresultaten zal zijn.

Falende bedrijfsonderdelen

Niet alle onderdelen die onder Ahold Delhaize vallen doen het even goed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Blokker en Etos. Wanneer bedrijfsonderdelen het niet goed doen, kost dit alleen maar geld. Het zou zomaar kunnen dat deze bedrijfsonderdelen de koers van het bedrijf in de toekomst onder druk zetten.

Concurrentie

Voordat je aandelen in Ahold Delhaize koopt, is het belangrijk om de concurrentie in de gaten te houden. In Amerika is Ahold Delhaize niet de grootste partij. Amazon heeft daar bijvoorbeeld Whole Foods overgenomen en is daarmee een erg krachtige concurrent voor het bedrijf. Overweeg je een belegging in Ahold Delhaize? Dan is het belangrijk om de concurrentie van het bedrijf goed te analyseren.

Wat zijn de grootste concurrenten van Ahold?

Hoe kan je beleggen in aandelen Ahold?

Stap 1: je hebt een beleggingsrekening nodig om Ahold aandelen te kunnen kopen en verkopen. Klik hier om direct een betrouwbare rekening bij een broker te openen.

Stap 2: neem vervolgens de tijd om je beleggingsrekening volledig te activeren. Je activeert je account door je identiteit te verifiëren.

Stap 3: je kunt vervolgens geld storten op je beleggingsrekening via bankoverschrijving of creditcard.

Stap 4: selecteer vervolgens het aandeel Ahold en vul het bedrag in dat je wilt investeren. Je kunt er eventueel voor kiezen om een prijs in te stellen waartegen je het aandeel op een later moment wilt kopen.

Stap 5: druk op kopen om de aandelen direct op de beurs aan te schaffen. Het kan vervolgens enkele minuten duren voordat de order volledig is uitgevoerd.

Boekhoudschandaal van 2003

Ahold kwam slecht in het nieuws in 2003 vanwege een boekhoudschandaal waarbij diverse Amerikaanse supermarktmerken die onder Ahold vielen een te hoge winst hadden gerapporteerd. Dit had grote consequenties: grote delen van het management werden gedwongen om af te treden. Ook werd de kredietrating van het bedrijf sterk verlaagd en de waarde van het aandeel daalde met ruim twee derde.

Uit de nieuwe gegevens kwam naar voren dat het bedrijf juist een flink verlies van 1,2 miljard euro had geleden. De Nederlandse tak, Ahold, werd aangeklaagd voor fraude. Diverse bestuursleden en het bedrijf zelf moesten een boete betalen.

Onder leiding van de nieuwe CEO Henny de Ruiter weet Ahold de markt weer te veroveren. Niet winstgevende supermarkten in Zuid-Amerika en Azië werden verkocht. De financiële positie werd weer hersteld en het bedrijf ontving weer een investmentgrade rating.

Als belegger kan je profiteren van dit soort nieuws. Door slim te beleggen kan je short gaan bij slecht nieuws en de aandelen kopen wanneer de paniek voorbij is.

Strategie Ahold

De strategie voor Ahold is sinds 2006 weer op groei gericht. Het doel van de strategie is het versterken van de concurrentiepositie met een focus op Amerika. Dit proberen ze te bereiken door interessantere producten en diensten aan te bieden. Ook proberen ze de kosten te verlagen en de prijspositie te verbeteren. Ook kochten ze diverse nieuwe ketens op: denk aan de koop van CD&R, KKR en Tops.

In 2011 komt Dick Boer aan de macht als CEO en hij zet zes strategische pijlers op. Deze pijlers moeten verdere groei mogelijk maken. De doelen zijn het versterken van de loyaliteit, het uitbreiden van het aanbod, het groeien naar nieuwe regio’s, het versimpelen van de onderneming en het verbeteren van de prestaties. Denk je dat dit een goede strategie is? Dan kan het slim zijn om Ahold Delhaize aandelen te kopen.

Ahold

Geschiedenis Ahold

In 1887 begon Albert Heijn en zijn vrouw een kleine supermarkt in Oostzaan. Ze kregen deze supermarkt voor hun trouwdag cadeau door de vader van Albert. De verkoopleus van Albert Heijn senior in die dagen was: “goedkoop genoeg voor de man op straat en goed genoeg voor de miljonair.”. Deze formule bleek aan te slaan en binnen 10 jaar bezaten ze 10 winkels.

Het huidige bedrijf

Inmiddels bestaat Ahold (Albert Heijn Holding) niet alleen meer uit de supermarktketen Albert Heijn. In Europa hebben ze de volgende merken: Albert Heijn, Etos, Gall&Gall, Albert.nl, bol.com, Albert, Hypernova, ICA en Pingo Doce. In Amerika bezitten ze onder andere Stop&Shop, Giant, Martin’s en Peapod.

Doordat het bedrijf actief is in verschillende regio’s, zijn de risico’s van een belegging in Ahold lager. Verliezen in de ene regio kunnen namelijk worden opgevangen door goede resultaten in een andere regio.

Fusie

In 2015 werd bekend gemaakt dat Ahold ging fuseren met het Belgische merk Delhaize. De nieuwe bedrijfsnaam werd Ahold Delhaize en het hoofdkantoor is nog steeds in Nederland. Bij de fusie kregen de aandeelhouders van Ahold 61% van de aandelen en de aandeelhouders van Delhaize de andere 39% van de aandelen.

Beide bedrijven behaalden toen al de meeste omzet in Amerika. Na de fusie is het bedrijf in Europa de vierde supermarktketen geworden en in Amerika de vijfde.

Enkele tips voor een belegging in Ahold Delhaize

Voordat je gaat beleggen in Ahold Delhaize, is het verstandig om rekening te houden met deze korte beleggingstips.

Tip 1: pas spreiding toe

Ten eerste is het belangrijk om voldoende spreiding toe te passen. Stop niet al je geld in aandelen Ahold Delhaize. Ga op zoek naar andere interessante sectoren om in te investeren. Op die manier voorkom je dat je een groot deel van je investering verliest op één aandeel.

Tip 2: beleg met een plan

Voor de rest is het belangrijk om altijd een plan te hebben. Bedenk welk rendement je wilt behalen en stel een plan op. Vervolgens moet je het plan constant evalueren. Is het plan nog relevant? Volg je de stappen goed op? Door constant een realiteitscheck in te bouwen, houd je bij of je je doelen bereikt.

Stap 3: pas op voor paniek

Tenslotte is het belangrijk om niet teveel mee te gaan in paniek. Juist wanneer iedereen een aandeel dumpt, kan het verstandig zijn om het aandeel te kopen. Een schandaal kan zomaar een mooie kans zijn. Wel moet je natuurlijk eerst de invloed van de gebeurtenis analyseren om vast te stellen dat het bedrijf er niet aan onder gaat.

Is het verstandig om te investeren in Ahold?

Een investering in Ahold Delhaize aandelen kan zeker goed uitpakken. Het bedrijf is een grote, stabiele partij waarbij aandeelhouders profiteren van een mooie dividenduitkering. Het bedrijf keert doorgaans tussen de 40 en 50 procent van de winst uit in de vorm van dividend waardoor je op de lange termijn een mooi inkomen kunt opbouwen met aandelen Ahold.

De spreiding over verschillende regio’s biedt bovendien extra kansen: hierdoor kunnen verliezen in de ene regio worden opgevangen door winsten in een andere regio. Ahold springt bovendien goed in op de stijgende populariteit van het internet: het bezorgen van boodschappen wordt steeds verder uitgebreid en door de overname van Bol.com profiteren ze ook van mensen die online winkelen.

Wanneer je wilt investeren in Ahold, blijft het wel belangrijk om de concurrentie goed in de gaten te houden. Er zijn veel lokale supermarkten die Ahold maar al te graag van de troon stoten. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of aandelen Ahold binnen je beleggingsstrategie passen.

Aalberts Industries
Aalberts Industries
ABN AMRO
ABN AMRO
Adyen
Adyen
AEGON
AEGON
Akzonobel
Akzonobel
Aperam
Aperam
Arcadis
Arcadis

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *