Duitse aandelen kopen (2024): hoe kan je beleggen in Duitsland?

Wil je beleggen in Duitse aandelen? Op deze pagina lees je direct hoe & waar je Duitse aandelen kunt kopen! Ook bespreek ik waarom beleggen in Duitsland zo populair is.

Waar kan je Duitse aandelen kopen?

Wil je beleggen in Duitse aandelen? In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je Duitse aandelen kunt kopen:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Beleggen op de Duitse beurs met de DAX-30 index

Je kan er ook voor kiezen om te investeren op de Duitse beurs door een fonds of ETF te kopen. Een ETF volgt een economische index van bijvoorbeeld een land.

In Duitsland is de DAX-30 de populairste en bekendste aandelenindex. De DAX-30 is de beursindex van Frankfurt en bevat de dertig grootste Duitse bedrijven die staan genoteerd aan de beurs. De index geeft dan ook een goed beeld van de economische prestaties binnen Duitsland.

Enkele voorbeelden van ETF's waarmee je in de DAX-index kunt beleggen zijn:

 • iShares Core DAX UCITS
 • Etflab DAX
 • Xtrackers DAX UCIT

Wil je zelf investeren in de DAX-30 index? Lees dan deze uitgebreide handleiding over beleggen in ETF's. Op die manier leer je direct hoe je met ETF's in de Duitse economie kunt investeren:

Hoe kan je online beleggen in Duitse aandelen?

Stap 1: open een account bij een broker

Om in Duitse aandelen te investeren, maak je eerst een account aan bij een betrouwbare online broker. Ben je benieuwd bij welke brokers je in Duitse aandelen kunt beleggen? Bekijk dan het onderstaande overzicht:

Stap 2: een aandeel selecteren

Vervolgens moet je beslissen welk Duits aandeel je wilt kopen. Het is belangrijk om een uitgebreide analyse uit te voeren: op die manier kan je bepalen welke aandelen binnen je risicoprofiel passen. Je kunt bijvoorbeeld met fundamentele analyse onderzoeken hoe het bedrijf er financieel voor staat.

Stap 3: een order plaatsen

Wanneer je zeker weet welk aandeel je wilt kopen, kan je een order plaatsen. Je moet hiervoor de volgende gegevens invoeren:

 • Aantal: je moet invullen hoeveel aandelen je wilt kopen.
 • Marktorder: met een marktorder koop je het aandeel tegen de huidige prijs.
 • Limietorder: met een limietorder koop je het aandeel tegen een vastgestelde prijs.

Nadat je de order naar de Duitse beurs hebt verstuurd, kan het nog enkele minuten duren voordat deze wordt uitgevoerd. Vergeet niet om regelmatig je beleggingen te evalueren!

Duitse aandelen kopen

Waarom is beleggen in Duitsland potentieel aantrekkelijk?

 • Grote markt: met meer dan tachtig miljoen inwoners is de Duitse markt erg groot.
 • Centrale locatie: door de centrale locatie kunnen bedrijven goederen en diensten gemakkelijk verkopen.
 • Personeel: Duitsland heeft hoog opgeleid personeel wat leidt tot gunstige bedrijfsresultaten.
 • Betrouwbaarheid: Duitsland heeft een betrouwbaar imago wat investeerders aantrekt.
 • Infrastructuur: de infrastructuur binnen Duitsland is van hoog niveau.
 • Open economie: investeerders uit alle landen zijn welkom in Duitsland.

Wat zijn de risico's van beleggen in Duitse aandelen?

 • Marktrisico: de waarde van je aandelen kunnen schommelen door marktomstandigheden.
 • Wisselkoersrisico: het koersverloop van de euro heeft invloed op je beleggingen.
 • Specifiek risico: de prestaties van het Duitse bedrijf waarin je investeert heeft invloed op je resultaten.
 • Industrie risico: de industrie waarin je belegt kan slechtere resultaten neerzetten.
 • Liquiditeitsrisico: wanneer je in kleine Duitse aandelen belegt, kan het lastig zijn om een koper te vinden.

Hoe kan je betere resultaten behalen met beleggingen in Duitsland?

Wil je betere resultaten behalen met je investeringen in Duitse aandelen? Deze tips kunnen je hierbij helpen!

Spreiding

Het is belangrijk om je risico’s zoveel mogelijk te spreiden. Je kunt je risico's spreiden door in verschillende regio's en sectoren te investeren.

Naast Duitse aandelen kan je bijvoorbeeld ook Chinese en Amerikaanse aandelen kopen. Je kunt vervolgens het sectorspecifieke risico verlagen door te beleggen in verschillende sectoren.

Beleg met geld dat je kunt missen

Vooral veel beginnende beleggers maken de fout om met geld te beleggen in Duitse aandelen dat ze eigenlijk niet kunnen missen. Vervolgens sluiten ze noodgedwongen hun beleggingsposities wanneer de koersen flink dalen. Je hebt als belegger een lange adem nodig: zorg er daarom voor dat je alleen investeert met geld dat je de komende tijd niet nodig hebt.

Zorg voor een gunstige risk : reward verhouding

Open alleen beleggingen met een gunstige verhouding tussen je potentiële winst en verlies. Het is aan te raden om hiervoor eens goed naar de koersgrafiek te kijken. Staat de koers hoger dan ooit en is er geen teken dat het bedrijf in de toekomst veel beter gaat presteren? Dan ligt de potentiële winst op het aandeel te laag en moet je op zoek gaan naar een beter aandeel.

Om te bepalen of er ruimte voor groei is, kan je ook kijken naar de verhouding tussen de koers en de winst. Wanneer je maar een beperkt aantal keren de winst betaalt voor een aandeel, is deze relatief goedkoop geprijsd. Overigens is dit niet altijd een goed teken: Warren Buffett zei ooit dat je beter een uitstekend aandeel tegen een redelijke prijs kunt kopen dan een redelijk aandeel tegen een uitstekende prijs.

Volg het nieuws

Wanneer je in een andere regio gaat investeren, is het belangrijk om het nieuws daar goed te volgen. Wanneer het vertrouwen van de Duitse consument afneemt, dan doen Duitse bedrijven het vaak minder goed. Ook de wisselkoers van de euro speelt een belangrijke rol, zeker voor bedrijven die internationaal actief zijn.

In welke Duitse aandelen kan je beleggen?

Het beste aandeel, is eigenlijk altijd het aandeel waarmee je de beste resultaten behaalt. Feit is dat er geen objectief beste aandeel is, aangezien niet elk aandeel voor iedereen geschikt is. Sommige aandelen zijn bijvoorbeeld risicovoller dan andere aandelen en trekken daardoor een ander type belegger.

In het overzicht zie je de populairste Duitse aandelen waarin je kunt beleggen:

Zoals je ziet, staan er veel Duitse autofabrikanten in de lijst. Ook dienstverlenende bedrijven, zoals Allianz en de Deutsche Bank zijn populair onder beleggers.

Uiteraard zijn er nog veel meer Duitse aandelen waar je als Nederlandse belegger in kunt investeren. De genoemde aandelen zijn echter het populairst onder de Nederlandse belegger. duitse aandelen kopen

Beleggen in Duits vastgoed

Beleggen in Duits vastgoed kan ook erg interessant zijn. De Duitse overheid is betrouwbaarder dan de Nederlandse overheid wanneer het op beleid aankomt. De belastingen op vastgoed liggen relatief laag (je betaalt alleen over het netto resultaat een vast, laag percentage). Bovendien is het in Duitsland mogelijk om aantrekkelijke huurrendementen te behalen.

In verhouding met andere Europese steden ligt de huur in Duitsland nu nog laag: dit betekent dat er nog veel ruimte is voor verdere groei. Wanneer je een woning meer dan tien jaar aanhoudt, betaal je bovendien geen belastingen over waardestijgingen bij de verkoop.

Wanneer je belegt in Duits vastgoed moet je vanzelfsprekend welk extra onderzoek doen: het is lastiger om een buitenlandse markt te doorgronden. Gelukkig kan je in Duitsland vanwege het hoge opleidingsniveau genoeg experts vinden die je kunnen bijstaan bij investeringen in vastgoed.

Beleggen in Duitse aandelen steeds populairder

De online broker Binck (tegenwoordig Saxo Bank) heeft een onderzoek uitgevoerd naar Duitse beleggingen door Nederlanders. Uit dit onderzoek bleek dat het beleggen in Duitse aandelen steeds populairder wordt. Sinds het begin van 2015 zijn de beleggingen van Nederlandse particulieren in Duitse aandelen maar liefst met veertig procent gestegen. Dit is niet voor niets, want met het beleggen in Duitse aandelen kun je een goed rendement behalen.

Opvallend is dat de groei van het belegd vermogen in Nederlandse aandelen in dezelfde periode lager ligt. Waar er veertig procent meer in Duitse aandelen werd geïnvesteerd, groeide het totale belegd vermogen in Nederlandse aandelen met dertig procent sinds begin 2015.

Hoe bepaal je welke Duitse aandelen je moet kopen?

 • Bepaal je beleggingsdoel: niet elk Duits aandeel past even goed bij elk type belegger. Bepaal bijvoorbeeld van je risicotolerantie is.
 • Onderzoek de industrie en het bedrijf: onderzoek de laatste trends, de concurrentie, de kansen en de risico's voordat je een belegging opent. Vergeet ook niet om de financiële gegevens van het bedrijf op te vragen. Het is belangrijk om alleen in financieel gezonde ondernemingen te investeren.
 • Bekijk naar belangrijke financiële ratio's: kijk naar belangrijke financiële gegevens zoals de price-to-earnings ratio (P/E), price-to-sales ratio (P/S), price-to-book ratio (P/B) en het dividendrendement.
 • Houd rekening met de economische situatie: inflatie, rente en geopolitieke gebeurtenissen beïnvloeden ook de aandeelkoersen van Duitse bedrijven. Het loont daarom om de aandelenmarkt als geheel te onderzoeken.
 • Diversificatie: door te investeren in kleine en grote Duitse bedrijven in verschillende industrieën, verlaag je het risico van je belegging.
Adidas aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Allianz aandelen kopen (2024) – analayse & actuele koers
Bayer aandelen kopen (2024) – koers & analyse
BMW aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Deutsche Bank aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Deutsche Post (2024) aandelen kopen: beleggen in DHL
Hugo Boss aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Lufthansa aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Mercedes-Benz aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Porsche aandelen kopen: hoe kan je beleggen in Porsche?
SAP aandelen kopen (2024) – hoe kan je beleggen in SAP?
Siemens aandelen kopen (2024) – koers & analyse
SMA Solar Technology aandelen kopen
TUI aandelen kopen (2024) – analyse & koers
Volkswagen aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Wirecard AG aandelen kopen
Zalando aandelen kopen (2024) – koers & analyse