Porsche aandelen kopen: hoe kan je beleggen in Porsche?

Wanneer mensen veel geld hebben, kopen ze graag luxe hebbedingetjes. Een mooie Porsche sportwagen is daar een goed voorbeeld van. De winstmarge op deze prachtwagens ligt hoog waardoor het bedrijf goede resultaten kan behalen met de verkopen. Maar hoe kan je nu eigenlijk zelf beleggen in Porsche en waar moet je op letten voordat je Porsche aandelen koopt? In dit artikel lees je hoe je het beste kunt investeren in Porsche.

Hoe kan je Porsche aandelen kopen?

Ben je benieuwd waar je Porsche aandelen kunt kopen? Bekijk dan het onderstaande overzicht van aandelen brokers:

BrokerKostenReview
Aanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Porsche. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoKoop goedkoop aandelen Porsche! Je kunt je inleg verliezen.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe kan je actief beleggen in Porsche?

De koers van het aandeel Porsche is te vergelijken met die van een race. Soms snelt de koers vooruit, terwijl hij op andere mensen zelfs afremt of een flinke duik neemt. Als coureur moet je flexibel zijn en constant inspelen op nieuwe omstandigheden. Door actief te speculeren kan je zowel reageren op stijgende als dalende koersen. Wil je dit gratis uitproberen met een demo? Gebruik dan de onderstaande knop:

Wat is de aandelenkoers van Porsche?

Ben je benieuwd hoe de aandelenkoers van Porsche zich ontwikkelt? In de onderstaande grafiek zie je tegen welke koers je het CFD-aandeel Porsche kunt kopen. Met de knoppen kan je direct een beleggingspositie openen.

76% van de retailbeleggers verliest geld met het handelen in CFDs bij deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Bedrijfsgegevens van Porsche

Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Porsche.

Beurskoersen van de laatste 5 dagen

In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Porsche zien van de laatste 5 dagen:

De beursgang van Porsche

Met de beursgang van Porsche in 2023 kan je als particuliere belegger investeren in één van de aantrekkelijkste bedrijfsonderdelen van Volkswagen.

Volkswagen brengt tijdens de IPO op 29 september 2023 12,5% van de aandelen Porsche op de markt wat €9 miljard moet opbrengen. De aandelen worden hierbij verdeeld in preferente en normale aandelen. Alleen de preferente aandelen worden beschikbaar gesteld op de beurs.

Als belegger krijg je bij de uitkering van dividend voorrang en ook sta je bij een mogelijk faillissement als eerste in de rij. Met preferente aandelen heb je echter geen stemrecht, wat nadelig kan zijn wanneer je invloed wilt uitoefenen op het beleid van de autoproducent.

Tijdens de IPO wordt maar een klein percentage van de aandelen beschikbaar gesteld voor de verkoop. In de rest van het artikel analyseer ik of het verstandig kan zijn om te beleggen in aandelen Porsche.

Waarom kan het slim zijn om te investeren in Porsche?

Reden 1: goede winstmarges

Porsche zet in verhouding met andere automerken gunstige cijfers neer. Het gemiddelde winstpercentage van Porsche is bijvoorbeeld 17,6% per voertuig. Dit geeft Porsche de mogelijkheid om te reageren op stijgende kosten. Bovendien lukt het Porsche om extra winst te maken met het verkopen van diverse diensten aan andere autoproducenten.

Reden 2: naamsbekendheid

Porsche is een bekende naam in de autowereld: hierdoor zijn klanten met diepe zakken bereid om een fors bedrag te betalen voor de auto’s van het merk. Deze naamsbekendheid kan Porsche een interessante belegging maken. Sommige beleggers zullen bijvoorbeeld in het merk investeren omdat ze er een emotionele binding mee hebben, wat positief kan zijn voor het koersverloop.

Reden 3: klanten zijn minder prijsgevoelig

In tijden van inflatie en economische crisissen doen automerken het minder goed. Hier zal het merk Porsche minder last van hebben: de klanten van dit autobedrijf hoeven zich niet zorgen te maken over het wel of niet kunnen kopen van een brood. Hierdoor is Porsche wellicht een betere investering tijdens economisch onzekere tijden dan andere automerken.

Porsche aandelen kopen

Wat zijn de risico’s van beleggen in Porsche?

Risico 1: de concurrentie

Voordat je investeert, is het aan te raden om het merk Porsche te vergelijken met andere luxe automerken. Het kan zomaar aantrekkelijker zijn om in een concurrent te investeren. Bekijk bijvoorbeeld of de auto’s van Porsche nog steeds goed in de smaak vallen in verhouding met die van sommige andere merken. Geduchte concurrenten van Porsche zijn:

  • Aston Martin
  • Bentley
  • Bugatti
  • Ferrari
  • Jaguar
  • Lamborghini
  • Maserati
  • McLaren

Risico 2: lastig om te groeien

De producten van Porsche zijn erg duur, waardoor de auto’s maar voor een beperkte groep mensen toegankelijk zijn. Met een kleine groep potentiële klanten, kan het lastig zijn om te groeien.

Risico 3: duur onderhoud

De auto’s van Porsche zijn duur te onderhouden, ook in vergelijking met de concurrentie. In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker is, is het de vraag of dit problemen oplevert in de toekomst.

Risico 4: geen controle

De familie Porsche & Piëch behouden alle normale aandelen, waardoor ze de volledige controle over het bedrijf houden. Dit zal institutionele beleggers waarschijnlijk afschrikken, wat de koers onder druk kan zetten.

Hoe werkt het kopen van aandelen Porsche?

Voordat je aandelen Porsche koopt, is het belangrijk om te onderzoeken of het bedrijf een goede investering is. Het antwoord op deze vraag zal verschillen van persoon tot persoon: iedere belegger heeft namelijk andere doelen.

Wanneer je zeker weet dat je aandelen Porsche wilt kopen, kan je het aandeel selecteren binnen de software van je broker. Je kunt vervolgens kiezen uit twee typen orders:

  • Marktorder: je koopt de aandelen tegen de beschikbare prijs.
  • Limietorder: je koopt de aandelen tegen een ingestelde prijs.

Vergeet niet om tussendoor je belegging te evalueren. Op die manier weet je zeker dat de Porsche aandelen nog goed binnen je beleggingsstrategie passen!

Belangrijk: Porsche is onderdeel van Volkswagen

Wanneer je Porsche aandelen koopt, ben je niet direct mede-eigenaar zoals dit normaal gesproken het geval is wanneer je aandelen koopt. Porsche is namelijk volledig onderdeel van Volkswagen en wordt 100% gecontroleerd door de Wolfsburgers.

De aandelen van Porsche die verhandeld worden op de beurs zijn onderdeel van een holding. Deze holding bevat net iets meer dan 50% van de aandelen van Volkswagen Group. Daarnaast investeert de holding in de technologiesector waardoor een deel van het vermogen in andere bedrijven kan worden geïnvesteerd.

De belangrijkste gebeurtenis voor Porsche aandeelhouders is de dividendbetaling. Deze komt tot stand via de dividenduitbetaling van Volkswagen. Als deze dividenden worden afgelast, dan zal de prijs van het Porsche holding aandeel fors dalen.

Over het bedrijf Porsche

Porsche is een bekende, Duitse fabrikant van luxe sportauto’s. Het exclusieve merk werd opgericht in het jaar 1931 door Ferdinand Porsche. Opvallend genoeg is de man achter dit befaamde automerk was ook meteen de ontwerper van de eerste Volkswagen die de wereld heeft gezien.

Porsche is gevestigd in het Duitse Zuffenhausen en is op moment van schrijven eigendom van Volkswagen. Dit bedrijf is echter weer grotendeels in handen van Porsche SE. Porsche staat bekend als een financieel uitgebalanceerd automerk met een hoge winstmarge van 17,6 procent per voertuig.

Porsche verkoopt meer dan alleen auto’s

Porsche staat natuurlijk vooral bekend om de luxeauto’s die ze produceren. Met Porsche Design houden ze zich echter ook bezig met andere producten: ze produceren bijvoorbeeld horloges, pennen, koffers en kledingstukken.

Ook lanceerde Porsche in de jaren negentig een fietsenlijn met mountainbikes, race- en tourfietsen. Op een gegeven moment bracht het merk zelfs een eigen tractor uit! Door de naamsbekendheid van Porsche kan het bedrijf elk product tegen een premie verkopen.

De geschiedenis van Porsche

De eerste auto werd door Porsche op de markt gebracht in het jaar 1938: de Porsche 64. Opvallend voor dit voertuig was dat er heel wat onderdelen van de zogenaamde KdF-wagen voor werden gebruikt. De tweede Porsche werd pas gelanceerd in 1948: de Porsche 356.

Net zoals veel andere merken stortte Porsche zich ook in de wereld van de autosport. Sportieve modellen zoals de Porsche Cayenne, de Porsche Carrera (GT) en de Porsche Panamera zetten de beste verkoopcijfers neer. Ook de “goedkope(re)” Porsche Boxster blijft het op de markt bijzonder goed doen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *