fbpx

Wat is dividend? - alles over dividend!

Dividend is een uitbetaling van een deel van winst aan de aandeelhouders. Het doel van het uitkeren van dividend is het aantrekken van beleggers. Dividend kan dan ook gezien worden als een beloning voor mensen die de aandelen gedurende langere tijd vasthouden.

Hoe werkt de uitkering van dividend?

Wanneer een bedrijf dividend uitkeert, wordt er eerst een aankondiging gedaan. Bij de aankondiging wordt er aangegeven hoeveel dividend er wordt uitgegeven en op welke datum.

Een belangrijke datum is vervolgens de ex dividend datum. De ex dividend datum is het moment waarop er wordt bepaald wie er recht hebben op dividend. Alle mensen die voor het moment van ex dividend aandelen in het bedrijf bezitten ontvangen het dividend. Op de ex dividend datum zal de koers dalen met de waarde van het dividend. Dit maakt als belegger echter geen verschil.

Wanneer je aandelen voor de ex dividend datum bezat met een waarde van €20 dan bezit je op de ex dividend datum bij een dividend van €1 een euro en een aandeel met een waarde van €19. Per saldo maakt dit dus geen verschil.

Pas op de uitbetalingsdatum ontvangen de aandeelhouders die recht hadden op het dividend hun uitkering. Wanneer je het aandeel pas op de ex dividend datum of later hebt aangeschaft, heb je geen recht op dividend.

Ex dividend2

Bij het aandeel HeadFirst Source G werd er 3 euro aan dividend uitbetaald. Op de ex dividend datum (24 december) opende het aandeel dan ook 3 euro lager.

 

Welke soorten dividend zijn er?

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om dividend uit te keren in geld (cashdividend) en in aandelen (stockdividend).

Hoe werkt cashdividend?

Wanneer je 1.000 aandelen hebt met een waarde van €10 per aandeel dan heb je in totaal €10.000 aan aandeelwaarde. Wanneer het dividendpercentage 5% bedraagt ontvang je vervolgens €500 aan cashdividend uitgekeerd.

Hoe werkt stockdividend?

Wanneer je 1.000 aandelen hebt met een waarde van €10 per aandeel dan heb je in totaal €10 aan aandeelwaarde. Wanneer het dividendpercentage 5% bedraagt ontvang je vervolgens €500 aan stockdividend. Met een koers van €10 per aandeel, betekent dit dat je 50 nieuwe aandelen krijgt.

Waarom keren bedrijven dividend uit?

Aandeelhouders zijn mede-eigenaar van het bedrijf, ze hebben immers een bepaald belang. Als beloning voor dit eigendom kan een bedrijf besluiten om een deel van deze winst uit te keren in de vorm van dividend.

Voor veel bedrijven is het belangrijk om regelmatig dividend uit te keren. Zonder dividend is het minder aantrekkelijk om een aandeel vast te houden. Beleggers kunnen dan besluiten om de aandelen te verkopen met een koersdaling als gevolg.

Wat is interimdividend?

De meeste ondernemingen keren slechts één keer per jaar dividend uit. Er bestaan echter ook bedrijven die tussentijds winst uitkeren. Dit noem je ook wel interim-dividend. Dit is een gedeelte van het definitief vast te stellen dividend over het boekjaar. Aan het einde van het jaar wordt dan vastgesteld hoeveel dividend er nog moet worden uitbetaald.

Interimdividend Shell

Op de website van Shell kan je het interimdividend per periode vinden

Keert een bedrijf altijd dividend uit?

Het kan ook voorkomen dat er geen of nooit dividend uit wordt gekeerd. Veel grotere bedrijven waarbij de koers ieder jaar flink stijgt, zien geen reden om dividend uit te keren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven als Apple en Google. Toch kan een investering in een aandeel dat geen dividend uitkeert beter uitpakken. Bij een sterker stijgende koers behaal je dan immers een beter resultaat!

Ook bedrijven die wel regelmatig dividend uit keren, kunnen besluiten om dit een keer over te slaan. Zo kunnen ze besluiten om (een deel van) het dividend te gebruiken voor nieuwe investeringen of bijvoorbeeld een overname. Op de lange termijn kan dit leiden tot een nog hogere winstuitkering.

Het bedrag dat je als aandeelhouder aan dividend ontvangt hangt tevens af van het soort aandeel: voor prioriteitsaandelen of preferente aandelen kunnen andere dividendpercentages gelden.

Beleggen voor het dividend

wat is dividendDividend is dus een andere manier waarop je winst kunt behalen met het vasthouden van aandelen. Ondanks een koersdaling is het op die manier dus mogelijk om een positief rendement te behalen op aandelen. Vooral wanneer je aandelen meerdere jaren op een vermogensrekening aanhoudt zal dividend meedragen aan een positief rendement.

Dividend beleggen is vaak een vrij stabiele, minder risicovolle manier van beleggen. Dit komt doordat veel bedrijven die dividend uitkeren dit op een stabiele basis doen. Wanneer het dividend het doel is, is de koers van het aandeel minder belangrijk. Een voorbeeld van een stabiel aandeel dat al jaren dividend uitkeert is Shell. Sinds de eerste dividenduitkering heeft het bedrijf het uitgekeerde dividend nog nooit verlaagd.

Betaal je belastingen over dividend?

In Nederland betaal je 15% belasting over het uitgekeerde dividend. Dit bedrag wordt automatisch ingehouden voordat het bedrijf het geld uitkeert. Je kunt dit bedrag uiteindelijk aangeven en aftrekken op je inkomstenbelasting. Andere landen hanteren andere dividendpercentages. Binnen je aangifte kan je dubbele belasting voorkomen door alle uitgekeerde dividenden op te geven. Klik hier om meer te lezen over belastingen bij beleggen.

Hoe weet je wanneer een bedrijf dividend uitkeert?

Bedrijven kondigen normaal gesproken duidelijk aan wanneer dividend wordt uitgekeerd. Online brokers kunnen deze gegevens vervolgens overzichtelijk presenteren. Er zijn ook handige online agenda’s alwaar je alle data waarop dividend wordt uitgekeerd kunt inzien. Een goed voorbeeld van een dividendagenda is te vinden op IEX.

Dividendkalender IEX

Binnen de dividendkalender zie je overzichtelijk wanneer er dividend betaald wordt.

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!