Hoe kan je geld verdienen met handelen in aandelen?

Handel in aandelen is populairder dan ooit. Door actief te handelen in aandelen kan je geld verdienen. Tegelijkertijd is het belangrijk om te onthouden dat beleggen risicovol is en dat je er geld mee kunt verliezen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de daghandel in aandelen.

Wat zijn aandelen?

Wanneer een bedrijf geld wil ophalen, kan het besluiten om aandelen uit te geven. Aandelen zijn waardepapieren die aangeven dat je mede-eigenaar van het bedrijf bent.

Aandelen worden verhandeld op de beurs. Door het spel van vraag en aanbod komt er vervolgens een prijs tot stand. Wil je in meer details lezen wat aandelen zijn? Lees dan dit artikel!

Hoe kan je geld verdienen met het handelen in aandelen?

Er zijn twee manieren waarop je geld kunt verdienen met handelen in aandelen:

 • Koerswinst: je kunt aandelen goedkoop kopen en vervolgens met winst verkopen.
 • Dividendbedrijven keren soms een deel van de winst uit aan de aandeelhouders.

Voordat je kunt beginnen met het verhandelen van aandelen heb je een account bij een broker nodig. Een broker maakt het mogelijk voor particuliere beleggers om aandelen te kopen en verkopen. Ben je benieuwd bij welke brokers je kunt beleggen? Klik dan op de onderstaande knop:

Een strategie bepalen

Er zijn verschillende strategieën die je kunt toepassen bij het verhandelen van aandelen. Je kunt actief handelen of juist voor de lange termijn investeren.

Strategie 1: daghandel in aandelen

Als daghandelaar koop en verkoop je aandelen op de korte termijn om te speculeren op zowel stijgende als dalende koersen. Sommige daytraders kopen en verkopen aandelen op dezelfde dag.

Bij veel brokers kan je  short gaan: je speculeert dan op een dalende koers. Hierdoor kan je reageren op de laatste ontwikkelingen op de markt.

Ben je benieuwd hoe je zelf kunt beginnen met daghandel? Lees dan het artikel daytrader worden.

Strategie 2: een inkomen uit aandelen

Het is ook mogelijk om een inkomen op te bouwen met de handel in aandelen: dit heet ook wel dividendbeleggen. Bedrijven die goede winsten neerzetten, kiezen er regelmatig voor om dividend uit te keren. Dividend is een uitbetaling van een deel van de winst aan de aandeelhouder.

Strategie 3: dollar cost averaging

Zeker voor beginnende beleggers kan dollar cost averaging een goede strategie zijn. Je investeert dan iedere maand een vast bedrag: op die manier voorkom je dat je op de top van de markt met een groot bedrag instapt. ETF’s zijn hiervoor aantrekkelijk, aangezien je op die manier in één keer in een groot aantal aandelen kunt handelen. Klik hier voor meer informatie.

De beste strategie

Er is niet één beste strategie. Wel lukt het maar weinig mensen om consequent geld te verdienen met actieve handel. Beleggers die periodiek een vast bedrag beleggen, behalen vaak de beste resultaten.

De slimme, actieve handelaar doet dan ook niet alleen aan daghandel. Het kan erg verstandig zijn om een deel van je winst vast te zetten in aandelen voor de lange termijn. Op die manier bouw je zowel vermogen als een inkomen op.

De aandelen tip van de dag is dan ook om niet al je geld in te zetten op één strategie. Op die manier verhoog je de kans op succes!

Stel een goed plan op

Voordat je begint met het verhandelen van aandelen, is het belangrijk om een goed plan op te stellen.

Het is belangrijk om alleen met geld te beleggen dat je kunt missen. Bepaal daarom eerst wat je budget is voor het verhandelen van aandelen.

Stel vervolgens een plan voor de lange termijn op. Voor welke periode wil je beleggen en hoeveel risico ben je bereid om te lopen? Beantwoord dit soort vragen voor jezelf voordat je echt begint met beleggen.

Je eerste aandelen trade openen

Wanneer je een account bij een broker hebt geopend, kan je je eerste aandelenpositie openen. Selecteer binnen de broker software het aandeel dat je wilt kopen en vul in welk bedrag je wilt investeren.

Je kunt gebruikmaken van twee typen orders:

 • Marktorder: je koopt het aandeel direct tegen de geldende prijs.
 • Limietorder: je koopt het aandeel tegen een opgegeven prijs.

In het onderstaande scherm zie je hoe het plaatsen van een aandelen order eruitziet bij een broker.

Aandelen handelen order

Wat zijn de risico’s van aandelenhandel?

 • Dalende koersen: aandeelkoersen zijn constant in beweging. Tijdens een economische crisis kan je (tijdelijk) veel geld verliezen met je beleggingen.
 • Wisselkoers: wanneer je belegt in Amerikaanse aandelen, ruil je euro’s om voor dollars. Wanneer de euro vervolgens minder waard wordt, verlies je geld.
 • Faillissement: sommige bedrijven gaan failliet: wanneer dit gebeurt verlies je het bedrag dat je belegd hebt.

Leren handelen in aandelen

Niemand wordt geboren als succesvolle aandeelhandelaar. Je zult dan ook veel moeten oefenen om goed te worden in het zelf verhandelen in aandelen.

Prijsvorming op de markt

De prijzen van aandelen komen tot stand doordat de vraag en het aanbod steeds wisselt.

De vraag naar olieaandelen neemt bijvoorbeeld toe wanneer de vraag naar deze grondstof stijgt. Dit zag je bijvoorbeeld tijdens de invasie van Oekraïne door Rusland in 2023. Door zorgen over de toelevering steeg de koers van Shell bijvoorbeeld.

Shell aandelen handelen

Wanneer je goede resultaten wilt behalen met het verhandelen van aandelen, moet je de marktontwikkelingen in de gaten houden. Klik hier om in meer details te lezen waardoor de aandeelkoersen bewegen.

Twee technieken

Fundamentele analysewanneer je aandelen voor de lange termijn wilt kopen, kan je gebruikmaken van fundamentele analyse. Je onderzoekt dan hoe het met financieel gezien gaat met het bedrijf. Dit is belangrijk wanneer je aandelen een langere tijd wilt vasthouden.

Technische analysewanneer je aan daghandel wilt doen, kan technische analyse interessant zijn. Je gaat dan op zoek naar terugkerende patronen op de grafiek die je kunt gebruiken om goede instapmomenten te vinden.

Enkele laatste aandelen tips

1. Volg de trend

Je wilt als handelaar natuurlijk geld verdienen. Het is hiervoor belangrijk om op een slimme manier te beleggen. Een eerste belangrijke tip is dan ook om de trend zoveel mogelijk te volgen. Wanneer de markten al maanden aan het stijgen zijn, kan het erg risicovol zijn om juist in te zetten op een daling.

2. Gebruik een stop loss

Een tweede aandelen tip voor de actieve handelaar is om altijd gebruik te maken van een stop loss. Met een stop loss kan je een waarde instellen waarop je automatisch je verlies neemt. Op die manier voorkom je dat je je volledige belegging verliest door één slechte belegging.

3. Wees geduldig

De derde tip is om je niet direct rijk te rekenen. Beleggen is echt een vaardigheid en de enige manier om beleggen in aandelen echt te leren is door veel te oefenen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een gratis demo te openen bij een broker.

4. Begrijp de risico’s

De vierde tip is om te onthouden dat meer winst vaak ook meer risico betekent. Wanneer je gebruikmaakt van speculatieve beleggingsproducten, dan is de kans groter dat je een fors bedrag verliest. Beleg daarom alleen op een manier die past bij je persoonlijkheid. Kan je niet slapen vanwege je forse aandeelverliezen? Dan kan je misschien beter iets anders gaan doen.

5. Omgaan met volatiliteit

Ten slotte is het belangrijk om het verschil tussen het gemiddelde rendement en het totale rendement te benadrukken. Gemiddeld genomen behalen mensen die aandelen kopen een rendement van 8% op jaarbasis.

Dit betekent echter niet dat je elk jaar dit rendement behaalt. Het ene jaar kan je als belegger een rendement van 30% behalen terwijl je een ander jaar 20% verliest.

Leer van mijn ervaring

Toen ik jong was, dacht ik eerst dat ik rijk zou worden door in aandelen te handelen. Ik opende een account bij Plus500 en begon te handelen met een bedrag van een paar honderd euro. Ik had nog amper een strategie: ik bekeek de grafiek en op basis van koerspatronen opende ik willekeurig aandelenposities.

Dit ging soms erg goed. Toen ik op school zat keek ik naar mijn telefoon en zag ik dat ik met een aandelenpositie € 800 had verdiend terwijl ik maar € 100 had ingezet. Ik gebruikte namelijk een hefboom waardoor ik een grotere positie kon innemen. In andere weken verloor ik echter ook honderden euro’s.

Het is daarom belangrijk om je niet te snel rijk te rekenen. Je kan zeker veel geld verdienen met het verhandelen van aandelen, maar de risico’s zijn ook aanzienlijk. Handel daarom alleen met geld dat je echt kan missen. Op die manier blijft het leuk!

De meerderheid van de actieve beleggers verliest uiteindelijk geld met de handel in aandelen. Speculeer daarom alleen met geld dat je echt kunt missen!

Fouten waardoor je niets verdient met de handel in aandelen

Niemand is perfect, dat heb ik door flinke klappen te incasseren wel geleerd over tijd. Wanneer je serieus winst wilt maken met het verhandelen van aandelen, moet je voorkomen dat je deze typische fouten maakt.

1. Wachten tot het veilig is

Beleggen in aandelen is nooit veilig. Wanneer je wacht tot het veilig is loop je de boot mis. Juist in tijden van crisis kan je veel geld verdienen met beleggen. Het is dan wel belangrijk dat je goede beslissingen neemt. Angst is een sterke emotie, maar waar heeft angst de mensheid gebracht? Precies!

2. Wachten op een lagere prijs

De gierige belegger koopt een aandeel zelfs niet wanneer de prijs erg aantrekkelijk is. Feit is dat niemand kan voorspellen hoe de aandelenkoers zich gaat ontwikkelen. Zie je een buitenkansje? Dan is nu het beste moment om te kopen. Of de koers nog verder daalt… dat weet niemand.

3. Toffe aandelen verhandelen

Amateurs handelen alleen in toffe aandelen. Het kopen en verkopen van aandelen omdat je het merk leuk vindt, is geen winnende strategie. Bedenk bij je zelf of het bedrijf en het aandeel potentie hebben om winst te maken in de toekomst. Wanneer dit het geval is kan je besluiten om het aandeel te kopen.

4. Handelen met geld dat je niet kunt missen

Handel alleen in aandelen met geld dat je een langere tijd kunt missen. De beurskoersen zijn onvoorspelbaar en zeker op de korte termijn kan je veel geld verliezen. Lees je daarom altijd in op de risico’s!

Veelgestelde vragen

Het is mogelijk om veel geld te verdienen met het verhandelen van aandelen. Houd er echter rekening mee dat risico en rendement onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wanneer je grote risico’s neemt, is de kans op een groot verlies ook zeker aanwezig.

Wanneer je voldoende tijd en kapitaal hebt, kan je van aandelen rijk worden. Wanneer je $ 1 had geïnvesteerd in 1900 dan bezat je nu in 2023 meer dan $ 100.000. Het is dan wel belangrijk dat je de juiste aandelen selecteert. Wanneer je die dollar had geïnvesteerd in een bedrijf dat failliet ging, eindigde je natuurlijk met niets.

Wist je dit over daghandel?

Daghandel is een speciale manier waarmee je in aandelen kunt handelen. Je koopt en verkoopt aandelen dan vaak op dezelfde dag.

Wist je dit al over daghandel?

 • Je kan 24/7 aan daghandel doen: bepaal je eigen werktijden!
 • Binnen enkele minuten kan je aandelen kopen en weer verkopen.
 • Ook wanneer het slecht gaat met een aandeel kan je winst maken.
 • Je kan daghandel zonder risico uitproberen met een gratis demo.

Wil je beginnen met het verhandelen van aandelen? Dan is het verstandig om dit eerst uit te proberen met een gratis demo. Gebruik de onderstaande knop om direct te bekijken bij welke brokers je gratis een demo kunt openen:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *