Hefboom: beleggen met een hefboom uitgelegd

Wanneer je gaat beleggen, heb je de keuze om een zogenaamde hefboom of leverage toe te passen. Maar wat is een hefboom precies? Een hefboom maakt het simpel gezegd mogelijk om met een klein bedrag een grotere investering te doen. Hierdoor kan je in sterkere mate profiteren van koersschommelingen. Maar hoe werkt een hefboom precies en welke risico’s zijn er verbonden aan het beleggen met een hefboom?

Wat is een hefboom?

Wanneer je belegt, kan je gebruikmaken van een hefboom. Een hefboom wordt altijd weergeven als een verhoudingsgetal, bijvoorbeeld 1:30. Dit getal geeft de multiplier aan. Een hefboom van 1: 30 betekent dat je voor elke eigen ingebrachte euro een belegging plaatst van 30 euro. Met een bedrag van bijvoorbeeld € 1000 kan je dan € 40.000 beleggen. Een hefboom maakt het dus mogelijk om grotere investeringen te doen.

Een duidelijke uitleg van de werking van een hefboom

Waar kan je beleggen met een hefboom?

Je kan beleggen bij een broker die het mogelijk maakt om in derivaten te handelen. Meestal wordt er gebruikgemaakt van CFD’s voor de handel met een hefboom. Je kan eenvoudig een hefboom toepassen door een groter bedrag in te zetten dan er op je beleggingsrekening staat. Wil je weten bij welke brokers je het beste actief kunt beleggen met een hefboom? We hebben de beste partijen voor je op een rijtje gezet:

Het effect van leverage in het kort

Wanneer je een leverage toepast nemen je potentiële winsten en verliezen sterk toe. Wanneer je een aandeel koopt voor 10 euro kan je de volgende resultaten behalen:

 • Bij een stijging van € 1 behaal je een winst van € 1.
 • Bij een daling van € 1 behaal je een verlies van € 1.

Wanneer je een hefboom van 1:10 toepast behaal je andere resultaten:

 • Bij een stijging van € 1 behaal je een winst van € 10.
 • Bij een daling van € 1 behaal je een verlies van € 10.

Hieronder werken we het hefboomeffect uit door middel van een uitgebreider voorbeeld.

Hoe werkt een hefboom?

Je kunt gebruik maken van een hefboom bij een online broker. Hier zie je een overzicht van online brokers waar je met een hefboom kunt beleggen. Het toepassen van de hefboom gaat eigenlijk automatisch. Je koopt simpelweg voor een groter bedrag aan aandelen dan je daadwerkelijk bezit. Maar hoe verwerkt de broker de hefboom bij de belegging?

Eigenlijk is een hefboom het beste te vergelijken met een lening. De broker financiert een groot deel van de belegging. Wanneer je de belegging sluit wordt de winst of het verlies vervolgens verrekend met je beleggingssaldo. Laten we dit toelichten met een simpel voorbeeld.

hefboom beleggen

Voorbeeld handelen met een hefboom

In dit voorbeeld gaan we er vanuit dat je € 1000 op je beleggingsrekening hebt. Je besluit vervolgens om voor dit bedrag aandelen aan te schaffen tegen een prijs van € 10. Wanneer je de positie opent is de koers dan ook € 10. De koers stijgt gedurende de dag en wanneer de koers de € 12 aantikt sluit je de positie weer. Wat zouden de resultaten zijn van deze beleggingen met en zonder hefboom?

Zonder hefboom: de koers is € 2 gestegen en voor € 1000 kon je 100 aandelen kopen. Deze 100 aandelen zijn € 2 in waarde gestegen. Je totale winst bedraagt in dit geval € 200 of 20%.

Met hefboom: je besluit een hefboom van 1:10 toe te passen op je belegging. Je kan nu voor € 10.000 aan aandelen kopen. Je bezit dan 1000 aandelen. Deze aandelen zijn € 2 in waarde gestegen. Je totale winst bedraagt in dit geval € 2000 of 200%.

Zoals je ziet is het resultaat een stuk hoger uitgepakt bij het gebruik van een hefboom. Bedenk echter wel dat hetzelfde had kunnen gebeuren in tegengestelde richting. Bij een dalende koers had je dus ook sneller met een groot verlies te maken gehad! In de tabel zie je nog eens duidelijk de vergelijking tussen de investering zonder en met hefboom.

Investering€ 1000€ 1000
 Hefboom –1:30
 Aantal aandelen 1003000
 Winst € 200€ 6000

Voordelen van een hefboom

Een groot voordeel van een hefboom is dat je met een laag bedrag grotere investeringen kunt doen. Je hoeft namelijk niet het volledige bedrag van de investering op je beleggingsrekening te hebben.

Een tweede voordeel van een hefboom is dat je makkelijker kunt speculeren op kleine koerswijzigingen. Door een hefboom te gebruiken kan je namelijk meer verdienen aan een kleine stijging. Actief handelen wordt op die manier dus interessanter.

Financieringskosten hefboom

Voor het gebruik van een hefboom betaal je altijd kosten. Deze kosten worden berekend in de vorm van financieringskosten. De broker legt een groot deel van de investering in. Over dit bedrag moet je rente betalen. De hoogte van de rente die je moet betalen op je leverage kan verschillen per broker en per beleggingsproduct.

Beleggen met een hefboom is dan ook alleen aantrekkelijk voor beleggingen op de kortere termijn. Wil je een lange termijn investering doen? Dan is het slimmer om aandelen te kopen en om deze langere tijd vast te houden.

Pas wel op met een hefboom!

Met een hogere hefboom komen ook hogere risico’s. Dit komt doordat elke euro aan koersdaling een hoger verlies met zich meebrengt. Het hefboomeffect kan dus twee kanten op werken en het is belangrijk om hier verantwoord mee om te gaan.

Gebruik in het begin dus geen al te hoge hefboom en ga dit nuttige instrument pas inzetten zodra je weet hoe je geld kunt verdienen met beleggen. Zodra je dit door hebt kan de hefboom je winst immers enorm vergroten!

Bij een hefboom is het belangrijk om voldoende geld op je account te hebben. Wanneer het bedrag op je rekening niet meer voldoende is om je positie open te houden, ontvang je een zogenaamde margin call. Lees hier meer over de risico’s van beleggen met leverage.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

13 reacties


 • Haluk Ozcelik

  Hoe kan ik mijn en waar kan ik mijn hefboom aanpassen

  Beantwoorden

 • SG

  Is het niet zo dat je niet meer dan maximaal je inzet kunt verliezen?

  Je verliest 1000 euro en niet dat je dan een schuld hebt van 50.000 euro ofzo.

  Beantwoorden

  • Aalbert de Jonge

   Hi SG,

   Als particuliere belegger kan je met CFD’s niet meer verliezen dat je inleg. Dit noemen ze ook wel ‘negatief saldo bescherming’.

   Wanneer je in andere complexe beleggingsproducten belegt kan je wel te maken krijgen met een restschuld. Verdiep je daarom altijd goed in het product waarmee je een hefboom wilt inzetten.

   Beantwoorden

 • Johnny

  Betaal je rente over de hefboom? Dus stel ik koop 5 aandelen voor 300 euro per stuk met een hefboom van 1:5. Betaal ik dan rente over die 1200 euro die ik dan ‘leen’?

  Beantwoorden

 • Twanneman

  Zeer slechte uitleg. Er wordt helemaal niet verteld wanneer zo’n CFD moet worden uitgeoefend. Er wordt wel gesteld dat de aandelen in het voorbeeld met 2euro zijn gestegen of gedaald, maar waarom wat de stijging van 2euro genomen als afreken of winst/verlies-bepalingsmoment? Als de aandelen dalen, kun je dan ook wachten tot ze weer gaan stijgen of is een daling een definitief onomkeerbaar proces en heb je zodra de koers naar beneden gaat dan al meteen een definitief verlies?? dit soort vragen worden allemaal niet nader toegelicht!! zeer slecht!!

  Beantwoorden

  • John Beentjes

   Dag Twan,

   Bedankt voor je feedback. Dit is als voorbeeld aangegeven, omdat een droge uitleg van de begrippen alleen wat lastig te begrijpen is. Hier had elk willekeurig bedrag kunnen staan.

   Je kan altijd wachten wanneer ze weer gaan stijgen of dalen. Wel moet je oppassen dat er voldoende geld op je account moet staan. Anders wordt de positie automatisch gesloten en verlies je de volledige inleg.

   Laat maar weten als je nog meer vragen hebt. Ik help je graag op weg.

   Beantwoorden

 • Ian

  Waarom stimuleert de hefboomwerking het actief beleggen nou eigenlijk precies?

  Beantwoorden

  • Freek de Jonge

   Hoi Ian,

   De hefboomwerking stimuleert actief beleggen niet per definitie. Wel maakt de hefmoom het mogelijk om ook met kleine koersbewegingen grote winsten/verliezen te behalen. Op de korte termijn kan je hierdoor alsnog een grote impact ervaren.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *