Geld verdienen met speculatie

Volgens het woordenboek betekent speculatie geld verdienen door te speculeren en het bedenken van iets dat misschien waar is of misschien gebeurt. Eigenlijk is dit precies wat je doet wanneer je besluit om geld te verdienen met speculeren: je doet dan een voorspelling aan de hand van de beschikbare gegevens om een bepaald effect te kopen of verkopen.

Waar & hoe kan je het beste speculeren?

Speculeren is iets wat je het beste kunt doen bij een online broker via contracten op de onderliggende waarde. Deze manier van beleggen is het meest geschikt voor speculatie doordat de transactiekosten laag liggen, doordat je ook op de korte termijn veel winst kunt maken en doordat je dankzij de aanwezigheid van een hefboom met weinig geld kunt profiteren van kleine bewegingen op de beurs.

In het begin lijkt het misschien alsof speculeren vrij lastig is: door te oefenen leer je echter hoe speculeren werkt en daardoor kan je hier steeds meer geld mee verdienen. Doordat brokers de mogelijkheid aanbieden om speculeren geheel zonder risico uit te proberen met een gratis oefenaccount kan je onder echte marktsituaties met een fictief geldbedrag ontdekken hoe je het beste geld kunt verdienen op de beurs.

Klik hier om brokers te vergelijken & open ook een gratis account >>

Bronnen van informatie

Bij speculatie zijn er als particuliere belegger twee voornaamste bronnen van informatie: houd er echter rekening mee dat geen van deze bronnen geheel doorslaggevend zijn. Bedenk daarom altijd dat:

  • Je beslissing maakt op basis van onvolledige informatie.
  • Het onmogelijk is om de koers met zekerheid te voorspellen.
  • Dezelfde informatie door verschillende mensen anders uitgelegd kan worden.

De eerste bron: nieuws

De eerste bron van informatie die je kan gebruiken bij het maken van beleggingsbeslissingen is het dagelijkse nieuws. Er bestaan tientallen informatiewebsites alwaar je grote hoeveelheden van informatie kunt vinden. Denk hierbij aan websites als nu.nl, belegger.nl en volkskrant.nl. Op deze websites wordt economisch nieuws erg snel geplaatst.

negatief nieuws

Hierbij is het de kunst om er snel bij te zijn. De effecten van recent nieuws worden doorgaans erg snel in de koers verwerkt. Vooral in de voorbeurs kan het aantrekkelijk zijn om het nieuws op belegger even door te nemen zodat je op de hoogte bent van belangrijke gegevens rondom bepaalde bedrijven.

dalende koersen

Bij nieuws moet je altijd bedenken wat het effect van het nieuws op de koers van een effect zal zijn. Zullen beleggers neutraal, positief of negatief staan tegenover het nieuwsbericht? Nieuws is vooral goed bruikbaar voor de handel in aandelen aangezien bedrijfsresultaten vrij gemakkelijk te interpreteren zijn en de markt relatief gezien klein is. Bij de handel in Forex kan je beter gebruik maken van technische niveaus.

Tip: Door short te gaan kan je geld verdienen bij dalende koersen: negatief nieuws is je beste vriend!

De tweede bron: technische niveaus

Bij speculeren kan het ook verstandig zijn om vooral de technische niveaus in de gaten te houden. Technische niveaus zijn niveaus alwaar de prijs weerstand of ondersteuning vindt. Deze niveaus zijn vrij eenvoudig te herkennen en het is absoluut niet nodig om een ingewikkelde cursus te volgen om deze niveaus te kunnen herkennen. Bekijk bijvoorbeeld de onderstaande grafiek maar eens.

grafiek analyse voorbeeld

Het herkennen van de belangrijke horizontale niveaus is niet erg lastig. We hebben enkele belangrijke niveaus aangegeven op de onderstaande grafiek.

horizontals bounce uitleg

Deze niveaus zijn cruciale beslissingsmomenten. Rond deze niveaus ontstaat een strijd tussen kopers en verkopers en is een omkeer van de koers waarschijnlijk. Door veel te oefenen met grafieken en koerspatronen kan je door alleen maar een grafiek te bekijken al een goede toekomstige opportunity spotten. 

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment