Speculatie: hoe kan je speculeren op de aandelenbeurs?
Door te speculeren kan je op de korte termijn hoge winsten behalen op de aandelenmarkt. Maar hoe kan je nu eigenlijk zelf speculeren en waar moet je op letten wanneer je goede resultaten wilt neerzetten? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over speculatie!
Hoe kan je speculeren op de aandelenbeurs?
Wil je zelf beginnen met speculeren? Dan kan je gebruikmaken van verschillende financiële instrumenten.
Speculeren met aandelen
Het is ook mogelijk om direct in aandelen te speculeren. Je koopt en verkoopt dan op de korte termijn aandelen. Je hebt hier vaak wel wat meer kapitaal voor nodig: je kan geen hefboom toepassen, waardoor je het volledige bedrag van je investering moet inleggen. Ook moet je op de transactiekosten letten: wanneer je dit niet doet, dan verlies je een groot deel van je rendement. Je betaalt namelijk bij iedere transactie opnieuw je transactiekosten.
Wanneer je serieus aan de slag wilt met speculeren in aandelen, dan is het aan te raden om een account te openen bij een broker die geen vaste commissies rekent. Op die manier kan je constant aandelen kopen en verkopen zonder dat je rendement hierdoor sterk slinkt.
In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke partijen je het beste in aandelen kunt investeren:
Broker | Kosten | Aanmelden |
---|---|---|
€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. | ||
Beleg voordelig in bekende ETF's & aandelen. Je kunt je inleg verliezen. | ||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Speculeren met CFD’s
Een populaire manier om te speculeren, is speculatie door middel van CFD’s. Met CFD’s kan je speculeren op prijsstijgingen en prijsdalingen van aandelen, grondstoffen, indexfondsen, cryptocurrencies en valutaparen. Je kunt zowel speculeren op een dalende als op een stijgende koers: hierdoor kan je reageren op alle type marktomstandigheden. Ook kan je een hefboom inzetten, waardoor je met een klein bedrag een grotere positie kunt openen.
Wil je zelf aan de slag met speculatie? Dan kan je een gratis demo openen bij een CFD-broker:
Speculeren met opties
In Nederland zijn opties ook een populaire manier om te speculeren. Met opties koop je het recht om bijvoorbeeld een aandeel tegen een bepaalde prijs te kopen of verkopen. Dit recht vervalt na een bepaalde periode: sommige opties hebben een looptijd van een dag terwijl andere opties weken of zelfs maanden lang geldig zijn.
Opties zijn goed voor korte termijn speculatie, aangezien ze altijd een verloopdatum hebben. Doordat er een hefboom zit ingebouwd binnen het instrument kan je ook profiteren van kleine koersstijgingen en koersdalingen. Wil je weten hoe beleggen in opties precies in zijn werking gaat? Lees dan ons artikel over beleggen in opties:
Speculeren met vastgoed
Een andere populaire vorm van speculatie, is speculatie in vastgoed. Dit zag je bijvoorbeeld sterk in de periode 2000-2007. Deze vorm van speculatie had uiteindelijk het instorten van het economische systeem als gevolg: het is daarom belangrijk om op te passen met speculatie in vastgoed! Wil je weten hoe je de beste resultaten kunt behalen met beleggingen in vastgoed? Lees dan onze gids over het investeren in vastgoed:
Speculeren met futures
Een laatste optie is speculatie door futures te gebruiken. Deze mogelijkheid is niet geschikt voor de beginnende belegger: voor investeringen in futures heb je een fors vermogen nodig. De kleinste koersschommelingen kunnen bovendien al tot een groot verlies lijden. Pas daarom op met investeringen in futures!
Wat is speculeren?
Speculeren is een vorm van beleggen waarbij je op de korte termijn probeert te profiteren van kleine koersschommelingen. Speculatie kan plaatsvinden op verschillende tijdschalen: sommige mensen speculeren op een periode van weken terwijl andere beleggers posities al binnen enkele minuten sluiten. Wanneer je speculatie goed aanpakt, kan je er veel geld mee verdienen. De risico’s zijn echter ook groot, waardoor je er ook flink mee kunt verliezen.
Hoe kan je succesvol speculeren?
Jammer genoeg is er geen ‘perfecte methode’ die succes garandeert met speculatie. Toch wil ik je graag de nodige tips meegeven die je kansen op succes zeker zullen vergroten.
Waar moet je op letten?
Wanneer je belegt in aandelen, let je vaak vooral op de cijfers achter de onderneming. Is de financiële gezondheid van het bedrijf goed en zijn er voldoende mogelijkheden voor groei? Deze analysemethode werkt goed wanneer je voor de lange termijn bezig bent met het opbouwen van vermogen. Op de korte termijn moet je de aandelen echter op een andere manier analyseren.
Op de korte termijn speelt emotie een belangrijke rol. Het overgrote deel van de beleggers zijn geen professionals en ze reageren dan ook vrij emotioneel op wereldwijde ontwikkelingen. Tijdens de coronapandemie zag je bijvoorbeeld dat de aandeelkoersen in een periode van enkele weken tientallen procenten daalden. Speculanten zien dit juist als een kans: ze kopen dan aandelen op omdat ze verwachten dat de koersen in de toekomst weer zullen herstellen.
Wanneer je een goede speculant wilt worden, is het aan te raden om de menselijke natuur te bestuderen. Zodra je begrijpt dat mensen bang zijn voor verlies, kan je dit op een slimme manier uitbuiten. Als professionele handelaar kan je er vervolgens voor kiezen om ook nog technische analyse toe te passen: op die manier kan je de perfecte instapmomenten vinden.
Slim beheren van je risico’s
Wanneer je gaat speculeren, is het extra belangrijk om je risico’s goed te beheren. Zodra je al het geld op je beleggingsaccount verliest, heb je verloren. Het is daarom aan te raden om het account dat je gebruikt voor speculatie te beheren als een onderneming. Bepaal welk bedrag je maximaal kunt verliezen per belegging en maak gebruik van een stop loss op iedere positie. Op die manier verklein je de kans dat je de volledige inleg verliest doordat je een paar slechte beleggingen hebt uitgevoerd.
Wat zijn de verschillen tussen speculeren en beleggen?
Er zijn duidelijke verschillen tussen speculatie en beleggingen. In dit deel van het artikel beschrijven we de belangrijkste verschillen.
Doel
Het doel van speculanten is vaak anders dan het doel van beleggers. Speculanten proberen doorgaans zo veel mogelijk geld te verdienen in een korte periode. Niet alle speculanten nemen dit overigens erg serieus: er zijn genoeg mensen die het vooral leuk vinden om actief te speculeren op het prijsverloop van bijvoorbeeld olie.
Beleggers zijn vaak serieus bezig met het opbouwen van een vermogen voor later. Door steeds wat geld te investeren kan je bijvoorbeeld een mooi pensioen opbouwen. Beleggen is een stuk minder spannend, waardoor mensen minder snel beleggen als hobby zien.
Tijdshorizon
Wanneer je speculeert, dan probeer je een positief rendement te behalen in een korte tijd. Je opent posities om ze ook snel weer te sluiten. Beleggingen hebben een langere tijdshorizon: sommige investeerders houden aandelen vele jaren tot zelfs decennia vast.
Risico
De risico’s op speculeren liggen een stuk hoger: doordat speculanten een hoog rendement proberen te halen, moeten ze ook hogere risico’s accepteren. Er is namelijk een duidelijk verband tussen risico en rendement waarbij de kans op zowel een hoog en een laag rendement toeneemt wanneer je een hoger risico neemt.
Beleggers nemen lang niet altijd hoge risico’s: sommige mensen investeren bijvoorbeeld veel van hun geld in obligaties. In verhouding met speculeren liggen de risico’s op beleggingen dan ook flink lager.
Voorbeeld van speculatie
Ben je benieuwd hoe speculatie in de praktijk kan werken? Dit lichten we graag toe met een voorbeeld! Tijdens de coronapandemie barstte de strijd naar een werkend vaccin toe. Als slimme speculant had dan ook kunnen besluiten om aandelen te kopen van bedrijven die actief zijn in het ontwikkelen van een vaccin.
Wanneer één van die bedrijven vervolgens inderdaad met een werkend vaccin komt, dan kan je daar een behoorlijke koerswinst mee behalen. Het bedrijf Pfizer kondigde in november 2020 bijvoorbeeld positieve resultaten aan met hun vaccin. De koers van het aandeel steeg vervolgens direct met ruim tien procent: als actieve speculant verkoop je vervolgens snel je aandelen om een mooie winst neer te zetten.
Voor speculanten die hogere risico’s tolereren, kan je het toepassen van een hefboom zelfs overwegen. Met een hefboom van één om twee leen je een deel van je investering bij de broker. Wanneer de koers vervolgens stijgt met tien procent, behaal je een positief rendement van twintig procent. Dit werkt natuurlijk in beide richtingen: je had net zo goed twintig procent kunnen verliezen.
Kan je geld verdienen met speculeren?
Je kunt zeker veel geld verdienen met speculeren. Sommige mensen die de markten constant bestuderen en veel oefenen lukt het zelfs om er een inkomen mee op te bouwen. Toch lukt het 70 tot 80 procent niet om winst te maken met speculatie: ze verliezen consistent geld. Het is daarom belangrijk om niet zomaar in het diepe te duiken: bestudeer de materie en oefen eerst met een demo. Wil je weten waar je speculeren met een demo kunt uitproberen? Bekijk dan direct ons overzicht van demo accounts:
De theorie achter speculatie
Sommige mensen twijfelen of het mogelijk is om winst te maken met speculatie. Al in het jaar 1900 publiceerde de wiskunde Louis Bachelier een proefschrift onder de naam theorie van de speculatie. Volgens hem is de vorming van de aandelenkoers volledig willekeurig. Hieruit ontstond vervolgens de efficiëntemarkthypothese.
Deze hypothese stelt dat alle informatie die beschikbaar is al direct in de markt is verwerkt en dat alle toekomstige ontwikkelingen niet te voorspellen zijn. Wanneer dit waar zou zijn, dan zou je alleen met een beetje geluk winst kunnen behalen met speculatie.
In de werkelijkheid is dit een wat te rationele kijk op de beurshandel: het grootste deel van de beleggingen worden namelijk nog steeds uitgevoerd door mensen. Mensen zijn emotioneel en onder invloed van angst en hebzucht nemen mensen soms vreemde beslissingen. De markt is in werkelijkheid dus nog niet volledig efficiënt, waardoor je als trader nog kunt profiteren van de markt.
De morele kijk op speculatie
Speculeren ontvangt de nodige maatschappelijke kritiek: zo zou de activiteit volledig inhoudsloos zijn. Vuilnismannen of verpleegsters voegen iets toe terwijl speculanten alleen maar geld verplaatsen. Bovendien kan speculatie leiden tot schaarste en de prijzen van producten kunnen hierdoor flink stijgen.
Toch draagt speculeren ook bij aan ons economische systeem. Tijdens economische crisissen zie je bijvoorbeeld vaak dat speculanten al aandelen beginnen te kopen: ze doen dit omdat ze verwachten dat het in de toekomst beter zal gaan. Hierdoor dalen de markten minder sterk en verliezen pensioenfondsen bijvoorbeeld minder geld.
Ook zorgt speculatie voor een hoger volume: hierdoor neemt de liquiditeit op de markt toe waardoor de prijsvoering beter wordt. De hogere volumes maken het ook mogelijk om lagere transactiekosten te rekenen over financiële derivaten. Derivaten zijn vaak essentieel voor het beschermen van (internationale) ondernemingen. Zonder speculanten en daytraders zouden de kosten voor deze ondernemingen flink stijgen.
Ondanks dat de intentie achter speculatie niet nobel is, vervult speculatie wel degelijk een belangrijke functie binnen ons economisch systeem. Wanneer je wilt speculeren, hoef je je dus zeker niet schuldig te voelen.
Wat zijn speculatieve aandelen?
Speculatieve aandelen zijn aandelen van bedrijven die vaak tegen een lage prijs worden verhandeld en waar je door een hoge mate van volatiliteit op de korte termijn een goede winst mee kunt behalen. Veel van deze aandelen kan je vinden in de technologische sector. Ook nieuwe trends kunnen erg volatiel zijn: denk hierbij bijvoorbeeld aan investeringen in wietbedrijven.
Speculatieve aandelen doen het vaak beter dan de markt wanneer de koersen fors stijgen en slechter dan de markt wanneer de koersen dalen. Het kan dus vooral interessant zijn om speculatieve aandelen te kopen wanneer de koers flink is gedaald. Speculatieve aandelen zijn alleen geschikt voor beleggers met een hoge risicotolerantie.
Is speculatie hetzelfde als gokken?
De aandelenbeurs is op de korte termijn lastig te voorspellen: hierdoor hebben mensen soms onterecht het idee dat speculatie hetzelfde is als gokken. Wanneer je echter goed bent in het managen van risico’s dan kan je daadwerkelijk een positief rendement behalen: speculeren is dus niet hetzelfde als gokken waarbij de uitkomst volledig willekeurig is.
Wat is de betekenis van speculatie?
Wanneer je in het woordenboek kijkt dan zie je dat speculatie kansoverweging betekent. Een alternatieve definitie van speculatie is een transactie met een aanmerkelijk financieel risico. Speculeren is dus eigenlijk een combinatie van beide: op basis van kansoverwegingen voer je transacties uit met een aanmerkelijk financieel risico.
Waar & hoe kan je het beste speculeren?
Speculeren is iets wat je het beste kunt doen bij een online broker via contracten op de onderliggende waarde. Deze manier van beleggen is het meest geschikt voor speculatie doordat de vaste transactiekosten leger liggen, waardoor je ook op de korte termijn een goed resultaat kunt behalen. Dankzij de aanwezigheid van een hefboom kan je ook met weinig geld kunt profiteren van kleine bewegingen op de beurs.
In het begin lijkt het misschien alsof speculeren vrij lastig is: door te oefenen leer je echter hoe speculeren werkt en daardoor kan je hier steeds meer geld mee verdienen. Doordat brokers de mogelijkheid aanbieden om speculeren geheel zonder risico uit te proberen met een gratis oefenaccount kan je onder echte marktsituaties met een fictief geldbedrag ontdekken hoe je het beste geld kunt verdienen op de beurs.
Wil je weten bij welke brokers je het beste kunt beginnen met speculeren? Bekijk dan direct ons overzicht van beste brokers
Bronnen van informatie
Bij speculatie zijn er als particuliere belegger twee voornaamste bronnen van informatie: houd er echter rekening mee dat geen van deze bronnen geheel doorslaggevend zijn. Bedenk daarom altijd dat:
- Je beslissingen neemt op basis van onvolledige informatie.
- Het onmogelijk is om de koers met zekerheid te voorspellen.
- Dezelfde informatie door verschillende mensen anders geïnterpreteerd kan worden.
De eerste bron: nieuws
De eerste bron van informatie die je kan gebruiken bij het maken van beleggingsbeslissingen is het dagelijkse nieuws. Er bestaan tientallen informatiewebsites waar je grote hoeveelheden van informatie kunt vinden. Denk hierbij aan websites als nu.nl, belegger.nl en volkskrant.nl. Op deze websites wordt economisch nieuws erg snel geplaatst.
Hierbij is het de kunst om er snel bij te zijn: De effecten van recent nieuws worden doorgaans erg snel in de koers verwerkt. Vooral in de voorbeurs kan het aantrekkelijk zijn om het nieuws op belegger even door te nemen zodat je op de hoogte bent van belangrijke gegevens rondom bepaalde bedrijven.
Bij nieuws moet je altijd bedenken wat het effect van het nieuws op de koers van een effect zal zijn. Zullen beleggers neutraal, positief of negatief staan tegenover het nieuwsbericht? Nieuws is vooral goed bruikbaar voor de handel in aandelen aangezien bedrijfsresultaten vrij gemakkelijk te interpreteren zijn en de markt relatief gezien klein is. Bij de handel in Forex kan je beter gebruik maken van technische niveaus.
De tweede bron: technische niveaus
Bij speculeren kan het ook verstandig zijn om vooral de technische niveaus in de gaten te houden. Technische niveaus zijn niveaus waar de prijs weerstand of ondersteuning vindt. Deze niveaus zijn vrij eenvoudig te herkennen en het is absoluut niet nodig om een ingewikkelde cursus te volgen om deze niveaus te kunnen herkennen. Bekijk bijvoorbeeld de onderstaande grafiek maar eens.
Het herkennen van de belangrijke horizontale niveaus is niet erg lastig. We hebben enkele belangrijke niveaus aangegeven op de onderstaande grafiek.
Deze niveaus zijn cruciale beslissingsmomenten. Rond deze niveaus ontstaat een strijd tussen kopers en verkopers en is een omkeer van de koers waarschijnlijk. Door veel te oefenen met grafieken en koerspatronen kan je door alleen maar een grafiek te bekijken al een goede toekomstige beleggingskans spotten.
Wil je meer weten over het herkennen van sterke, technische niveaus? Lees dan ons artikel over het herkennen van horizontale niveaus:
Veelgestelde vragen over speculeren
Gokken is volledig willekeurig. Je gooit bijvoorbeeld een dobbelsteen en of je een even of oneven nummer gooit bepaalt of je winst maakt of niet.
Speculeren is niet volledig willekeurig. Geluk speelt vaak wel een rol. Speculatieve beleggingen zijn immers erg risicovol en zeker in individuele gevallen kan je de markt lastig voorspellen. Wanneer je een goede strategie toepast kan je met speculeren echter vaste resultaten behalen.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!
Geen reacties
Die uiterst vergoelijkend (en vooral, Orwelliaans verdoezelend!) genoemde ‘leverage’ is UITEINDELIJK lenen van en sjoemelen met – letterlijk uit niets “gemaakt” – nepgeld: mogelijk gemaakt door vrijwel totale sloop van regels, wetten en fatsoen die de wereld slechts enkele 10-tallen jaren geleden nog enigszins beschermde tegen zulke verregaande immoraliteit en criminaliteit die meer dan ooit geldt als slimme en zelfs ‘goede’ ondernemingszin, getuige het enthousiasme en de aanbevelingen op dit forum…
Helaas (b)lijken velen -m.n. onverbeterlijke opportunisten – blind voor VOORAL dit ethisch en moreel verval: met wereldwijde, “samen”levingverwoestende gevolgen…