Hoe werkt beleggen in opties? Met uitgebreide voorbeelden!

Wat vroeger een droom was voor de particuliere belegger is werkelijkheid geworden: iedereen kan nu in opties beleggen. Opties brengen meer risico met zich mee, maar daar tegenover staat een hoger potentieel rendement en de mogelijkheid om je portefeuille strategisch te beschermen. Laten we eens kijken naar de manier waarop je kan beleggen in opties.

Wat is een optie? Weet je nog niet wat een optie is? Lees dan eerst het artikel wat is een optie? Hier lees je de verschillende begrippen die van belang zijn bij beleggingen in opties.

Optie beleggen? Bij Plus500 kan je dit doen door middel van een onbeperkte demo.
Meld je aan en probeer beleggen in opties >> >>

Het is belangrijk om eerst te oefenen met een demo. 76,4% van de retailbeleggers lijdt namelijk verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je nagaat of je het hoge risico op verlies wilt accepteren.

Waar kan je beleggen in opties?

Geen commissies op CFD opties Meer informatie Aanmelden
€0,85 voor een call op de AEX Meer informatie Aanmelden
€0,99 voor een call op de AEX. Meer informatie Aanmelden

Hoe koop je een optie?

Wanneer je een aandeel koopt staat de prijs altijd vast, dit is niet het geval wanneer je opties koopt. Er zijn immers verschillende waarden beschikbaar, de uitoefenprijs, expiratietijd en te betalen premie verschillen. Op ieder moment bestaan er dus verschillende opties, enkele voorbeelden:

Aandeel Philips met actuele waarde van €18,00

  • Calloptie met uitoefenprijs van €20,00 en expiratietijd van drie maanden
  • Putoptie met uitoefenprijs van €30,00 en expiratietijd van twee jaar
  • Calloptie met uitoefenprijs van €16,00 en expiratietijd van twee weken

Weet je niet wat het verschil tussen een call- en putoptie is? Lees het in wat is een optie?

De prijs van een optie wordt vanzelfsprekend bepaald door de aantrekkelijkheid voor de koper. Een calloptie met een uitoefenprijs onder de huidige koers levert direct winst op en is dan ook erg gunstig. Een vergelijkbare optie zal dan ook tegen een hoger bedrag verhandeld worden. Er zijn drie mogelijkheden:

  • In the money: de uitoefenprijs ligt onder de huidige beurskoers: de optie is direct geld waard
  • At the money: de uitoefenprijs is gelijk aan de huidige beurskoers: de optie levert nu niets op
  • Out of the money: De uitoefenprijs ligt hoger dan de huidige beurskoers: de optie is nog waardeloos

Hoe lees je een optie af?

C AEX 512 JAN 2019

Boven zie je een voorbeeld van een optiecontract. De C of P geeft aan of het om een calloptie of een putoptie gaat. Daarna staat aangegeven om welk onderliggend effect het gaat. In dit voorbeeld gaat het om een optiecontract dat betrekking heeft op de AEX. Wanneer een aandeel een lange naam heeft, wordt deze doorgaans afgekort. Het getal erna geeft aan wat de uitoefenprijs is.

Vervolgens zie je wanneer de optie verloopt. Deze optie zou bijvoorbeeld in januari 2019 verlopen. Bij opties die op maandelijkse basis verlopen, gebeurt dit op de 3e vrijdag van de maand. Er zijn ook optiecontracten die betrekking hebben op een week of een dag.

Hoe komt de waarde van een optie tot stand?

De waarde van een optie wordt bepaald door de intrinsieke waarde plus de verwachtingswaarde. De intrinsieke waarde is de actuele waarde van een optie. Wanneer je met een calloptie het recht hebt om een aandeel dat nu €30,00 kost voor €25,00 te kopen maak je direct €5,00 winst per aandeel. De intrinsieke waarde is dan €5,00. De gehele optie heeft dan dus al een waarde van €5, aangezien een optie contract doorgaans betrekking heeft op100 onderliggende aandelen.

Er is echter ook sprake van een verwachtingswaarde. Wanneer een optie out of the money is maar een lange periode geldig is, zal de verwachting dat een hogere koers bereikt wordt toenemen. Het gaat er uiteindelijk dus om of men gelooft dat de optie in de toekomst geld waard gaat worden. Wanneer de optie nog een langere tijd geldig is, zal de verwachtingswaarde dus hoger liggen.

Daarnaast zullen opties uitgeschreven op bewegelijke aandelen meer waard zijn. Wanneer aandelen sterk bewegen, neemt de kans dat de koers hoger uitvalt bij een calloptie of lager uitvalt bij een putoptie toe. Hierdoor kan de prijs van een optie op hetzelfde aandeel afhankelijk van de volatiliteit veranderen.  

Actief beleggen in de waarde van een optie

Het is mogelijk om actief te beleggen in de waarde van opties. Het is immers mogelijk om opties tussentijds te kopen en verkopen. Veel mensen doen aan actieve optiehandel en oefenen ze nooit uit. Maar hoe kan je succesvol beleggen in de waarde van een optie?

Hiervoor moet je rekening houden met de verwachtingswaarde en de bewegelijkheid van aandelen. Een calloptie moet je kopen wanneer je verwacht dat de koers van het onderliggende aandeel gaat stijgen. Dit is het geval wanneer er positief nieuws wordt verwacht. Een putoptie moet je juist kopen wanneer je verwacht dat het aandeel slechter gaat presteren in de toekomst.

Je kunt ook besluiten om een optie te kopen wanneer je meer bewegelijkheid verwacht in de toekomst. Wanneer het onderliggende aandeel bewegelijker wordt, ligt de kans dat de koers boven de uitoefenprijs uitkomt immers hoger.

Belegging in calloptie voorbeeld

Stel je koopt een calloptie op een aandeel voor €1 De uitoefenprijs van het aandeel is €10. Voor het optiecontract betaal je in dit geval totaal 100 keer €1, de premie bedraagt dus €100. Afhankelijk van de koers van het aandeel bereik je het onderstaande resultaat:

Aandeel

Betaalde premie

Waarde op expiratiedatum

Totale resultaat

€8

-€100

€0

-€100

€9

-€100

€0

-€100

€10

-€100

€0

-€100

€11

-€100

€100

€0

€12

-€100

€200

€100

€13

-€100

€300

€200

€14

-€100

€400

€300

Het maximale verlies bij een belegging in een calloptie is dus de betaalde premie, in dit geval €100. Je potentiële winst is echter onbeperkt.

Belegging in putoptie voorbeeld

In dit voorbeeld kopen we een putoptie op een aandeel voor €1. Het onderliggende aandeel heeft opnieuw een uitoefenprijs van €10. Voor het optiecontract betaal je ook hier 100 keer €1, de premie bedraagt dan dus €100. Afhankelijk van de koers van het aandeel bereik je het onderstaande resultaat:

Aandeel

Betaalde premie

Waarde op expiratiedatum

Totale resultaat

€6

-€100

€400

€300

€7

-€100

€300

€200

€8

-€100

€200

€100

€9

-€100

€100

€0

€10

-€100

€0

-€100

€11

-€100

€0

-€100

€12

-€100

€0

-€100

Het maximale verlies bij een putoptie bedraagt dus de betaalde premie, in dit geval €100. Je potentiële winst is het resultaat dat je behaalt wanneer de waarde van het aandeel €0 bedraagt. In dit geval zou de winst dan €900 bedragen.

Calloptie schrijven voorbeeld

In dit voorbeeld schrijven we een calloptie op een aandeel. We ontvangen een premie van €1 en aangezien optiecontracten per 100 gaan ontvangen we dan dus €100. Afhankelijk van de koers van het aandeel bereik je het onderstaande resultaat:

Aandeel

Ontvangen premie

Totale resultaat

€8

€100

€100

€9

€100

€100

€10

€100

€100

€11

€100

€0

€12

€100

-€100

€13

€100

-€200

€14

€100

-€300

Wanneer je een calloptie schrijft is je potentiële verlies onbeperkt. Wel kan je de positie dekken door de aandelen aan te schaffen. Op die manier kan je de aandelen in ieder geval leveren en heb je niet het risico dat je opeens voor een veel hoger bedrag de aandelen moet kopen.

Putoptie schrijven voorbeeld

In dit voorbeeld schrijven we een putoptie op een aandeel. We ontvangen een premie van €1 en aangezien optiecontracten per 100 gaan ontvangen we dan dus €100. Afhankelijk van de koers van het aandeel bereik je het onderstaande resultaat:

Aandeel

Ontvangen premie

Totale resultaat

€6

€100

-€300

€7

€100

-€200

€8

€100

-€100

€9

€100

€0

€10

€100

€100

€11

€100

€100

€12

€100

€100

Wanneer je een putoptie schrijft is je potentiële verlies gelijk aan het bedrag dat je verliest wanneer het aandeel €0 waard is.

Beleggen in opties & hefboom

Beleggen in opties kan erg aantrekkelijk zijn vanwege de hefboom. Het is immers mogelijk om met een veel kleiner bedrag een beter resultaat te behalen. Bij de calloptie op het aandeel van €10 betaal je om een optie te nemen op 100 aandelen immers maar €100. Normaal gesproken had je voor dit bedrag slechts 10 aandelen kunnen kopen.

Wanneer de koers vervolgens stijgt naar €12, behaal je een winst van €100. Op een investering van €100 is dit een rendement van 100%.

Wanneer je de aandelen fysiek had gekocht had je slechts een rendement van 20% behaald. Je kon voor €100 immers maar 10 aandelen kopen die individueel €2 in waarde zijn gestegen.

De hefboom maakt het dus mogelijk om met een kleiner bedrag veel grotere resultaten te behalen. Dit komt echter wel met een risico, aangezien je ook het volledige bedrag kunt verliezen bij een belegging in opties.

Succes met opties

Er zijn verschillende succesvolle optiestrategieën die je kunt toepassen wanneer je gaat beleggen in opties. In het artikel hoe je geld kunt verdienen met opties bekijken we op welke manier je opties kunt inzetten om betere beleggingsresultaten neer te zetten. Heb je nog vragen? Plaats dan een reactie onder dit artikel!

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment