Hoe werkt beleggen in opties?

Wat vroeger een droom was voor de particuliere belegger is werkelijkheid geworden: iedereen kan nu in opties beleggen. Opties brengen meer risico met zich mee, maar daar tegenover staat een hoger potentieel rendement en de mogelijkheid om je portefeuille strategisch te beschermen. Laten we eens kijken naar de manier waarop je kan beleggen in opties.

Wat is een optie? Weet je nog niet wat een optie is? Lees dan eerst het artikel wat is een optie?
 
Optie beleggen? Bij Plus500 kan je dit doen door middel van een onbeperkte demo.
Meld je aan en probeer beleggen in opties >> >>

Het is belangrijk om eerst te oefenen met een demo. 80.6% van de retailbeleggers lijdt namelijk verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat je nagaat of je het hoge risico op verlies wilt accepteren.

Het kopen van een optie

Wanneer je een aandeel koopt staat de prijs altijd vast, dit is niet het geval wanneer je opties koopt. Er zijn immers verschillende waarden beschikbaar, de uitoefenprijs, expiratietijd en te betalen premie verschillen. Op ieder moment bestaan er dus verschillende opties, enkele voorbeelden:

Aandeel Philips met actuele waarde van €18,00

  • Calloptie met uitoefenprijs van €20,00 en expiratietijd van drie maanden
  • Putoptie met uitoefenprijs van €30,00 en expiratietijd van twee jaar
  • Calloptie met uitoefenprijs van €16,00 en expiratietijd van twee weken
Weet je niet wat het verschil tussen een call- en putoptie is? Lees het in wat is een optie?

De prijs van een optie wordt vanzelfsprekend bepaald door de aantrekkelijkheid voor de koper. Een calloptie met een uitoefenprijs onder de huidige koers levert direct winst op en is dan ook erg gunstig. Een vergelijkbare optie zal dan ook tegen een hoger bedrag verhandeld worden. Er zijn drie mogelijkheden:

  • In the money: de uitoefenprijs ligt onder de huidige beurskoers: de optie is direct geld waard
  • At the money: de uitoefenprijs is gelijk aan de huidige beurskoers: de optie levert nu niets op
  • Out of the money: De uitoefenprijs ligt hoger dan de huidige beurskoers: de optie is nog waardeloos

De waarde van een optie

De waarde van een optie wordt bepaald door de intrinsieke waarde plus de verwachtingswaarde. De intrinsieke waarde is de actuele waarde van een optie. Wanneer je met een calloptie het recht hebt om een aandeel dat nu €30,00 kost voor €25,00 te kopen maak je direct €5,00 winst per aandeel. De intrinsieke waarde is dan €5,00.

Er is echter ook sprake van een verwachtingswaarde. Wanneer een optie out of the money is maar een lange periode geldig is zal de verwachting dat een hogere koers bereikt wordt toenemen. Het gaat er uiteindelijk dus om of men gelooft dat de optie in de toekomst geld waard gaat worden.

Hoe komt de waarde van een optie tot stand?

De waarde van een optie wordt bepaald door de koers en de bewegelijkheid van de onderliggende waarde. Wanneer je het recht verwerft om een optie te kopen tegen een prijs van €25,00 en de koers is momenteel €26,00 dan is de intrinsieke waarde €1,00 wat de optie direct een waarde geeft van tenminste €100,00 (100 X €1,00 winst = €100,00).

Daarnaast zullen opties uitgeschreven op bewegelijke aandelen meer waard zijn. Wanneer aandelen sterk bewegen neemt de kans dat de koers hoger uitvalt bij een calloptie of lager uitvalt bij een putoptie toe.

Ben je er klaar voor? Lees dan hoe je geld kunt verdienen met opties.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!