Hoe werkt beleggen in opties? Met uitgebreide voorbeelden!

Wat vroeger een droom was voor de particuliere belegger is werkelijkheid geworden: iedereen kan nu in opties beleggen. Opties brengen meer risico met zich mee, maar daar tegenover staat een hoger potentieel rendement en de mogelijkheid om je portefeuille strategisch te beschermen. Laten we eens kijken naar de manier waarop je kan beleggen in opties.

Wat is een optie? Weet je nog niet wat een optie is? Lees dan eerst het artikel wat is een optie? Hier lees je de verschillende begrippen die van belang zijn bij beleggingen in opties.

Waar kan je beleggen in opties?

Je kunt ervoor kiezen om actief te speculeren op prijsschommelingen van opties. Net zoals aandelen schommelen ook de prijzen van opties regelmatig. Bij Plus500 kan je door CFD’s te gebruiken direct inspelen op schommelende optieprijzen. Bij Plus500 betaal je geen commissies en je kunt de mogelijkheden bovendien gratis proberen met een demo. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij Plus500:

72% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.

Wil je liever opties kopen voor de langere termijn? Dit kan je doen bij het Nederlandse DEGIRO. Je betaalt er bijvoorbeeld maar €0,85 per call optie op de AEX. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Wat is een optie?

Voordat we bespreken hoe je kunt beleggen in opties, is het belangrijk dat je begrijpt wat opties precies zijn. Opties zijn financiële derivaten die je kunt verhandelen op de beurs. Met een optie koop je de mogelijkheid, maar niet de verplichting om een effect te kopen. Een optie kan betrekking hebben op een aandeel of een index.

Met een call optie koop je de mogelijkheid om een onderliggend effect te kopen tegen een vaste prijs en met een put optie koop je de mogelijkheid om een onderliggend effect te verkopen tegen een vaste prijs.

Met een call optie op de AEX kan je dan binnen een bepaalde periode een contract op deze index kopen. De optie wordt waardevoller wanneer de koers van de AEX daalt: je relatieve winst neemt dan toe.

Wil je in meer details lezen wat opties zijn? Lees dan eerst het artikel wat is een optie. Hier lees je de verschillende begrippen die van belang zijn bij beleggingen in opties.

Hoe werken opties?

De uitoefenprijs van de optie geeft aan tegen welke prijs je het onderliggende aandeel kunt kopen of verkopen. Bij een call optie met een uitoefenprijs van € 10 kan je 100 aandelen kopen tegen € 10, terwijl je met een put optie met een uitoefenprijs van € 10 100 aandelen kunt verkopen.

Dit kan niet onbeperkt lang: opties hebben een expiratiedatum. Op deze datum loopt de optie af en kan deze geheel waardeloos worden. Wanneer je een call optie bezit voor € 10 en de prijs van het onderliggende aandeel daalt naar € 5, dan is deze optie waardeloos. Je kan het aandeel dan goedkoper direct op de beurs kopen dan met de optie.

Ook de premie verschilt van optie tot optie. Wanneer een premie aantrekkelijker is, ligt de premie hoger. Dit is het geval wanneer de optie bijvoorbeeld al in the money is. Dit betekent dat wanneer je de optie uitvoert, je direct winst behaalt.

Hoe koop je een optie?

Wanneer je een aandeel koopt staat de prijs altijd vast. Op hetzelfde aandeel kan je echter verschillende opties kopen tegen verschillende prijzen. Dit komt doordat de uitoefenprijs, expiratietijd en te betalen premie verschillen. Op ieder moment bestaan er dus verschillende opties, enkele voorbeelden:

Aandeel Philips met actuele waarde van €18,00

  • Calloptie met uitoefenprijs van € 20,00 en expiratietijd van drie maanden
  • Putoptie met uitoefenprijs van € 30,00 en expiratietijd van twee jaar
  • Calloptie met uitoefenprijs van € 16,00 en expiratietijd van twee weken

De prijs van een optie wordt vanzelfsprekend bepaald door de aantrekkelijkheid voor de koper. Een calloptie met een uitoefenprijs onder de huidige koers levert direct winst op en is dan ook erg gunstig. Een vergelijkbare optie zal dan ook tegen een hoger bedrag verhandeld worden. Er zijn drie mogelijkheden:

  • In the money: de uitoefenprijs ligt onder de huidige beurskoers: de optie is direct geld waard
  • At the money: de uitoefenprijs is gelijk aan de huidige beurskoers: de optie levert nu niets op
  • Out of the money: De uitoefenprijs ligt hoger dan de huidige beurskoers: de optie is nog waardeloos

Voor een put optie geldt de tegenovergestelde situatie. Met een put optie kan je het onderliggende aandeel immers tegen een vaste prijs verkopen. Een put optie is dan in the money wanneer de koers van het aandeel lager ligt dan de uitoefenprijs van de optie.

Hoe lees je een optie af?

C AEX 512 JAN 2019

Boven zie je een voorbeeld van een optiecontract. De C of P geeft aan of het om een calloptie of een putoptie gaat. Daarna staat aangegeven om welk onderliggend effect het gaat. In dit voorbeeld gaat het om een optiecontract dat betrekking heeft op de AEX. Wanneer een aandeel een lange naam heeft, wordt deze doorgaans afgekort. Het getal erna geeft aan wat de uitoefenprijs is.

Vervolgens zie je wanneer de optie verloopt. Deze optie zou bijvoorbeeld in januari 2019 verlopen. Bij opties die op maandelijkse basis verlopen, gebeurt dit op de 3e vrijdag van de maand. Er zijn ook optiecontracten die betrekking hebben op een week of een dag.

Hoe komt de waarde van een optie tot stand?

De waarde van een optie wordt bepaald door de intrinsieke waarde plus de verwachtingswaarde. De intrinsieke waarde is de actuele waarde van een optie. Wanneer je met een calloptie het recht hebt om een aandeel dat nu € 30,00 kost voor € 25,00 te kopen maak je direct € 5,00 winst per aandeel. De intrinsieke waarde is dan € 5,00. De gehele optie heeft dan dus al een waarde van € 5, aangezien een optie contract doorgaans betrekking heeft op 100 onderliggende aandelen.

Er is echter ook sprake van een verwachtingswaarde. Wanneer een optie out of the money is maar een lange periode geldig is, zal de verwachting dat een hogere koers bereikt wordt toenemen. Het gaat er uiteindelijk dus om of men gelooft dat de optie in de toekomst geld waard gaat worden. Wanneer de optie nog een langere tijd geldig is, zal de verwachtingswaarde dus hoger liggen.

Daarnaast zullen opties uitgeschreven op bewegelijke aandelen meer waard zijn. Wanneer aandelen sterk bewegen, neemt de kans dat de koers hoger uitvalt bij een calloptie of lager uitvalt bij een putoptie toe. Hierdoor kan de prijs van een optie op hetzelfde aandeel afhankelijk van de volatiliteit veranderen.

Actief beleggen in de waarde van een optie

Het is mogelijk om actief te beleggen in de waarde van opties. Het is namelijk mogelijk om opties tussentijds te kopen en verkopen. Veel mensen doen aan actieve optiehandel en oefenen ze nooit uit. Maar hoe kan je succesvol beleggen in de waarde van een optie?

Hiervoor moet je rekening houden met de verwachtingswaarde en de bewegelijkheid van aandelen. Een calloptie moet je kopen wanneer je verwacht dat de koers van het onderliggende aandeel gaat stijgen. Dit is het geval wanneer er positief nieuws wordt verwacht. Een putoptie moet je juist kopen wanneer je verwacht dat het aandeel slechter gaat presteren in de toekomst.

Je kunt ook besluiten om een optie te kopen wanneer je meer bewegelijkheid verwacht in de toekomst. Wanneer het onderliggende aandeel bewegelijker wordt, ligt de kans dat de koers boven de uitoefenprijs uitkomt namelijk hoger.

Beleggen in opties voorbeeld

Hieronder zie je twee voorbeelden van hoe beleggingen in call- & putopties uitpakken.

Belegging in calloptie voorbeeld

Stel je koopt een calloptie op een aandeel voor € 1 De uitoefenprijs van het aandeel is € 10. Voor het optiecontract betaal je in dit geval totaal 100 keer € 1, de premie bedraagt dus € 100. Afhankelijk van de koers van het aandeel bereik je het onderstaande resultaat:

Aandeel Betaalde premie Waarde op expiratiedatum Totale resultaat
€ 8 -€100 € 0 -€100
€ 9 -€100 € 0 -€100
€ 10 -€100 € 0 -€100
€ 11 -€100 € 100 € 0
€ 12 -€100 € 200 € 100
€ 13 -€100 € 300 € 200
€ 14 -€100 € 400 € 300

Het maximale verlies bij een belegging in een calloptie is dus de betaalde premie, in dit geval € 100. Je potentiële winst is echter onbeperkt.

Belegging in putoptie voorbeeld

In dit voorbeeld kopen we een putoptie op een aandeel voor € 1. Het onderliggende aandeel heeft opnieuw een uitoefenprijs van € 10. Voor het optiecontract betaal je ook hier 100 keer € 1, de premie bedraagt dan dus € 100. Afhankelijk van de koers van het aandeel bereik je het onderstaande resultaat:

Aandeel Betaalde premie Waarde op expiratiedatum Totale resultaat
€ 6 -€100 € 400 € 300
€ 7 -€100 € 300 € 200
€ 8 -€100 € 200 € 100
€ 9 -€100 € 100 € 0
€ 10 -€100 € 0 -€100
€ 11 -€100 € 0 -€100
€ 12 -€100 € 0 -€100

Het maximale verlies bij een putoptie bedraagt dus de betaalde premie, in dit geval € 100. Je potentiële winst is het resultaat dat je behaalt wanneer de waarde van het aandeel € 0 bedraagt. In dit geval zou de winst dan € 900 bedragen.

Het schrijven van opties

Je kunt er ook voor kiezen om opties te schrijven. Wanneer je een optie schrijft, dan ontvang je hiervoor een premie. Bij het uitschrijven van een optie hoop je doorgaans dat de optie niet word uitgevoerd. Wanneer dit het geval is, verlies je geen geld en kan je de premie in je zak steken. Het uitschrijven van opties kan een stuk risicovoller zijn.

Calloptie schrijven voorbeeld

In dit voorbeeld schrijven we een calloptie op een aandeel. We ontvangen een premie van € 1 en aangezien optiecontracten per 100 gaan ontvangen we dan dus € 100. Afhankelijk van de koers van het aandeel bereik je het onderstaande resultaat:

Aandeel Ontvangen premie Totale resultaat
€ 8 € 100 € 100
€ 9 € 100 € 100
€ 10 € 100 € 100
€ 11 € 100 € 0
€ 12 € 100 -€100
€ 13 € 100 -€200
€ 14 € 100 -€300

Wanneer je een calloptie schrijft is je potentiële verlies onbeperkt. Wel kan je de positie dekken door de aandelen aan te schaffen. Op die manier kan je de aandelen in ieder geval leveren en heb je niet het risico dat je opeens voor een veel hoger bedrag de aandelen moet kopen.

Putoptie schrijven voorbeeld

In dit voorbeeld schrijven we een putoptie op een aandeel. We ontvangen een premie van € 1 en aangezien optiecontracten per 100 gaan ontvangen we dan dus € 100. Afhankelijk van de koers van het aandeel bereik je het onderstaande resultaat:

Aandeel Ontvangen premie Totale resultaat
€ 6 € 100 -€300
€ 7 € 100 -€200
€ 8 € 100 -€100
€ 9 € 100 € 0
€ 10 € 100 € 100
€ 11 € 100 € 100
€ 12 € 100 € 100

Wanneer je een putoptie schrijft is je potentiële verlies gelijk aan het bedrag dat je verliest wanneer het aandeel € 0 waard is. Zoals je ziet kunnen je verliezen bij het schrijven van opties flink toenemen. Dit is vooral het geval wanneer je ze ongedekt schrijft.

Beleggen in opties & hefboom

Beleggen in opties kan erg aantrekkelijk zijn vanwege de hefboom. Het is namelijk mogelijk om met een veel kleiner bedrag een beter resultaat te behalen. Bij de calloptie op het aandeel van € 10 betaal je om een optie te nemen op 100 aandelen maar € 100. Normaal gesproken had je voor dit bedrag slechts 10 aandelen kunnen kopen.

Wanneer de koers vervolgens stijgt naar € 12, behaal je een winst van € 100. Op een investering van € 100 is dit een rendement van 100%.

Wanneer je de aandelen fysiek had gekocht had je slechts een rendement van 20% behaald. Je kon voor € 100 namelijk maar 10 aandelen kopen die individueel € 2 in waarde zijn gestegen.

De hefboom maakt het dus mogelijk om met een kleiner bedrag veel grotere resultaten te behalen. Dit komt echter wel met een risico, aangezien je ook het volledige bedrag kunt verliezen bij een belegging in opties.

Wat zijn de voordelen van handelen in opties?

Door opties te kopen, kan je jezelf beschermen tegen koersdalingen. Met een putoptie kan je het onderliggende effect tegen een vaste prijs verkopen. Wanneer de aandelenprijs daalt, dan kan je het aandeel dat je bezit alsnog tegen een hoge prijs verkopen. Je kunt putopties dan ook inzetten als een verzekering in onzekere tijden.

Je kunt opties ook gebruiken voor het behalen van een extra rendement op de aandelen die je al bezit. Dit doe je door call opties uit te schrijven. Dit is vooral interessant wanneer je de aandelen toch al wilde verkopen. Je ontvangt een extra rendement over je aandelen en wanneer de prijs toch stijgt ontvang je naast de verkoopprijs ook de premie.

De aanwezigheid van een hefboom kan het beleggen in opties extra aantrekkelijk maken. Hierdoor kan je met een kleiner bedrag een hoger potentieel rendement behalen. Het is wel belangrijk om hier voorzichtig mee te zijn: wanneer je de hefboom verkeerd inzet kan je ook veel geld verliezen.

Wat zijn de nadelen van beleggen in opties?

Een groot risico van beleggen in opties, is dat je je volledige inleg kunt verliezen. 75% van de opties raakt nooit in the money en worden daardoor nooit uitgevoerd. Doordat je wanneer een optie waardeloos afloopt je volledige premie verliest kan je al snel 100% van je inleg verliezen.

Wanneer je call en put opties uitschrijft zijn je verliezen (bijna) onbeperkt. Wanneer de aandelenkoers plotseling enorm stijgt of daalt dan kan je vele malen je inleg verliezen. Opties zijn dan ook niet geschikt voor beginnende beleggers, maar eerder voor beleggers die al wat ervaring hebben met beurshandel.

Let op het verschil in opties

Er bestaan zowel Amerikaanse als Europese opties. Amerikaanse opties kunnen op elk moment in de looptijd worden uitgevoerd terwijl Europese opties alleen aan het einde kunnen worden uitgevoerd. Doordat opties worden verhandeld op de beurs, kan je ze altijd tussendoor verkopen.

Succes met opties

Er zijn verschillende succesvolle optiestrategieën die je kunt toepassen wanneer je gaat beleggen in opties. In het artikel hoe je geld kunt verdienen met opties bekijken we op welke manier je opties kunt inzetten om betere beleggingsresultaten neer te zetten. Heb je nog vragen? Plaats dan een reactie onder dit artikel!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *