Geld verdienen met opties: wat zijn de beste strategieën?

Met beleggen in opties kan je veel geld verdienen. Risico en rendement zijn echter met elkaar verbonden: de risico’s van het verhandelen van opties liggen dan ook hoger. In dit artikel bespreek ik handige strategieën die je kunt toepassen wanneer je in opties wilt handelen.

Tip: klik hier & vergelijk direct waar je het beste in opties kunt beleggen!

Wat zijn opties?

Opties zijn financiële derivaten die je de optie, maar niet de verplichting geven om een onderliggend effect tegen een bepaalde prijs te kopen of verkopen. Er bestaan twee soorten opties:

 • Met een calloptie kan je het onderliggende aandeel tegen een vastgestelde prijs kopen.
 • Met een put optie kan je het onderliggende aandeel tegen een vastgestelde prijs verkopen.

Opties is er altijd een expiratiedatum. Na de expiratiedatum verloopt de optie: wanneer de optie op die moment waardeloos is verlies je de volledige inleg. Wanneer je een optie koopt kan je kiezen tussen:

 • In the money optie: deze optie is nu al waardevol.
 • Out of the money optie: deze optie is nu waardeloos.

Een calloptie met een strikeprijs van €10 en koers van €9 is in the money, terwijl een calloptie met een strikeprijs van €11 en een koers van €10 out of the money is. Je betaalt minder voor out of the money opties, aangezien deze momenteel nog waardeloos zijn. Toch is de waarde niet €0, aangezien er altijd een verwachtingswaarde is dat de optie voor het einde van de looptijd toch wat waard wordt.

Wil je in meer details lezen wat opties zijn en hoe ze werken? Lees dan dit artikel! Voordat we dieper in de strategieën duiken, behandel ik kort welke twee opties er bestaan wanneer je belegt in opties.

Optie 1: opties kopen

Wanneer je in opties gaat beleggen kan je opties kopen. Je koopt dan de optie om een onderliggende waarde (zoals een aandeel) tegen een vaste prijs te kopen of verkopen.

 • Calloptie: met een calloptie speculeer je op een stijgende prijs.
 • Putoptie: met een putoptie speculeer je op een dalende prijs.

Wanneer je een optie koopt, dan betaal je hiervoor een premie. Je maximale winst is onbeperkt, terwijl je maximale verlies is altijd gelijk aan de premie die je betaalt. De kans dat een optie in the money eindigt is kleiner dan dat deze out of the money eindigt.

Optie 2: opties schrijven

Door opties te schrijven, kan je ook geld verdienen met opties. Je verkoopt dan een optie op een onderliggende waarde en ontvangt daarvoor een premie.

 • Calloptie: door een calloptie te schrijven hoop je op een dalende prijs.
 • Putoptie: door een putoptie te schrijven hoop je op een stijgende prijs.

Wanneer je een optie schrijft dan ontvang je hiervoor een premie. Je maximale winst is altijd gelijk aan de premie die je betaalt. Tegelijk is je potentiële verlies onbeperkt. De kans dat je verliest is echter kleiner wanneer je een optie schrijft dan wanneer je een optie koopt.

Of het de beste strategie is om opties te kopen of schrijven, hangt af van meerdere factoren:

 • Risicotolerantie: heb je liever een 25% kans op een onbeperkte winst (met 75% kans op een vast verlies) of een 75% kans op een beperkte winst (met 25% kans op een onbeperkt verlies)?
 • Tijdstip: de marktomstandigheden veranderen steeds. Of het kopen of schrijven aantrekkelijker is, hangt dan ook van de situatie af.

De 4 basis optie strategieën

Strategie 1: een call kopen

Het kopen van een call is de voorkomendste strategie voor optie beleggers. Het risico van deze strategie is beperkt, aangezien je niet meer dan je premie kunt verliezen. Tegelijk is de kans op winst ook klein, aangezien call opties vaak out of the money verlopen.

Strategie 2: een put optie kopen

Deze strategie is wat risicovoller dan het kopen van een calloptie. Op de lange termijn presteren aandelen & andere effecten namelijk overwegend positief. De kans op een winstgevend resultaat met een put optie is dan ook kleiner.

Strategie 3: een put optie schrijven

Dit is een populaire strategie voor beleggers, aangezien je in het slechtste geval het aandeel tegen een te hoge prijs moet kopen. Het potentiële rendement op deze strategie ligt lager dan bij de eerdere strategieën, aangezien je nooit meer dan de premies ontvangt. Tegelijk is je verlies in theorie onbeperkt. Toch kan het schrijven van put opties interessant zijn, aangezien de kans groter is dan een optie out of the money eindigt.

Strategie 4: een calloptie schrijven

Bij de laatste strategie schrijf je een calloptie uit. Wanneer je dit gedekt doet (je bezit het onderliggende effect) dan is het grootste risico dat je het aandeel goedkoop moet verkopen. Wanneer je een calloptie naked of ongedekt uitschrijft is je risico onbeperkt en kan je enorm veel geld verliezen. Zorg dus dat je weet wat je doet wanneer je een calloptie uitschrijft!

Geavanceerde optie strategieën

Optie strategie 1: speads, waarbij je meerdere opties koopt & schrijft

Door zowel opties te kopen en schrijven, kan je een deel van de premies die je moet betalen vergoeden met de ontvangen premies. Met een optie spread beperk je zowel het potentiële verlies als de potentiële winst op je belegging.

Een veelvoorkomende strategie is het verkopen van out of the money opties en het kopen van opties die dichter bij de koers liggen.

Bij een AEX-koers van 700 koop je dan bijvoorbeeld een calloptie op 705 en schrijf je een calloptie op 715. De premies die je ontvangt op de geschreven callopties, verlagen de kosten voor de callopties die je koopt.

Optie strategie 2: opties gebruiken voor meer rendement op bestaande aandelen

Je kunt geld verdienen door een calloptie te schrijven op aandelen die al in je bezit zijn. Stel je hebt 100 aandelen met een waarde van € 10 en je verwacht geen stijging in de toekomst. Je kunt dan opties gebruiken om toch een rendement te behalen met je aandelen. Door een calloptie te schrijven, ontvang je namelijk een premie op je aandelen.

In dit voorbeeld schrijf je een optie uit met een optiepremie van € 70 waarbij je de verplichting aangaat om 100 aandelen te leveren voor een prijs van € 11 met een verloopdatum van de derde vrijdag van de volgende maand. Doordat je de aandelen bezit, zal het leveren van de aandelen nooit een probleem zijn.

Een voordeel van deze constructie is dat je een gegarandeerd rendement behaalt van € 70 terwijl je anders misschien wel helemaal geen rendement zou behalen. Wanneer de koers van het aandeel echter boven de € 11 stijgt dan zal de afnemer van de optie deze waarschijnlijk uitoefenen. Je kan in deze periode dus niet profiteren van forse koersstijgingen.

Doorrollen: verder gaan met deze tactiek

Het zou zomaar kunnen dat het aandeel licht is gestegen naar € 10,50. Hierdoor heb je ook een positief rendement op je aandelen. Tegelijkertijd zal de afnemer van de optie deze niet uitoefenen, waardoor je de aandelen behoudt. Je profiteert in dit scenario dus dubbel! Vervolgens heb je verschillende opties om meer geld te verdienen met de opties.

De eerste optie is het verkopen van je aandelen. Je behaalt dan een koerswinst van € 0,50 per aandeel en je hebt daar bovenop nog eens de extra premie van € 70 ontvangen. Op die manier heb je het rendement dankzij de opties dus verhoogd.

Het is ook mogelijk om de positie door te rollen. Je schrijft dan opnieuw een optie uit waarover je weet een premie ontvangt. Natuurlijk loop je vervolgens altijd het risico dat de koers van het aandeel flink daalt waardoor je koersverlies meemaakt of dat de koers juist stijgt en je de aandelen moet leveren. Ongeacht wat er gebeurt, heb je wel gegarandeerd de premie binnen.

Tenslotte kan je ook de aandelen vasthouden en geen opties uitschrijven. Dit is de beste beslissing wanneer je verwacht dat de aandelen nog flink verder zullen stijgen.

Strategie 3: aandelen kopen tegen een lagere prijs

Je kunt een putoptie schrijven om aandelen tegen een lagere prijs te kopen. Laten we er vanuit gaan dat je interesse hebt in een aandeel dat voor € 10 verhandeld wordt. Je schrijft een putoptie uit voor de prijs van €9 en je ontvangt hiervoor € 70 aan premies. Je hebt nu de verplichting om 100 aandelen te kopen tegen de prijs van € 9 aan het eind van de expiratiedatum. De premies die je ontvangt kan je gebruiken als korting waardoor je de aandelen later goedkoper kunt aanschaffen.

Wanneer de koers binnen de periode enorm stijgt en je koopt de aandelen te laat, dan mis je de enorme koersstijging. De putoptie wordt echter niet uitgevoerd, dus je hebt wel de premie als winst. Wanneer de koers flink daalt, moet je de aandelen leveren. Hierdoor maak je een verlies. Wanneer je de aandelen echter direct had gekocht had je dit verlies ook gehad. Dankzij de premie ligt je verlies nu net lager.

Strategie 4: beschermen van je portefeuille

Je kunt opties ook gebruiken om je aandelenportefeuille verder te beschermen. Je kan er via putopties namelijk voor zorgen dat je de aandelen die je bezit gegarandeerd voor een bepaalde prijs kunt verkopen. Op die manier bescherm je je aandelen tegen een forse daling. Wel betaal je hier natuurlijk een premie voor die het rendement kan drukken. Je leest meer over opties als verzekering in dit artikel.

Strategie 5: geld verdienen met actieve handel

Je kunt opties ook goed gebruiken voor het actief handelen in de onderliggende waarde. Hiervoor moet je voorspellingen doen over de toekomstige prijsontwikkelingen van het onderliggende aandeel. Er zijn echter ook andere factoren die de waarde van een optie beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volatiliteit van de markt en de tijd die er over is totdat de expiratiedatum aanbreekt. Lees je dus goed in voordat je actief gaat handelen in opties!

Wil je actief beleggen gratis uitproberen met een demo? Klik dan hier om een account te openen bij een broker naar keuze!

Hoe selecteer je een optie?

 • Bullish of bearish: geloof je dat het aandeel in waarde zal stijgen of dalen? Afhankelijk van je visie handel je in call- of putopties.
 • Volatiliteit: bij een hoge volatiliteit is het aantrekkelijker om call- & putopties te kopen, aangezien de kans groter is dat de optie in the money komt.
 • Expiratiedatum: bij een latere expiratiedatum is de kans groter dat de optie in the money komt.

De beste optie is de goedkoopste optie waarvan jij denkt dat je er geld mee kunt verdienen. Wanneer je gelooft dat de koers binnen één maand €1 stijgt, dan kan je beter een calloptie met een looptijd van één maand kopen dan een optie met een looptijd van drie maanden. Een optie met een korte looptijd is namelijk goedkoper, waardoor je potentiële winst hoger ligt.

Enkele voorbeelden

Wanneer je bijvoorbeeld denkt dat het aandeel Philips dat vandaag op € 18,00 staat binnen drie weken op € 20,00 staat neem je een calloptie met een uitoefenprijs van € 20,00 en een expiratietijd van een maand.

Wanneer je echter denkt dat het aandeel gaat dalen naar € 16,00 binnen vier maanden tijd, dan neem je een putoptie op het aandeel met uitoefenprijs € 16,00 en een expiratietijd van vier maanden.

Je selecteert opties dus op basis van je eigen verwachtingen. Bedenk dat de partij die de opties schrijft blijkbaar denkt dat precies het tegenovergestelde gaat gebeuren. Uiteindelijk kan er natuurlijk maar één partij gelijk krijgen.

Hoe analyseer je de onderliggende waarde?

Een belangrijk onderdeel van je optie strategie, is het analyseren van de onderliggende waarde. Normaal gesproken geldt de volgende strategie:

 • Wanneer je een optie koopt, kan je het beste een optie kopen met een late uitoefendatum
 • Wanneer je een optie schrijft, kan je het beste een vroege uitoefendatum kiezen.

Het is echter belangrijk om het onderliggende effect goed te bestuderen. Bij aandelen zijn er bijvoorbeeld grote verschillen tussen sectoren. Een biomedisch bedrijf is erg volatiel, waardoor de kans groter is dat een out of the money optie waardevol wordt. Bij stabiele, weinig bewegende aandelen is die kans een stuk kleiner.

Ook moet je letten op belangrijke gebeurtenissen. Wanneer een bedrijf met winstcijfers komt, is de kans op een forse beweging omlaag of omhoog groter. In dit geval kan je ervoor kiezen om een optie te kopen die verder out of de money ligt.

Hoe werken winst en verlies bij opties?

Voordat je geld kunt verdienen met opties moet je begrijpen hoe winst en verlies bij opties werken. Opties lopen iedere derde vrijdag van de maand af. Een optie is in the money wanneer het uitvoeren van de optie geld oplevert. Dit is bij een calloptie op een uitvoerprijs van € 20 en met een premie van € 1 het geval wanneer de prijs boven de € 21 noteert. Na het betalen van de premie maak je dan namelijk winst door het aandeel direct voor meer te verkopen.

Een optie verkopen voor de expiratiedatum

Wanneer je aan het einde van de periode in the money bent met je optie kan je deze inruilen voor aandelen. Je koopt de aandelen dan goedkoper dan de huidige koers. Het is echter eenvoudiger en goedkoper (je betaalt minder transactiekosten) om de optie voor de expiratiedatum te verkopen.

Afhankelijk van de intrinsieke waarde en de verwachtingswaarde zul je een bepaald bedrag voor je optie kunnen vangen. De daadwerkelijke winst die je behaalt is altijd te berekenen door de betaalde premie af te trekken van de ontvangen winst.

Wanneer je € 1 aan premie hebt betaald voor je optie en je kunt deze nu voor € 2 verkopen dan bedraagt je winst € 1 per optie. Je rendement bedraagt dan 100% op je inleg.

Je kunt ook verliezen

Wanneer een optie bij de expiratiedatum out of the money is dan is deze waardeloos. Je kan de optie dan laten aflopen en er is geen verdere actie vereist. Het verlies bestaat dan uit de premie die je betaald hebt.

Bepaal je risicotolerantie

Voordat je begint met beleggen in opties, is het belangrijk om je risicotolerantie te bepalen. Opties zijn beleggingsproducten die een hoog risico kennen. Wanner je liever belegt met een lager risico, kan je beter in individuele aandelen beleggen.

Beleggen in callopties is iets minder risicovol dan beleggen in put opties. Dit komt doordat aandelen over de lange termijn de neiging hebben om te stijgen. Dit is logisch, wanneer je bedenkt dat de algemene productie binnen een economie alleen maar verder toeneemt. Een put optie kopen kan wel een minder risicovol alternatief zijn tegenover een short positie, aangezien je geen verplichting hebt wanneer je opties koopt.

Wanneer je opties wilt schrijven, dan zijn puts het minst risicovol. Het grootste risico wat je loopt is dat je teveel betaalt voor een aandeel wanneer deze flink crasht. Wanneer je een calloptie schrijft, dan is je theoretische verlies onbeperkt wanneer je dit ongedekt doet. Dit noemen we ook wel het naked uitschrijven van een optie.

Waardoor kan je met opties (in theorie) meer geld verdienen?

Wanneer je opties slim inzet, dan kan je daar meer geld mee verdienen dan wanneer je aandelen koopt. Dit komt doordat je met opties een hefboom kunt inzetten. Dit betekent dat je met een kleiner geldbedrag een grotere beleggingspositie kunt openen. Hierdoor ligt je potentiële winst (maar ook je potentiële verlies) hoger.

Je betaalt voor een optie namelijk alleen een premie. Die premie kan bijvoorbeeld € 1 bedragen en die optie kan betrekking hebben op een aandeel van € 20. Wanneer je met € 100 het aandeel zou kopen, dan kan je er maar 5 van kopen. Je kan echter een veelvoud van call opties tegen de prijs van € 1 kopen.

Nu bestaat er met een optie natuurlijk ook de kans dat je de volledige inleg verliest. Wanneer de optie geen winst oplevert, dan blijft de optie out of the money. Wanneer de call optie in het voorbeeld op € 22 staat, dan moet de aandelenprijs wel naar een waarde boven de € 23 stijgen om te leiden tot een gunstig resultaat.

Speculeren in opties kan dan ook erg aantrekkelijk zijn, maar je moet wel goed weten wat je doet.

Veelgestelde vragen

Je verdient geld met een call optie als het onderliggende effect in waarde stijgt. Hoeveel geld je verdient hangt af van het verschil tussen de premie die je betaalt en de winst die je behaald.

Je verdient geld met een put optie als het onderliggende effect in waarde daalt. Hoeveel geld je verliest hangt af van het verschil tussen de premie die je betaalt en de winst die je behaalt.

Naast het kopen van een optie is het ook mogelijk om een optie te schrijven. Wanneer je een optie koopt ontvang je een recht, maar wanneer je echter een optie schrijft ga je een verplichting aan. Je moet het effect tegen een bepaalde waarde verkopen (calloptie) of kopen (putoptie). In ruil voor deze verplichting ontvang je van de afnemer van het contract een bepaalde premie, deze premie is je winst.

Als je een optie uitschrijft verdien je dus geld wanneer je het contract niet hoeft uit te voeren. Schrijf dan ook een optie uit met kenmerken waarvan je denkt dat ze niet uitkomen. Hoe gunstiger de voorwaarden voor de afnemer van de optie, hoe hoger de premie die je uiteindelijk ontvangt. Ga dus op het randje zitten van je voorspelling, op die manier verdien je meer.

Wanneer je een optie hebt uitgeschreven kan je deze vroegtijdig sluiten door deze te verhandelen op de beurs. Voor het schrijven van een positie is een bepaalde marge bij je broker vereist zodat je de effecten tegen de beloofde prijs kunt leveren. Na de expiratiedatum kan de afnemer van de optie je namelijk verplichten om de effecten te leveren.

Voor de meeste beleggers is het slimmer om opties te kopen. Wanneer je een optie koopt, is je risico namelijk beperkt tot de premie die je betaalt. Tegelijkertijd is je positieve resultaat theoretisch gezien onbeperkt.

Wanneer je echter opties uitschrijft dan is je winst beperkt: je ontvangt nooit meer dan de premie die je betaalt. Tegelijkertijd is je verlies in theorie onbeperkt. Toch schrijven veel mensen opties uit: volgens onderzoek lopen ruim 75% van de optiecontracten waardeloos af. Wanneer je echt weet wat je doet kan je dus veel geld verdienen met het schrijven van opties.

Het schrijven van opties is dan ook risicovol: bij de meeste brokers kan je dan ook alleen gedekt opties schrijven. Dit betekent dat je opties uitschrijft op aandelen die je al bezit.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *