Geld verdienen met opties: 4 strategieën

Opties zijn interessante effecten waar je goed geld mee kunt verdienen. Voordat je echt kunt beleggen in opties is het belangrijk om te weten hoe je opties kunt selecteren en hoe de winst en het verlies bepaald worden. Ook behandelen we enkele strategieën die je kunt toepassen om geld te verdienen met opties.

Wat zijn opties?

Opties zijn financiële derivaten die je de optie, maar niet de verplichting geven om een onderliggend effect tegen een bepaalde prijs te kopen of verkopen. Een optie kan bijvoorbeeld betrekking hebben op een aandeel.

  • Met een call optie kan je het onderliggende aandeel tegen een vastgestelde prijs kopen.
  • Met een put optie kan je het onderliggende aandeel tegen een vastgestelde prijs verkopen.

Opties hebben altijd een expiratiedatum. Na de expiratiedatum verloopt de optie: wanneer de optie op die moment waardeloos is verlies je de volledige inleg.

Wanneer je opties slim inzet dan kan je hier veel geld mee verdienen. Wel is het belangrijk om te vermelden dat opties ook bovengemiddeld risicovol zijn: je kunt gerust je volledige inleg verliezen wanneer je in opties belegt. Oefen daarom eerst met beleggen in opties.

Hoe kan je beleggen in opties?

Er zijn twee manieren waarop je kunt beleggen in opties: je kunt opties kopen of je kunt actief handelen in het prijsverloop van een optie.

Opties kopen

Bij DEGIRO kan je tegen lage tarieven opties kopen. Het kopen van opties is aantrekkelijk wanneer je deze bijvoorbeeld wilt uitvoeren. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis account te openen bij DEGIRO:

Handelen in opties

Je kunt er ook voor kiezen om actief te handelen in het prijsverloop van opties. Bij eToro kan je speculeren op zowel koersstijgingen als koersdalingen van opties. Wanneer de vooruitzichten van een optie verslechteren, dan kan de koers dalen. Gebruik de onderstaande knop om het verhandelen van CFD opties gratis te proberen met een demo bij eToro:

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Hoe selecteer je een optie?

De handel in opties is vooral strategisch van aard. Het is belangrijk om te bedenken wat je denkt dat de koers gaat doen en of een bepaalde waarde zal worden bereikt. Door dit voorspellen kan je een optie uitzoeken die bij je idee past.

Voordat je een optie selecteert, is het belangrijk om vast te stellen of je verwacht dat de koers verder zal stijgen of dalen. Kijk ook naar de volatiliteit: bij een hoge volatiliteit is er een grotere kans dat een hoge of lage waarde wordt behaald. Vergeet tenslotte niet om naar de expiratiedatum te kijken.

Wanneer je zekerder bent over een stijgende of dalende trend op een optie, dan kan je een optie kiezen met een expiratiedatum die minder ver ligt in de toekomst en die verder out of the money ligt. Op die manier kan je het bedrag dat je verdient met de handel in opties optimaliseren.

Enkele voorbeelden

Wanneer je bijvoorbeeld denkt dat het aandeel Philips dat vandaag op € 18,00 staat binnen drie weken op € 20,00 staat neem je een calloptie met een uitoefenprijs van € 20,00 en een expiratietijd van een maand.

Wanneer je echter denkt dat het aandeel gaat dalen naar € 16,00 binnen vier maanden tijd, dan neem je een putoptie op het aandeel met uitoefenprijs € 16,00 en een expiratietijd van vier maanden.

Je selecteert opties dus op basis van je eigen verwachtingen. Bedenk dat de partij die de opties schrijft blijkbaar denkt dat precies het tegenovergestelde gaat gebeuren. Uiteindelijk kan er natuurlijk maar één partij gelijk krijgen.

Winst en verlies bij opties

Voordat je geld kunt verdienen met opties moet je begrijpen hoe winst en verlies bij opties werken. Opties lopen iedere derde vrijdag van de maand af. Een optie is in the money wanneer het uitvoeren van de optie geld oplevert. Dit is bij een calloptie op een uitvoerprijs van € 20 en met een premie van € 1 het geval wanneer de prijs boven de € 21 noteert. Na het betalen van de premie maak je dan namelijk winst door het aandeel direct voor meer te verkopen.

Een optie verkopen voor de expiratiedatum

Wanneer je aan het einde van de periode in the money bent met je optie kan je deze inruilen voor aandelen. Je koopt de aandelen dan goedkoper dan de huidige koers. Het is echter eenvoudiger en goedkoper (je betaalt minder transactiekosten) om de optie voor de expiratiedatum te verkopen.

Afhankelijk van de intrinsieke waarde en de verwachtingswaarde zul je een bepaald bedrag voor je optie kunnen vangen. De daadwerkelijke winst die je behaalt is altijd te berekenen door de betaalde premie af te trekken van de ontvangen winst.

Wanneer je € 1 aan premie hebt betaald voor je optie en je kunt deze nu voor € 2 verkopen dan bedraagt je winst € 1 per optie. Je rendement bedraagt dan 100%.

Je kunt ook verliezen

Wanneer een optie bij de expiratiedatum out of the money is dan is deze waardeloos. Je kan de optie dan laten aflopen en er is geen verdere actie vereist. Het verlies bestaat dan uit de premie die je betaald hebt.

Bekijk in meer details hoe de winst en verlies zijn opgebouwd in het artikel over beleggen in opties.

Hoe kan je opties schrijven?

Naast het kopen van een optie is het ook mogelijk om een optie te schrijven. Wanneer je een optie koopt ontvang je een recht, maar wanneer je echter een optie schrijft ga je een verplichting aan. Je moet het effect namelijk tegen een bepaalde waarde verkopen (calloptie) of kopen (putoptie). In ruil voor deze verplichting ontvang je van de afnemer van het contract een bepaalde premie, deze premie is je winst.

Als je een optie uitschrijft verdien je dus geld wanneer je het contract niet hoeft uit te voeren. Schrijf dan ook een optie uit met kenmerken waarvan jij denkt dat ze niet uitkomen. Hoe gunstiger de voorwaarden voor de afnemer van de optie, hoe hoger de premie die je uiteindelijk ontvangt. Ga dus op het randje zitten van je voorspelling, op die manier verdien je meer.

Wanneer je een optie hebt uitgeschreven kan je deze vroegtijdig sluiten door deze te verhandelen op de beurs. Voor het schrijven van een positie is een bepaalde marge bij je broker vereist zodat je de effecten tegen de beloofde prijs kunt leveren. Na de expiratiedatum kan de afnemer van de optie je namelijk verplichten om de effecten te leveren.

Welke strategie kan je gebruiken om geld te verdienen met opties?

In het laatste deel van het artikel bekijken we met welke strategieën je het beste geld kunt verdienen met opties. Op die manier weet je hoe je verantwoordt een goed resultaat kunt behalen.

Strategie 1: opties gebruiken voor meer rendement op bestaande aandelen

Het kan verstandig zijn om beleggingen in opties te combineren met de onderliggende waarde. Door aandelen te kopen, zorg je ervoor dat je de risico’s afdekt. Het is vervolgens mogelijk om opties te gebruiken om een beter rendement te behalen op je portefeuille.

Hiervoor kan je een calloptie schrijven op aandelen die al in je bezit zijn. Stel je hebt 100 aandelen met een waarde van € 10 en je verwacht geen stijging in de toekomst. Je kunt dan opties gebruiken om toch een rendement te behalen met je aandelen. Door een calloptie te schrijven, ontvang je namelijk een premie op je aandelen.

In dit voorbeeld schrijf je een optie uit met een optiepremie van € 70 waarbij je de verplichting aangaat om 100 aandelen te leveren voor een prijs van € 11 met een verloopdatum van de derde vrijdag van de volgende maand. Doordat je de aandelen bezit, zal het leveren van de aandelen nooit een probleem zijn.

Een voordeel van deze constructie is dat je een gegarandeerd rendement behaalt van € 70 terwijl je anders misschien wel helemaal geen rendement zou behalen. Wanneer de koers van het aandeel echter boven de € 11 stijgt dan zal de afnemer van de optie deze waarschijnlijk uitoefenen. Je kan in deze periode dus niet profiteren van forse koersstijgingen.

Doorrollen: verder gaan met deze tactiek

Het zou zomaar kunnen dat het aandeel licht is gestegen naar € 10,50. Hierdoor heb je ook een positief rendement op je aandelen. Tegelijkertijd zal de afnemer van de optie deze niet uitoefenen aangezien er sprake zou zijn van een negatief rendement. Je profiteert in dit scenario dus dubbel! Vervolgens heb je verschillende opties om meer geld te verdienen met de opties.

De eerste optie is het verkopen van je aandelen. Je behaalt dan een koerswinst van € 0,50 per aandeel en je hebt daar bovenop nog eens de extra premie van € 70 ontvangen. Op die manier heb je het rendement dankzij de opties dus verhoogd.

Het is ook mogelijk om de positie door te rollen. Je schrijft dan opnieuw een optie uit waarover je weet een premie ontvangt. Natuurlijk loop je vervolgens altijd het risico dat de koers van het aandeel flink daalt waardoor je koersverlies meemaakt of dat de koers juist stijgt en je de aandelen moet leveren. Ongeacht wat er gebeurt, heb je wel gegarandeerd de premie binnen.

Tenslotte kan je ook de aandelen vasthouden en geen opties uitschrijven. Dit is de beste beslissing wanneer je verwacht dat de aandelen nog verder zullen stijgen.

Strategie 2: aandelen kopen tegen een lagere prijs

Je kunt een putoptie schrijven om aandelen tegen een lagere prijs te kopen. Laten we er vanuit gaan dat je interesse hebt in een aandeel dat voor € 10 verhandeld wordt. Je schrijft een putoptie uit voor de prijs van € 11 en je ontvangt hiervoor € 70 aan premies. Je hebt nu de verplichting om 100 aandelen te kopen tegen de prijs van € 11 aan het eind van de expiratiedatum. De premies die je ontvangt kan je gebruiken als korting waardoor je de aandelen later goedkoper kunt aanschaffen.

Wanneer de koers binnen de periode enorm stijgt en je koopt de aandelen te laat, dan mis je de enorme koersstijging. De putoptie wordt echter niet uitgevoerd, dus je hebt wel de premie als winst. Wanneer de koers flink daalt, moet je de aandelen leveren. Hierdoor maak je een verlies. Wanneer je de aandelen echter direct had gekocht had je dit verlies ook gehad. Dankzij de premie ligt je verlies nu net lager.

Strategie 3: beschermen van je portefeuille

Je kunt opties ook gebruiken om je aandelenportefeuille verder te beschermen. Je kan er via putopties namelijk voor zorgen dat je de aandelen die je bezit gegarandeerd voor een bepaalde prijs kunt verkopen. Op die manier bescherm je je aandelen dus eigenlijk tegen een forse daling. Wel betaal je hier natuurlijk een premie voor die het rendement kan drukken. Je leest meer over opties als verzekering in dit artikel.

Strategie 4: geld verdienen met actieve handel

Je kunt opties ook goed gebruiken voor het actief handelen in de onderliggende waarde. Hiervoor moet je voorspellingen doen over de toekomstige prijsontwikkelingen van het onderliggende aandeel. Er zijn echter ook andere factoren die de waarde van een optie beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volatiliteit van de markt en de tijd die er over is totdat de expiratiedatum aanbreekt. Lees je dus goed in voordat je actief gaat handelen in opties!

Waardoor kan je met opties (in theorie) meer geld verdienen?

Wanneer je opties slim inzet, dan kan je daar meer geld mee verdienen dan wanneer je aandelen koopt. Dit komt doordat je met opties een hefboom kunt inzetten. Dit betekent dat je met een kleiner geldbedrag een grotere beleggingspositie kunt openen. Hierdoor ligt je potentiële winst (maar ook je potentiële verlies) hoger.

Je betaalt voor een optie namelijk alleen een premie. Die premie kan bijvoorbeeld € 1 bedragen en die optie kan betrekking hebben op een aandeel van € 20. Wanneer je met € 100 het aandeel zou kopen, dan kan je er maar 5 van kopen. Je kan echter een veelvoud van call opties tegen de prijs van € 1 kopen.

Nu bestaat er met een optie natuurlijk ook de kans dat je de volledige inleg verliest. Wanneer de optie geen winst oplevert, dan blijft de optie out of the money. Wanneer de call optie in het voorbeeld op € 22 staat, dan moet de aandelenprijs wel naar een waarde boven de € 23 stijgen om te leiden tot een gunstig resultaat.

Speculeren in opties kan dan ook erg aantrekkelijk zijn, maar je moet wel goed weten wat je doet.

Opties kopen of schrijven?

Voor de meeste beleggers is het slimmer om opties te kopen. Wanneer je een optie koopt is je risico namelijk beperkt tot de premie die je betaalt. Tegelijkertijd is je positieve resultaat theoretisch gezien onbeperkt.

Wanneer je echter opties uitschrijft dan is je winst beperkt: je ontvangt nooit meer dan de premie die je betaalt. Tegelijkertijd is je verlies in theorie onbeperkt. Toch schrijven veel mensen opties uit: volgens onderzoek lopen ruim 75% van de optiecontracten waardeloos af. Wanneer je echt weet wat je doet kan je dus veel geld verdienen met het schrijven van opties.

Het schrijven van opties is dan ook risicovol: bij de meeste brokers kan je dan ook alleen gedekt opties schrijven. Dit betekent dat je opties uitschrijft op aandelen die je al bezit.

Wanneer verdien je geld met een call optie?

Je verdient geld met een call optie als het onderliggende effect in waarde stijgt. Hoeveel geld je verdient hangt af van het verschil tussen de premie die je betaalt en de winst die je behaald.

Wanneer verdien je geld met een put optie?

Je verdient geld met een put optie als het onderliggende effect in waarde daalt. Hoeveel geld je verliest hangt af van het verschil tussen de premie die je betaalt en de winst die je behaalt.

Bepaal je risicotolerantie

Voordat je begint met beleggen in opties, is het belangrijk om je risicotolerantie te bepalen. Opties zijn beleggingsproducten die een hoog risico kennen. Wanner je liever belegt met een lager risico, kan je beter in individuele aandelen beleggen.

Beleggen in call opties is iets minder risicovol dan beleggen in put opties. Dit komt doordat aandelen over de lange termijn de neiging hebben om te stijgen. Dit is logisch, wanneer je bedenkt dat de algemene productie binnen een economie alleen maar verder toeneemt. Een put optie kopen kan wel een minder risicovol alternatief zijn tegenover een short positie, aangezien je geen verplichting hebt wanneer je opties koopt.

Wanneer je opties wilt schrijven, dan zijn puts het minst risicovol. Het grootste risico wat je loopt is dat je teveel betaalt voor een aandeel wanneer deze flink crasht. Wanneer je een call optie schrijft, dan is je theoretische verlies onbeperkt wanneer je dit ongedekt doet. Dit noemen we ook wel het naked uitschrijven van een optie. Dit is dan ook niet aan te raden voor de meeste particuliere beleggers.

Je kunt je risico’s verder beperkten door optie spreads op te stellen. Je combineert dan verschillende type opties.

Lees dit ook

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *