Portefeuille beschermen met putopties

Op de lange termijn behaal je met aandelen het beste resultaat. De koersen van aandelen zijn gemiddeld genomen echter alles behalve stabiel. Zeker in tijden van crisis kan je flink de mist ingaan. Door putopties te kopen kan je de dalingen echter opvangen zonder dat het nodig is om je gehele portefeuille af te bouwen.

Voordelen van opties

Wanneer je geen opties gebruikt en je verwacht een behoorlijke daling dan is het nodig om de effecten in je portefeuille af te bouwen. Zodra de beurs weer bijtrekt moet je alle effecten weer aankopen en daar wordt alleen de broker blij van. Door gebruik te maken van putopties om je portefeuille te beschermen bij een (verwachte) daling bespaar je veel geld op transactiekosten!

Voordat je gebruik kan maken van deze strategie moet je weten wat een optie is.

Putoptie kopen

Stel, de AEX staat op 330 punten en je verwacht een daling tot 270 punten. Vervelend, aangezien al je Nederlandse effecten flink in waarde zullen dalen. Met putopties is dit echter geen probleem. Door een putoptie profiteer je immers van koersdalingen waarbij iedere afname winst voor je is.

Koop een put optie met een lage uitoefenprijs rond het verwachte keerpunt (in dit geval 270 punten). Wanneer de koersen daadwerkelijk dalen ontvang je veel geld doordat je de daling van de koers ontvangt. Na dit keerpunt stijgen de koersen waarschijnlijk weer: op die manier kom je de daling dus zonder kleerscheuren door.

Het is vanzelfsprekend ook mogelijk dat je fout zat; de koersen zullen dan stijgen. Je betaald in dat geval een premie voor de optie en dit staat gelijk aan je verlies; de optie is dan niet meer bruikbaar. Geen probleem, je verwachtte een daling en je hebt je tegen dit risico verzekerd door middel van een optie. Doordat de koersen toch stijgen, neemt je rendement toe en verdien je alsnog geld.

Wees zuinig met putopties

Probeer niet je volledige portefeuille constant te beschermen. Putopties zijn namelijk prijzig! Het is verstandiger om je portefeuille te beschermen wanneer er een specifieke reden voor is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitgifte van nieuwe kwartaalcijfers. Bedenk vervolgens op basis van historische cijfers hoe ver de prijs kan terugzakken. Opties met een gunstigere uitoefenprijs zijn immers duurder. Door strategisch na te denken behaal je betere resultaten met putopties.

Een indexoptie gebruiken

Het kan ook aantrekkelijk zijn om een indexoptie te gebruiken om je risico af te dekken. Dit is vooral een goede optie wanneer je de portefeuille probeert te beschermen tegen een algemene factor. Het risico van het instorten van een specifiek aandeel vanwege tegenvallende resultaten wordt op deze manier immers amper tegengegaan!

Wanneer je de gehele portefeuille wilt beschermen, is het voordeliger om een putoptie op een index te gebruiken dan om putopties te nemen of elk individueel aandeel. Bedenk immers dat je transactiekosten betaalt voor elke optie die je aanschaft.

Wil je meer strategieën leren waarmee je geld kunt verdienen met opties? Lees dan het artikel over geld verdienen met opties!

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment