Wat zijn opties?

Ben je benieuwd wat opties zijn? In dit artikel bespreek ik uitgebreid wat opties zijn en hoe ze werken!

Wat zijn opties?

Opties geven je de optie, maar niet de plicht, om een onderliggend effect tegen een bepaalde prijs te kopen of verkopen. Je kunt met een optie bijvoorbeeld een aandeel ING kopen tegen een vaste prijs van €10.

Wat voor soorten opties zijn er?

Soort 1: wat is een calloptie?

Een calloptie geeft de koper het recht om een aandeel tegen een vastgestelde prijs te kopen. Je gebruikt dit type order wanneer je denkt dat het onderliggende effect in waarde gaat stijgen.

Soort 2: wat is een put optie?

Een put optie geeft de koper het recht om een aandeel tegen een vastgestelde prijs te verkopen. Je gebruikt dit type optie wanneer je denkt dat het onderliggende effect in waarde gaat dalen.

Wie handelen er in opties?

Bij elke optie transactie krijg je te maken met twee partijen: de koper en de schrijver. De koper is de partij die de optie ontvangt in ruil voor een premie. De schrijver is de partij die de optie verkoopt en daarmee de verplichting tot levering aangaat.

[table “468” not found /]

Waaruit bestaat een optie?

 • Onderliggende waarde: dit geeft aan op welke onderliggende waarde de optie betrekking heeft. Dit kan bijvoorbeeld een aandeel, index, valutapaar of grondstof zijn.
 • Contractgrootte: een optie heeft betrekking op 100 onderliggende effecten. Wanneer de premie €2 bedraagt, betaal je dus in totaal €200.
 • Uitoefenprijs: dit is de prijs waartegen het onderliggende effect gekocht of verkocht kan worden.
 • Prijs/premie: de premie of prijs die je op de beurs betaalt voor de optie. Wanneer de voorwaarden van de optie gunstiger zijn, betaal je meer.
 • Expiratiedatum: de datum waarop de optie verloopt. Dit is het laatste moment waarop je de optie nog kunt uitoefenen.
 • Resultaat: wanneer een optie nu geld oplevert is deze in the money en wanneer deze nu geld kost is deze out of the money.

Hoe kan je beleggen in opties?

Je kunt beleggen in opties bij een online broker. Brokers maken het mogelijk om in effecten zoals opties te speculeren. Bij de meeste brokers moet je eerst een kennistest doen om te bewijzen dat je begrijpt hoe opties werken. Ben je benieuwd bij welke brokers je in opties kunt beleggen? Bekijk dan het overzicht van mijn favoriete brokers:

Wat zijn de voordelen van opties?

 • Hoger rendement: door opties slim in te zetten kan je een hoger rendement behalen. Wanneer je je aandelen al wilt verkopen kan je bijvoorbeeld callopties uitschrijven: op die manier ontvang je nog een extra premie.
 • Hefboom: opties zijn hefboomproducten. Dit betekent dat je met een klein bedrag een groter risico kunt nemen. Hierdoor nemen zowel je potentiële winst als je potentiële verlies toe.
 • Bescherming koersdaling: je kunt opties gebruiken om jezelf te beschermen tegen een koersdaling. Met een putoptie ontvang je een gegarandeerde prijs voor je aandeel, ook wanneer de koers van het aandeel daalt.
 • Speculeren op een dalende koers: met putopties kan je speculeren op dalende aandeelkoersen. Hierdoor ben je flexibeler dan met gewone aandelen.

Optie voorbeelden: hoe werken opties?

Call optie voorbeeld: je kunt een calloptie kopen op het aandeel Shell. Vervolgens kan je Shell kopen tegen de prijs die is vastgesteld binnen de optie (punt A). Wanneer de prijs van het aandeel vervolgens hoger ligt op het moment dat je de optie uitoefent maak je winst. Je winst kan je vervolgens berekenen door van de verkoopprijs de premie af te trekken.

Calloptie aandeel voorbeeld

Put optie voorbeeld: je kunt ook een put optie kopen op Shell. Vervolgens kan je Shell verkopen tegen de prijs die is vastgesteld binnen de optie. Wanneer de prijs vervolgens lager ligt op het moment dat je de optie uitoefent maak je winst. Je kunt het aandeel dan tegen een hogere prijs verkopen.

putoptie aandeel voorbeeld

Hoe kan je een optie aflezen?

Een optie wordt als volgt genoteerd:

ABC CALL 20 SEPTEMBER 2023 €100

 • ABC: dit is de onderliggende waarde van de optie
 • CALL: de optiesoort, in dit geval is het een calloptie.
 • 20 SEPTEMBER 2023: de expiratiedatum of afloopdatum.
 • €100: de uitoefenprijs van de optie.

Hoe werkt het schrijven van een optie?

Je kunt er ook voor kiezen om een optie te schrijven in ruil voor een premie, wel ga je dan een plicht aan:

 • Bij een calloptie moet je het aandeel tegen de uitoefenprijs verkopen.
 • Bij een putoptie moet je het aandeel tegen de uitoefenprijs kopen.

Je moet erg voorzichtig zijn met het schrijven van opties: je kunt veel meer geld verliezen dan het bedrag dat je inlegt. Dit is vooral het geval wanneer je de optie ongedekt schrijft en het onderliggende effect nog niet bezit.

Wat zijn de risico’s van opties?

 • Verlies inleg: je kunt met beleggen in opties je volledige inleg verliezen.
 • Risico call-opties schrijven: wanneer de koers van de onderliggende waarde fors stijgt, krijg je te maken met een groot verlies
 • Risico put-opties schrijven: wanneer de koers van de onderliggende waarde fors daalt, krijg je te maken met een fors verlies.
 • Lastig te prijzen: het is voor particuliere beleggers erg lastig om de waardeontwikkeling van een optie te begrijpen.

Waar kan je opties voor gebruiken?

 • Speculatie: je kunt opties gebruiken om op de korte termijn te profiteren van koersschommelingen.
 • Bescherming: met een putoptie kan je je beleggingen beschermen tegen een koersdaling.
 • Extra rendement: door callopties te schrijven kan je extra rendement verdienen over aandelen die je toch al wilde verkopen.
 • Vergroten resultaten: door de aanwezigheid van een hefboom kan je met een klein bedrag grotere resultaten behalen.

Hoe komt de waarde van een optie tot stand?

De prijs of waarde van een optie bestaat uit de intrinsieke waarde en de tijdswaarde.

Wat is de intrinsieke waarde?

De intrinsieke waarde is het bedrag dat de optie op dat moment waard is. Wanneer je met een call optie een aandeel kunt kopen voor € 20 dat nu € 25 waard is, dan bedraagt de intrinsieke waarde € 5 per aandeel.

Je kunt het aandeel dan direct voor € 20 kopen en voor € 25 verkopen waardoor je een winst behaalt van € 5 per aandeel. 

Wat is de tijdswaarde?

Wanneer de intrinsieke waarde de volledige prijs van een optie zou bepalen, dan was de intrinsieke waarde altijd gelijk aan de koers van de optie. Door de tijdswaarde of ook wel verwachtingswaarde is dit niet het geval.

Een optie heeft een bepaalde looptijd en wanneer beleggers verwachten dat de intrinsieke waarde van de optie in de toekomst nog kan stijgen, dan ligt de prijs van een optie hoger:

 • De verwachtingswaarde ligt hoger wanneer de expiratiedatum ver in de toekomst ligt.
 • De verwachtingswaarde ligt hoger wanneer het onderliggende effect een hoge volatiliteit kent.

Optie betekenis: de Griekse symbolen

Bij beleggingen in opties worden Griekse symbolen gebruikt om de risico’s van opties aan te geven.

 • Delta (Δ): geeft aan hoe sterk de prijs van de optie wijzigt bij een verandering van de onderliggende waarde. Bij een Delta van 0,8 zou de optie €0,80 meer waard worden bij een stijging van het aandeel met €1.
 • Theta (Θ): geeft de tijdsgevoeligheid van de optie aan. Bij een theta van -0,4 daalt de prijs van de optie met €0,40 per dag.
 • Gamma (Γ): geeft aan hoe sterk Delta verandert wanneer de onderliggende waarde in waarde stijgt of daalt. Bij een Gamma van 0,1 zou Delta €0,1 stijgen wanneer het het aandeel met €1 stijgt.
 • Vega (V): geeft aan hoe gevoelig de optie is voor volatiliteit. Bij een Vega van 0,2 zou de optie €0,20 meer waard worden wanneer de volatiliteit met 1% stijgt.
 • Rho (p): geeft de gevoeligheid van de optie aan in verhouding met het rentatarief. Bij een Rho van 0,1 zou de optie €0,10 meer waard worden bij een rentestijging van 1%.

Conclusie: Voor wie zijn opties geschikt?

Beleggen in opties is niet voor iedereen geschikt. Opties zijn complexe financiële producten die alleen geschikt zijn voor beleggers met een hoge risicotolerantie. Nu je weet wat opties zijn kan je bepalen of dit beleggingsproduct aansluit bij je beleggingsprofiel.

Veelgestelde vragen over opties

Er bestaan twee typen opties: Amerikaanse en Europese opties. De Amerikaanse opties zijn de gebruikelijkste en kunnen op elk moment uitgevoerd worden (tot het moment van expiratie). Europese opties kunnen alleen uitgevoerd worden op de expiratiedatum.

Er zijn twee manieren waarmee je geld kunt verdienen door te beleggen in opties. De eerste manier is het kopen van een optie. Wanneer de onderliggende waarde in de voorspelde richting beweegt, maak je winst.

Het is ook mogelijk om zelf een optie uit te schrijven in ruil voor een premie. Wanneer je de optie niet hoeft uit te oefenen, is de premie die volledige winst die je behaalt.

De meeste opties verlopen op de derde vrijdag van de maand. Dit geldt natuurlijk niet voor dagopties of weekopties. Let daarom goed op de expiratiedatum wanneer je gaat beleggen in opties.

Wanneer je in opties belegt, dan maak je gebruik van een hefboom. Je hoeft namelijk minder geld in te leggen dan wanneer je de onderliggende waarde direct zou kopen. Hierdoor ligt de potentiële winst met een optie hoger dan wanneer je een aandeel direct koopt. Tegelijkertijd ligt je potentiële verlies ook een stuk hoger: met een onverwachte beursbeweging kan je al snel je volledige inleg verliezen!

Opties hebben verschillende looptijden. Voor liquide aandelen kan je opties vinden die betrekking hebben op 1,2,3,6 en 12 maanden. Je kunt ook handelen in kortlopende opties die soms maar een dag geldig zijn. Voor de beleggers met een lange termijn visie kan je ook opties vinden met een looptijd van vijf jaar.

Wanneer je het slim aanpakt, kan je met opties hoge rendementen behalen. Een optie kan soms wel tientallen procenten in waarde stijgen. Natuurlijk kan je ook forse verliezen behalen: wanneer de optie waardeloos wordt, verlies je het volledige bedrag van je inleg. Je ontvangt met een optie bovendien geen dividend.

Ja, dit is toegestaan. Bij verschillende uitoefenprijzen kan dit een strategische zet zijn.

Wanneer je een aandeel koopt, ben je de volledige eigenaar van het effect. Met een optie koop je de mogelijkheid om het onderliggende aandeel te kopen tegen een vaste prijs. Je bent met een optie echter nog niet de eigenaar van het aandeel.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *