Wat zijn opties?

Een optie is een recht om een bepaald effect binnen een bepaalde periode tegen een vastgestelde prijs te kopen of verkopen. Voor dit recht moet je een zogenaamde premie betalen. Opties zijn risicovoller en wat ingewikkelder dan aandelen, maar door tactisch opties te gebruiken kan je het rendement op je beleggingen sterk verhogen.

Beleggen in CFD opties? 
Probeer Plus500 vinkjeuitgebreid aanbod vinkje Gratis demo vinkje 100% Nederlandstalig.
Meld je aan en probeer beleggen in opties >> >> (76,4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's)

Wat zijn opties en hoe werken ze?

Met een optie kan je bijvoorbeeld aandelen kopen of verkopen tegen een vaste waarde. Elke optie bestaat uit enkele vaste elementen.

De onderliggende waarde

Het bedrag waarop het contract betrekking heeft. Wanneer je met een optie het recht hebt om het aandeel Shell te kopen tegen een prijs van vijftig euro dan weet je hoeveel de onderliggende waarde is door dit bedrag te vermenigvuldigen met het aantal aandelen.

De contractgrootte

Het aantal contracten binnen de optie. Een contract geldt altijd voor 100 effecten, het is niet mogelijk om met kleinere hoeveelheden te handelen. Wanneer de prijs van een optie dus twee euro is betaal je in totaal 200 euro.

Soort optie

Een optie zal zowel een een call- als een putoptie zijn. Het recht om te kopen heet een calloptie, je ontvangt dan geld wanneer de prijs stijgt. Het recht om te verkopen heeft een putoptie, je ontvangt dan geld wanneer de prijs daalt.

Uitoefenprijs en expiratiedatum

De uitoefenprijs: de prijs waarvoor het effect gekocht of verkocht kan worden. De uitoefenprijs is doorgaans niet gelijk aan de huidige beurskoers en kan zowel lager of hoger liggen. Hoe gunstiger de situatie voor de koper van de optie, hoe hoger de te betalen premie. Bij een calloptie zal de prijs van de optie hoger liggen bij een hogere aandelenkoers. Bij een putoptie zal de prijs van de optie hoger liggen bij een lagere aandelenkoers. 

De expiratiedatum: het moment waarop de optie afloopt. De te betalen premie neemt toe wanneer de duur van de optie lang is. Er is dan immers een grotere kans dat de koers in de juiste richting gaat en je de optie kunt uitoefenen. 

Optie voorbeelden

Call optie voorbeeld: je kunt een call optie kopen op Shell. Vervolgens kan je Shell kopen tegen de prijs die is vastgesteld binnen de optie (punt A). Wanneer de prijs van het aandeel vervolgens hoger ligt op het moment dat je de optie uitoefent maak je winst. Je winst kan je vervolgens berekenen door van de verkoopprijs de premie af te trekken.

Calloptie aandeel voorbeeld

Put optie voorbeeld: je kunt ook een put optie kopen op Shell. Vervolgens kan je Shell verkopen tegen de prijs die is vastgesteld binnen de optie. Wanneer de prijs vervolgens lager ligt op het moment dat je de optie uitoefent maak je winst. Je kunt dan immers direct het aandeel tegen een hogere prijs verkopen.

putoptie aandeel voorbeeld

Kopen en schrijven van opties

Je kunt ervoor kiezen om een optie te kopen. Je bezit dan de optie en je hebt de mogelijkheid maar niet de plicht om deze te gebruiken. Voor het gebruik van een optie betaal je een premie.

Je kunt er ook voor kiezen om een optie te schrijven. Je ontvangt hiervoor een premie. Vervolgens heb je de plicht om het onderliggende effect te kopen bij een putoptie tegen de uitoefenprijs of om het te verkopen bij een calloptie tegen de uitoefenprijs.

  Call  Put 
Kopen   Optie om te kopen  Optie om te verkopen
 Schrijven  Verplichting om te verkopen  Verplichting om te kopen

De verschillende mogelijkheden bij opties.

Waar kan je opties voor gebruiken?

Ten eerste kan je opties gebruiken om te speculeren. De prijzen van opties veranderen continue. De prijs van een optie hangt af van de koers van het onderliggende effect. Een call optie op een aandeel neemt bijvoorbeeld in waarde toe wanneer het onderliggende aandeel stijgt. Door het onderliggende effect te analyseren kan je op de korte termijn profiteren van koersschommelingen op de optie.

Het is ook mogelijk om een optie te gebruiken als bescherming tegen een mogelijke koersdaling. Met een put optie koop je immers het recht om een bepaald aandeel tegen een vooraf bepaalde prijs te verkopen. Wanneer de koers plotseling flink daalt, kan je het aandeel alsnog tegen de oorspronkelijke prijs verkopen.

Je kunt ook extra rendement op je aandelen ontvangen door callopties te schrijven. Voor het schrijven van opties ontvang je een premie. Wanneer de prijs binnen de periode stijgt tot boven de uitoefenprijs van het aandeel, dan moet je de aandelen wel daadwerkelijk leveren. Wanneer dit niet gebeurt behaal je extra rendement op het aandeel. Dit kan aantrekkelijk zijn wanneer je toch al van plan bent om een aandeel te verkopen.

Ten slotte kan je de resultaten vergroten. Met opties maak je gebruik van een hefboom. Hierdoor heeft een kleine beweging een groter effect op het resultaat. Het voordeel van opties is dat je deze hefboom al kunt creëren met een relatief klein bedrag. Wanneer je hier dus goed gebruik van maakt kan je een hogere winst behalen. Natuurlijk staan daar ook hogere risico’s tegenover.

Wat zijn de risico's van opties?

Opties bieden hogere rendementen. Maar zoals altijd bij beleggen brengen hogere rendementen ook hogere risico’s met zich mee. Met opties loop je bijvoorbeeld het risico om je gehele inleg te verliezen. Wanneer je immers een optie koopt dan kan deze waardeloos worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een calloptie wanneer op de expiratiedatum de prijs van een aandeel lager ligt dan die van de uitoefenprijs. Wanneer je opties schrijft kan je zelfs meer verliezen dan het bedrag dat je aan premie ontvangt.

Wanneer je callopties schrijft verlies je geld wanneer de koers stijgt. Je moet dan immers de onderliggende waarde van het aandeel leveren tegen de uitoefenprijs. Wanneer je het aandeel niet daadwerkelijk bezit, moet je deze tegen te huidige prijs kopen. Je verlies komt dan neer op het bedrag dat je aan premies hebt ontvangen min de aankoopkosten van de aandelen. Je verlies kan dan dus flink oplopen!

Ook bij het schrijven van putopties kan je flink de mist ingaan. Wanneer de koers daalt dat kan je verplicht worden om de onderliggende waarde te kopen tegen de uitoefenprijs. Wanneer deze prijs hoger ligt dan de beurskoers dan maak je dus verlies. Dit verlies bestaat uit het verschil tussen de uitoefenprijs en de beurskoers min je ontvangen premies.

Geld verdienen met opties

Er zijn twee manieren waarmee je geld kunt verdienen door te beleggen in opties. De eerste manier is het kopen van een optie.  Het is ook mogelijk om zelf een optie uit te schrijven, je ontvangt dan premie en je kan deze premie als winst in je zak steken wanneer de optie ongunstig uitvalt. In het artikel hoe beleggen in opties precies werkt gaan we verder in op beleggen in opties.

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment