Wat zijn hefboomproducten?

Bij veel brokers heb je de mogelijkheid te handelen met een zogenaamde hefboom. Wat is die hefboom nu weer en wat zijn hefboomproducten? In dit artikel gaan we het hebben over verschillende hefboomproducten, de hefboomwerking uitleggen en je leren hoe je geld kunt verdienen op de beurs door deze hefboom. Op die manier kan je een vliegende start maken met je eerste belegging in een hefboomproduct!

Wat zijn hefboomproducten?

Het korte antwoord op de vraag ’wat zijn hefboomproducten’ is vrij simpel: handelen met hefboomwerking stelt je in staat een grote transactie te openen met slechts een klein beetje geld als inzet. De aanbetaling of het bedrag dat je inlegt, wordt ook wel marge of margin genoemd en wordt gebruikt als garantie voor de transactie. De rest van het geld wordt vooraf gefinancierd door je broker.

Een hefboomproduct heeft betrekking op een ander effect. Je kunt met een hefboomproduct speculeren op koerswijzigingen op dit effect. Een hefboomproduct kan bijvoorbeeld de koers van een aandeel, obligatie of index volgen.

Door te beleggen in een hefboomproduct, kan je dus met een kleiner bedrag een grotere beleggingspositie innemen. Zowel je winsten als je verliezen lopen vervolgens sneller op.

Hoe kan je zelf beleggen in hefboomproducten?

Je kunt beleggen in hefboomproducten bij een broker. Voordat je begint met het verhandelen van hefboomproducten, is het belangrijk om jezelf af te vragen of je bereid bent om het hogere risico te lopen. Bij een hefboom van 1:25 is een koersdaling van 4% immers al voldoende om het volledige saldo op je account te verliezen.

Voor de handel in hefboomproducten kun je terecht bij een betrouwbare broker:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Voorbeeld handel met & zonder hefboomproduct

Stel je eens voor dat je broker je een hefboomwerking van 1:30 biedt. Dit betekent dat je met slechts € 100 aanbetaling je maar liefst een positie van € 3.000 kunt openen. Vanwege de hogere waarde van de positie kan een zeer kleine verandering in prijs van de onderliggende waarde een behoorlijke winst opleveren. In de onderstaande voorbeelden zal ik de verschillen uitleggen tussen handelen met en zonder hefboomwerking.

Voorbeeld 1: Handelen ZONDER hefboomwerking

In dit voorbeeld handelen we zonder hefboomwerking. We kopen 1000 aandelen met een prijs van € 20 per stuk. Onze totale investering is 1000 × € 20 = € 20.000.

Als de prijs per aandeel stijgt tot € 30, is onze winst op deze transactie € 10 per aandeel. Onze nettowinst bedraagt 10 × 1000 = € 10.000.

Als we dit omrekenen naar een winstpercentage, krijgen we 10.000 / 20.000 × 100% = 50%.

Als de prijs per aandeel daalt tot € 10, verliezen we € 10 per aandeel. Ons totale verlies is € 10.000. Dus ook 50% verlies.

Voorbeeld 2: handelen MET hefboomwerking

Nu doen we dezelfde transactie opnieuw, maar deze keer met een hefboomwerking van 1:10. We kopen weer 1000 aandelen voor € 20 per stuk. Vanwege de hefboomwerking is onze initiële investering een stuk lager, namelijk € 20.000 / 10 = € 2000. Dat is 80% minder in vergelijking met handelen zonder hefboomwerking.

Als de prijs per aandeel nu stijgt tot € 30, dan is onze winst per aandeel nog steeds € 10. Dus € 10.000 in totaal.

Maar de winst vergeleken met onze investering is een stuk hoger vergeleken met dezelfde transactie zonder hefboomwerking, namelijk 10.000 / 2000 × 100% = 500%.

Dit is een vrij extreem voorbeeld van hoe hefboomwerking werkt, maar ik hoop dat je de kracht van het effect ervan realiseert.

Let op: In het bovenstaande voorbeeld laat het handelen met hefboomwerking je luid en duidelijk zien dat je simpelweg meer koopkracht hebt en dus meer winst kunt maken. Vergeet echter niet dat dit ook andersom werkt, dus meer kans op verlies!

Wat voor hefboomproducten zijn er?

Je kunt beleggen in verschillende soorten hefboomproducten. In dit deel van het artikel bespreken we enkele bekende hefboomproducten.

CFD’s

CFD’s of voluit contract for difference maken het mogelijk om met een hefboom te speculeren op zowel koersstijgingen als koersdalingen van een onderliggend effect. CFD’s zijn erg populair geworden doordat de prijs van het onderliggende effect en de CFD vaak gelijklopen. Bovendien kan je met CFD’s handelen in een breed scala aan beleggingsproducten: van slachtvarkens tot cryptovaluta’s. Wil je meer weten over beleggen in CFD’s? Lees dan onze special over het artikel:

Opties

Een ander hefboomproduct dat erg populair is, zijn opties. Wanneer je een optie koopt, koop je de mogelijkheid, maar niet de verplichting om een onderliggend effect tegen een bepaalde prijs te kopen. Optieprijzen liggen vaak laag, waardoor je een hefboom inzet. Bovendien kan je met opties inzetten op dalende & stijgende prijzen. In 75% van de gevallen lopen optiecontracten waardeloos af, waardoor je wel scherp moet zijn. Wil je meer weten over beleggen in opties? Lees dan onze special over het onderwerp:

Futures

Nog een ander hefboomproduct is de future. Een future is een termijncontract waarbij de koper en de verkoper hebben afgesproken om aan het einde van de looptijd een bepaalde hoeveelheid van een goed te verkopen tegen een vaste prijs. Ondernemingen kunnen met een future prijzen van grondstoffen bijvoorbeeld vastzetten, waardoor ze een stabiele bedrijfsvoering kunnen genieten. Als belegger kan je ook speculeren in futures, maar je hebt hier vaak wel een fors bedrag voor nodig.

Sprinters & turbo’s

In Nederland hebben banken hun eigen hefboomproducten ontwikkeld. Sprinters en turbo’s zijn hefboomproducten met een ingebouwd stop loss niveau. De hefboom kan soms wel oplopen tot 60 of meer waardoor zelfs de kleinste koersschommeling een groot effect kan hebben. Let daarom goed op wanneer je sprinters of turbo’s koopt.

Voordelen van handelen of beleggen in hefboomproducten

Simpel gezegd, je kunt nog best aardig goed profiteren met slechts een klein bedrag aan investeringsgeld in plaats van het hele vereiste bedrag in te zetten zonder hefboomwerking.

Stel je voor dat je maar € 250 hebt om mee te handelen, dan is dit in de meeste gevallen veel te laag om een behoorlijke winst te maken. Als je een aandeel van € 25 wilt kopen, kun je er slechts 10 kopen. Als de prijs van deze aandelen met € 0,50 stijgt, heb je slechts 10 × € 0,50 = € 5 verdiend.

Maar als de broker je een hefboomwerking van 1: 100 zou aanbieden, zou je ineens 1000 aandelen kunnen kopen en met dezelfde prijsstijging van € 0,50 zou je 1000 × € 0,50 = € 500 winst kunnen maken met dezelfde transactie.

Meerdere transacties

Een ander leuk kenmerk van handelen met hefboomwerking of beleggen in hefboomproducten is dat je dus zelfs met een klein bedrag aan investeringsgeld meerdere transacties kunt openen op verschillende activa of financiële instrumenten.

Inzetten op dalende markten

Een ander voordeel van hefboomproducten, is dat je ze ook kunt gebruiken om in te zetten op dalende markten. Dit doe je door een short positie te openen. Met een short positie behaal je een positief resultaat wanneer de koers van het onderliggende effect daalt.

Wil je beleggen met een hefboom zelf eerst zonder risico uitproberen? Open dan een broker bij een broker! Op die manier ontdek je in de praktijk hoe een hefboom werkt en wat de voordelen zijn. Gebruik de onderstaande knop om direct de beste demo’s te vergelijken:

Risico’s en nadelen van handelen in hefboomproducten

Dit handelen met hefboomwerking klinkt allemaal leuk en veelbelovend, maar er zijn natuurlijk ook enkele nadelen en risico’s aan verbonden. Het grootste risico is hoogstwaarschijnlijk het feit dat je grotere transacties gaat openen dan je zou moeten. Het is erg verleidelijk om meer winst te willen maken, maar het is uiteraard niet altijd de slimste zet.

Het verlies bij een transactie met hefboomwerking kan je initiële storting overschrijden. Ik zal uitleggen waarom:

Laten we teruggaan naar het bovenstaande voorbeeld. Dit keer gaan we ervan uit dat de hele markt instort en het door ons gekozen aandeel of aandeel naar nul gaat.

Als we zonder hefboomwerking zouden handelen, zouden we onze eerste storting van € 20.000 hebben verloren. Met onze trade met hefboomwerking kunnen twee opties of resultaten het geval zijn:

 1. We hadden minder dan € 20.000 op onze rekening en we kregen een margin call op het moment dat onze rekening niet genoeg marge had om de transactie te dekken.
 1. Als we € 20.000 of meer op onze brokerrekening hadden, hadden we dit al moeten betalen toen we de positie openden.

Gelukkig ben je bij de meeste financiële hefboomproducten beschermd tegen een negatief saldo. De broker moet de positie dan automatisch sluiten en je verliest niet meer dan je inleg: dit is het geval bij bijvoorbeeld CFD’s. Wanneer je echter in nog ingewikkeldere financiële producten belegt kan je wel meer verliezen: dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je ongedekt opties uitschrijft. Je theoretische verlies is dan onbeperkt.

Hogere verliezen

Een groot nadeel van hefboomproducten, is dat verliezen snel kunnen oplopen. Dit is nog sterker het geval wanneer het onderliggende effect erg volatiel is. Wanneer je een hefboom van 1:25 gebruikt is een koersdaling van 4% voldoende om je volledige inleg te verliezen. Tegelijkertijd is een stijging van 4% ook genoeg om je investering te verdubbelen.

Financiering

Met een hefboomproduct gebruik je financiering. Je legt namelijk niet zelf het volledige bedrag in. Over deze financiering betaal je bij veel hefboomproducten een financieringsrente. Hierdoor zijn hefboomproducten niet erg geschikt voor lange termijn beleggingen. Lees je daarom altijd goed in en zorg ervoor dat je begrijpt hoe het beleggingsproduct wat je gebruikt functioneert.

Risico’s beperken bij beleggingen in hefboomproducten

Gelukkig kan men de risico’s van beleggen met hefboomwerking als professionele trader of belegger verminderen. Hier zijn enkele voorbeelden van goed risicomanagement:

 • De meeste brokers bieden bescherming tegen een negatief saldo (negative balance protection)
 • Gebruik altijd een stop loss om verliezende transacties automatisch te sluiten
 • Riskeer nooit meer dan 5 tot 10% van je totale rekeningsaldo per transactie of positie
 • Speculeer alleen met geld dat je echt kunt missen
 • Oefen voldoende en zorg dat je het beleggingsproduct begrijpt

Zijn hefboomproducten wat voor jou?

Hefboomproducten zijn zeker niet geschikt voor alle beleggers. Je moet een goede feeling hebben met de markt, aangezien je de ontwikkelingen van het onderliggende effect goed moet kunnen inschatten. Je moet dan ook voldoende tijd in je beleggingen kunnen & willen steken.

Wanneer je ervan houdt om bovengemiddelde risico’s te nemen en wanneer je met een klein bedrag een groot beleggingsresultaat wilt kunnen behalen, dan zijn hefboomproducten wellicht een goede optie voor je. Ik raad het beleggers altijd aan om hefboomproducten eerst op een kleine schaal uit te proberen. Ga vooral niet gokken, er zijn genoeg beleggers die veel geld verliezen met hefboomproducten.

Een andere kijk op hefboomproducten

Hefboomproducten hebben vaak het imago erg risicovol te zijn. Dit is zeker het geval wanneer je € 1000 stopt in een beleggingsproduct met een forse hefboom in plaats van in een aandeel.

Wanneer je echter in plaats van € 1000 in een aandeel € 100 in een hefboomproduct met een hefboom van 1:10 stopt, dan zijn de verhoudingen alweer anders. Dit is zeker het geval wanneer je bij een prijsdaling van 10% al van plan was om je positie te sluiten.

Bovendien kunnen hefboomproducten ook gebruikt worden om risico’s af te dekken. Beleggers gebruiken put opties bijvoorbeeld om zich te verzekeren tegen een beurscrash.

Waar moet je op letten wanneer je een hefboomproduct koopt?

 • Aanbieder: is de aanbieder van het product betrouwbaar?
 • Onderliggend effect: waar heeft het product betrekking op?
 • Hefboom: met welke hefboom beleg je in het product?
 • Richting: zet je in op een dalende of een stijgende koers?
 • Looptijd: loopt het effect af of is de loopduur onbeperkt?
 • Rente: betaal je financieringskosten over het effect?
 • Negatief saldo: kan je een schuld opbouwen met het product?

Beleggen in hefboomproducten – conclusie

Handelen en beleggen met hefboomwerking in hefboomproducten is iets geweldigs, maar wees altijd voorzichtig. Gelukkig bieden de meeste brokers een demo account aan waarmee je online kunt oefenen voordat je gaat handelen met je eigen zuurverdiende geld.

Wil je brokers vergelijken waar je kunt beleggen in hefboomproducten? Gebruik dan de onderstaande knop en ontdek direct waar je een beleggingsrekening kunt openen tegen gunstige voorwaarden:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *