Franse aandelen kopen: hoe kan je beleggen in Frankrijk?

Beleggen in Frankrijk kan erg aantrekkelijk zijn. Het land is minder gefocust op het buitenland en is daardoor minder afhankelijk van de export dan bijvoorbeeld Duitsland. Maar waar kan je nu eigenlijk het beste Franse aandelen kopen? En welke aandelen zijn het interessantst? In dit artikel lees je er alles over!

Waar kan je Franse aandelen kopen?

Wil je de Franse aandelen liever fysiek kopen? Dan is het aan te raden om dit bij een voordelige partij te doen. De transactiekosten die brokers rekenen voor buitenlandse aandelen kunnen sterk wisselen.

In het onderstaande overzicht zie je tegen welke prijzen je Franse aandelen kunt kopen. Op die manier maak je een weloverwogen keuze:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Tip: klik hier om de openingstijden van de Franse beurzen te bekijken.

Hoe kan je beleggen op de Franse beurs?

De aandelen staan in Frankrijk genoteerd op de Euronext in Parijs. Met de meeste online brokers kan je direct investeren in alle Franse aandelen genoteerd op de beurs van Parijs.

Het kan als belegger soms lastig zijn om te bepalen welk aandeel je het beste kunt kopen. Door je geld te investeren in een index, hoef je deze beslissing niet langer te nemen. Bovendien kan je de sectorspecifieke risico’s beperken door je beleggingen zoveel mogelijk te spreiden over andere productcategorieën.

CAC40

Wanneer je in de Franse economie wilt beleggen, dan kan je een ETF op de CAC40 kopen. De CAC40 bevat de veertig grootste, Franse bedrijven. De bedrijven hebben een gewicht binnen de index dat samenhangt met de grootte van de onderneming. Onderzoek daarom goed welke ondernemingen het grootste deel van de index uitmaken.

MSCI France

Een alternatief voor de CAC40 is de MSCI France. Deze index bevat zowel de grote als de middelgrote Franse bedrijven. Met 65 aandelen binnen de index beleg je direct in 85% van alle aandelenwaarde in het land.

Hoe kan je Franse aandelen kopen?

Voordat je in Franse aandelen kunt beleggen, heb je eerst een account nodig bij een online broker. Voor het openen van een belegging, moet je vervolgens een order plaatsen bij je broker.

Navigeer hiervoor naar het aandeel dat je wilt kopen en open het orderscherm.

Franse aandelen kopen

Binnen het orderscherm geef je vervolgens aan hoeveel aandelen je wilt kopen. Je kunt dit doen tegen de geldende marktprijs met een marktorder of tegen een vastgestelde prijs met een limietorder. Met een limietorder stel je in welke prijs je maximaal bereid bent om te betalen voor het aandeel.

Druk vervolgens op order plaatsen om de positie te openen. Het kan vervolgens even duren voordat de belegging daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

In welke Franse aandelen kan je beleggen?

Wil je weten wat het beste Franse aandeel is dat je kunt kopen? Dat is jammer genoeg lastig te zeggen. Sommige mensen investeren bijvoorbeeld om een stabiel dividendinkomen op te bouwen, terwijl andere mensen weer beleggen om een hoge koerswinst neer te zetten. Wel kunnen we je laten zien welke Franse aandelen populair zijn onder beleggers:

Total

Total is één van de grootste wereldwijde oliemaatschappijen die sinds kort bovendien bezig is met het vinden van energiezuinige alternatieven. Dit Franse bedrijf kan dan ook een interessante belegging zijn voor de toekomst.

Danone

Danone is een grote Franse multinational met de Verenigde Staten als de grootste afzetmarkt. Danone staat vooral bekend om de Yoghurt, maar verkoopt bijvoorbeeld ook babyvoeding.

Sanofi

Sanofi is een groot, Frans farmaceutisch bedrijf met een hoofdkantoor in Parijs. Het bedrijf is bovendien ook opgenomen in de Euro Stoxx 50 index en is daarmee één van de grotere Franse ondernemingen waarin je kunt beleggen.

LVMH

LVMH is over de jaren een geweldige investering geweest. De luxe producten van LVMH worden vooral gekocht als statussymbolen binnen opkomende economieën.

L’Oréal

L’Oréal   staat bekend om haar schoonheidsverzorging & cosmetica producten. Dit internationaal actieve bedrijf neemt regelmatig andere cosmeticabedrijven over en is daarmee uitgegroeid tot een grote multinational.

Orange S.A.

Orange S.A. is een grote Franse telecom-multinational met meer dan 250 miljoen klanten wereldwijd. Wanneer je wilt investeren in een Franse telecom reus dan kan het interessant zijn om Orange aandelen te kopen.

Novacyt

Novacyt is een Brits-Frans biotechbedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van test. Tijdens de corona pandemie ontwikkelde het bedrijf de eerste werkende COVID test waarmee het bedrijf internationaal bekend werd.

Airbus

Het Franse Airbus is samen met Boeing de grootste producent van vliegtuigen voor de burgerluchtvaart. Wanneer je vertrouwen hebt in de luchtvaart, kan het interessant zijn om te beleggen in dit Franse bedrijf.

Axa

Axa is een grote, multinationale verzekeringsmaatschappij gevestigd in Frankrijk. Het bedrijf is echter actief in diverse regio's, waardoor je je risico's kunt spreiden met een belegging in Axa.

Engie

Engie is een Frans multinationaal die actief is binnen de productie, onderhoud en distributie van elektriciteit en aardgas.

Wat is het beste Franse aandeel?

Populariteit alleen is geen goede reden om Franse aandelen te kopen. Het is aan te raden om het bedrijf eerst goed te onderzoeken voordat je een belegging opent door de aandelen te kopen. Onderzoek bijvoorbeeld wat de toekomstplannen van het bedrijf zijn en vergelijk het bedrijf met concurrenten binnen de sector.

Waar moet je op letten wanneer je investeert in Frankrijk?

Franse economie

Het is belangrijk om de Franse economie goed in de gaten te houden wanneer je gaat beleggen in Frankrijk. Franse bedrijven zetten veel van hun producten af in het binnenland. Wanneer het minder goed gaat met de economie, dan vallen er direct rake klappen bij veel Franse bedrijven. Natuurlijk is dit minder het geval voor multinationals die de meeste producten in het buitenland afzetten.

Wisselkoers

Franse bedrijven gebruiken normaal gesproken de euro. Dit betekent dat de wisselkoers van de euro ook effect kan hebben op je beleggingen. Dit is natuurlijk extra het geval wanneer je belegt in een andere valuta dan de euro. De prijs van de euro beïnvloedt echter ook de mate waarin Frankrijk kan concurreren met andere bedrijven. Slimme beleggers houden daarom de wisselkoers van de euro goed in de gaten.

Politieke situatie

Wanneer je in Franse aandelen belegt, is het aan te raden om het politieke klimaat goed in de gaten te houden. Het beleid van de Franse overheid kan bedrijven helpen of juist tegenwerken.

Enkele laatste beleggingstips

  • Beleggen is risicovol: je kunt je volledige inleg verliezen, bestudeer de risico's daarom goed.
  • Spreid je kansen: stop niet al je geld in een handjevol aandelen.
  • Beleg met geld dat je kunt missen: op die manier slaap je nog steeds lekker in de avond.
  • Evalueer je beleggingen: controleer of je Franse aandelen nog binnen je strategie passen.
Airbus aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Christian Dior aandelen kopen (2024) – koers & analyse
AXA aandelen kopen (2024) – actuele koers & analyse
Hermès aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Louis Vuitton (LVMH) aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Total aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Altice aandelen kopen
Michelin aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Danone aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Renault aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Société Générale aandelen kopen (2024) – koers & analyse
L’Oréal aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Carrefour aandelen kopen (2024) – koers & analyse
BNP Paribas aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Ubisoft aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Vivendi aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Peugeot Citroën (Stellantis) aandelen kopen (2024) – koers & analyse