Hoe kan je in een index beleggen? Indexbeleggen uitleg

Beleggen in een index kan erg aantrekkelijk zijn. Je volgt op die manier geheel passief een breed aanbod aan aandelen, waardoor je kan profiteren van een gemiddeld rendement. Ben je benieuwd hoe indexbeleggen werkt? In deze duidelijke uitleg behandelen we alles wat je moet weten over beleggen in een index!

Wat is indexbeleggen?

Met indexbeleggen beleg je je geld simpelweg in het koersverloop van een index. Je kan bijvoorbeeld direct investeren in het koersverloop van de AEX. Wanneer de waarde van de AEX stijgt dan verdien je geld en wanneer deze daalt verlies je juist geld.

Hoe kan je in een index investeren?

Je kunt op verschillende manieren inspelen op een index. We bespreken kort wat de beste manieren zijn waarmee je kunt beleggen in een index.

Een index ETF

ETF’s worden verhandeld op de beurs en volgen een bepaalde index. Je kunt bijvoorbeeld een ETF kopen die de koers van de AEX of Dow Jones volgt. Een groot voordeel aan ETF’s, is dat de koers volledig transparant is en dat je op elk moment kunt in- en uitstappen. Je betaalt bovendien bij veel brokers geen vaste transactiekosten wanneer je investeert in ETF’s. Wil je weten hoe je ook in een index kunt beleggen met ETF’s? lees dan onze uitgebreide uitleg:

Met een fonds

Er bestaan ook diverse fondsen waarmee je in een index kunt beleggen: denk hierbij aan Meesman of InDelta. Bij dit soort partijen kan je automatisch elke maand een vast bedrag in meerdere fondsen beleggen. Op die manier kan je de beursontwikkelingen volgen zonder dat je er constant mee bezig hoeft te zijn. Je hebt wel minder invloed op de effecten waarin je belegt met een fonds; met ETF’s heb je veel meer keuze.

Actieve speculatie

Je kunt ook daytraden op indexen, je speculeert dan zowel op stijgende als dalende koersen. Voor speculatie maak je doorgaans gebruik van een derivaat. Zelf gebruik ik hier CFD’s voor. Wil je weten hoe dit werkt? Lees dan onze minicursus over beleggen in CFD’s

Wat zijn de voordelen van indexbeleggen?

 • Stabiel rendement: je investeert in honderden of zelfs duizenden bedrijven. Hierdoor behaal je een stabieler, minder volatiel rendement.
 • Minder risico: doordat je in een groot aantal bedrijven belegt, loop je minder risico. Je risico’s zijn namelijk gespreid waardoor je minder snel een enorm bedrag verliest.
 • Rust: door aan indexbeleggen te doen ervaar je rust. Je stopt er periodiek geld in, maar je hoeft er niet naar om te kijken.
 • Opbouwen vermogen: indexbeleggen kan je helpen bij het opbouwen van een groot vermogen over een langere periode.
 • Lage kosten: de transactiekosten liggen laag bij indexbeleggen. Ook liggen de beheerfondsen van indexfondsen laag.
 • Eenvoudig: indexbeleggen is relatief eenvoudig; je hebt er geen beurskennis voor nodig.

Wat zijn de nadelen van indexbeleggen?

 • Geen controle: je hebt geen controle over je beleggingen, aangezien een andere partij die uitvoert.
 • Lager rendement: je behaalt met indexbeleggen een lager, stabiel rendement. Voor echte knallers moet je zelf in aandelen beleggen.
 • Herweging: fondsen die een index volgen, moeten op vaste momenten forse hoeveelheden aandelen kopen of verkopen. De markt weet dit, wat een negatieve invloed kan hebben op de resultaten. Lees er hier meer over.
 • Verlies: net zoals bij andere beleggingen kan je ook met indexbeleggen geld verliezen, zeker op de korte termijn.

In welke indexen kan je beleggen?

Je kunt investeren in duizenden verschillende indexen. Ben je benieuwd welke indexen het populairst zijn? Lees dan snel verder!

Tip: klik hier & ontdek wat de beste ETF’s zijn om mee in indexen te beleggen!

AEX

Onze eigen AEX is natuurlijk een populaire optie voor indexbeleggers. Er bestaan verschillende fondsen waarmee je kunt investeren in het koersverloop van de AEX, lees er hier meer over.

Euro STOXX 50

De Euro STOXX 50 bevat de 50 grootste bedrijven van Europa. Binnen de index mag één bedrijf maximaal 10% van de index in beslag nemen. Met deze index kan je beleggen in de economische situatie binnen de Europese Unie.

S&P 500

De S&P 500 is de meest populaire en meest gevolgde index in de wereld. Binnen de S&P 500 zijn de grootste 500 Amerikaanse bedrijven te vinden die zijn opgenomen in de New York Stock Exchange (NYSE) of de NASDAQ. Doordat de S&P 500 zo populair is, liggen de transactiekosten erg laag (0,07%!) Lees hier hoe je zelf het beste kunt investeren in de S&P 500.

NASDAQ

De NASDAQ Composite index bevat alle bedrijven die staan genoteerd aan de NASDAQ. Binnen de NASDAQ vind je vooral innovatie, technologieaandelen. Deze index heeft dan ook uitstekende resultaten neergezet in het afgelopen decennium. Klik hier om te lezen hoe je zelf in de NASDAQ kunt investeren.

Dow Jones Industrial Average

Deze index staat ook welk bekend als de DOW30 en bevat de dertig grootste en meest stabiele ondernemingen uit de NYSE en NASDAQ. De Dow Jones werd oorspronkelijk ontworpen om bij te houden wat de gezondheid van de Amerikaanse economie was. Klik hier om te lezen hoe je het beste in de Dow Jones index kunt investeren.

MSCI World

De MSCI World is een populaire index waarmee je in ondernemingen uit 23 landen en 26 opkomende markten kunt investeren. Deze index wordt beheerd door Margan Stanley en investeert in zowel large- en midcap bedrijven. Met de MSCI World kan je een optimaal niveau van spreiding toepassen op je beleggingen.

Hoeveel rendement behaal je met indexbeleggen?

De koersen van indexen schommelen sterk; net zoals aandelen dat doen. Soms zie je ook dat sommige indexen beter presteren dan andere indexen. De Japanse economie doet het bijvoorbeeld langere tijd minder goed dan de Amerikaanse economie. Je kunt je rendement verder stabiliseren door te investeren in indexen uit verschillende regio’s.

Gemiddeld genomen ligt het rendement op de beurs tussen de 6 en 8 procent. Met een goede mix aan indexen kan je dit gemiddelde rendement goed benaderen. Onthoud echter wel dat resultaten uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst.

De meeste beleggers storten maandelijks een vast bedrag in een index. Op die manier doe je automatisch aan dollar cost averaging: je koopt dan participaties op lage en hoge koersen. Hierdoor kan je van een gemiddeld rendement profiteren en bouw je bovendien op de lange termijn een groot vermogen op:

 • Met een storting van €500 per maand heb je na 30 jaar €474.349 tegen 6%
 • Met een storting van €500 per maand heb je na 30 jaar €566.764 tegen 7%
 • Met een storting van €500 per maand heb je na 30 jaar €679.699 tegen 8%

Ben je benieuwd hoeveel rendement je zelf zou kunnen behalen met indexbeleggen? Probeer dan onze samengestelde rente tool, daarmee zie je direct hoe je vermogen zou kunnen groeien:

Indexbeleggen voor dummies: zo doe je het

Heb je nog nooit aan indexbeleggen gedaan, maar wil je graag aan de slag? Dan helpen je graag in deze mini handleiding voor beginners. Binnen enkele stappen weet je hoe je zelf kunt beginnen met beleggen in een index.

Stap 1: een account openen bij een broker

Je hebt een account nodig bij een broker om te handelen in indexen. Ben je benieuwd bij welke broker je het beste kunt beginnen met beleggen? Bekijk dan ons broker overzicht:

Stap 2: een index selecteren

Stel vervolgens een beleggingsplan op. Je moet in ieder geval de volgende zaken voor jezelf op een rij zetten:

 • Welk bedrag kan je maandelijks missen en wil je investeren?
 • Hoe lang heb je en met welk bedrag zou je willen eindigen?
 • Wat vind je belangrijk wanneer je belegt? (ethisch of niet ethisch beleggen?)
 • In welke regio’s / sectoren wil je investeren?

Nadat je deze vragen voor jezelf hebt beantwoord, kan je een lijstje maken van indexen die je interessant vindt. Bepaal vervolgens een vast moment waarop je in deze indexen belegt met een vast bedrag.

Stap 3: orders plaatsen

Wanneer je ETF’s gebruikt voor het investeren in een index, hoef je alleen te leren hoe je een order plaatst. Doorloop hiervoor de volgende stappen:

 • Zoek de index ETF binnen de website van de broker
 • Druk op kopen om een order te plaatsen
 • Vul het aantal in dat je wilt kopen
 • Kies tussen een market of een limietorder
 • Druk op order plaatsen & je belegt direct!

Voor dummies leg ik nog even kort het verschil tussen een marketorder en limietorder uit:

 • Marketorder: met een marketorder koop je de aandelen direct tegen de geldende prijs
 • Limietorder: met een limietorder koop je de aandelen tegen een specifieke prijs

Je weet nu genoeg om je eerste belegging te openen op een index. Laat gerust een reactie achter onderaan het artikel wanneer je nog vragen hebt.

Tip: let op het type indexfonds

Wanneer je belegt in indexen, kan je kiezen uit twee types:

 • Fysieke replicatie: het fonds koopt alle aandelen binnen de index daadwerkelijk op.
 • Synthetische replicatie: het fonds gebruikt derivaten om de index te volgen. Dit is vaak risicovoller.

Wat zijn de beste indexfondsen?

Wanneer je liever niet zelf een ETF selecteert, kan je er voor kiezen om direct in een indexfonds te beleggen. Je kunt de verschillende aanbieders op de volgende punten vergelijken:

 • Kosten: hoeveel kost het om te beleggen in het specifieke fonds?
 • Spreiding: belegt het fonds in verschillende effecten?
 • Gebruiksgemak: is het eenvoudig om het fonds te gebruiken?
 • Dividendlekkage: heeft het fonds aantrekkelijke belastingafspraken gemaakt?

In het laatste deel van het artikel bespreek ik enkele betrouwbare indexfondsen waar je aan de slag kunt.

Meesman Aandelen Wereldwijd Totaal

Het Meesman Aandelen Wereldwijd Totaal fonds is een aantrekkelijk indexfonds om in te beleggen. Met dit indexfonds beleg je in één keer in 6000+ aandelen verspreid over 50 landen. Van deze 50 landen zijn 23 landen ontwikkeld en 27 landen opkomend.

De fondskosten zijn redelijk: je betaalt er op jaarbasis 0,4%. Een groot voordeel van het Meesman indexfonds is dat er geen sprake is van dividendlekkage: dit levert je weer extra rendement op van ongeveer 0,5%.

Wel betaal je wanneer je instapt en uitstapt 0,25% aan transactiekosten wat wel wat hoog is. Je moet bovendien met minimaal €10.000 (eenmalig) of €100 (maandelijks) investeren.

Voordelen

 • Erg goede spreiding in meer dan 6000 bedrijven
 • Automatisch kopen via afschrijving
 • Gebruiksvriendelijk platform voor starters
 • Geen dividendlek wat 0,5% kan schelen

Nadelen

 • 0,5% per jaar + 0,25% om in of uit te stappen
 • Je moet minimaal €10.000 inleggen of €100 maandelijks

Brand New Day Wereld Indexfonds

Het Brand New Day Wereld indexfonds is ook een perfecte manier om gespreid in indexen te beleggen. Je kunt bij Brand New Day gebruikmaken van modelbeleggen: elke euro die je investeer wordt dan verdeeld over 20.000 aandelen en obligaties. Bovendien kan dit alles geheel geautomatiseerd, waarbij het risico wordt afgebouwd wanneer de einddatum in zicht komt.

Ook brand New Day kent geen dividendlekkage, waardoor het rendement 0,5% hoger kan uitvallen op jaarbasis. Wanneer je investeert in het wereldfonds krijg je wel te maken met 0,59% aan lopende kosten wat vrij hoog is. Je kunt bij Brand New Day ook in andere indexfondsen beleggen met lagere lopende kosten. Een ander voordeel bij Brand New Day is dat het valutarisico wordt afgedekt, waardoor je resultaten niet afhangen van de wisselkoersen.

Voordelen

 • In één klap beleggen in 20.000 bedrijven & obligaties
 • Geen dividendlek wat 0,5% kan schelen
 • Beschermd tegen het valutarisico
 • Automatisch beleggen met orders

Nadelen

 • Je belegt met het wereldfonds niet in opkomende markten
 • De kosten bedragen 0,59% op jaarbasis wat relatief hoog is

Northern Trust World Costum EGS Index Fund

De fondsen van Northern Trust World zijn aan te kopen via je eigen bank. Een groot voordeel van deze indexfondsen zijn de lage transactiekosten: die bedragen slechts 0,15% op jaarbasis. Ook beleg je met dit indexfonds relatief duurzaam: hierdoor wordt ongeveer 6% van de bedrijven uitgesloten.

Dit fonds is dan ook perfect voor indexbeleggers die gebruiksgemak belangrijk vinden. Je belegt met dit fonds in één klap in 1500 grote bedrijven. Bovendien is er geen sprake van een dividendlek en kan je automatisch maandelijks een vast bedrag beleggen. Je kunt dit indexfonds kopen bij de ABN AMRO, ING en de Rabobank.

Voordelen

 • Het fonds is zelf goedkoop met slechts 0,15% op jaarbasis
 • Geen dividendlek wat 0,5% kan schelen
 • Je kunt eenvoudig instappen via je eigen bank
 • Je belegt in 1500 grote bedrijven

Nadelen

 • Je investeert met dit indexfonds niet in kleine bedrijven of opkomende markten
 • Banken zelf zijn duur: je betaalt er servicekosten per jaar (gemiddeld 0,24%)

ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld

Wanneer je duurzaam beleggen belangrijk vindt, is dit indexfonds een aantrekkelijke optie. Je betaalt wanneer je instapt eenmalig 0,11% en wanneer je uitstapt 0,06%. De lopende kosten zijn met 0,08% erg laag.

Ondanks de strenge duurzaamheid regels, beleg je met dit indexfonds alsnog in 1300 bedrijven. Je kunt niet direct deelnemen aan het indexfonds via de website; je hebt hiervoor een account nodig bij een broker. In dit artikel leer je hoe je zelf deze ETF kunt kopen.

Voordelen

 • De jaarlijkse kosten zijn met 0,08% erg laag
 • Er is geen dividendlekkage wat 0,5% kan schelen
 • Je belegt op duurzame wijze
 • Je investeert alsnog in 1300 bedrijven

Nadelen

 • Je hebt een broker account nodig
 • Veel bedrijven worden uitgesloten vanwege duurzaamheidscriteria
 • Je investeert niet in opkomende markten of kleine ondernemingen

InDelta indexbeleggen

Zelf ben ik ooit begonnen met indexbeleggen bij Indelta. De gebruiksvriendelijkheid is hoog en je kunt bij InDelta eenvoudig maandelijks een vast bedrag beleggen. De kosten liggen bij InDelta op 0,57% wat aan de hoge kant is, instappen en uitstappen is echter gratis waardoor je wel veel flexibiliteit hebt.

Een nadeel van InDelta is dat elk indexfonds maar een beperkte spreiding toepast. Elk fonds koopt participaties op in 50 bedrijven waardoor je bij InDelta niet de maximale spreiding behaalt.

Voordelen

 • Je kunt gratis in en uitstappen
 • InDelta is erg gebruiksvriendelijk

Nadelen

 • Minimale spreiding over 50 bedrijven
 • De kosten liggen relatief hoog bij InDelta

Hoeveel kost beleggen in een index?

Je krijgt met verschillende kosten te maken wanneer je investeert in een index:

 • Transactiekosten: je betaalt vaak eenmalig kosten wanneer je in- en uitstapt
 • Beheerkosten: je betaalt jaarlijks kosten aan het bedrijf om het fonds te beheren
 • Dividendlekkage: door ongunstige belastingverdragen kan je dividend verliezen

Onderzoek goed wat de (verborgen) kosten van het indexfonds zijn waarin je wilt beleggen. Deze zijn terug te vinden in de bijsluiter die elk fonds moet verstrekken.

Conclusie indexbeleggen

Indexbeleggen is aantrekkelijk voor zowel beginnende als gevorderde beleggers. Door te beleggen in indexfondsen kan je passief en zonder moeite over een langere tijd vermogen opbouwen. Doe wel goed onderzoek naar de verschillende fondsen: het is zonde wanneer je teveel kosten betaalt aangezien dit ten koste gaat van het rendement.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *