Welke ETF kan je het beste kopen? ETF selecteren

Ben je benieuwd welke ETF je het beste kunt kopen? In dit artikel geven we je een lijstje van aantrekkelijke ETF’s waarin je kunt beleggen. Ook bespreken we hoe je zelf een ETF kunt selecteren die goed bij je past.

Welke ETF kan je het beste kopen?

Hieronder bespreken we enkele sterke ETF’s die we voor onze lezers hebben geselecteerd. Doe altijd eerst onderzoek of de betreffende ETF goed bij je past.

Vanguard All World ETF (IE00BK5BQT80)

Wanneer je een goede spreiding belangrijk vindt, is de Vanguard All World ETF een goede keuze. Met een kostenpercentage van slechts 0,22% en meer dan 3.500 verschillende aandelen zorgt dit fonds voor een goede spreiding.

Vanguard S&P500 (IE00BFMXXD54)

Met de Vanguard S&P 500 beleg je in de 500 grootste beursgenoteerde ondernemingen van Amerika. Let er wel op dat de technologiesector oververtegenwoordigd is binnen deze index. Het bescheiden kostenpercentage van 0,07% is erg gunstig.

iShares alternatieven

Je kunt er ook voor kiezen om in de MSCI World ETF (IE00B4L5Y983) of iShares S&P500 ETF (IE00B5BMR087) te investeren. Ook dit zijn goede koopopties waarmee je tegen gunstige tarieven kunt beleggen in een brede selectie aan aandelen.

Welke ETF past het beste bij jou?

De bovengenoemde ETF’s zijn de populairste ETF’s die je kunt kopen. Dit betekent natuurlijk niet dat deze ETF’s de beste keuze voor jou hoeven te zijn. Misschien vind je duurzaamheid erg belangrijk of wil je investeren in een bepaalde opkomende markt? Het is daarom belangrijk om voordat je gaat investeren in ETF’s eerst een plan voor jezelf op te stellen:

  • Wat is je beleggingsdoel en beleggingshorizon?
  • In wat voor beleggingsproducten wil je beleggen?
  • In welke regio’s en valuta’s wil je beleggen?

Wanneer je een duidelijk lijstje hebt opgesteld, kan je beginnen met ‘shoppen’. Een goede partij waar je allerlei ETF’s kunt kopen is DEGIRO. Bij DEGIRO betaal je namelijk op veel fondsen geen aankoop- en verkoopkosten. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis account te openen bij DEGIRO:

Waar kan je op letten bij het selecteren van een ETF?

Wanneer je zelf een ETF wilt selecteren, kan je op verschillende kenmerken letten. Hieronder bespreken we wat in ieder geval belangrijk is.

Type belegging

Onderzoek goed waar het fonds in belegt. Er bestaan tegenwoordig ETF’s op allerlei producten: aandelen, obligaties, Bitcoins… je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Duik ook vooral even de diepte in en onderzoek hoe de verdeling is. Sommige fondsen die op papier gespreid lijken, beleggen voornamelijk in een handjevol aandelen.

Fondsgrootte

Grote fondsen zijn gemiddeld genomen aantrekkelijker. Dit komt doordat ze een hogere liquiditeit kennen: je kunt ze dan gemakkelijker weer verkopen op de beurs. Ook kunnen grotere fondsen vaak betere deals sluiten, waardoor de transactiekosten lager liggen.

Lopende kosten

Let bij het selecteren van het beste fonds ook vooral op de lopende kosten. De lopende kosten geven aan hoeveel je ieder jaar kwijt bent aan de beheerders van het fonds. Vanzelfsprekend zijn lagere kosten aantrekkelijk: op die manier verlies je een kleiner deel van je rendement.

Dividenduitkering

Let ook op de manier waarop het fonds met dividend omgaat. Een accumulerend fonds herinvesteert het dividend automatisch terwijl een distribuerend fonds het dividend uitkeert. Met een accumulerend fonds profiteer je maximaal van rente op rente waardoor je vermogen sneller kan groeien, terwijl je met een distribuerend fonds een mooi klein inkomen kan opbouwen. Lees erhier meer over.

Mate van spreiding

Een goede ETF kent doorgaans een hoge mate van spreiding. Sommige fondsen lijken erg gespreid te zijn: ze investeren bijvoorbeeld in alle Amerikaanse aandelen. In de praktijk kan dit echter tegenvallen: het gewicht van de grootste aandelen is dan erg hoog. Onderzoek daarom altijd goed hoe het nu echt zit met de spreiding binnen het fonds.

Valuta en de beurs

Ook is het belangrijk om bij het selecteren van een ETF op de beurs te letten. Veel populaire ETF’s staan genoteerd op meerdere beurzen. Wanneer je dan kunt kiezen uit je eigen beurs, dan is dit de vaak de beste keuze aangezien de transactiekosten daar het laagst liggen.

Wanneer je in een andere valuta belegt, krijg je bovendien te maken met kosten voor het omwisselen van die valuta. Ook is er dan sprake van een wisselkoersrisico: wanneer je eigen valuta minder waard wordt in verhouding met de valuta van het fonds dan verlies je geld.

Morningstar als hulp bij het vinden van de beste ETF

Morningstar is een erg nuttige tool bij het selecteren van de beste ETF om in te beleggen. Onder rating en risico worden ETF’s beoordeeld op verschillende factoren. Je kunt er daarnaast ook zien in welke mate het fonds in verschillende fondsen investeert. Door gebruik te maken van de Morningstar tool zie je in één oogopslag veel nuttige informatie die je kan helpen bij het nemen van een slimme beslissing.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *