Beleggen in emerging markets met een ETF

In opkomende markten beleggen kan erg aantrekkelijk zijn. Emerging markets kunnen namelijk nog fors groeien en daar kan je als belegger van profiteren. Bovendien kan je door te investeren in emerging markets meer spreiding aanbrengen binnen je portefeuille.

Wat is een emerging markets ETF?

Een emerging markets ETF is een beleggingsproduct dat het mogelijk maakt om te investeren in de koersontwikkelingen van opkomende markten. Een emerging markets ETF investeert bijvoorbeeld in aandelen uit China, Brazilië en Rusland. Het is belangrijk om goed te onderzoeken in welke markten de ETF investeert: dit kan namelijk sterk verschillen.

Wil je in meer details nalezen hoe ETF’s precies werken? Lees dan onze uitgebreide ETF uitleg en ga goed geïnformeerd aan de slag:

Voor het kopen en verkopen van emerging market ETF’s heb je een account nodig bij een betrouwbare broker:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Welke ETF voor beleggingen in emerging markets?

Voordat je in opkomende markten kunt investeren door gebruik te maken van een ETF, moet je eerst een fonds selecteren. In dit deel van het artikel bespreek ik enkele aantrekkelijke emerging market ETF’s.

Xtrackers MSCI Emerging Markets ESG UCITS ETF 1C

Dit is een geweldige ETF wanneer je tegen lage kosten wilt investeren in grote bedrijven gevestigd in opkomende markten. Deze ETF rekent 0,25% aan lopende kosten en is bovendien opgenomen binnen de kernselectie van DEGIRO: dit betekent dat je geen aankoop- of verkoopkosten betaalt.

Het fonds volgt de MSCI index waarin China een zwaargewicht is. Naast China investeer je met de MSCI Emerging Markets ook in Taiwan, Zuid-Korea, India, Ierland en in kleinere mate ook in Zuid-Afrika, Brazilië en Rusland.

Deze index volgt bovendien alleen bedrijven die aan bepaalde sociale standaarden voldoen waardoor er geen bloed aan je handen kleeft met deze investering. Je kunt deze ETF vinden onder ISIN IE00BG370F43

Vanguard FTSE Emerging Markets

Een prima alternatief voor het MSCI Emerging Markets fonds is de Vanguard FTSE Emerging Markets die je kunt vinden onder ISIN IE00B3VVMM84. Dit fonds belegt in meer aandelen dan de MSCI Emerging Markets en kent bovendien net iets lagere transactiekosten: 0,22% op jaarbasis.

Jammer genoeg is deze ETF niet opgenomen in de kernselectie van DEGIRO waardoor je wel aankoop- en verkoopkosten moet betalen. Het fonds investeert voornamelijk in Azië, maar heeft ook posities in het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Emerging Europa.

iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Distr)

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in een specifieke regio te investeren met een ETF. Met de iShares MSCI Brazil kan je bijvoorbeeld in grote en middelgrote ondernemingen in dit grote land beleggen.

Een nadeel van de iShares MSCI Brazil zijn de hogere lopende kosten: deze bedragen 0,76%. Wel is het fonds opgenomen in de kernselectie van DEGIRO waardoor je in veel gevallen geen aankoop- en verkoopkosten hoeft te betalen.

Doe wel eerst goed onderzoek voordat je investeert in een ETF die zich specifiek toelegt op één regio: je beleggingen zijn dan minder goed gespreid waardoor negatief nieuws in de betreffende regio een grote impact kan hebben.

iShares MSCI China UCITS ETF

In een artikel over opkomende markten kan de reus China natuurlijk niet ontbreken. Een voorbeeld van een goed fonds waarmee je kunt investeren in zowel het vasteland van China als Hong Kong is de iShares MSCI China die je kunt vinden onder IE00BQT3WG13.

Het fonds is opgenomen in de kernselectie en de lopende kosten bedragen slechts 0,4% wat het een aantrekkelijke optie maakt.

Wil je meer leren over beleggen in China? Lees dan onze uitgebreide special over deze regio!

Hoe kan je een emerging market ETF kopen?

Emerging market ETF’s worden net zoals aandelen constant verhandeld op de beurs: hierdoor kan je op elk moment de effecten kopen of verkopen. Hiervoor heb je wel eerst een account nodig bij een betrouwbare broker. Gebruik de onderstaande knop om een account te openen bij DEGIRO & profiteer van gratis transactiekosten over fondsen die zijn opgenomen in de kernselectie:

Nadat je een account hebt geopend en geld hebt gestort kan je de ETF simpelweg vinden door gebruik te maken van het zoekvlak. Druk vervolgens op de kopen knop om een order te plaatsen. Hier vul je in hoeveel participaties in de ETF je wilt kopen en welk type order je wilt gebruiken. Met een marktorder koop je de ETF tegen de op dat moment geldende prijs en met een limietorder stel je zelf de prijs in die je bereid bent om te betalen.

Koop emerging market ETF

Waarom kan het interessant zijn om in opkomende markten te beleggen?

Een eerste argument voor beleggen in opkomende markten is de snelgroeiende middenklasse. De welvaart neemt wereldwijd toe waardoor steeds meer mensen geld te besteden hebben. Hierdoor kunnen bedrijven hun producten ook steeds meer aan de interne markt slijten, wat goed is voor de winstgevendheid.

Een belegging in emerging markets kan ook extra spreiding toevoegen aan je portefeuille. Wanneer het slecht gaat in Amerika, hoeft het bijvoorbeeld niet slecht te gaan in China. Door te investeren in veel verschillende regio’s, verklein je de volatiliteit van je beleggingen.

Ook kan je een mooi rendement behalen met beleggingen in opkomende markten. De Amerikaanse en Europese markt is al ‘volwassen’ geworden, waardoor enorme groei lastig te behalen is. In opkomende markten is deze ruimte er vaak wel: het BBP van China is bijvoorbeeld jaar in jaar uit gegroeid met ruim 7 procent op jaarbasis.

Wat zijn de risico’s van emerging market ETF’s?

Ondanks deze voordelen zijn er ook risico’s verbonden aan beleggingen in opkomende markten. Zo zijn opkomende markten vaak instabieler, waardoor politieke problemen de resultaten van je investeringen kunnen verpesten.

Ook is er sprake van een valutarisico: de valuta’s die worden gebruikt in opkomende regio’s zijn minder stabiel waardoor ze je rendement sterk kunnen beïnvloeden

Er is vaak een gebrek aan transparantie waardoor het lastig kan zijn hoe ondernemingen in opkomende markten echt presteren. De kwaliteitseisen voor publicaties door bedrijven liggen vaak lager en er is bovendien vaak sprake van corruptie.

Is het verstandig om te investeren in emerging market ETF’s?

Persoonlijk denk ik dan het zeker interessante is om te investeren in emerging market ETF’s. Het IMF heeft al aangegeven dat er komende jaren een sterkere groei verwacht wordt in opkomende markten in vergelijking met de ontwikkelde landen.

Wel is er de nodige risicobereidheid nodig, aangezien opkomende markten minder stabiel zijn en het rendement daardoor zeker geen garantie is. Spreid je kansen over verschillende regio’s om je rendement te verbeteren en stop niet al je geld in opkomende markten. Op die manier vergroot je de kans op succes!

Veelgestelde vragen over emerging market ETF’s

Een emerging market of opkomende markt is een markt die gekenmerkt wordt door snelle groei. De kans is dan ook groot dat ze uiteindelijk uitgroeien tot volledig ontwikkelde markten. De grootste emerging markets op het moment zijn China en India gevolgd door Brazilië, Rusland, Indonesië, Mexico, Saudi-Arabië en Turkije.

Staar je niet blind op de naam van de ETF: sommige ETF’s zijn helemaal niet zo gespreid als je zou verwachten. Duik daarom diep in de materie en onderzoek waar het fonds in belegt. Op die manier weet je zeker dat je echt in opkomende markten investeert en niet slechts in een handjevol aandelen uit China. Beleg in grote fondsen met relatief lage kosten en een goede spreiding.

Een ETF kent vaak relatief lage kosten door het passieve karakter: je betaalt dan ook zelden meer dan 0,5% aan lopende kosten. Deze kosten zijn nodig om de vaste lasten van het fonds te voldoen: denk hierbij aan de administratiekosten en transactiekosten binnen het fonds. Ook bij het kopen & verkopen van een fonds betaal je vaak nog eenmalig transactiekosten aan je broker.

Meer lezen over ETF’s?

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *