Wat is een ETF? Uitgebreide uitleg

Met een ETF of exchange traded fund kan je met één belegging direct in een groot aantal aandelen investeren. Maar wat is een ETF nu eigenlijk en hoe werkt een ETF precies? In deze uitgebreide uitleg vertellen we je alles wat je moet weten voordat je aan de slag gaat met ETF’s!

Wat is een ETF?

Een ETF of ook wel tracker probeert een onderliggend effect zo goed mogelijk te volgen. Veel ETF’s hebben betrekking op een bepaalde index: je kunt met een ETF bijvoorbeeld het koersverloop van de AEX of S&P500 volgen. ETF’s bestaan er echter in alle soorten en maten: het is bijvoorbeeld ook mogelijk om het koersverloop van goud of de Bitcoin te volgen.

Je kunt ETF’s makkelijk verhandelen op de beurs, net zoals je dat doet met een aandeel. Het is tegenwoordig mogelijk om met een broker account te handelen in duizenden verschillende ETF’s. In dit artikel bespreken we in meer details hoe je zelf kunt investeren in ETF’s.

Je kunt beleggen in ETF's bij een betrouwbare broker:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoe werkt een ETF precies?

Laten we beginnen met een uitleg van de werking van een ETF. Wanneer je een ETF koopt, wordt je indirect mede-eigenaar van de waarde van de onderliggende effecten.

Veel ETF’s investeren bijvoorbeeld in aandelen. Wanneer je een ETF koopt die investeert in de 25 aandelen die zijn opgenomen in de AEX, dan bezit je met de ETF indirect een klein stukje van al deze bedrijven. Het doel van de ETF is vervolgens om de koers van deze index zo goed mogelijk te repliceren.

Overigens is er soms sprake van een tracking error: de koers van de ETF kan dan net een beetje afwijken van de onderliggende index.

Wanneer is beleggen in ETF’s verstandig?

Door te investeren in ETF’s volg je een markt in plaats van die te proberen te verslaan. In de praktijk blijkt het erg lastig om een markt te verslaan: veel actief beheerde beleggingsfondsen presteren dan ook slechter dan ETF’s.

Wanneer je op zoek bent naar een manier om zonder al te veel moeite toch te beleggen, dan zijn ETF’s een verstandige keuze. Door regelmatig een vast bedrag in ETF’s te beleggen, kan je op de lange termijn een mooi vermogen opbouwen. ETF’s zijn dan ook een verstandige keuze voor alle beleggers die geld over hebben en op zoek zijn naar een relatief stabiele belegging.

Let er wel op dat er grote verschillen bestaan tussen ETF’s: met een brede, goed gespreide ETF kan je je beleggingsrisicó’s beperken. Wanneer je echter geld investeert in een Bitcoin ETF, loop je alsnog een hoog risico. Doe daarom voldoende onderzoek voordat je geld investeert in een ETF! In dit artikel onderzoeken we in meer details of het verstandig is om te beleggen in ETF’s.

Soorten ETF’s

ETF’s bestaan er in alle soorten en maten. In dit deel van onze ETF-uitleg behandelen we de belangrijkste vormen.

Onderliggende waarde

ETF’s kunnen verschillende onderliggende waarden volgen. De meeste ETF’s volgen een bekende index, zoals de S&P 500. Je kunt met een ETF echter ook in obligaties, grondstoffen en valuta’s investeren. Met een inverse ETF kan je bovendien inzetten op koersdalingen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaan wel een ETF voor!

Accumulerend of distribuerend

Wanneer een ETF in aandelen investeert, kan je soms kiezen tussen een accumulerende en een distribuerende versie. Met een accumulerende ETF worden de dividenden opnieuw geïnvesteerd, terwijl de dividenden bij een distribuerende versie worden uitgekeerd. Zelf heb ik een voorkeur voor accumulerende fondsen, aangezien ik op die manier kan speculeren van het ‘rente op rente’ effect. Lees er hier meer over.

Fysiek of synthetisch

Veel ETF’s kopen de onderliggende effecten daadwerkelijk aan: op die manier weet je 100% zeker waar je precies in investeert. Sommige fondsen zijn echter synthetisch, wat betekent dat ze door middel van derivaten de onderliggende koers proberen te repliceren.

Met of zonder hefboom

Je kunt er ook voor kiezen om in een leveraged ETF te investeren: je winsten en verliezen kunnen dan snel oplopen. Voor de meeste beleggers is het de beste keuze om voor een ETF zonder hefboom te kiezen, aangezien je op die manier je risico’s kunt beperken.

Voordelen van ETF’s

  • Spreiden van je risico’s: met een ETF kan je in één keer direct beleggen in honderden aandelen. Hierdoor kan je ook met een klein bedrag je risico’s spreiden.
  • Lage kosten: vergeleken met traditionele beleggingsfondsen, zijn de kosten van ETF’s erg laag. Gemiddeld liggen de kosten rond de 0,3%.
  • Flexibel: ETF’s worden verhandeld op de beurs. Hierdoor kan je op elk moment je participatie verkopen tegen de geldende koers.
  • Exotische markten: met een ETF kan je toegang krijgen tot meer exotische markten die anders niet toegankelijk zijn.
  • Toegankelijk: beleggen in ETF’s is ook toegankelijk voor beginnende beleggers. Het kennisniveaus voor ETF’s ligt lager dan voor losse aandelen.

Wil je in meer details lezen wat de voordelen zijn van ETF’s? Lees dan dit artikel!

Nadelen van ETF’s

  • Weinig controle: wanneer je zelf aandelen koopt, kan je 100% bepalen waarin je belegt. Met ETF’s moet je die controle uit handen geven.
  • Beperkt rendement: je beperkt je risico’s, maar ook je kans op een fors rendement. Losse aandelen kunnen soms een erg hoog rendement neerzetten.
  • Liquiditeit: bij onbekende ETF’s kan de liquiditeit laag liggen. Het is dan lastig om je ETF te verkopen.
  • Dividendlekkage: door imperfecte belastingafspraken kan je een deel van je rendement verliezen. Lees hier hoe dit werkt.
  • Marktrisico: je kunt met ETF’s alsnog geld verliezen door een dalende markt.

Wil je in meer details lezen wat de nadelen zijn van ETF’s? Lees dan dit artikel.

Waarin kan je beleggen met ETF’s?

Je kunt met ETF’s bijna in alle beleggingsproducten investeren. In dit deel van het artikel bespreken we enkele creatieve en minder creatieve opties. Wil je meer weten over hoe je kunt investeren in het betreffende effect met een ETF? Klik dan door en we laten je direct zien hoe je dit doet!

  • S&P500: beleggen in de S&P 500 met een ETF is erg populair.
  • Goud: je kunt met een ETF ook de koers van goud volgen.
  • Opkomende markten: investeer in nieuwe economieën met ETF’s.
  • Crypto’s: je kunt ook in crypto’s investeren met ETF’s.
  • Bitcoin: volg de Bitcoin prijs door middel van een ETF.
  • Hoog dividend: beleg in ETF’s die een hoog dividend uitkeren.

Hoe selecteer je de beste ETF?

ETF’s hebben het imago ‘makkelijke beleggingsproducten’ te zijn. Het is waar dat je minder kennis nodig hebt voor ETF beleggingen, maar dit neemt niet weg dat je voldoende onderzoek moet doen naar de ETF waarin je wilt investeren. Let in ieder geval op de volgende factoren:

  • Spreiding: helpt de ETF je om je risico’s te spreiden over verschillende effecten?
  • Kosten: betaal je lage kosten over het fonds?
  • Liquiditeit: kent het fonds een hoog handelsvolume?
  • Dividendlekkage: hoe gaat het fonds om met dividend?
  • Rendement: hoeveel rendement zet de ETF neer?
  • Tracking error: is de ETF nauwkeurig in het volgen van de index?

Wat de beste ETF is, hangt uiteindelijk sterk af van je eigen wensen & voorkeuren. Sommige beleggers vinden een hoog rendement bijvoorbeeld belangrijk, terwijl andere investeerders liever een meer stabiele belegging zoeken.
Ben je op zoek naar inspiratie? Deze artikelen kunnen je helpen bij het selecteren van aantrekkelijke ETF’s:

Wat is het risico van beleggen in ETF’s?

ETF’s hebben het imago een beperkt risico met zich mee te brengen. Het is waar dat spreiding leidt tot beperktere risico’s, maar dit neemt niet weg dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt.

Doordat ETF’s passief worden beheerd, wordt er nooit actief gereageerd op marktgebeurtenissen. Een beurscrash of bedrijfsovername kunnen de koers van een ETF dan ook direct sterk beïnvloeden. Je kunt je risico’s op dit soort onverwachte gebeurtenissen enigszins beperken door op verschillende momenten in te stappen. Op die manier voorkom je dat je in één klap je volledige investering verliest.

In dit artikel kan je meer lezen over de risico’s van beleggen in ETF’s.

Hoeveel kost beleggen in ETF’s?

Bij beleggingen in ETF’s moet je rekening houden met de volgende kosten:

  • Transactiekosten: je betaalt kosten aan je broker wanneer je een ETF koopt of verkoopt. Dit is niet het geval wanneer je een ETF koopt uit de kernselectie van DEGIRO.
  • Spread: er is nooit een perfecte balans tussen vraag en aanbod. Dit verschil noemen we ook wel de spread en zorgt ervoor dat je kosten toenemen.
  • Beheerkosten: het fonds rekent zogenaamde beheerkosten. Dit is een percentage dat jaarlijks wordt gerekend over het belegde vermogen.

Veelgestelde vragen over ETF’s

Trackers en ETF’s zijn eigenlijk synoniemen: in beide gevallen volgen de beleggingsproducten een onderliggende index.

Beleggen in ETF’s is niet gratis: je betaalt altijd beheerkosten en een spread. In sommige gevallen betaal je ook transactiekosten aan je broker. Bij DEGIRO betaal je geen transactiekosten wanneer je een fonds koopt uit de kernselectie.

ETF’s zijn een mooie instapbelegging voor beginners. Je kunt met een goed gespreide ETF namelijk inspelen op de gemiddelde koersontwikkeling binnen een bepaalde markt. Wel is het belangrijk om je voldoende in te lezen. Beleg alleen met geld dat je kunt missen & investeer alleen in ETF’s die je begrijpt!

Er is een vaste periode waarvoor je een ETF moet aanhouden: je kunt ze immers op elk moment kopen en verkopen. Wanneer je ETF’s echter een langere periode vasthoudt, neemt de kans op succes sterk toe. Op die manier heb je namelijk tijd om eventuele mindere jaren te compenseren. Tijd is de beste vriend van iedere belegger!

ETF’s zijn vrij verhandelbaar op de beurs. Je kunt een ETF dan ook direct weer verkopen via je broker. Let er wel op dat je belegt in ETF’s met voldoende liquiditeit: sommige ETF’s kennen onvoldoende kopers en verkopers waardoor verkopen lastig kan zijn.

De hoogte van het rendement schommelt sterk en is natuurlijk ook afhankelijk van het type ETF waarin je investeert. Wanneer je in een brede, goed gespreide EFT investeert dan had je over een lange periode 8 procent aan rendement behaalt. Dit kan een mooie voorspelling zijn voor de toekomst, maar onthoud: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Dit hangt vaak van je broker af en de transactiekosten die ze rekenen. Bij sommige brokers kan je zonder vaste commissies in ETF’s handelen: je kunt dan al vanaf € 100 investeren in een ETF. Bij DEGIRO is het aan te raden om met € 1000 te beleggen, aangezien je op die manier geen transactiekosten betaalt over fondsen die zijn opgenomen in de kernselectie.

Meer lezen over ETF’s?