Wat zijn de risico’s van beleggen in ETF’s?

ETF’s zijn populairder dan ooit! Dit komt vooral doordat ze het imago hebben weinig risico’s te kennen. Toch zijn er, net zoals bij alle beleggingen, zeker risico’s verbonden aan investeren in ETF’s. In dit artikel bespreken we de grootste risico’s van ETF’s en we bekijken hoe je de risico’s zoveel mogelijk kunt beperken.

Risico 1: marktrisico’s

Het grootste ETF-risico is gelijk aan het risico van beleggen in het algemeen: de zogenaamde marktrisico’s. Je ziet dan ook dat de koersen van ETF’s doorgaans meebewegen met die van de algehele markt. Tijdens een economische crisis, dalen ook de koersen van ETF’s.

De mate van daling kan wel lager liggen door de risicospreiding. Dit neemt niet weg dat je ook fors geld zult verliezen wanneer de markt daalt.

Je kunt hierbij letten op de bèta van de ETF. De bèta laat zien hoe sterk het fonds meebeweegt met de markt. Wanneer je op zoek bent naar een ETF met een zo laag mogelijk marktrisico, kan je het beste investeren in een ETF met een lage bèta.

Risico 2: teleurstellende spreiding

Veel beleggers vertrouwen blind op het imago van de ETF: de hoge mate van spreiding en het lage risico dat daaruit voortvloeit. Een ETF hoeft echter helemaal geen laag risico te kennen.

Er bestaan namelijk genoeg ETF’s die alleen in erg specifieke aandelen investeren. Wanneer je bijvoorbeeld in een Bitcoin ETF of een cannabis ETF investeert, ben je alsnog aan het beleggen in een wel erg specifieke beleggingscategorie.

De spreiding in een ETF die een index volgt kan echter ook tegenvallen: dit komt doordat sommige aandelen een wel erg hoge weging kunnen hebben. Wanneer de grootste bedrijven zich allemaal in de technologiesector bevinden, kan de spreiding alsnog tegenvallen.

Onderzoek daarom goed in welke effecten een ETF investeert. Je kunt deze informatie altijd in de verplichte bijsluiter vinden.

Risico 3: ETF; s die verdwijnen

Wanneer een ETF niet genoeg kapitaal aantrekt, kan deze opgedoekt worden. In de praktijk wordt ongeveer 20% van de ETF’s vroegtijdig opgeheven. Je ontvangt als houder van de ETF kan wel je geld terug, maar dit bedrag kan natuurlijk zomaar lager uitvallen. Ook betaal je in dit geval vaak extra transactiekosten, wat natuurlijk niet gunstig is voor je rendement.

Risico 4: onduidelijke productstructuur

Bij een fysieke ETF weet je direct waar je aan toe bent: de ETF koopt de onderliggende effecten fysiek op, waardoor de prijsontwikkeling transparant en begrijpelijk is. Bij een synthetische ETF wordt er echter gebruikgemaakt van derivaten, waardoor het lastig kan zijn om de koersontwikkeling te doorgronden. Synthetische ETF’s lenen bovendien soms effecten uit wat een extra risico toevoegt. In dit artikel lees je in meer details wat de verschillen tussen beide fondstypen zijn.

Onthoud dat je bij een ETF die gebruikmaakt van derivaten, altijd te maken hebt met een tegenpartijrisico. Wanneer de tegenpartij haar verplichtingen niet kan nakomen, sta je als kleine belegger vaak achteraan de rij.

Risico 5: dividendlekkage

Ook het land dat de ETF uitgeeft is van belang. Niet alle ETF’s betalen de dividendbelasting op een gunstige manier. Hierdoor kan je een deel van je dividend verliezen, wat we ook wel dividendlekkage noemen. Door te investeren in Nederlandse ETF’s, kan je dit risico zoveel mogelijk voorkomen. Klik hier om meer te leren over dividendlekkage & ontdek hoe je dit zoveel mogelijk voorkomt.

Risico 6: valutarisico

Wanneer je in een ETF belegt die in andere landen investeert, krijg je vaak te maken met een valutarisico. Wanneer je in een ETF investeert die Amerikaanse aandelen koopt, dan moeten hier eerst euro’s voor worden omgewisseld naar dollars. Wanneer de dollar vervolgens in waarde daalt, verlies je hierop aangezien je zelf in euro’s hebt geïnvesteerd. Het valutarisico is natuurlijk nog sterker bij investeringen in exotische ETF’s die beleggen in opkomende economieën met instabiele valuta’s.

Waar kan je het risico van een ETF vinden?

In Nederland moet elke ETF een bijsluiter verstrekken waarin je belangrijke informatie kunt vinden over de risico’s die samenhangen met de ETF. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Risicoschaal: hoe risicovol is het beleggingsproduct op een schaal van 1 tot 7
  • Prestatiescenario’s: hoeveel kan je verliezen in een slecht scenario
  • Doelstelling: hoe & waarin investeert het fonds
  • Kosten: hoeveel kosten rekent het fonds

De bijsluiter geeft je al een goed beeld van de risico’s waar je mee rekening moet houden bij de betreffende ETF. Wanneer je de risico’s van je ETF goed wilt inschatten, kan het slim zijn om nog verder onderzoek te doen. Morningstar is hiervoor een goede bron: in de factsheet vind je vaak alles wat je moet weten.

Op de derde pagina van de factsheet vind je vaak een duidelijk overzicht van de spreiding van de betreffende ETF’s. Op die manier kan je onderzoeken of bepaalde aandelen, sectoren of landen een bovengemiddeld gewicht kennen binnen de index. Een goed geïnformeerde belegger is een verstandige belegger!

Hoe verlaag je de risico’s van je ETF beleggingen?

  • Beleg in ETF’s met een lage bèta om een hoge volatiliteit te voorkomen
  • Investeer in ETF’s in je eigen valuta om het valutarisico te voorkomen
  • Pas een goede spreiding toe en verlaag het risico op forse dalingen
  • Ga ingewikkelde ETF-constructies uit de weg om je risico te verlagen
  • Investeer in Nederlandse ETF’s om dividendlekkage te voorkomen
  • Doe goed onderzoek voordat je een ETF op de beurs koopt

Is beleggen in ETF’s risicovol?

Beleggen is eigenlijk altijd risicovol. Toch zijn ETF’s voor de meeste mensen de minst risicovolle beleggingsoptie. Zonder al te veel kennis en tijd kan je met een ETF namelijk toch profiteren van het gemiddelde rendement op de beurs. Het is dan wel aan te raden om te investeren in ETF’s met een brede spreiding. In ons artikel over de beste ETF’s bespreken we hoe je dit het beste kunt doen.

Meer lezen over investeren in ETF’s?

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *