Wat zijn de beste ETF’s uit de kernselectie van DEGIRO?

Wanneer je in ETF’s wilt beleggen, kan de kernselectie van DEGIRO uitkomst bieden. Je betaalt over deze ETF’s namelijk geen transactiekosten. Maar wat is nu eigenlijk de beste ETF uit de kernselectie? Hoe maak je nu een keuze uit alle honderden opties opgenomen in de lijst? In dit artikel onderzoeken we de mogelijkheden.

Wat is een ETF?

Voordat we onderzoeken wat de beste ETF uit de kernselectie is, bespreken we kort wat ETF’s ook alweer zijn. Een ETF is een fonds dat verhandeld wordt op de beurs. Een ETF volgt passief een bepaalde index, waardoor je met één investering direct je risico’s kunt spreiden over verschillende belegging categorieën.

Wil je in meer details lezen wat ETF’s zijn? Lees dan onze uitgebreide uitleg:

Wat is DEGIRO kernselectie?

De kernselectie van DEGIRO is een lijst van ETF’s die je onder voorwaarden zonder transactiekosten kunt kopen en verkopen. Dit is alleen het geval wanneer je:

 • Minimaal € 1000 investeert in de ETF
 • Je maximaal één transactie op de ETF uitvoert per maandag

Normaal gesproken betaal je bij DEGIRO al snel een paar euro aan transactiekosten wanneer je een ETF koopt. Dit maakt het dan ook erg gunstig om juist bij DEGIRO te beleggen in ETF’s.

Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Wat is de beste ETF uit de kernselectie van DEGIRO?

Er is natuurlijk geen objectieve beste ETF uit de kernselectie van DEGIRO. Wat de beste ETF is, is namelijk erg persoonlijk. Ik heb het overzicht daarom verdeeld in verschillende categorieën zodat je snel kunt vinden wat naar mijn mening de beste ETF is in de betreffende categorie.

Vanguard S&P500: beste voor beleggingen in Amerika

 • Ticker: VUSA
 • ISIN: IE00B3XXRP09
 • Jaarlijkse kosten: 0,07%

Wanneer je in Amerika wilt beleggen is de Vanguard S&P 500 een uitstekende keuze. Met een jaarlijks kostenpercentage van 0,07% betaal je veel minder dan bij veel andere fondsen en de S&P 500 heeft een bewezen trackrecord van tientallen jaren.

Een nadeel van de Vanguard S&P 500 is dat je natuurlijk alleen in Amerika investeert. Doordat de 500 Amerikaanse grootste ondernemingen erin zijn opgenomen spreid je wel voldoende over verschillende sectoren. Wanneer je ook in andere regio’s wilt beleggen, kan je er natuurlijk voor kiezen om ook andere ETF’s te kopen.

Al met al is de Vanguard S&P500 een geschikte investeringsoptie voor zowel beginnende als ervaren beleggers. In dit artikel kan je meer ETF’s vinden waarmee je in de Amerikaanse economie kunt beleggen.

Vanguard All-World: beste voor wereldwijde beleggingen

 • Ticker: VWCE
 • ISIN: IE00BK5BQT80
 • Jaarlijkse kosten: 0,22%

Wanneer ultieme spreiding je doel is, kan de Vaguard All-World de beste optie zijn. Met de Vanguard All-World investeer je namelijk direct in bijna 3500 verschillende bedrijven. Door deze hoge mate van spreiding kunnen verliezen in één regio worden opgevangen door winsten in een andere regio.

Doordat de Vanguard All-World ook in wat exotische markten investeert, ligt het kostenpercentage wat hoger. Met 0,22% zijn de kosten echter nog steeds erg redelijk en je kunt op die manier met één belegging direct in de hele wereld investeren.

SPDR S&P US Dividend Aristocrats: beste voor dividend beleggingen

 • Ticker: XET
 • ISIN: IE00B6YX5D40
 • Jaarlijkse kosten: 0,3%

Veel beleggers verkiezen een hoog dividend en kiezen daarom voor een hoog dividend ETF. Eén van de beste opties in deze categorie is de SDPR S&P USD Dividend Aristocrats. In deze ETF zitten alleen Amerikaanse ondernemingen die consistent hun dividend hebben opgehoogd voor minstens 20 jaar.

Deze ETF is dan ook erg geschikt voor beleggers die graag in stabiele ondernemingen investeren. Door de ETF te kopen, kan je een mooi passief inkomen opbouwen. Beleggen in hoog dividend ETF’s is overigens niet per definitie de beste keuze: het herbeleggen van je dividend kan door dividendlekkage bijvoorbeeld duurder zijn en de spreiding is beperkter aangezien groeiaandelen niet in het fonds zitten.

Ben je benieuwd naar andere goede dividend ETF’s? In dit artikel bespreken we in welke ETF’s je kunt investeren wanneer je een hoog dividend belangrijk vindt.

VanEck AEX: beste voor beleggingen in Nederland

 • Ticker: TDT
 • ISIN: NL0009272749
 • Jaarlijkse kosten: 0,3%

Wanneer je het liefst in ons eigen kikkerlandje investeert, is de VanEck AEX een goede keuze. Deze ETF volgt de ontwikkeling van de AEX zo nauwkeurig mogelijk. In het fonds vind je de 25 grootste aandelen van Nederland.

Met 0,3% aan jaarlijkse kosten kan je de VanEck AEX goed gebruiken om te beleggen in Nederland. In dit artikel kan je in meer details lezen hoe beleggen in de AEX werkt. Houd er rekening mee dat de spreiding beperkt is, aangezien je met VanEck AEX slechts in 25 aandelen belegt die allemaal in Nederland zijn genoteerd.

iShares China Large Cap UCITS ETF: beste ETF voor beleggen in China

 • Ticker: IQQC
 • ISIN: IE00B02KXK85
 • Jaarlijkse kosten: 0,76%

De iShares China Large Cap is één van de beste opties wanneer je wilt investeren in China. Dit is zeker een interessante optie: het land kent een grote, opkomende middenklasse waardoor forse groei mogelijk is. Tegelijkertijd is de onvoorspelbare overheid een risicofactor waar je zeker rekening mee moet houden.

In het fonds vind je de 25 grootse Chinese bedrijven die de Chinese aandelenmarkt moeten vertegenwoordigen. Met 25 aandelen is de spreiding beperkt, het is daarom verstandig om goed te onderzoeken in welke bedrijven je precies investeert. Met 0,76% aan kosten betaal je bovendien een stuk meer dan bij andere fondsen. Toch kan een investering in de iShares China Large Cap interessant zijn, wanneer je op zoek bent naar meer exotische beleggingen.

Wil je meer weten over beleggen in China? In dit artikel gaan we dieper in op de situatie in het land.

Invesco EQQQ NASDAQ-100 UCITS: beste voor innovatieve bedrijven

 • Ticker: EQQQ
 • ISIN: IE0032079012
 • Jaarlijkse kosten: 0,3%

Dat innovatie winstgevend is, bewijst de Invesco EQQQ NASDAQ-100 UCITS. Deze ETF heeft namelijk constant de markt verslagen. Zoals je misschien wel weet, zijn een hoog rendement en een hoog risico onlosmakelijk met elkaar verbonden. De spreiding van het fonds valt namelijk tegen: de top 10 aandelen hebben een weging van circa 50 procent.

De technologiesector is dan ook een leidende kracht achter de koersontwikkeling van het fonds. Technologie aandelen hebben het de afgelopen jaren erg goed gedaan, waardoor deze ETF erg winstgevend is geweest. Wanneer je er vertrouwen in hebt dat zit zo blijft, kan een investering in de Invesco EQQQ NASDAQ-100 UCITS zeker de moeite waard zijn.

Wil je in meer details lezen hoe kan je kunt beleggen in de NASDAQ? In dit artikel bespreken we dit in meer details.

iShares Automation & Robotics UCITS ETF: inspelen op laatste trends

 • Ticker: 2B76
 • ISIN: IE00BYZK4552
 • Jaarlijkse kosten: 0,4%

Wanneer je het niet erg vindt om een groot risico te nemen, kan beleggen in iShares Automation & Robotics een interessante optie zijn. Met deze ETF speel je namelijk in op een belangrijke trend: de opkomst en groei van automatisering en robotisering.

Deze ETF heeft erg goede prestaties neergezet met een rendement van meer dan 20% op jaarbasis. Wel is het belangrijk om te vermelden dat dit fonds erg risicovol is en dat de spreiding beperkt is. Een hoge mate van volatiliteit ligt dan ook in de lijn van de verwachting wanneer je deze ETF koopt. Het is dan ook aan te raden om je beleggingen te spreiden over meerdere ETF’s om je risico te beperken.

iShares Global Clean Energy UCITS ETF: beste fonds voor groene beleggingen

 • Ticker: IQQH
 • ISIN: IE00B1XNHC34
 • Jaarlijkse kosten: 0,65%

De iShares Global Clean Energy ETF heeft een lastige start gehad: dit komt doordat het fonds net voor de financiële crisis van 2008 werd opgericht. Na die periode heeft het fonds echter goede prestaties neergezet en met de toegenomen aandacht voor groene energie, zou deze trend wel eens kunnen doorzetten.

Met een kostenpercentage van 0,65% is de iShares Global Energy ETF verre van de voordeligste optie. Een voordeel van beleggen in deze ETF, is dat je dit met een goed geweten kunt doen. Je stopt je geld immers in een betere toekomst, en dat is ook wel wat waard!

SPDR Russell 2000 US Small Cap UCITS: beste ETF voor beleggingen in kleine bedrijven

 • Ticker: ZPRR
 • ISIN: IE00BJ38QD84
 • Jaarlijkse kosten: 0,3%

Wanneer je op zoek bent naar een manier om in kleine bedrijven te investeren, is de SPDR Russell 2000 US Small Cap ETF een uitstekende keuze. Met ruim 1600 kleine aandelen waarvan de top 10 slechts een beperkt gewicht kent, is de spreiding erg goed. Wel beleg je met de SPDR Russell 2000 US Small Cap alleen in Amerikaanse ondernemingen.

Over de lange termijn hebben kleine ondernemingen het gemiddeld gezien beter gedaan dan grote bedrijven. Dit is op zich logisch: het is makkelijker voor een klein bedrijf om fors te groeien dan voor een groot bedrijf. Door te beleggen in een brede ETF voorkom je dat je al je geld inzet op een klein bedrijf dat het onverhoopt toch niet haalt. Met een jaarlijks kostenpercentage van 0,3% is deze ETF één van de beste opties voor de belegger die het niet erg vindt om wat meer risico’s te nemen.

VanEck Vectors Semiconductor UCITS ETF: innovatief fonds

 • Ticker: VVSM
 • ISIN: IE00BMC38736
 • Jaarlijkse kosten: 0,35%

Chips zijn onmisbaar voor de toekomst: ze zitten in onze auto’s, telefoons en zelfs in onze pratende koelkast. De vraag naar chips zal alleen maar blijven stijgen: steeds meer mensen kunnen duurdere producten kopen en steeds meer producten hebben chips nodig. Het productieproces achter deze chips is erg precies waardoor de producenten hier erg veel geld mee kunnen verdienen.

Deze hooggespannen verwachtingen zijn wel al voor een deel opgenomen in de koers van de VanEck Vectors Semiconductor ETF. Wanneer je in deze ETF wilt investeren, is het verstandig om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Tekorten kunnen de koers bijvoorbeeld een boost geven, maar negatief nieuws kan de koers ook flink laten dalen.

Beleggen in deze ETF is daarom alleen weggelegd voor beleggers die een hoog risico willen omarmen met een hoog potentieel rendement in het vooruitzicht. Het is aan te raden om je vermogen te spreiden over verschillende ETF’s, aangezien dit een erg specialistisch fonds is.

Waar moet je op letten bij het kiezen van het beste fonds?

Ik hoop dat de suggesties in dit artikel je kunnen helpen bij het kiezen van het beste fonds uit DEGIRO kernselectie. Wat het beste fonds voor jou is, hangt sterk af van je eigen voorkeuren.

Risicobereidheid

Bedenk voor jezelf of je liever een stabiel, lager rendement behaalt of een volatiel, hoger rendement. Een belegging in een brede ETF leidt zorgt ervoor dat je verliezen worden opgevangen door verliezen in andere fondsen. Hierdoor valt je rendement niet extreem hoog uit, maar is de kans op forse dalingen ook kleiner. Wanneer je in meer innovatieve, risicovolle markten belegt dan kan je rendement hoger uitvallen, maar moet je sterke schommelingen kunnen accepteren.

Kosten

Wanneer je voor jezelf hebt bepaald in welke markt je wilt beleggen, kan je de verschillende fondsen met elkaar vergelijken. Let hierbij in ieder geval op de kosten. ETF’s zijn passief en volgen een fonds zonder dat analisten zich ermee bezig hoeven te houden. Het is daarom niet nodig om een duurder fonds te kiezen; het goedkoopste fonds is doorgaans de beste optie.

Spreiding

Het is ook aan te raden om de spreiding van het fonds goed te onderzoeken. Sommige ETF’s investeren in honderden bedrijven, maar in de praktijk kan de spreiding dan alsnog tegenvallen. Dit is het geval wanneer het gewicht van de grootste bedrijven in het fonds een groot deel van de prestaties bepalen. Bedenk daarom voor jezelf of je het liefst zoveel mogelijk spreidt, of dat je op zoek bent naar exposure tegenover een bepaalde sector of regio.

Veelgestelde vragen

De ETF’s die zijn opgenomen in DEGIRO-kernselectie zijn niet per definitie de beste keuze. Je koopt ETF’s doorgaans voor de lange termijn, waardoor je de transactiekosten maar eenmalig in de zoveel jaar betaalt. Wanneer een ETF niet is opgenomen in de kernselectie, kan deze alsnog interessant zijn. Vergelijk altijd het rendement van de fondsen met elkaar: als belegger is een hoog rendement uiteindelijk het ultieme doel.

Wanneer je kunt kiezen tussen twee vergelijkbare ETF’s, dan is het eigenlijk altijd verstandig om de ETF uit de kernselectie te selecteren. Door te besparen op kosten, kan je een hoger rendement behalen.

Wanneer je volgens de voorwaarden van DEGIRO investeert in de kernselectie, betaal je geen aankoop- en verkoopkosten. Dit betekent dat je eenmalig per maand met een bedrag van minimaal €1000 in het fonds investeert.
Dit betekent overigens niet dat je helemaal geen kosten betaalt over je beleggingen. ETF’s rekenen normaal beheerkosten: een bepaald percentage over je belegde vermogen. Ook is er sprake van een spread: dit is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een ETF en kost je ook geld.

De kernselectie is een lange lijst van ETF’s die je bij DEGIRO onder bepaalde voorwaarden zonder transactiekosten kunt verhandelen. Je moet met een bedrag van minimaal €1000 investeren en je kunt dit per fonds één keer per maand doen. Zeker wanneer je regelmatig in ETF’s investeert, kan je dit veel geld besparen. Houd de kernselectie wel goed in de gaten: DEGIRO wijzigt het aanbod regelmatig.

Meer lezen over ETF’s

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *