Openingstijden & sluitingstijden aandelenbeurzen wereld

Met de opkomst van het internet is het steeds eenvoudiger geworden om online via het internet te beleggen. Via online brokers heb je toegang tot een groot aanbod aan internationale aandelenbeurzen. Maar wanneer openen en sluiten de verschillende aandelenbeurzen eigenlijk?

Voordat je begint met je internationale beleggingen, is het slim om eerst te onderzoeken wat de openingstijden in de onderstaande regio’s zijn. Wanneer je doorklinkt zie je ook direct overzichtelijk op welke speciale dagen de betreffende beurs gesloten is.

Snel naar een regio

Amerika: openingstijden & sluitingstijden

Hieronder kan je de openingstijden vinden van de bekende aandelenbeurzen op het continent Amerika.

Amerika / Verenigde staten

De beurs van Amerika of de Verenigde Staten gaat open om 9:30 en sluit om 16:00. Omgerekend naar Nederlandse tijd gaat de beurs open om 15:30 en sluit hij weer om 22:00.

Dow Jones

De Dow Jones is een bekende graadmeter van de Amerikaanse economie die verschillende grote, meer traditionele bedrijven bevat. Handel in de NASDAQ vindt plaats van 9:30 tot 16:00 of van 15:30 tot 22:00 Nederlandse tijd.

New York Stock Exchange

De New York Stock Exchange of NYSE is de grootste aandelenbeurs van de wereld. Bij deze beurs wordt er nog zowel op de vloer als digitaal gehandeld. Handel op de NYSE vindt plaats van 9:30 tot 16:00 of van 15:30 tot 22:00 Nederlandse tijd.

NASDAQ

De NASDAQ is de hippe versie van de NYSE. Je vindt hier veel aandelen die gebruik maken van de laatste technologieën. Handel op de NASDAQ vindt plaats van 9:30 tot 16:00 of van 15:30 tot 22:00 Nederlandse tijd.

Canada

De beurs van Canada of Toronto gaat open om 9:30 en sluit om 16:00. Omgerekend naar Nederlandse tijd gaat de beurs open om 15:30 en sluit hij weer om 22:00.

Brazilië

De beurs van Brazilië of Bovespa gaat open om 10:00 en sluit om 17:30. Omgerekend naar Nederlandse tijd gaat de beurs open om 14:00 en sluit hij weer om 21:30.

Europa: beurzen openingstijden

In Europa kan je diverse grote en kleinere aandelenbeurzen vinden. Hieronder kan je de actuele openingstijden en sluitingstijden vinden van de Europese beurzen.

België

De aandelenbeurs van België (Brussel) opent om 9:00 en sluit weer om 17:30.

Denemarken

De aandelenbeurs van Denenmarken (CSE) opent om 9:00 en sluit weer om 17:00.

Duitsland

De aandelenbeurs van Duitsland (DAX) opent om 9:00 en sluit weer om 17:30.

Finland

De aandelenbeurs van Finland (OMX) opent om 9:00 en sluit weer om 17:30. In Nederlandse tijd betekent dit dat de beurs opent om 8:00 en sluit om 16:20.

Frankrijk

De aandelenbeurs van Frankrijk (Parijs) opent om 9:00 en sluit weer om 17:30.

Ierland

De aandelenbeurs van Ierland (ISE) opent om 8:00 en sluit weer om 16:30. In Nederlandse tijd betekent dit dat de beurs opent om 9:00 en sluit om 17:30.

Italië

De aandelenbeurs van Italië (Borsa Italiana) in Milaan opent om 9:00 en sluit weer om 17:30.

Luxemburg

De aandelenbeurs van Luxemburg opent om 9:00 en sluit weer om 17:30.

Nederland

De aandelenbeurs van Nederland (Amsterdam) opent om 9:00 en sluit weer om 17:30.

Noorwegen

De aandelenbeurs van Noorwegen (Oslo) opent om 9:00 en sluit weer om 16:20.

Oostenrijk

De aandelenbeurs van Oostenrijk (Wiener Brose) in Wenen opent om 9:00 en sluit weer om 17:30.

Portugal

De aandelenbeurs van Portugal (PSI20) in Lissabon opent om 9:00 en sluit weer om 17:30. In Nederlandse tijd betekent dit dat de beurs opent om 10:00 en sluit om 18:30.

Rusland

De aandelenbeurs van Rusland (RTS) in Moskou opent om 10:00 en sluit weer om 18:45. In Nederlandse tijd betekent dit dat de beurs opent om 8:00 en sluit om 16:45.

Spanje

De aandelenbeurs van Spanje (IBEX35) in Spanje opent om 9:00 en sluit weer om 17:30.

Verenigd Koninkrijk

De aandelenbeurs van het Verenigd Konkinkrijk (Londen) opent om 8:00 en sluit weer om 16:30. In Nederlandse tijd betekent dit dat de beurs opent om 9:00 en sluit om 17:30.

Zweden

De aandelenbeurs van Zweden (Stockholm) opent om 9:30 en sluit weer om 17:20.

Zwitserland

De aandelenbeurs van Zwitserland (Zurich) opent om 9:00 en sluit weer om 17:30.

Azië: effectenbeurzen tijden

Wil je in het verre oosten beleggen? Dat kan op één van de grote Aziatische beurzen. Hieronder zie je de openingstijden van de bekendste Aziatische beurzen.

China

De effectenbeurs van China (SCI 300) in Shanghai opent om 9:30 en gaat dicht om 15:00. In onze tijdszone betekent dit dat de beurs open gaat om 2:30 en sluit om 8:00.

Hong Kong

De effectenbeurs van Hong Kong (Hang Seng) opent om 9:15 en gaat dicht om 16:00. In onze tijdszone betekent dit dat de beurs open gaat om 2:15 en sluit om 9:00.

India

De effectenbeurs van India (Sensex) in Mumbai opent om 9:15 en gaat dicht om 15:30. In onze tijdszone betekent dit dat de beurs open gaat om 4:45 en sluit om 11:00.

Japan

De effectenbeurs van Japan (Nikkei) in Tokyo opent om 9:00 en gaat dicht om 15:00. In onze tijdszone betekent dit dat de beurs open gaat om 1:00 en sluit om 7:00.

Singapore

De effectenbeurs van Singapore (SGX) opent om 9:00 en gaat dicht om 17:00. In onze tijdszone betekent dit dat de beurs open gaat om 2:00 en sluit om 10:00.

Taiwan

De effectenbeurs van Taiwan (SGX) in Taipei opent om 9:00 en gaat dicht om 13:30. In onze tijdszone betekent dit dat de beurs open gaat om 2:00 en sluit om 6:30.

Zuid-Korea

De effectenbeurs van Zuid-Korea (KOSPI) opent om 9:00 en gaat dicht om 15:00. In onze tijdszone betekent dit dat de beurs open gaat om 1:00 en sluit om 7:00.

Australië

Wil je beleggen in het verre Australië? Dat kan op de aandelenbeurs van Australië of ook wel ASX in Sydney. De beurs gaat open om 10:00 en sluit om 16:00. In Nederlandse tijd betekent dit dat je kunt handelen tussen 00:00 en 6:00.

Afrika: beurzen openingstijden

Afrika is een vaak vergeten continent met veel aantrekkelijke investering opties. Maar wat zijn nu eigenlijk de openingstijden van de beurzen in Afrika?

Zuid-Afrika

De beurs van Zuid-Afrika in Johannesburg opent om 9:00 en sluit vervolgens om 17:00. In Nederlandse tijd gaat de beurs open om 8:00 en sluit hij om 16:00.

Midden Oosten

Het Midden-Oosten is rijk aan grondstoffen en de inkomens liggen er door de invloed van olie erg hoog. Maar wat zijn nu eigenlijk de openingstijden van de beurzen in het Midden-Oosten?

Saudi-Arabië

De beurs van Saudi-Arabië (Tadawul) opent om 10:00 en sluit om 15:00. In Nederlandse tijd betekent dit dat de beurs opent om 8:00 en sluit om 13:00.

Waarom moet je op de openingstijden letten?

Voordat je op een aandelenbeurs gaat handelen, is het altijd slim om op de openingstijden te letten. Op die manier weet je binnen welk tijdsbestek je een order kunt plaatsen.

Ook feestdagen zijn erg belangrijk. Sommige beurzen sluiten meerdere dagen achter elkaar. Wanneer je niet oplet kan je dan ongewild met je aandelen vastzitten. Met derivaten waarbij je een dagelijkse financiering betaalt moet je extra opletten bij een serie vrije dagen.

Kan je alleen tijdens de openingstijden beleggen?

Grappig genoeg kan je soms ook buiten de officiële beurstijden beleggen. Dit noemen we ook wel beleggen tijdens de voorbeurs of nabeurs. De broker waar je een account hebt aangemaakt, maakt dit mogelijk. Ze zorgen er dan voor dat er een markt voor de aandelen ontstaat buiten de beurs om.

Beleggen buiten de beurstijden om heeft wel enkele nadelen. Het eerste nadeel is dat het volume lager ligt. Het kan daardoor langer duren voordat een order uitgevoerd wordt. Een ander nadeel is dat de transactiekosten doorgaans hoger liggen. Dit hangt ook samen met het lagere handelsvolume.

wereld beurzen

Kan de beurs plotseling sluiten?

De dagen waarop de beurzen sluiten worden normaal gesproken vooraf aangekondigd. Je kan op elke landenpagina op beleggen.info precies zien op welke dagen de betreffende beurs sluit. Toch kan het soms onverwacht gebeuren dat de beurs wordt gesloten.

Dit gebeurt eigenlijk alleen wanneer er een zeer ongewone gebeurtenis plaatsvindt. Een gebeurtenis die zo buitengewoon is dat het de beurzen kan laten instorten. Door de beurzen te sluiten kan de paniek onder beleggers eerst afnemen. Bij sommige beurzen wordt de handel automatisch stilgelegd wanneer de koersen meer dan een bepaalt percentage dalen.

Wat vaker voorkomt is dat de handel in een bepaalt aandeel tijdelijk wordt stilgelegd. Dit wordt gedaan wanneer één aandeel flink instort.

Beurzen beïnvloeden elkaar

Het is belangrijk om te onthouden dat de verschillende aandelenbeurzen elkaar beïnvloeden. Vooral grote beurzen kunnen een sterke invloed hebben op de koersen van andere beurzen. Dit komt doordat in onze globale economie alle landen en ondernemingen met elkaar zijn verbonden.

Veel mensen kijken bijvoorbeeld met gespannen adem naar de opening van de Amerikaanse beurs. De Amerikaanse beurs is de grootste van de wereld. Wanneer het daar niet goed gaat, is de kans groter dat andere beurzen ook zullen dalen. Dit zag je in buitengewone mate bij de kredietcrisis van 2008.

Wanneer je actief gaat beleggen, is het daarom verstandig om goed in de gaten te houden wanneer andere grote beurzen openen. De activiteiten op de andere beurzen hebben namelijk wel degelijk invloed op de resultaten die je bij een andere beurs behaalt.

aandelen beurs

Tijdzones en verzetten van de tijd

Let erop dat de verschillende beurzen zich in verschillende tijdzones bevinden. We hebben voor het gemak daarom overal ook de Nederlandse tijden bij gezet. In sommige gevallen wordt de klok één keer per jaar verzet. In dat geval kan de tijd een uur afwijken van de vermelde tijden op deze pagina. Ga daarom altijd binnen je broker account na of je kunt handelen op de beurs.

Valuta’s van beurzen

Internationale beurzen werken met hun eigen valuta’s. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Wanneer je op een internationale beurs handelt, heb je te maken met een wisselkoersrisico. De beurs van Japan is bijvoorbeeld genoteerd in de Japanse Yen. Wanneer de Japanse beurs stijgt maar de waarde van de euro tegenover de Japanse Yen daalt, dan kan je alsnog geld verliezen met je belegging.

Ga je beleggen in andere aandelenbeurzen? Analyseer dan ook hoe de onderlinge valuta’s het doen. Op die manier voorkom je dat je rendement verdwijnt doordat de euro het slecht doet tegenover de andere valuta.

Orders plaatsen bij een gesloten beurs

Wanneer een beurs gesloten is, kan je vaak wel al een order plaatsen. Afhankelijk van de instellingen die je gebruikt worden orders van de dag ervoor gewoon weer meegenomen naar de volgende dag. Wel is het belangrijk om hiermee op te letten. Bij het openen van de beurs kan de koers zomaar flink wat verspringen. Dit kan nadelig voor je uitpakken.

Hoe kan dit eigenlijk? Dit kan doordat er ook in de periode dat de beurs gesloten is van alles gebeurt. Vanzelfsprekend hebben deze gebeurtenissen invloed op het vraag en het aanbod naar de verschillende aandelen. Wanneer er in de tussentijd bijvoorbeeld negatief nieuws is uitgekomen, kan de beurs de volgende dag lager openen.

Door gebruik te maken van orders die een bepaalde prijs garanderen, voorkom je dat je bij de opening van een beursdag direct flink verliest.

Openingstijden beurs Saudi-Arabië (Tadawul)
Openingstijden beurs Zwitserland
Openingstijden beurs Zweden
Openingstijden beurs Zuid-Korea (KOSPI)
Openingstijden beurs Zuid-Afrika (JSE)
Openingstijden beurs Taiwan
Openingstijden beurs Spanje (IBEX35)
Openingstijden beurs Singapore
Openingstijden beurs Rusland
Openingstijden beurs Portugal
Openingstijden beurs Oostenrijk
Openingstijden beurs Noorwegen
Openingstijden beurs Luxemburg (luxX Index)
Openingstijden beurs Italië (borsa Italiana)
Openingstijden beurs India (Sensex)
Openingstijden beurs Ierland (ISE)
Openingstijden beurs Hong Kong (HSI)
Openingstijden beurs Verenigd Koninkrijk (LSE)
Openingstijden beurs Frankrijk
Openingstijden beurs Finland
Openingstijden beurs Denemarken
Openingstijden beurs China (SCI 300)
Openingstijden beurs Canada
Openingstijden beurs Brazilië
Openingstijden beurs België
Openingstijden beurs Australië (ASX)
Openingstijden Dow Jones
Openingstijden New York Stock Exchange (NYSE)
Openingstijden NASDAQ
Openingstijden beurs Nederland
Openingstijden beurs Japan
Openingstijden beurs Duitsland
Openingstijden aandelenbeurs Amerika