Voorbeurs en nabeurs beleggen: hoe werkt dat?

Iedere beurs heeft bepaalde openingstijden. Ook wanneer de beurs gesloten is, kunnen sommige aandelen stijgen of dalen. Als je transacties uitvoert terwijl de beurs gesloten is, dan noemen we dit voor- of nabeurs beleggen. Maar hoe werkt beleggen tijdens de voorbeurs en nabeurs precies?

Wanneer een bedrijf buiten de beurstijden zijn jaarcijfers bekend maakt, dan zullen de aandeelkoersen alsnog stijgen of dalen. Veel cijfers worden buiten de openingstijden van de beurs bekend gemaakt. Dit kan direct invloed hebben op de koers van de aandelen. Als de beurs gesloten is, kun je niet direct reageren op deze koersveranderingen.

Handelen op een andere beurs

Als particuliere belegger kun je als de Nederlandse beurs gesloten is, nog wél handelen via de beurs in Wall Street. Een aantal ondernemingen die op de Nederlandse beurs verhandeld worden, worden ook op deze beurs verhandeld. Door je aandelen via de beurs in Wall Street te kopen, kun je ten opzichte van de Nederlandse beurs dus voor- of nabeurs handelen.

Europese beurzen zijn geopend van 9:00 uur tot 17:30 uur. Amerikaanse beurzen openen om 15:30 uur onze tijd hun deuren, en sluiten om 22:00 uur.

Op de Amerikaanse beurs is nabeurs handelen een mogelijkheid, je kunt namelijk tot 22:00 nog aandelen verhandelen. Vooral in Amerika is het populair om nabeurs te handelen. Ook in Europa heb je de mogelijkheid om nabeurs te handelen. Er zijn diverse platforms waar je de mogelijkheid krijgt om in ADR te investeren.

voorbeurs beleggen

American Depositary Receipts

De aandelen die je via Wall Street verhandelt, zijn net iets anders dan de aandelen die je in Amsterdam verhandelt. De aandelen die je via Wall Street verhandeld, noem je American Depositary Receipts (ADR).

Niet-Amerikaanse bedrijven kunnen in de vorm van ADR toch verhandeld worden op de Wall Street beurs. Het is niet mogelijk om een ADR te ruilen tegen een Nederlands aandeel (ASML).

Door zowel in aandelen die in Amsterdam als in Wallstreet genoteerd zijn te investeren, kun je beter inspelen op nieuws tijdens sluitingstijd van een van de beurzen. Voor de gemiddelde beginnende belegger is dit niet aantrekkelijk.

Wanneer is voorbeurs en nabeurs handel aantrekkelijk?

Indien je grotere investeringen doet en snel wilt inspelen op de laatste koersveranderingen, kan voor- en nabeurs beleggen wél interessant zijn. Ook als er zich een buitenkansje voordoet door plotselinge koersveranderingen tijdens sluitingstijd van de beurs, kan het een goed idee zijn om voor- of nabeurs te handelen.

De koers van een ADR wordt in dollars genoteerd, terwijl de koers van een ASML in euro genoteerd wordt. Als er dividend wordt uitgekeerd, dan zul je zowel met een ADR als met een ASML dividend ontvangen. Behalve dat je de aandelen niet kunt ruilen en dat ze in andere valuta’s worden genoteerd, zijn ze dus gelijkwaardig aan elkaar.

Andere beurzen

Behalve dat sommige Nederlandse ondernemingen ook op de Amerikaanse beurs zijn genoteerd, zijn enkele grote ondernemingen ook op andere beurzen genoteerd. Door ook deze beurzen goed in de gaten te houden, is het zelfs mogelijk om te handelen in aandelen wanneer de Europese en Amerikaanse beurzen beiden gesloten zijn. De beurstijden van de Hongkong Future Exchange zijn bijvoorbeeld 3:00 tot 10:00 uur.

Zie je een volgende keer dat er sprake is van flinke koersveranderingen terwijl de Amsterdamse beurs gesloten is? Dan is het geen slecht idee om na te gaan of de betreffende onderneming ook op andere beurzen verhandeld worden. Zo kun je alsnog snel inspelen op veranderingen in de markt.

Waar kan je het beste in de voor- en nabeurs beleggen?

Bij de meeste brokers van kwaliteit kan je eenvoudig beleggen tijdens de voorbeurs en de nabeurs. Maar wat zijn nu eigenlijk de beste & voordeligste partijen waarbij je beleggen kunt uitproberen? Gebruik de onderstaande knop om direct de beste brokers te vergelijken:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *