Beleggen voor jongeren: kan je beleggen onder de 18 jaar?

Juist wanneer je jong bent is het interessant om te beginnen met beleggen. Maar wat is nu eigenlijk de minimumleeftijd om te beleggen en waar moet je op letten wanneer je gaat beleggen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

Minimumleeftijd: kan je beleggen onder de 18?

Wanneer je minderjarig bent, kan je in Nederland zelf nog niet beleggen. Je bent volgens de wet dan nog niet handelingsbekwaam, waardoor je handtekening nog niets waard is. Je kan gelukkig wel kleine uitgaven doen (zoals het kopen van kleding of een fiets), maar daarmee houdt het op.

Dit betekent niet dat je wanneer je minderjarig bent je niet al met beleggen bezig kunt zijn. Wanneer je ouder of voogd je toestemming geeft, kan je samen op hun rekening beleggen. Ook kan je natuurlijk kennis opdoen en alvast sparen zodat je kunt beginnen met beleggen wanneer je oud genoeg bent.

In dit artikel bespreken we hoe je kunt beleggen wanneer je jong bent en waarom dit zo interessant kan zijn.

Jong beleggen: waarom moet je juist als twintiger gaan beleggen?

Juist wanneer je nog jong bent, is het slim om te beginnen met beleggen. Veel jongeren gaan beleggen uit de weg omdat het een nogal stoffig imago heeft. Toch wil ik je graag wakker schudden: juist wanneer je jong bent heb je veel tijd wat de kans op een goed resultaat vergroot.

Beleggen kan sowieso aantrekkelijk zijn: door inflatie kan je steeds minder kopen met het bedrag op je rekening. Door slim te beleggen kan je zeker op de lange termijn een positief rendement behalen.

Dit rendement heeft wel tijd nodig om te groeien. Wanneer je jong begint, heb je veel meer tijd. Wanneer je bijvoorbeeld maandelijks € 500 investeert tegen een gemiddeld rendement van 8% van je 20e tot je 60e dan eindig je met €1.745.000!

Wanneer je veel later begint, bijvoorbeeld op je 30e, dan heb je 10 jaar minder. Wanneer je van je 30e tot je 60e tegen 8% belegt eindig je met €745.000. Dit is een stuk minder! Door jong te beginnen vergroot je dus de kans op een hoog rendement.

Wil je zelf zien met welk rendement je kan eindigen als jonge belegger? Op deze pagina kan je zelf invullen hoeveel je wilt inleggen en voor hoe lang. Je ziet vervolgens direct wat voor rendement je zou kunnen behalen.

Hoe kan je beleggen als je jong bent?

Je kunt beleggen bij een online broker. Een online broker is een partij die het mogelijk maakt om aandelen en andere effecten te verhandelen. Bekijk hieronder direct waar je aan de slag kunt:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Stel een plan op

Veel jongeren beginnen in het wilde weg te beleggen: dit is onverstandig. Ga er een keer rustig voor zitten en stel een plan op. Hoeveel geld wil je bijvoorbeeld beleggen en wat voor risico’s ben je bereid om te nemen?

Het is slim om duidelijke doelen op te stellen. Dit kan je doen via het SMART principe:

 • Specifiek: maak gebruik van specifieke nummers.
 • Meetbaar: maak je doelen meetbaar zodat je de voortgang kunt bijhouden.
 • Acceptabel: stel redelijke en haalbare doelen.
 • Realistisch: je doelen moeten aansluiten bij het beoogde resultaat.
 • Tijdig: bepaal binnen welke tijd je doel moet worden bereikt.

Een voorbeeld van een plan: Ik heb maandelijks € 100 over waarmee ik wil beleggen. Ik stort € 90 in een ETF waarmee ik de markt volg en kijk hier niet naar om. Pas wanneer ik 65 ben en met pensioen wil neem ik dit tegoed op. De andere € 10 gebruik ik om voor mijn plezier actief te handelen in crypto’s. Mijn doel is het behalen met een gemiddeld rendement van 6% op jaarbasis.

Vervolgens kan je bepalen welk type investering het beste past bij je plan.

Waarin kan je beleggen wanneer je jong bent?

Niet elke investering is voor iedereen even geschikt. We beginnen dit artikel dan ook met een overzicht van de verschillende beleggingsmogelijkheden die er bestaan voor jongeren. Op die manier weet je direct wat er zoal mogelijk is.

1. Investeren in aandelen

Wanneer je jong bent, kan je investeren in aandelen. Veel jonge mensen schrikken van de hoge transactiekosten die veel brokers rekenen. Wanneer je met een klein bedrag belegt, lijkt het soms onmogelijk om een goed resultaat neer te zetten. Niets is minder waar!

Er bestaan tegenwoordig namelijk ook brokers waar je aandelen commissievrij kunt kopen. Dit betekent dat één aandeel kunt kopen en toch een positief rendement kunt neerzetten. Het is bij sommige brokers zelfs mogelijk om zogenaamde fractionele aandelen te kopen. Een fractioneel aandeel is een deel van een aandeel, waardoor je voor een wel heel klein bedrag kunt meeprofiteren van de koersontwikkelingen van een aandeel.

Ben je benieuwd hoe beleggen in aandelen werkt? Lees dan dit artikel!

2. Investeren in een fonds of ETF

Heb je geen zin om zelf aandelen te selecteren? Dan kan het interessant zijn om geld te investeren in een ETF. Een ETF is een beleggingsproduct dat je geld automatisch belegt in een selectie aan aandelen. Dit kunnen bijvoorbeeld alle aandelen zijn die zijn opgenomen binnen de S&P 500.

ETF beleggen is misschien niet erg spannend, maar het is wel een goede manier om stabiel een mooi vermogen op te bouwen. Wil je meer lezen over beleggen in ETF’s? Lees dan onze special!

3. Speculeren in crypto

Cryptocurrencies zijn erg populair onder jongeren. Dit is niet zo gek: wanneer je de juiste crypto koopt kan je in een korte termijn tientallen procenten aan winst maken. Vergeet echter niet dat rendement en risico altijd met elkaar verbonden zijn. Veel jongeren verliezen uiteindelijk dan ook geld met beleggen in crypto.

Een voordeel van jong zijn, is dat je het je kunt veroorloven om met een klein bedrag actief te speculeren. Wil je ook speculeren in crypto? Klik dan hier om te lezen hoe je dit doet.

4. Je schulden aflossen

Deze investering is eigenlijk een no-brainer. Toch zijn er genoeg Millenials die besluiten om te beleggen terwijl ze nog een creditcardschuld hebben openstaan. Dit is natuurlijk enorm zonde, aangezien je al snel meer dan tien procent rente betaald over een vergelijkbare schuld.

Onthoud dat je alleen moet beleggen met geld dat je kunt missen. Wanneer je schulden hebt, kan je eigenlijk geen geld missen. Los dan eerst je schulden af voordat je het avontuur opzoekt.

5. Een huis kopen

Het kopen van een huis is ook een slimme investering wanneer je jong bent. Dit is jammer genoeg niet altijd even makkelijk: de huizenprijzen zijn flink gestegen en als starter heb je vaak hulp nodig van bijvoorbeeld een ouder.

Wanneer je een huis koopt bespaar je eigenlijk direct veel geld: als je een woning huurt, dan verdwijnt dat geld in de prullenbak. Door een huis te kopen stop je het geld in je eigen woning en wanneer je het huis verkoopt krijg je het geld weer terug. Bovendien liggen de kosten van een hypotheek bijna altijd lager dan de huurkosten. Houd er wel rekening mee dat de huizenprijzen in de toekomst kunnen dalen.

Wil je financieel vrij worden met beleggen?

Iedereen heeft een ander doel wanneer ze gaan beleggen. Een mooi doel is het bereiken van financiële vrijheid. Juist wanneer je jong bent is dit een realistisch doel: je hebt veel meer tijd dan iemand die al dertig, veertig of vijftig is. Maar hoe kan je nu eigenlijk financieel vrij worden wanneer je begint met beleggen?

Stap 1: zorg dat je geld overhoudt

Een belangrijke eerste stap, is ervoor zorgen dat je geld overhoudt. Verspil daarom geen geld aan overbodige luxe en kijk hoe je aan het einde van de maand een klein bedrag kunt overhouden. Zelfs een bedrag van 100 of 200 euro kan in het begin al het verschil maken. Wanneer je een dusdanig klein bedrag maandelijks investeert, dan kan je over de lange termijn door exponentiële rente een groot vermogen opbouwen.

Stap 2: Kijk hoe je meer kunt verdienen

Toch zou ik jongeren niet aanraden om alles weg te bezuinigen: je wilt ook een beetje leven, niet? Bovendien kan je maar beperkt bezuinigen: je moet uiteindelijk nog eten om maar wat te noemen.

Je inkomsten kunnen echter in theorie onbeperkt omhoog. Het loont daarom zeker om te bedenken hoe je een hoger inkomen kunt opbouwen. Zelf ben ik bijvoorbeeld al op jonge leeftijd begonnen met ondernemen en dit geld heb ik vervolgens gebruikt om te beleggen.

financieel onafhankelijk beleggen

Stap 3: vergaar kennis

Ze zeggen wel eens dat kennis, macht geeft. In zekere zin is dit ook waar bij beleggen. Wanneer je geen idee hebt wat je doet, dan is de kans klein dat je een goed resultaat behaalt.

Wanneer je bijvoorbeeld op de lange termijn een groot vermogen wilt opbouwen, dan is het boek value investing van Graham en Buffett een goede optie. Zorg er in ieder geval voor dat je realistische verwachtingen hebt: op die manier vergroot je de kans op succes.

Stap 4: open een beleggingsaccount

Uiteindelijk is kennis op zichzelf weinig waard. Het is vooral toegepaste kennis die de echte macht geeft. Het is daarom zeker niet onverstandig om op jonge leeftijd al een beleggingsrekening te openen. Wil je weten wat goede partijen zijn om te beleggen? Bekijk dan direct ons overzicht van kwaliteitsbroker:

Stap 5: Koop je eerste aandelen

Wanneer je er klaar voor bent, dan kan je je eerste aandeel kopen. Het kopen en bezitten van je eerste aandeel geeft je direct een ander gevoel. Misschien kan je die financiële vrijheid eindelijk ruiken…

Wel is het belangrijk om je emoties te blijven beheersen. Ga niet plotseling als een gek allemaal willekeurige aandelen kopen. Blijf beheerst en werk langzaam toe naar dat mooie doel: financiële onafhankelijkheid.

En onthoud: beleggen is risicovol, je kunt dan ook geld verliezen!

Waarom gaan jongeren toch zo vaak de mist in?

Jammer genoeg lukt het niet alle jongeren om goede resultaten neer te zetten met beleggen. In dit deel van het artikel onderzoeken we daarom welke fouten jonge beleggers vaak maken. Door hier rekening mee te houden, voorkom je dat je zelf dit soort fouten maakt. Op die manier kan je natuurlijk betere beleggingsresultaten neerzetten.

Reden 1: uitstelgedrag

Millenials zijn koningen in uitstellen en dat is eeuwig zonde. Blijf niet dagdromen over een rijke en onafhankelijke toekomst. Zet die eerste stap vandaag en begin met oefenen! De aandelenmarkten zijn over de lange termijn alleen maar gestegen. De kracht van samengestelde rente is enorm: wanneer je begint op je 25e hoef je maar de helft te investeren van iemand van 35 jaar om op je 60e miljonair te worden.

Wacht dus niet langer en koop direct je eerste aandeel!

Reden 2: het is geen casino

Sommige jongeren verwarren de beurs met het casino. Pas geen overdreven hoge hefbomen toe en zet niet in op willekeurige, risicovolle aandelen. De slimme belegger denkt na over elke aankoop. Is het niet duidelijk waarom je een bepaald aandeel zou moeten kopen? Doe het dan lekker even niet!

Reden 3: geen vragen stellen

Wanneer je jong bent, kan je soms wat impulsiever reageren. Dit is leuk voor feestjes, maar minder leuk voor je financiën. Blijf daarom kritisch op je eigen beleggingsgedrag en stel vooral veel vragen.

Ga niet blind mee met de trend en bedenk of wat je doet nog steeds verstandig is. Op die manier voorkom je dat je in één keer al je gespaarde geld verliest doordat je net zoals alle andere coole mensen Bitcoins wilde hebben.

Reden 4: niet investeren

De grootste fout die je kunt maken is helemaal niet investeren. Wanneer je niet investeert, zul je in ieder geval nooit financieel onafhankelijk worden. Wanneer je geld kunt missen, dan raad ik je het dan ook zeker aan om te gaan beleggen. Dit hoeft helemaal niet complex te zijn: wanneer je er geen tijd aan wilt besteden kan je simpelweg een participatie in een indexfonds kopen.

slim beleggen jong

Tips voor als je jong wilt beleggen

Wanneer je jong begint met beleggen, heb je meer kans op later succes. Veel jongeren zijn echter opgegroeid met de kredietcrisis en zien de aandelenmarkt dan ook als een risicovolle plek die je het beste kunt ontwijken. Op de lange termijn worden er echter nog steeds de hoogste rendementen behaald op de beurs.

Maar wat onderscheid rijke, succesvolle jonge beleggers van de massa? Met deze tips zorg je ervoor dat je een goede jonge belegger wordt!

Tip 1: houd geld over

Het is belangrijk om geld over te houden. Jongeren die het financieel goed doen, begrijpen dat ze onder de streep een positief nummer nodig hebben. Door elke maand geld opzij te zetten bouw je vermogen op. Vermogen dat je uiteindelijk kunt investeren met een positief resultaat!

Tip 2: weg met die schulden!

Veel jongeren hebben schulden. Het is dan ook verstandig om deze zo snel mogelijk weg te werken. De rentepercentages op schulden liggen namelijk doorgaans hoger dan het rendement op beleggingen. Een schuld aflossen kan dan dus al snel de beste belegging zijn!

De enige uitzondering hierop kan de studielening zijn. Vanwege het lage rentepercentage kan je dit geld prima op een spaarrekening zetten of in een huis stoppen.

Tip 3: inkomsten omhoog

Door je schulden te verlagen en door geld over te houden zorg je er al voor dat het onder de streep beter gaat. Toch moet je wanneer je jong bent ook voor extra inkomsten zorgen. Je kunt ervoor kiezen om een bijbaantje te nemen. Dit is op zich verstandig. Ondernemen kan echter veel winstgevender zijn en wanneer je jong bent heb je alle tijd om iets moois op te zetten.

Tip 4: studeer

Way of the TurtleHet grootste deel van de jongeren gaat naar vervolgonderwijs. We vinden het op zich niet vreemd wanneer jongeren naar de universiteit gaan. Maar waarom zijn er dan zo weinig jongeren die zelfstandig hun financiën bestuderen?

Lees daarom regelmatig goede boeken over beleggen en financiën zodat je een beter overzicht krijgt van wat werkt en wat niet werkt. Enkele interessante boeken zijn bijvoorbeeld:

Ook op deze website kan je veel informatie vinden:

Tip 5: oefen!

Wanneer je jong bent en winst wilt behalen met beleggen, dan zul je moeten oefenen! Dit kan je het beste doen door een demo te openen bij een online broker. Met een demo kan je actief op de markten handelen zonder dat je eigen geld risico loopt. Klik hier om te kijken waar je gratis kunt beleggen door middel van een demo.

Tip 6: beheers je emoties

De grootste uitdaging voor beleggers is het beheersen van de emoties. Emoties als angst en hebzucht hebben namelijk een grote invloed op de kwaliteit van je beleggingen. Het is dan ook verstandig om hier als je jong bent al mee te oefenen. In het artikel over de invloed van emoties op beleggen gaan we dieper in op hoe emoties je resultaten kunnen beïnvloeden. Lees dit artikel goed door, het is één van de belangrijkste dingen die je moet trainen wanneer je een goede belegger wilt worden.

Denk aan je pensioen

Wanneer je jong bent, wil je nog niet aan je pensioen denken. Toch is het verstandig om dit wel te doen. Met de vergrijzing is de kans groot dat je op je 67e moet rondkomen van een karig bedrag.

Door maandelijks een bedrag opzij te zetten en beleggen, kan je zelfs met kleine maandelijkse investeringen alvast een goed vermogen opbouwen. Je bent dan ook nooit te jong om over je pensioen na te denken!

Veelgestelde vragen

Je moet om zelf te beleggen doorgaans meerderjarig zijn. Wanneer je jonger bent kan je zelf geen account openen. Je kan in dat geval natuurlijk wel meekijken met je ouders. Misschien kunnen ze je helpen en meer leren over hoe beleggen precies werkt. Op die manier ben je er helemaal klaar voor wanneer je volwassen wordt!

Wanneer je ouders niet instemmen met het openen van een account bij een broker kan je toch beleggen. Veel banken hebben namelijk een speciale rekening waarbij je de bewegingen van de AEX nauwlettend volgt en die in bepaalde mate de rente die je ontvangt op de spaarrekening bepaalt. Vergeet overigens niet dat beleggen altijd risico’ s met zich meebrengt; begin dus alleen maar met beleggen wanneer je ondanks het risico om geld te verliezen goed kunt slapen.

Ongeacht je leeftijd gelden er dezelfde risico’s voor beleggingen. In de praktijk zien we dat jongeren vaak risicovoller beleggen: ze passen bijvoorbeeld geen risicospreiding toe en investeren alleen in crypto. Houd er rekening mee dat je met risicovolle beleggingen geld kunt verliezen. Wel heb je wanneer je jong bent tijd als voordeel: je kunt beleggingen lang open laten, waardoor je tijdens een crisis kunt wachten op verbeteringen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geen reacties


 • private

  Wow bedankt ik zit echt al maanden engelstalige videos te kijken en krijg er echt kopijn van ik heb zoveel geleerd maar ik kom zo moeilijk woorden tegen waar ik Dan ook zoveel research moet voor doen dit is veel rustiger en overzichtelijker maar ik heb een vraagje welke is het beste om in te bellegen?
  Stock market, forex market (Foreign Exchange) ja crypto maybe maar die shommelen raar vind ik en o ja moet ik technical de market Analiezeren of de oude manier de bedrijf bestuderen? En is day traden riskant? Ik bedoel sommige proberen het elke dag te doen en er elke dag 2% zoals rick gutierrez (een youtuber die Handelt in de stock market) hij investeert echt 100k per dag en maakt 2000 dollar winst per dag(2%)
  Is dit wel echt dit lijkt mij super riskant btw het lukt meestal bij hun maar hun hebben ook een trading setup en super veel kennis denk ik ook ik Ben ook 14 jaar btw en ik vind het zo cool hoe zulke miljonaires van 0$ naar zulke bedragen zijn gegaan dat is vooral mijn motivatie

  Beantwoorden

 • Alex

  Hoi,

  Leuk dat je al actief bezig bent met beleggen. Als veertienjarige kan je jammer genoeg nog niet zelf aan de slag met beleggen. Studeren kan natuurlijk wel altijd al!

  Lees anders eens de volgende artikelen door: https://beleggen.info/beleggen/waarin-beleggen en https://beleggen.info/beleggen/daytrader-worden

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *