Beleggen in de AEX: hoe doe je dat?

De AEX of Amsterdam Exchange Index is de grootste Nederlandse beursindex. De index bevat de 25 meest verhandelde Nederlandse aandelen. De AEX wordt vaak gebruikt als graadmeter voor de economische situatie van Nederland. Maar hoe wordt de AEX samengesteld en hoe kan je zelf in de AEX beleggen?

Hoe is de AEX samengesteld?

De AEX bevat de 25 meest verhandelde bedrijven. Niet elk bedrijf heeft echter hetzelfde gewicht. Het gewicht van een bedrijf wordt bepaald door de marktkapitalisatie van de individuele aandelen. De marktkapitalisatie bestaat uit het aantal aandelen vermenigvuldigd met de waarde van een individueel aandeel. Hierbij mag één aandeel niet een hoger gewicht hebben dan 15% en de index wordt elk jaar opnieuw gewaardeerd.

Binnen de AEX zijn bepaalde bedrijven vrij dominant. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Royal Dutch Shell, Unilever en ASML die gezamenlijk ruim 40% van het gewicht van de index bepalen. Wanneer je in de AEX gaat beleggen is het dan ook van belang om de aandelen met een sterk gewicht goed in de gaten te houden.

Beleggen in de AEX

AEX beleggen: zelf in de AEX beleggen?

Het is mogelijk om zelf in de AEX te beleggen. Er zijn verschillende manieren waarop je in de AEX kunt beleggen. Hieronder worden deze manieren kort besproken.

Beleggen voor middel van CFD’s

Wanneer je actief wilt handelen in de AEX kan je gebruik maken van CFD’s. CFD’s zijn hefboomproducten waarmee je zowel kunt inzetten op koersstijgingen en koersdalingen. Dit maakt CFD’s erg geschikt om in te spelen op koersschommelingen binnen de AEX. Lees hier hoe beleggen door middel van CFD’s precies werkt.

In de AEX beleggen met een tracker

De AEX is te volgen door middel van een zogenaamde tracker. Een tracker volgt een beursindex zo nauwkeurig mogelijk door de verdeling van aandelen geheel over te nemen. Je kan trackers op de AEX bij bijna elke broker eenvoudig kopen en verkopen. Lees hier meer over trackers.

Opties gebruiken op de AEX

Wanneer je meer risico’s wilt nemen, kan je er ook voor kiezen om te handelen in opties op de AEX. Met opties heb je de mogelijkheid om de waarde van de AEX tegen een bepaalde prijs te kopen (call optie) of verkopen (put optie). Lees hier meer over beleggen in opties.

Individuele aandelen kopen

Het is ook mogelijk om de individuele aandelen te kopen. Je kan er voor kiezen om vooral de aandelen met het zwaarste gewicht aan te schaffen. Op die manier zijn de resultaten van je beleggingen vrijwel gelijk aan de resultaten van de AEX. Wel behoud je op deze manier meer flexibiliteit, aangezien je eenvoudig kunt uitstappen. Het kopen van alle aandelen binnen de AEX is niet aan te raden. De transactiekosten zouden dit een dure grap maken.

Waar beleggen in de AEX?

Beleggen in de AEX is vrij eenvoudig. Bij de meeste brokers is de AEX namelijk gewoon als contract te verhandelen. Je kan dan zowel inzetten op een dalende als op een stijgende AEX koers. Wanneer de koers stijgt, kan je het fonds kopen. Wanneer je denkt dat de koers van de AEX daalt, kan je ervoor kiezen om short te gaan.

Actief handelen

Plus500 is een prima partij om beleggen in de AEX uit te proberen. Bij Plus500 heet de AEX Nederland 25, wat aangeeft dat het om het fonds met de 25 meest verhandelde aandelen gaat. Door de lage transactiekosten kan je bij Plus500 voordelig handelen in CFD’s op de AEX. Wanneer je gaat beleggen in deze economische graadmeter is het verstandig om de algemene gemoedstoestand van de belegger in te schatten.

Wil je beleggen in de CFD AEX zelf proberen? Open dan een gratis demo account bij Plus500 en ontvang een demo van €40.000. 76,4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's.

Op de lange termijn beleggen

Wil je liever op de lange termijn beleggen in de AEX. Probeer dan de aanbieder DEGIRO. Bij deze Nederlandse broker kan je tegen het voordeligste tarief trackers op de AEX aanschaffen.

Beleggen in de AEX verstandig?

Beleggen in een graadmeter als de AEX heeft verschillende voor- en nadelen. Een groot voordeel van handelen in de AEX is het feit dat je automatisch aan (beperkte) risicospreiding doet. Je belegt immers niet in één aandeel maar in meerdere aandelen. Toch is de risicospreiding beperkt tot één economische regio, namelijk Nederland. Het is dan ook aan te raden om naast de AEX ook andere fondsen aan te kopen.

Een groot nadeel van handelen in de AEX is vanzelfsprekend het feit dat het te behalen rendement vaak lager ligt. Doordat de koers van de AEX is opgebouwd uit de best en slechts presterende aandelen is het nooit mogelijk om een beter resultaat neer te zetten dan het best presenterende aandeel. Je kan de markt dan ook niet verslaan. Uit de praktijk blijkt dat het lastig is om de markt te verslaan, meer veel beleggers proberen dit toch graag.

Als actieve belegger kan het dan ook interessanter zijn om zelf aandelen te selecteren. Op die manier kan je proberen om de beursindex te verslaan en om een hoger rendement te behalen. Wanneer je dit doet is het wel belangrijk om uitgebreid onderzoek te doen naar de bedrijven achter het aandeel. Dit kan je doen door fundamentele en technische analyse uit te voeren.

Koers AEX

Hieronder volgt een grafiek met de actuele koers van de AEX. De koers verandert ieder moment van de dag. Bij Plus500 is de CFD AEX verhandelbaar tussen 8 uur in de ochtend en 9 uur in de avond.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment