Beleggen in de AEX: hoe doe je dat?

De AEX of Amsterdam Exchange Index is de grootste Nederlandse beursindex. De index bevat aandelen van de 25 grootste Nederlandse ondernemingen. De AEX wordt vaak gebruikt als graadmeter voor de economische situatie van Nederland. Maar hoe wordt de AEX samengesteld en hoe kan je zelf in de AEX beleggen?

Zelf beleggen in de AEX

Het is mogelijk om zelf in de AEX te beleggen. Er zijn verschillende manieren waarop je in de AEX kunt beleggen. Hieronder worden deze manieren kort besproken.

Hoe kan je actief beleggen in de AEX?

Wanneer je actief wilt handelen in de AEX kan je gebruik maken van CFD’s. CFD’s zijn hefboomproducten waarmee je zowel kunt speculeren op koersstijgingen en koersdalingen. Dit maakt CFD’s erg geschikt om in te spelen op koersschommelingen binnen de AEX.

eToro is een betrouwbare partij om beleggen in de AEX uit te proberen. Bij eToro heet de AEX Nederland 25, wat aangeeft dat het om het fonds met de 25 meest verhandelde aandelen gaat. Door de lage transactiekosten kan je bij eToro voordelig handelen in CFD’s op de AEX.

Wil je beleggen in de CFD AEX zelf proberen? Gebruik de onderstaande knop om een gratis demo te openen bij Plus500:

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

In de AEX beleggen met een tracker

De AEX is te volgen door middel van een ETF of tracker. Een ETF is een fonds dat de beursindex zo nauwkeurig mogelijk volgt door de verdeling van aandelen over te nemen. Een goede partij waar je in ETF’s op de AEX kunt handelen is DEGIRO. Bij DEGIRO beleg je namelijk gratis in de selectie die is opgenomen binnen de kernfondsen. Gebruik de knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

Met welke ETF kan je in de AEX beleggen?

De beste ETF waarmee je in de AEX kunt beleggen is de iShares AEX UCITS. Deze tracker volgt de AEX-index zo dichtbij mogelijk. Het kostenpercentage van deze index bedraagt slechts 0,3% op jaarbasis en je kan bij DEGIRO geheel gratis in dit fonds beleggen.

Opties gebruiken op de AEX

Wanneer je het niet erg vindt om grotere risico’s te nemen, dan kan je ervoor kiezen om te beleggen in opties op de AEX. Met opties koop je het recht (maar niet de plicht) om de AEX tegen een bepaalde prijs te kopen (call optie) of verkopen (put optie). Wil je weten hoe beleggen in opties precies werkt? Lees dan onze handleiding beleggen in opties:

Individuele aandelen kopen

Het is ook mogelijk om de individuele AEX aandelen te kopen. Je kan er voor kiezen om vooral de aandelen met het zwaarste gewicht aan te schaffen. Op die manier zijn de resultaten van je beleggingen vrijwel gelijk aan de resultaten van de AEX. Wel behoud je op deze manier meer flexibiliteit, aangezien je eenvoudig kunt uitstappen.

Wanneer je de AEX wilt volgen door aandelen te kopen, moet je regelmatig aandelen kopen en verkopen. Het is dan belangrijk om voor een broker te kiezen met lage transactiekosten. Hieronder zie je direct bij welke brokers je goed terecht kan:

BrokerInformatieAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
BUX-logoOntvang direct een gratis aandeel & € 0 commissies
DEGIRO-review-logoNederlandstalig, betrouwbaar & voordelig

Wat is de AEX?

De AEX of voluit Amsterdam Exchange Index is de bekendste en belangrijkste Nederlandse beursindex. De index weergeeft de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie. De waarde van de index wordt berekend door het gewogen gemiddelde van de aandelen te nemen.

Hoe is de AEX samengesteld?

De AEX bevat de 25 Nederlandse bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie. Niet elk bedrijf heeft echter hetzelfde gewicht:  het gewicht van een bedrijf wordt bepaald door de marktkapitalisatie van de individuele aandelen. De marktkapitalisatie bestaat uit het aantal aandelen vermenigvuldigd met de waarde van een individueel aandeel. Hierbij mag één aandeel niet een hoger gewicht hebben dan 15% en de index wordt elk jaar opnieuw gewaardeerd.

Binnen de AEX zijn bepaalde bedrijven vrij dominant. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Royal Dutch Shell, Unilever en ASML die gezamenlijk ruim 40% van het gewicht van de index bepalen. Wanneer je in de AEX gaat beleggen is het van belang om de aandelen met een sterk gewicht goed in de gaten te houden.

Waar kan je beleggen in de AEX?

Beleggen in de AEX is toegankelijk voor iedereen. Bij de meeste brokers is de AEX namelijk gewoon als contract te verhandelen. Je kan dan zowel inzetten op een dalende als op een stijgende AEX koers. Wanneer de koers stijgt, kan je het fonds kopen. Wanneer je denkt dat de koers van de AEX daalt, kan je ervoor kiezen om short te gaan.

Wil je weten bij welke brokers je het voordeligst in de AEX kunt beleggen? Bekijk dan ons overzicht van de beste brokers:

Beleggen in de AEX

Is beleggen in de AEX verstandig?

Beleggen in een graadmeter als de AEX heeft verschillende voor- en nadelen. Een groot voordeel van handelen in de AEX is het feit dat je automatisch aan (beperkte) risicospreiding doet. Je belegt namelijk niet in één aandeel maar in meerdere aandelen. Toch is de risicospreiding beperkt tot één economische regio, namelijk Nederland. Het is dan ook aan te raden om naast de AEX ook in andere indexen te beleggen met bijvoorbeeld een ETF.

Een groot nadeel van handelen in de AEX is het feit dat het te behalen rendement vaak lager ligt. Doordat de koers van de AEX is opgebouwd uit de best en slechts presterende aandelen is het nooit mogelijk om een beter resultaat neer te zetten dan het best presenterende aandeel. Je kan de markt dan ook niet verslaan. Uit de praktijk blijkt dat het lastig is om de markt te verslaan, meer veel beleggers proberen dit toch graag.

Als actieve belegger kan het dan ook interessanter zijn om zelf aandelen te selecteren. Op die manier kan je proberen om de beursindex te verslaan en om een hoger rendement te behalen. Wanneer je dit doet is het wel belangrijk om uitgebreid onderzoek te doen naar de bedrijven achter het aandeel. Dit kan je doen door fundamentele en technische analyse uit te voeren.

Wat is de koers van de AEX?

Hieronder zie je een grafiek met de actuele koers van de AEX. De koers verandert ieder moment van de dag. Bij Plus500 is de CFD AEX verhandelbaar tussen 8 uur in de ochtend en 9 uur in de avond. Met de knoppen open je direct een beleggingspositie op de AEX:

Hoe wordt de AEX berekend?

Voordat je gaat beleggen in de AEX, is het belangrijk dat je begrijpt hoe de index precies berekend wordt. Binnen de AEX staan de 25 aandelen genoteerd met het hoogste handelsvolume: dit volume bereken je door de gemiddelde koers van het aandeel te vermenigvuldigen met het verhandelde volume.

De weging wordt vervolgens bepaald door te kijken naar de marktkapitalisatie. Hierbij wordt er alleen gekeken naar de free float aandelen wat de vrij verhandelbare aandelen zijn. Eén bedrijf krijgt nooit een zwaardere weging dan 15% om te voorkomen dat één fonds een te grote invloed op het koersverloop uitoefent.

Twee keer per jaar wordt de index geherwaardeerd: wanneer een ander bedrijf een plaatsje heeft verdiend binnen de index dan wordt deze vervangen. Bij elke herziening wordt de wegingsfactor opnieuw bepaald, waardoor de waarde van de index niet zou moeten veranderen.  De index is 1/100e van de waarde van het mandje aandelen in euro’s.

Kritiek op de AEX-index

De AEX is geen heilig huisje en het belang van de index neemt steeds meer af. De index is dan ook eigenlijk geen goede graadmeter meer van de Nederlandse economie. De verdeling van de fondsen binnen de index is vrij scheef en sommige bedrijven in de index hebben bijna geen binding met Nederland: een goed voorbeeld hiervan is het bedrijf ArcelorMittal.

Doordat het bedrijfsleven steeds vaker internationaal opereert wordt er steeds meer gekeken naar internationale indices zoals de Euro Stoxx 50. Door de naamsbekendheid hoor je alsnog veel over de AEX in het nieuws.

Welke indexen zijn er nog meer in Nederland?

In Nederland hebben we naast de AEX ook de AMX en AScX index. De AMX Index (Amsterdam Midkap Index) bevat de 25 middelgrote aandelen die net niet in de AEX passen. De AScX Index (Amsterdam Small Cap Index) is de derde index en bevat de nummers 51-75. Wanneer je in kleinere bedrijven wilt beleggen kunnen deze indexen interessanter zijn.

Beleggen in AEX-futures

Het is ook mogelijk om te investeren in de AEX met een future. Een index future is altijd 200 keer de grootte van de index. Wanneer de index op 600 staat en stijgt naar 610 dan bedraagt je winst 10 X 200 = € 2000. Zoals je ziet lopen je winsten en verliezen snel op met futures. Beleggingen in de AEX met futures zijn dan ook alleen aan te raden wanneer je voldoende ervaring & vermogen bezit.

Koersverloop van de AEX

De AEX is in vergelijking met bijvoorbeeld de Dow Jones of S&P 500 een relatief kleine index. Hierdoor kan de koers van de index soms vreemde sprongen maken. Grote partijen kunnen de koers enigszins manipuleren en in ieder geval tijdelijk omhoog laten bewegen. Dit zie je bijvoorbeeld vaak tijdens de lunch of 5 minuten na sluiting wanneer de professionals nog orders kunnen plaatsen.

Ook is het belangrijk om te vermelden dat uitgekeerd dividend niet wordt meegenomen in de beursgrafiek. De koers van de AEX daalt dus wanneer er dividend wordt uitgekeerd.

AEX koersverloop

Het koersverloop van de AEX tussen 1993 en 2010

De rol van wereldnieuws

De koers van de AEX wordt vooral beïnvloed door wereldnieuws. Grappig genoeg heeft nieuws betrekking op de Nederlandse economie amper invloed op het koersverloop van de AEX. Dit komt doordat de grote multinationals die zijn opgenomen binnen de index vooral internationaal opereren. Ook investeren er juist veel buitenlandse partijen in de AEX index. Hierdoor zie je dat de AEX vaak meebeweegt met de beursontwikkeling van de S&P 500.

Het belang van een paar bedrijven

Wanneer je gaat investeren in de AEX, is het belangrijk om te onthouden dat slechts een handjevol bedrijven echt invloed uitoefent op de koers. Shell en Unilever zijn dusdanig groot dat veel andere, kleinere fondsen alleen achter de komma invloed hebben op de koers van de AEX. Let daarom vooral goed op de grote partijen binnen de index: die maken uiteindelijk het verschil!

Hoe behaal je betere resultaten met beleggingen in de AEX?

Je wilt waarschijnlijk in de AEX beleggen om goede resultaten te behalen! Met deze tips zorg je ervoor dat je het hoogst mogelijke rendement behaalt met je investering in de AEX.

Analyseer de index

De samenstelling van de AEX index kan regelmatig wisselen. Tijdens de dot com crisis zag je bijvoorbeeld dat de index bestond uit veel overgewaardeerde internetbedrijven. In die tijd belegde je voornamelijk in internetbedrijven wanneer je een ETF op de AEX kocht. Net voor de kredietcrisis was dit heel anders: de index bestond toen juist voornamelijk uit banken.

Doordat de samenstelling steeds veranderd, beleg je ook steeds in andere sectoren. Houd daarom in de gaten of de index nog steeds voldoende gespreid is over verschillende sectoren.

Volg het nieuws

Wanneer je actief speculeert op het koersverloop van de index, is het belangrijk om vooral het wereldnieuws in de gaten te houden. De grootste Nederlandse bedrijven zijn sterk afhankelijk van de economische ontwikkelingen in de wereld. Wanneer het goed gaat met de wereldeconomie dan zet de AEX waarschijnlijk ook groene nummers neer.

Kijk ook naar andere opties

Het kopen van een ETF op de AEX is zeker geen slechte beleggingsstrategie. Het is echter belangrijk om ook geld te investeren in andere markten. De AEX op zichzelf biedt niet voldoende spreiding om blijvende stabiele resultaten neer te zetten.

AEX aandelen kopen

Het kopen van individuele AEX aandelen kan goed uitpakken, ten minste als je de beste aandelen weet te selecteren. We hebben een speciale pagina op beleggen.info met alle interessante Nederlandse aandelen. Wil je weten hoe je het beste in Nederlandse AEX aandelen kunt beleggen? Bezoek dan onze special:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *