Wat is de Dow Jones? Begin met beleggen in de Dow Jones

Denk je erover na om te beleggen in de Dow Jones index (DIJ30)? Op deze pagina lees je direct hoe je het beste kunt investeren in de Dow Jones. Ook leggen we uitgebreid uit wat de Dow Jones index is en hoe deze tot stand is gekomen.

Wat is de Dow Jones index?

Dow Jones beleggenDe Dow Jones index is niet alleen één van de bekendste beursindexen van de wereld, het is bovendien de oudste index van de wereld. De index is gevestigd in de Verenigde Staten en wordt voluit ook wel de Dow Jones Industrial Average Index genoemd. De afkorting van de Dow Jones index is DJAI, maar deze afkorting wordt niet zo vaak gebruikt. De meeste mensen noemen de index simpelweg de Dow Jones.

De Dow Jones index beweeg mee met de Amerikaanse economie en loopt soms zelfs op de Amerikaanse economie vooruit. Toch is deze index niet de beste afspiegeling van de Amerikaanse economie. Dit komt doordat er slechts 30 bedrijven aan de index genoteerd zijn. Dit aantal is te klein om de index een betrouwbare afspiegeling van de gehele Amerikaanse economie te maken.

Hoe kan je beleggen in de Dow Jones?

Denk je erover na om te beleggen in de Dow Jones? Dan kan je kiezen uit verschillende opties!

Investeren in de Dow Jones met een index

Je kunt direct investeren in de Dow Jones met behulp van een ETF. Een ETF probeert de koersontwikkeling van een index zo goed mogelijk te volgen. Je hoeft op die manier dus niet zelf de 30 aandelen die in deze index zijn genoteerd te kopen. Je kunt de Dow Jones bijvoorbeeld volgen met de Lyxor Dow Jones Industrial Average.

Een groot voordeel van het direct volgen van een index zijn de lagere transactiekosten. In het onderste overzicht zie je bij welke brokers je direct voordelig kunt investeren in het koersverloop van de Dow Jones:

BrokerKostenAanmelden
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Dow Jones aandelen kopen

Sommige indexen bevatten honderden of zelfs duizenden aandelen. Bij de Dow Jones is dit niet het geval: deze index bevat slechts 30 aandelen. Het is daarom goed te doen om (een deel) van de Dow Jones aandelen zelf te kopen.

Je kunt bij een online broker eenvoudig tegen lage tarieven Amerikaanse aandelen kopen. Op deze pagina kan je direct zien bij welke brokers je dit voordelig kunt doen.

Actief speculeren

Zelf houd ik er ook van om actief te speculeren op het koersverloop van een index. Je kan dit doen door gebruik te maken van CFD’s: op die manier kan je bijvoorbeeld speculeren op een dalende koers en ook een hefboom inzetten. Speculatie is alleen geschikt voor de meer ervaren belegger met een hogere risicobereidheid. Gebruik de onderstaande knop om direct een demo te openen en de mogelijkheden uit te proberen:

De samenstelling van de Dow Jones index

De Dow Jones is een ongewogen index. Dit betekent dat alle bedrijven die aan de index genoteerd zijn, even zwaar meetellen voor de stand van de beurs. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de S&P 500 index. De S&P 500 een gewogen index, waarbij de bedrijven met de hoogste marktwaarde de zwaarste weging hebben.

Verder is de samenstelling van de Dow Jones index vrij stabiel. In de index vind je bedrijven als McDonalds, Pfizer, Boeing en Coca Cola.

Koersverloop van de Dow Jones

Het snelheid waarmee de Dow Jones groeit, is steeds meer toegenomen. Het duurde namelijk tot 1972 om de 1.000 punten te raken en tot 1999 om de 10.000 punten te raken. De 20.000 punten werden vervolgens bereikt in 2019 en in 2019 werden de 25.000 punten behaald.

Dit betekent overigens niet dat de Dow Jones index alleen maar omhoog beweegt: in de tussentijdse periodes waren er forse crashes waarin de index veel minder waard werd. Het is daarom aan te raden om te investeren in de Dow Jones met een lange termijn visie. Door bijvoorbeeld periodiek een vast bedrag te investeren, voorkom je dat je net voor een grote crash al je geld investeert.

Ben je benieuwd hoe je vermogen zich kan ontwikkelen wanneer je periodiek investeert in een index? Gebruik dan deze tool om te berekenen welk eindbedrag je eraan kunt overhouden.

Welke bedrijven zitten in de Dow Jones?

In de financiële wereld hoor je vaak mensen vragen: “Hoe deed New York het vandaag?” of “Hoe presteerde de markt vandaag?” In beide gevallen verwijzen deze mensen waarschijnlijk naar de Dow Jones, aangezien dit de meest gebruikte index is. De index is populairder dan de S&P 500 Index en de NASDAQ Composite Index.

Tegenwoordig is de Dow Jones Industrial Average een benchmark die Amerikaanse aandelen volgt die worden beschouwd als de leiders van de economie en op de Nasdaq en NYSE staan genoteerd. De DJIA omvat 30 large-capbedrijven, die worden uitgekozen door de redactie van The Wall Street Journal.

Geen van de aandelen die oorspronkelijk in de Dow Jones zaten, zitten nu nog in de index. General Electric was het langst terug te vinden in de index, maar liefst 110 jaar.

De geschiedenis van de Dow Jones index

De Dow Jones index werd opgericht in het jaar 1896 door Charles Dow en Edward Jones. De naam van de index is afgeleid van deze twee heren. In de eerste jaren van de index bestond de Dow Jones uit 12 industriële bedrijven.

De prestaties van industriële bedrijven worden vaak gezien als synoniem met die van de algehele economie, waardoor de Dow Jones Industrial Average een belangrijke maatstaf werd voor de bredere economische gezondheid. Hoewel de gezondheid van de economie nu  verbonden is met vele andere sectoren, wordt de Dow Jones Industrial Average nog steeds gezien als een belangrijke indicator van de Amerikaanse economie.

Wie is Dow Jones?

Dow Jones was niet één persoon, maar twee van de drie mensen die Dow Jones & Company in 1882 oprichtten. Charles Dow, Edward  Jones en Charles Bergstresser richtten het bedrijf samen op. In 1889 richtten ze vervolgens The Wall Street Journal op, dat nog steeds één van ’s werelds meest invloedrijke financiële nieuwsbronnen is.

Dow stond bekend om zijn vermogen om complex financieel nieuws aan het grote publiek uit te leggen. Hij was van mening dat beleggers een eenvoudige benchmark nodig hadden om aan te geven of de aandelenmarkt zou stijgen of dalen. Dow koos verschillende industriële aandelen voor de eerste index en het eerste gerapporteerde gemiddelde was 40,94.

Dow Jones – veelgestelde vragen

De Dow Jones Industrial Average groepeert de prijzen van 30 van de meest verhandelde aandelen op de New York Stock Exchange (NYSE) en de Nasdaq. Het is een index die beleggers helpt bij het bepalen van de algemene richting van Amerikaanse aandelenkoersen.

De Dow Jones Industrial Average wordt de Dow Jones genoemd omdat deze is ontwikkeld door Charles Dow en Edward Jones van Dow Jones & Company.

De Dow Jones Industrial Average, of kortweg de Dow, is een manier om de algemene richting van de aandelenmarkt te meten. Het omvat de prijzen van 30 van de meest actief verhandelde aandelen. Wanneer de Dow stijgt, wordt hij als bullish beschouwd en doen de meeste aandelen het meestal goed. Wanneer de Dow daalt, is hij bearish en verliezen de meeste aandelen doorgaans waarde.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *