Beleggen in de Dow Jones

Er zijn diverse bekende indices. Denk hierbij aan de S&P 500 index, maar ook aan de Dow Jones index. Op deze pagina lees je meer over de laatstgenoemde index. Zo lees je wat de Dow Jones index precies is en wat de samenstelling is van de index, maar ook hoe je in deze index kunt beleggen.

De Dow Jones index

Dow Jones beleggenDe Dow Jones index is niet alleen een van de bekendste indices van de wereld, het is bovendien de oudste index van de wereld. De index is gevestigd in de Verenigde Staten en wordt voluit ook wel de Dow Jones Industrial Average Index genoemd. De afkorting van de Dow Jones index is DJAI, maar deze afkorting wordt niet zo vaak gebruikt. De meeste mensen noemen de index simpelweg de Dow Jones.

De Dow Jones index beweeg mee met de Amerikaanse economie en loopt soms zelfs op de Amerikaanse economie vooruit. Toch is deze index niet de beste afspiegeling van de Amerikaanse economie. Dit komt simpelweg omdat er slechts 30 bedrijven aan de index genoteerd zijn. Dit aantal is te klein om de index een betrouwbare afspiegeling van de gehele Amerikaanse economie te maken. Het is belangrijk hier rekening mee te houden.

De geschiedenis van de Dow Jones index

De Dow Jones index werd opgericht in het jaar 1896 door Charles Dow en Edward Jones. De naam van de index is afgeleid van deze twee heren. In de eerste jaren van de index, bestond de Dow Jones uit 12 industriële bedrijven. Zoals al eerder vermeld, zijn er nu 30 bedrijven genoteerd aan de oudste index van de wereld.

De samenstelling van de Dow Jones index

De Dow Jones is een ongewogen index. Dit betekent dat alle bedrijven die aan de index genoteerd zijn, even zwaar meetellen voor de stand van de beurs. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de S&P 500 index. Dit is een gewogen index, waarbij de bedrijven met de hoogste marktwaarde de zwaarste weging hebben.

Verder is de samenstelling van de Dow Jones index vrij stabiel. In de index vind je bedrijven als McDonalds, maar ook Pfizer, Boeing en Coca Cola.

Beleggen in de Dow Jones

Er zijn verschillende manieren om in de Dow Jones te beleggen. Zo kun je beleggen in de Dow Jones door aandelen te kopen van bedrijven die aan de index genoteerd zijn, maar kun je ook investeren in trackers van de Dow Jones.

Trackers worden ook wel ETF’s genoemd. Deze volgen de gehele index, ofwel alle bedrijven die aan de Dow Jones genoteerd zijn. Gaat het goed met de Dow Jones index, dan verdien je geld met jouw trackers. Doet de index het over het algemeen niet zo goed, dan maak je verlies met jouw trackers.

Je kunt beleggen in de Dow Jones index bij een online broker. Een voorbeeld van een professionele en betrouwbare broker die het beleggen in de Dow Jones aanbiedt, is eToro. Een groot voordeel van deze broker, is dat eToro een gratis demo-account aanbiedt. Met dit account kun je oefenen met beleggen in de Dow Jones, met een fictief vermogen. Gaat het oefenen goed, dan kan het echte beleggen beginnen.

67% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *